Web Analytics Made Easy - Statcounter

کشمکش میان پاتولوژیست‌ها و وزارت بهداشت به دلیل مصوبات و دستورالعمل‌های غیرقانونی و استفاده از رانت برای اعطای مجوز و کسب سود بار دیگر بالا گرفت تا کار به تجمع مقابل سازمان نظام پزشکی بکشد؛ تجمعی که احتمالاً در روزهای آینده مقابل وزارت بهداشت برپا می‌شود تا بلکه تغییری در تصمیم غیر کارشناسانه و مخرب برای سلامت جامعه در وزارت بهداشتی‌ها حاصل آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش بولتن نیوز، بنا بر تصمیم مسئولان وزارت بهداشت، شرط دارا بودن مدرک تخصص پاتولوژی برای دایر کردن آزمایشگاه دستخوش تغییری اساسی شده و افراد دیگری ازجمله دارندگان مدرک دکتری و یا حتی کارشناس انگل‌شناسی نیز می‌توانند آزمایشگاه دایر کرده و نمونه‌های مردم را پذیرش کنند؛ موضوعی که از دید پاتولوژیست‌ها پذیرفته نیست.

مهم‌ترین اشکالی از دید این پزشکان متخصص به تغییرات آیین‌نامه تأسیس آزمایشگاه و افزودن بندهایی به آن، ندید گرفتن دانش ایشان در پزشکی است. دانشی که در تشخیص به کار می‌آید و بر اساس آن، متخصص آزمایشگاه می‌تواند به پزشک مشاوره دهد؛ رویکردی که در کشورهای پیشرفته نیز بدین منوال است.

به عبارت بهتر، پزشکان معترض بر این باورند که آنچه در سالیان سال در پزشکی عمومی آموخته‌اند، منجر به شناخت و دانشی شده که مقدمه تخصصشان است و بی‌بهره بردن از آن، نمی‌توانستند از بالین بیمار و علائم آن شناختی به دست آورده و در انجام امور تخصصی پاتولوژی موفق عمل کنند؛ دانشی که دانش‌آموختگان دیگر رشته‌ها به دست نمی‌آورند و ازاین‌روی، دست‌کاری آیین‌نامه تأسیس آزمایشگاه و ارائه مجوز به‌غیراز متخصصان پاتولوژی، امری منطقی و اصولی نیست.

به این اشکال پزشکان، ممنوع بودن دایر کردن آزمایشگاه برای دیگر پزشکان متخصص را هم می‌توان افزود که بی‌شک دانششان شباهت بسیار بیشتری به دانش متخصصان پاتولوژی در قیاس با تحصیل‌کردگان در رشته‌های علوم پایه دارد. با این ملاحظه که به باور پزشکان، طی زمان طولانی تحصیلات برای تبدیل‌شدن به پزشک عمومی و پس‌ازآن، دریافت تخصص در گرایشی خاص، به مدد آزمون‌های فراوانی که این متخصصان پشت سر گذاشته‌اند، درصورتی‌که بشود از راه دیگری مجوز تأسیس آزمایشگاه گرفت، کاری بیهوده خواهد بود.

چیزی که پیشتر هم مورد تأکید این متخصصان و حتی رزیدنت‌های پاتولوژی قرارگرفته و این باور را در ایشان به وجود آورده که ظاهراً وزارت بهداشت نیازی به وجود ایشان احساس نمی‌کند. گلایه‌ای که از یک ابهام بسیار نشأت می‌گیرد؛ اینکه مگر می‌شود یک تخصص را از دو منبع پذیرش کرد و هم متخصصان پاتولوژی را متخصص در امر آزمایشگاه دانست و هم دکتری و یا حتی کارشناس انگل‌شناسی را؟ اگر این‌گونه است، چرا این دو رشته در دو دانشگاه مختلف تدریس می‌شوند، دروس متفاوت و مدارج غیر مشابهی را طی می‌کنند و از آن مهم‌تر، باهم ادغام نشده یا یکی‌شان برچیده نمی‌شود؟ درست مثل‌اینکه وکیل شدن هم از طریق دانشگاه‌های فنی ممکن باشد و هم از طریق حقوق خواندن در دانشگاه‌های انسانی!

وضعیتی عجیب که معترضان آن را یادگار آخرین روزهای دولت احمدی‌نژاد می‌دانند و از پیگیری دولت یازدهم برای اجرایی شدن این مصوبه غیرمنطقی آن دولت به‌شدت متعجب‌اند و گله‌دارند. مصوبه‌ای که معتقدند برای به کار گماردن سیل دکترای بیکار در علوم پایه صادرشده و اجرای آن، وزارت بهداشت را از نهاد متولی سلامت مردم، به یک بنگاه کاریابی تقلیل خواهد داد!

گلایه‌ای که حالا به شکل اعتراض مقابل سازمان نظام پزشکی کشور بروز کرده و به باور معترضان، جدی نگرفتن آن موجب به وجود آوردن تغییرات فراوان در دیگر آیین‌نامه‌ها و عرصه‌های خدمات پزشکی و سلامت خواهد شد. اتفاقی که شروع آن، ندید گرفتن تخصص متخصصان پاتولوژی است و خدا می‌داند به ندید گرفتن چه تخصص‌های دیگری در آینده منجر خواهد شد و چه بر سر سلامت مردم خواهد آورد.

فرید کرمی، نایب‌رئیس انجمن آسیب‌شناسی ایران در ارتباط با تجمع گسترده پاتولوژیست‌ها در مقابل سازمان نظامی ـ پزشکی اظهار داشته است: این اعتراض به دلیل اقدام وزارت بهداشت در تدوین آیین‌نامه‌ای که ورود غیرپزشکان به حیطه تشخیص آزمایشگاهی را مجاز می‌شمرد، انجام‌گرفته است.

وی می‌افزاید: در کشور ما شرط متخصص آزمایشگاه شدن، داشتن مدرک طب عمومی است که این خود الگوی کشورهای توسعه‌یافته بوده و درواقع تخصص آزمایشگاه یک تخصص پزشکی است.

نایب‌رئیس انجمن آسیب‌شناسی ایران می‌گوید: اما با این دستورالعمل یک گام به عقب برداشته و کسانی که پزشک نیستند مجوز مدیریت آزمایشگاه را پیدا می‌کنند و درواقع این اقدام وزارتخانه تحت تأثیر لابی قوی PHD های علوم پایه انجام‌گرفته است.

کرمی ادامه می‌دهد: بر اساس الگوی رایج در کشور ما، برای تربیت متخصص آزمایشگاه، فرد پس از قبولی در دانشگاه و عبور از کنکور 7 سال در حوزه طب درس‌خوانده و پس از چهار سال طی کردن دوره تخصص، امتحان دستیاری داده و سرانجام می‌تواند در آزمایشگاه به‌عنوان فعالیت کند.

وی ادامه می‌دهد: در حال حاضر فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم پایه همچون خون‌شناسی، میکروب‌شناسی و بیوشیمی به دلیل اینکه در مراکز تحقیقاتی، ظرفیت این میزان پذیرش برای کار فارغ‌التحصیلان را ندارد، از لابی خود در وزارت بهداشت استفاده کرده و درواقع آیین‌نامه‌ای در این زمینه تهیه‌شده است.

نایب‌رئیس انجمن آسیب‌شناسی ایران خاطرنشان می‌کند: وزیر بهداشت این آیین‌نامه را امضا کرده ولی هنوز ابلاغ نشده است.

کرمی بابیان اینکه این مسیر میانبر و اقدام فارغ‌التحصیلان رشته‌های علوم پایه به بیماران آسیب وارد می‌کند، گفت: چراکه با این اقدام یک غیرپزشک باید جواب آزمایش را بیان کند و درواقع ازآنجایی‌که پاتولوژی مادر طب بالینی است، آیین‌نامه مذکور سبب آسیب به بیماران خواهد شد.

وی می‌افزاید: درخواست آزمایش درواقع درخواست مشاور پزشکی است و درخواستی میان دو پزشک بوده که اگر با این اقدام، طرف مقابل پزشک نباشد، دودش بر چشم بیماران خواهد رفت.

کرمی عنوان می‌کند: امروز جامعه پاتولوژی علیه این اقدام مقابل نظام پزشکی تجمع کرده تا اعتراض خود را به گوش شورای عالی نظام پزشکی برساند، البته امروز جلسه‌ای در این زمینه با حضور نمایندگان ما در نظام پزشکی برگزار شد و درواقع از نظام پزشکی قول مساعد دادند که مطالبه ما را پیگیری کنند.

به گزارش بولتن نیوز، به‌هرحال رشته پاتولوژی و آزمایشگاه‌های مربوط به این تخصص ازجمله مراکزی هستند که با کوچک‌ترین اشتباه در تشخیص می‌توانند مرگ وزندگی و قطع عضو سالم یا ناسالم را رقم بزنند.

در این آزمایشگاه‌ها که بسیار تخصصی است، پزشک متخصص به‌طور مثال تشخیص می‌دهد که رحم یک زن سرطانی است و باید برداشته شود یا سرطان سینه قطعی است یا خیر. در این آزمایشگاه‌های فوق تخصصی اصولاً جایی برای بازی بازندگی مردم وجود ندارد.

این موضوع که عده‌ای تصمیم بگیرند از افرادی که قابلیت لازم برای راه‌اندازی این‌گونه آزمایشگاه‌ها را ندارند استفاده کنند چیزی نیست که بتوان مثل فساد و قاچاق کالا در گمرک از آن زیرسبیلی رد شد.

هرگونه اشتباه در پاتولوژی باجان مردم بازی خواهد کرد همان‌طور که اشتباه در امر قضاوت و فساد در این بخش می‌تواند به کشور آسیب رسانده و جامعه را به تباهی بکشاند.

درواقع قضاوت و تشخیص در آزمایش گاه پاتولوژی مثل قضاوت و صدور رأی در دادگاه است. اشتباه در هر یک نابخشودنی است. حال این اشتباه می‌خواهد به‌موجب اعمال مقررات ناصحیح و رویه‌های من‌درآوردی باشد. یا در اثر ناتوانی فرد در تشخیص یا اعلام غلط نتیجه آزمایش و صدور رأی براثر نفوذ و تبانی.

منبع: عصر ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۳۰۳۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نقش آزمایشگاه‌های پزشکی هوشمند در تشخیص بیماری‌ها

به گزارش انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص طبی ایران، سید محمود تارا نائب رئیس کارگروه سلامت دیجیتال فرهنگستان علوم پزشکی ایران و مسئول پنل پیش نیاز‌های شکل گیری آزمایشگاه پزشکی هوشمند در بیست و یکمین کنگره کشوری و پانزدهمین کنگره بین المللی ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران که در روز‌های ۱۱ الی ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار می‌شود، اظهار داشت: آزمایشگاه‌های بالینی و پزشکی هوشمند امروزه یکی از پایه‌های مهم در تشخیص و مدیریت بیماری‌ها محسوب می‌شوند. این آزمایشگاه‌ها با استفاده از تکنولوژی‌های هوش مصنوعی، اطلاعات پزشکی را تحلیل کرده و الگوریتم‌های پیشرفته‌ای را به کار می‌برند تا بیماری‌ها را سریع‌تر بهبود بخشند. اهمیت آنها در دنیای امروزی این است که این تکنولوژی‌ها به پزشکان کمک می‌کنند تا بیماری‌ها را به دقت تشخیص دهند، پیش بینی کنند و درمان‌های بهتر و موثرتری را ارائه دهند.

وی افزود: هر چند در سطح جهانی، آزمایشگاه‌های پزشکی امروزی به طور گسترده‌ای از تکنولوژی‌های هوشمند مانند سیستم‌های اتوماسیون، تجهیزات تصویری پیشرفته (به ویژه در پاتولوژی و مطالعه لام)، سیستم‌های اطلاعات آزمایشگاهی هوشمند، بستر داده‌های بزرگ و سیستم‌های پشتیبانی تصمیم‌گیری بر اساس هوش مصنوعی استفاده می‌کنند ولی این اتفاق، هنوز در کشور ما، در حال طی مراحل اولیه هستند و آزمایشگاه‌های اندکی وجود دارند که پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای در این زمینه داشته اند. 

این متخصص حوزه انفورماتیک سلامت و بالین با اشاره به نیاز‌های اساسی و مهم در شکل گیری آزمایشگاه‌های پزشکی هوشمند بیان داشت: برای شکل‌گیری آزمایشگاه‌های پزشکی هوشمند، نیازمندی‌های اساسی شامل دسترسی به داده‌های بزرگ و با کیفیت، تکنولوژی‌های پردازش داده قدرتمند، استاندارد‌های امنیتی برای حفظ حریم خصوصی بیماران و توانایی‌های فنی- انسانی همکاری و ارتباطات مؤثر بین تجهیزات و سیستم‌ها هستند. پس از شکل گیری زیرساخت حداقل، بکارگیری تیم خبره این حوزه و تشکیل تیم‌های مشترک با کادر بالینی شروع کننده اولین فعالیت هاست.

وی به نقش شرکت‌های دانش بنیان ایرانی در برطرف کردن این نیاز‌ها تاکید کرد و گفت: شرکت‌های دانش بنیان ایرانی با توجه به توانایی‌ها و تخصص‌های خود، می‌توانند در برطرف کردن نیاز‌های ذکر شده نقش مهمی داشته باشند. آنها می‌توانند به طراحی و توسعه نرم‌افزار‌های پزشکی، تولید تجهیزات آزمایشگاهی پیشرفته و ارائه راهکار‌های هوشمند برای مدیریت داده‌های پزشکی و اطلاعات بیماری‌ها کمک کنند. این بستر، به خصوص در کشور ما، بستری گسترده و پتانسیل فعالیت فراوان دارد.

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی بهداشت و درمان

دیگر خبرها

  • ابلاغ تعرفه‌های جدید پزشکی
  • عمده شکایات مردمی از این پزشکان؛ علت چیست؟
  • بیشتر شکایات مردم از پزشکان زیبایی است
  • آزمایشگاه‌های طبی کمترین شکایت را در نظام پزشکی دارند
  • عمده شکایات مردمی از پزشکان در حوزه زیبایی است
  • جزئیات خودکشی یک فوق‌تخصص روماتولوژی | سمیرا آل‌سعیدی که بود و چرا دست به خودکشی زد؟
  • آزمایشگاه های طبی کمترین شکایت را در نظام پزشکی دارند
  • برنامه بهبود سلامت شهری در ایران/ تعامل مدیریت شهری با نظام سلامت
  • نقش آزمایشگاه‌های پزشکی هوشمند در تشخیص بیماری‌ها
  • رویکرد ما برای ارتقاء بهداشت روانی باید جامعه‌محور شود