Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب درخصوص اینکه خرمشهرها در پیش است، گفت: امروز باید اقتدارمان را نشان دهیم و مواظب باشیم دشمن با تهی کردنمان از درون، خاکریزهایمان را یک به یک تصرف نکند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛حسن حمزه کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با نیزوا، با تحلیل شرایط آزادسازی خرمشهر و تطابق آن با شرایط سیاسی جامعه امروز، اظهار کرد: شرایط خرمشهر از دو زاویه قابل بحث است یکی زاویه دید و نگاه دشمن ما است و یکی هم زاویه دید نگاه درون نگری و خودی ها است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تصریح کرد: در دنیای امروز اگر کشوری که خودش را به عنوان برتر و ابر قدرت تلقی می کند ببیند کشوری ضعیف واقع شده است مثل افعی آن را می بلعد و در خود هضم می کند و همین نگاه کشورهای ابر قدرت نسبت به ایران بود که در آن موقعیت به خرمشهر حمله کردند.

این کارشناس مسائل سیاسی افزود: آن زمان نگاه دشمن این بود که موقعیت اجتماعی ایران آشفته است، موقعیت نظامی هم در حالت انفعال و به هم ریختگی و ضعف قرار دارد و به بن بست رسیده است لذا زمینه تصرف نه تنها خرمشهر بلکه ایران را فراهم می دیدند.

حمزه ادامه داد: اما نگاه ایران در آن موقعیت نگاه اقتدار منشانه و عزت و اراده ملی بود و انقلاب نوپای ما نیز نشات گرفته از نهضت امام حسین(ع) و امید به ظهور امام زمان(عج) بود.

وی اضافه کرد: این دو نگاه مقابل هم قرار گرفتند و خوشبختانه نگاه ایران که نگاه درون گرایانه و ما می توانیم بود توانست با صبر و حوصله و پس از 20 ماه تصرف، در عملیات الی بیت المقدس خرمشهر را آزاد کند.

کارشناس مسائل سیاسی تاکید کرد: این نگاه امروز هم همچنان وجود دارد و نگاه ما عاشورایی است که الآن در موقعیت و اقتدار جهانی هستیم. آن موقع در جنگ داشته های چندانی نداشتیم و با توکل بر خدا پیروز شدیم و امروز علاوه بر توکل به خدا، داشته هایی چون توان نظامی فوق پیشرفته در منطقه را داریم.

حمزه بیان کرد: وقتی امام خامنه ای فرمودند خرمشهرها در پیش است، یعنی باید بدانیم دشمن درصدد تضعیف داخلی است و می خواهد کشور را از نظر اجتماعی به هم بریزد، از نظر اقتصادی تحریم های سخت تری کند و از نظر نظامی نیز توان موشکی ما را از ما بگیرد.

وی خاطر نشان کرد: بنابراین باید مواظب باشیم دشمن از درون ما را تهی نکند و ما را در حالت ضعف نبیند و خاکریزهایمان را چه خاکریزهای فرهنگی، نظامی و اقتصادی یک به یک تصرف نکند.

این کارشناس سیاسی اذعان کرد: متاسفانه در برخی جاها با سهل انگاری مسئولین برخی خاکریزهایمان تصرف شد ولی مجددا عزم ملی که مردم ما در انتخابات نشان دادند چشم دشمن را کور کرد که بیش از 40 میلیون مردم به پای نظام ایستاده اند.

حمزه تاکید کرد: باید بر نگاه اقتدار خود بیشتر توجه کنیم و بدانیم که اگر در کربلای 4 موفق نشدیم دشمن را شکست دهیم در کربلای 5 موفق شدیم.

اگر خرمشهر را بعد از 34 روز مقاومت با دست خالی از دست دادیم، دوباره با همین نگاه مقتدرانه توانستیم خرمشهر را پس بگیریم و دشمن با دندان مسلح نتوانست خرمشهر را نگهدارد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۱۲۹۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حذف عملی ایران از کریدورهای تجاری

در خبرها آمده‌ که اولین قطار ترانزیتی افغانستان‌-ترکیه از اول اردیبهشت در مسیر ایران متوقف شده‌ است. این قطار که حامل سنگ کالک است، قرار بود اولین قطاری باشد که بعد از تکمیل راه‌آهن خواف-هرات در تابستان گذشته از این محور راهی ترکیه شود. درباره علت این اتفاق، اگرچه گمان‌هایی وجود دارد، اما رسما توضیحی داده نشده‌ است. این اتفاق در بستر آنچه‌ به «تقابل کریدورهای تجاری» شهرت یافته، درخور توجه است. با وجود اینکه به لحاظ ژئوپلیتیک و دسترسی، ایران محوری‌ترین موقعیت را در محل اتصال سه قاره جهان دارد و می‌توانست قلب ترانزیت جهان باشد، اما حضور ایران در هفت مسیری که در یکی، دو دهه اخیر برای اتصال شرق و غرب و شمال و جنوب عالم مدنظر بوده، بسیار اندک است و تقریبا همه آنها ایران را دور می‌زنند. در مسیر جاده ابریشم چین-اروپا، عمدتا استفاده از مسیر دریایی ایران در خزر مدنظر است. کریدور شمال-جنوب که قرار است از ایران بگذرد، همچنان با مشکل عدم تکمیل دو خط‌ آهن چابهار-زاهدان و رشت-آستارا مواجه است. این در حالی است که برای مثال، ترکیه بخش اصلی در شش مسیر است و تنها در مسیر دریایی جاده ابریشم چین به اروپا نام ترکیه دیده نمی‌شود.

حذف عملی ایران از کریدورهای تجاری با وجود نزدیک‌تر و ارزان‌تر بودن ترانزیت از طریق ایران، تنها یکی از نمونه‌هایی است که حکایت از بلااستفاده‌ماندن موقعیت ژئوپلیتیک کشور دارد. در حوزه‌های دیگر نیز، به‌ویژه در خلیج فارس، مزیت‌های ژئوپلیتیک ایران در حال رنگ‌باختن است. رابرت کاپلان در کتاب مرجعش (the Revenge of Geography)‌ از موقعیت «محوری» ایران در خاورمیانه می‌گوید و تأکید می‌کند که «امتیاز موقعیت مکانی ایران در جنوب هارتلند مکیندر و داخل ریملند سپایکمن مهم‌تر از هر عامل دیگری است». ایران بر سر راه شرق و غرب و رابط طبیعی بین آسیای میانه، شبه‌قاره هند و خاورمیانه است. دامنه‌های غربی رشته‌کوه‌های زاگرس بر بین‌النهرین مسلط است. ایران بالقوه دارای بیشترین نفوذ طبیعی بر آسیای میانه و قفقاز است. کاپلان توجه می‌دهد که تمام نفت خاورمیانه بزرگ، یا در جنوب ایران است یا در شمال ایران و ایران در بهترین موقعیت برای ترانزیت نفت و اشراف بر مسیرهای انتقال آن قرار دارد. موقعیت ایران و فلات ایران به‌عنوان «قلعه خاور نزدیک» به ایران امکان داد تا نخستین امپراتوری جهان را بنا نهد و در مقاطعی هم‌زمان در آتن و آسیای میانه حضور داشته باشد. ایران برخلاف بسیاری از کشورهای خاورمیانه، کشوری بی‌تاریخ و مصنوعی نیست و سابقه مستمر ملت-دولت‌سازی ایران بیش از هر دولت دیگری در منطقه است. به لحاظ جغرافیای فرهنگی، ایران در طول تاریخ خود همیشه جذابیت تمدنی داشته و از اروپای شرقی تا بغداد و تا کلکته به نوعی قلمرو فرهنگ فارسی بوده‌ است.

ایران از مزیت‌های ژئوپلیتیک بی‌نظیری نیز در خلیج فارس برخوردار است. چهار جزیره ایرانی در نوار شمالی تنگه هرمز، اشراف ایران بر این آبراه حیاتی را تأمین می‌کنند. ایران بیشترین ساحل را در خلیج فارس دارد، آب در جوار سواحل ایران بیشترین عمق را دارد و خطوط تفکیک تردد دریایی ناچارا از مجاورت شش جزیره ایرانی در خروجی غربی تنگه هرمز می‌گذرند. ضمن اینکه ایران با بیش از ۵۰۰ کیلومتر مرز با دریای عمان و دریای عرب و وجود بندر چابهار، بهترین انتخاب برای دسترسی آسیای مرکزی به دریای آزاد است.

اما مزیت‌های ژئوپلیتیک می‌تواند پایدار و همیشگی نباشد. تحولات تکنولوژیک مانند دریانوردی، سلاح‌های موشکی و هسته‌ای، تغییر صف‌بندی قوا در منطقه‌ و جهان، رونق یافتن و متروک‌شدن مسیرهای ارتباطی، افزایش یا کاهش استفاده از برخی منابع طبیعی، شکل‌گیری و فروپاشی ائتلاف‌ها و... بر موقعیت ژئوپلیتیک کشورها تأثیر دارند. بنابراین‌ اگرچه جغرافیای مناطق تقریبا ثابت است، اما مزیت‌ها و معضلات ژئوپلیتیک تحت تأثیر تعامل بین جغرافیا، تصمیمات دولت‌ها و پیشرفت فناوری می‌توانند متحول شوند. مزیت‌های ژئوپلیتیک ایران اکنون به دو دلیل با تهدیدات جدی مواجه است: ۱- بی‌توجهی دولت ایران به کاهش مستمر اهمیت عوامل ژئوپلیتیک و ایدئولوژیک و اهمیت یافتن فزاینده عوامل ژئواکونومیک و ۲- فقدان عمل‌گرایی و انعطاف‌پذیری لازم برای تطبیق خود با تحولات اثرگذار بر نظم ژئوپلیتیک در منطقه و جهان.

دورخوردن ایران توسط کریدورهای تجاری و لوله‌های نفت و گاز، توسعه کرانه‌های جنوبی خلیج فارس در قیاس با عقب‌ماندگی کرانه‌های ایران، احتمال اتصال جاده‌ای ترکیه با آسیای میانه از طریق دالان زنگزور که از زمان صفویه خط قرمز ایران بوده و... می‌توانند آثار سوء ماندگاری بر ژئوپلیتیک ایران داشته باشند. مشکل در انتقال سنگ معدنی افغانستان به ترکیه از طریق ایران، در صورت ادامه می‌تواند افغانستان را نیز متوجه مسیر ترکمنستان آذربایجان کند. تأخیر در تکمیل راه‌آهن چابهار-زاهدان و رشت-آستارا که موجب تعلیق کریدور شمال-جنوب از طریق ایران است، نمونه دیگری از نقش دولت در زائل‌کردن مزیت‌های ژئوپلیتیک است. ضمن اینکه اثرات سوء مشکلات مزمنی مانند ادامه تحریم‌ها و سیاست خارجی ناکارآمد بیشتر است. تصمیمات درست سیاسی می‌توانند بر مزیت‌های ژئوپلیتیک بیفزایند و از معضلات ژئوپلیتیک بکاهند. ایران به خاطر قرارداشتن در منطقه‌ای که دوستان فرهنگی و مذهبی ذاتی ندارد، باید سیاست خارجی ملی‌گرایانه، عمل‌گرایانه و غیرایدئولوژیک داشته باشد، در غیر این صورت تنها می‌ماند.

*منتشر شده در شرق

۳۱۱۳۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901351

دیگر خبرها

  • خاطرات نفس‌گیر از نخستین روز عملیات بیت‌المقدس
  • نمایش موقعیت های سرمایه گذاری گیلان در ایران اکسپو ۲۰۲۴
  • حذف عملی ایران از کریدورهای تجاری
  • پرداختن به خاطرات مقام معظم رهبری؛ گام اول فصلنامه «ماجرا»
  • پرداختن به خاطرات مقام معظم رهبری؛ گام اول «ماجرا»
  • موگویی: وزارت خارجه هنوز اسناد پهلوی اول و دوم را آزاد نکرده است/ باقری‌کنی: ورود به پژوهش درباره امنیت ملی جسارت می‌خواهد
  • گام اول فصلنامه «ماجرا»، پرداختن به خاطرات و کارنامه رهبر معظم انقلاب است
  • روایتی از خلیج فارس با عکس‌هایی از مستند «دریای پارس»/ عکس
  • خاخام صهیونیست: ما جلوی موشک‌های ایران را گرفتیم!
  • کمیته ملی المپیک قهرمانی تیم ملی فوتسال را تبریک گفت