Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - تهران- ايرنا - معاون اول رييس جمهوري با بيان اين که نخستين برنده انتخابات ملت ايران هستند، گفت: مردم در انتخابات نام ايران را در کنار کشورهاي مدعي دمکراسي جهان به ثبت رساندند.

به گزارش روزدوشنبه ايرنا به نقل از پايگاه اطلاع رساني معاون اول رييس جمهوري، اسحاق جهانگيري در نشست و گردهمايي استانداران سراسر کشور که در سالن پيامبر اعظم وزارت کشور برگزار شد با بيان اينکه مردم ايران با حضور پرشور در انتخابات رياست جمهوري و انتخابات شوراهاي شهر و روستا شگفتي سازي کردند، افزود: ملت ايران دراين انتخابات به معناي واقعي کاري کارستان کردند و نام ايران را در کنار کشورهاي مدعي دمکراسي جهان به ثبت رساندند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وي با تبريک برگزاري پرشکوه انتخابات خطاب به استانداران و دست اندرکاران وزارت کشور اظهارداشت: انصافا زحمات فراواني را متحمل شديد و با شجاعت از کيان انتخابات و برگزاري قانونمند آن و نيز از حقوق مردم دفاع کرديد و طبق فرموده رهبر معظم انقلاب مردانه پاي کار ايستاديد که لازم است ازهمه مسوولان وزارت کشور، استانداران، فرمانداران، بخشداران، نيروهاي مسلح و نيروي انتظامي و همه کساني که به برگزاري انتخابات کمک کردند، قدرداني کنيم.
معاون اول رييس جمهوري ادامه داد: البته درايام انتخابات و پس از آن عده اي که با تصوري غلط وارد عرصه انتخابات شده بودند، اقدام به بداخلاقي هايي کردند که البته اين گونه مسائل در فضاي انتخابات طبيعي است اما ما هم اکنون وارد دوره مهمي شده ايم و نبايد وقت کشور را براي پاسخگويي به اين گونه شبهه افکني ها صرف کنيم و ذهن خود را به اين حرف ها و مسائل مشغول سازيم. امروز دغدغه ما بايد حل مسائل کشور باشد و به مشکلات مردم بپردازيم.
وي اضافه کرد: کساني که برخورد نادرستي با راي ملت دارند، حتما اثرات اين رفتار خود را خواهند ديد چرا که مردم به ياد مي سپارند که چه کساني با آن ها رفتار توهين آميز داشته است.
جهانگيري با بيان اين که البته در برگزاري هر انتخابات نقاط ضعف و اشکالاتي نيز وجود دارد، تصريح کرد: بايد نقاط ضعف را به صورت دقيق آسيب شناسي کنيم و براي اصلاح آن راهکار و تدابيري بينديشيم. يکي از اين نواقص معطل شدن مردم براي راي دادن بود که براي حل اين مساله نيازمند چاره انديشي و اصلاح قانون انتخابات هستيم.
معاون اول رييس جمهوري با يادآوري اين که انتخابات 29 ارديبهشت منظومه هماهنگي از برندگان را در برداشت، گفت: اين انتخابات در منطقه اي پرمخاطره، ايران را سربلند کرد و به کشور امنيت، ‌عزت و اقتدار بخشيد و نخستين برنده انتخابات ملت ايران بودند که به تعبير امام خميني (ره)‌به صندوق هاي راي هجوم آوردند و حرکتي تاريخي را به ثبت رساندند.
وي همچنين رهبر معظم انقلاب را يکي ديگر از برندگان انتخابات توصيف کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب با درايت و دور انديشي، مشارکت مردم در انتخابات را جشن ملي ايران ناميدند و پيش از انتخابات ازمردم خواستند که اگر نظام را هم قبول نداريد اما به خاطر کشور و امنيت آن در انتخابات شرکت کنيد.
جهانگيري در ادامه با بيان اين که دولت نيز در انتخابات از اين آزمون سربلند بيرون آمد، اظهارداشت: دراين ميان شخص روحاني به عنوان رييس جمهوري منتخب پيروز ديگر اين ميدان بود که توانست با وجود بداخلاقي هاي فراوان راي معناداري از مردم کشور دريافت کند.
وي با تاکيد براينکه اين نوع مشارکت و حضور چشمگير در انتخابات در منطقه ملتهب خاورميانه اتفاقي استثنايي است، گفت: همه ما مسووليت سنگيني از سوي مردم بر دوش داريم و هم دولت و هم ساير قوا و نهادهاي حاکميتي و جريان هاي سياسي همگي بايد در اين ميان براي انجام وظايف خود احساس مسووليت داشته باشند.
وي با تاکيد بر اينکه بايد انتخاب مردم را پاس بداريم و مطالبات آنان را دنبال کنيم، تصريح کرد: ما بايد ازحقوق شهروندان دفاع کنيم و در اين شرايط رييس جمهوري متعلق به همه ملت است و ما بايد مطالبات کل ملت را دنبال کنيم.
معاون اول رييس جمهوري با اشاره به اين که مردم با حضور خود در انتخابات منزلت ايران را در منطقه و جهان افزايش دادند، يادآورشد: ما در منطقه اي هستيم که سران کشورهاي منطقه از مراجعه به آراي مردم خود وحشت دارند و تصور آن را هم نمي توانند، بکنند که براي اداره کشور به راي مردم مراجعه کنند و براي همين اکثرا‌ داراي حکومت هاي سنتي و استبدادي هستند.
جهانگيري با تاکيد بر اين که بايد تفسير درستي از انتخابات مردم ايران تبيين شود و پيام آن روشن شود، ‌گفت: نبايد از کنار پيام اين انتخابات به سادگي عبور کنيم و همه صاحبنظران، اتاق هاي فکر و مراکز مطالعاتي دولتي و خصوصي بايد اين ميزان از مشارکت و مطالبات ملت را براي مسوولان کشور تحليل کنند.
معاون اول رييس جمهوري ادامه داد: بايد مشخص شود که چه اتفاقي رخ مي دهد که در شرايط فعلي منطقه و بين الملل و اوضاع داخلي کشور که کارهاي مثبت را با هنرمندي کامل به شکل منفي جلوه مي دهند، گرايش مردم در اين شرايط به چه سويي است.
وي اضافه کرد: اين موضوع نيز بسيار مهم است که با وجود آن که همه مي دانيم مردم ايران از نظر اقتصادي و معيشت در سختي بودند اما به شعارها و وعده هايي که تحت عنوان افزايش يارانه سر داده مي شد نه گفتند و اين اتفاقي تاريخي است که نبايد به سادگي از کنار آن بگذريم.
جهانگيري با اشاره به دستاورد دولت تدبير و اميد در بازگرداندن ثبات به کشور و قابل پيش بيني بودن اقتصاد براي فعالان اقتصادي افزود: درانتخابات اخير مشخص شد که مردم نسبت به آينده کشور حساس و نگران شده اند و يکي از دلايلي که به برخي وعده ها و شعارها نه گفتند اين بوده که نگران بودند که آينده سياسي و اقتصادي کشور چگونه خواهد شد.
وي با بيان اينکه انتخابات داراي دو وجه مهم بود، اظهارکرد: مشارکت عمومي که نشان دهنده ظرفيت و توانايي نهادهاي سياسي کشور است يکي از اين ويژگي هاي مهم بود که توانست اقتدار ملي را ايجاد کند. با وجود آن که در انتخابات رقابت جريانات سياسي در بالاترين سطح خود قرار داشت، قدرت ملي کشور به نمايش گذاشته شد.
وي همچنين به وجه دوم انتخابات اشاره کرد و گفت: در اين انتخابات يک طرف پيروز مي شود که رييس جمهوري همه ملت خواهد بود و آنچه مهم است اين است که انتخابات اوج نقطه شکوفايي،‌ عظمت و اقتدار براي کشور بود و نبايد کسي به خود اجازه بدهد که شيريني اين انتخابات را با بداخلاقي و سخنان نادرست به کام ملت تلخ کند.
وي در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اين که اکنون دوران رقابت و حرف هاي تبليغاتي به پايان رسيده است، افزود: مشکلات مردم کشور مشکلاتي جدي است و ما بايد در اين شرايط به دنبال حل مشکلات مردم باشيم.
جهانگيري با اشاره به اين که امروز مسائل دنيا بسيار پيچيده شده است، افزود: از يک سو گروه هاي تندرو در آمريکا روي کار آمده اند و عليه ايران فضاسازي مي کنند و حرف هاي نامربوطي عليه کشور ما به زبان مي آورند و در اين ميان برخي کشورهاي منطقه نيز متوجه نيستند که وارد چه جرياناتي مي شوند. جغرافياي منطقه که قابل تغيير نيست و کشورهاي منطقه بايد بدانند که ما ناگزير هستيم که در کنار يکديگر زندگي کنيم. ما بايد در سياست خارجي خود کمک کنيم که وضع به هم ريخته کشورهاي خاورميانه اصلاح شود.
معاون اول رييس جمهوري با بيان اين که در بخش اقتصاد مشکل بيکاري شاه بيت اصلي و مهمترين چالش کشور است، گفت: ما بايد براي اشتغال،‌ معيشت و تامين اجتماعي مردم و نيز براي رفع آسيب هاي اجتماعي چاره انديشي کنيم.
وي افزود: مشکلات پيش روي کشور بزرگ است اما ظرفيت هاي فراواني براي حل اين مشکلات وجود دارد و جوانان تحصيلکرده، مديران مجرب و منابع طبيعي فراوان از جمله ظرفيت هايي است که مي تواند در حل مشکلات کشور موثر و کارساز باشد.
جهانگيري افزود: کشور از مديران با تجربه و ارزشمند برخوردار است که شرايط مختلفي نظير دوران جنگ را تجربه کرده اند و نبايد به خاطر برخي اتفاقات،‌ حيثيت کل مديريت کشور را زير سوال ببريم.
معاون اول رييس جمهوري در ادامه با تاکيد بر اهميت وظايف استانداران، آنها را مهمترين رکن تصميم گيري و حاکم استان برشمرد و گفت: استانداران بايد اولويت هاي استان را به خوبي شناسايي کنند و در صدد حل مشکلات برآيند.
وي همچنين با تاکيد بر اين که ايجاد يک ميليون شغل در سال مرد ميدان مي خواهد و الزامات خاص خود را مي طلبد،‌ گفت: در قانون برنامه ششم تصريح شده که ايجاد 950 هزار شغل نيازمند جذب 65 ميليارد دلار سرمايه گذاري خارجي است و اين يکي از الزامات است و کساني که در اين مسير حرکت نمي کنند يعني در مسير اشتغالزايي براي کشور نيستند.
جهانگيري با تاکيد بر اين که ميدان دار شدن بخش خصوصي از ديگر الزامات اشتغال زايي است گفت: استانداران اجازه ندهند که کسي با بخش خصوصي برخورد کند و بايد با همه توان پاي اين موضوع بايستند.
معاون اول رييس جمهوري همچنين با بيان اين که نظام بانکي نيز در اين ميان تکليف و مسووليت بزرگي بر دوش دارد گفت: نظام بانکي متاسفانه با مشکلات فراواني روبه رو است و ما بايد ابتدا مشکلات آن را برطرف و نظام بانکي را اصلاح کنيم تا بتواند به کمک اشتغال زايي بيايد.
وي با يادآوري اين که در بودجه سالانه و قانون برنامه موضوع معيشت طبقات ضعيف جامعه مورد توجه قرار گرفته است، گفت: در اين راستا افراد تحت پوشش کميته امداد و بهزيستي بايد از سه منبع يارانه نقدي، مستمري ماهانه و کمک معيشتي دريافت مناسبي داشته باشند و به عنوان مثال يک خانواده پنج نفري حداقل 700 هزار تومان از اين سه محل دريافت کند.
جهانگيري افزود: بايد در آينده کاري کنيم که کساني که نيازمند هستند بتوانند حداقل از اين ميزان پرداخت برخوردار باشند و وعده رييس جمهوري براي از بين بردن چهره خشن فقر تا پايان دولت نيز با اجراي چنين راهکارهايي تحقق خواهد يافت.
در اين مراسم وزير کشور و برخي معاونان وي و تعدادي از استانداران نيز گزارشي از اقدامات صورت گرفته و تدابير انديشيده شده براي برگزاري انتخابات ارايه کردند و به تشريح جزئيات و مسائل مختلف در اين زمينه پرداختند.
سيام*1724*1751
تنظيم: خسرو محمدي * انتشار: دهنده: حسين فتح الهي



منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۸۰۲۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود

روزنامه هم میهن نوشت: در پی درگیری نظامی اخیر میان ایران و اسرائیل، پس از هدف قرار گرفتن کنسول‌گری ایران در دمشق و پاسخ نظامی ایران به این اقدام و اقدام نظامی بعدی در اصفهان که به اسرائیل منتسب شد، به نظر می‌رسد که وضعیت درگیری مستقیم نظامی بین دو کشور پایان یافته‌است.

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان پس از فاز نظامی، اکنون نوبت به فاز دیپلماسی رسیده‌است تا جمهوری اسلامی بتواند ضمن بهره‌برداری از نمایش قدرت خود در منطقه، جلوی آسیب رسیدن به منافع کشور و افزایش فشارهای بین‌المللی را بگیرد.

سیدمحمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است که در این شرایط دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران باید به‌شدت فعال‌تر شود و ضمن در پیش گرفتن دیپلماسی متوازن و متعادل با همه کشورهای جهان، به‌دنبال خنثی کردن تلاش‌های حامیان اسرائیل برای افزایش فشار علیه ایران باشد. این دیپلمات پیشین معتقد است که وزارت امور خارجه باید تلاش برای احیای برجام و خروج از لیست سیاه FATF را در اولویت کارهای خود قرار دهد، چراکه این دو پرونده باعث شده‌است که استمرار تحریم‌های گسترده علیه ایران باعث مشکلات عدیده اقتصادی برای کشور شود.

 

در ادامه متن کامل گفت‌وگوی «هم‌میهن» را با سیدمحمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و معاون پیشین وزارت امور خارجه مطالعه می‌کنید.

*به نظر می‌رسد فاز نظامی رویارویی مستقیم ایران و اسرائیل به پایان رسیده‌است. فکر می‌کنید که دستگاه سیاست خارجی و دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این شرایط چه مسئولیتی بر عهده دارد؟

شرایط به‌گونه‌ای است که موقعیت نظامی و جایگاه ایران در منطقه تا حدی مورد توجه کشورهای منطقه و جهان قرار گرفته‌است. الان شرایطی پدید آمده‌است که باید فعالیت‌های جدی دیپلماتیک در زمینه‌های مختلف آغاز شود. حامیان اسرائیل، چه در آمریکا و اروپا و چه در نهادهایی مانند اتحادیه اروپا و گروه ۷ سعی می‌کنند که از این وقایع سوءاستفاده کنند و فشارها را بر تهران افزایش دهند.

این کشورها و نهادها به‌هیچ‌وجه نگران حمله اسرائیل به کنسول‌گری ایران در دمشق نبودند، اما حالا به‌گونه‌ای رفتار می‌کنند که انگار پاسخ مشروع ایران به این اقدام نظامی باعث نگرانی آنها شده‌است. با توجه به اینکه جو تبلیغاتی علیه ایران تشدید شده‌ و این کشورها قصد دارند به‌دنبال تحریم ایران بروند، باید کارزار جدی دیپلماتیک در زمینه‌های مختلف، هم در منطقه و هم در اروپا و سازمان ملل داشته‌باشیم تا بتوانیم اقدام‌هایی را که کشورهای غربی قصد دارند علیه ایران انجام دهند، خنثی شود.

در عین حال دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی باید تمام تلاش خود را به کار گیرد که قضایای مسکوت و معطل‌مانده از گذشته مانند برجام و FATF را نیز حل و فصل کند، چراکه تا این قضایای دیپلماتیک حل‌وفصل نشود، ما از تحریم‌ها و مشکلات اقتصادی شدید ناشی از آن رنج خواهیم برد.

*فکر می‌کنید با تحولات اخیر آیا آمریکایی‌ها حاضر خواهند بود باز هم پای میز مذاکره بنشینند و در مورد برجام صحبت کنند؟

الان آمریکا در شرایط خاصی قرار دارد. در شش ماه گذشته هم مشخص شد که آمریکایی‌ها به دنبال مشارکت در جنگ یا گسترش بحران در منطقه نیستند و تا این حد مشخص شده‌است که سیاست آمریکا این است که جنگ غزه در سراسر خاورمیانه گسترش پیدا نکند، پای کشورهای دیگر به آن کشیده‌نشود و آمریکا درگیر یک منازعه جدید در منطقه نشود.

در این زمینه به نظر می‌رسد که انگیزه‌های ایران و آمریکا مشابه یکدیگر باشد و ایران هم علاقه‌ای به گسترش منازعه در منطقه ندارد. اما در مورد برجام و مسائل مرتبط با آن، شاید هنوز وقت گفت‌وگو در این مورد فرا نرسیده‌باشد. در چارچوب تعامل دیپلماتیک شاید هم لازم نباشد که در گام نخست سراغ احیای برجام برویم.

الان اولویت‌های مهمی وجود دارد. آمریکا که ۶ سال است از برجام خارج شده‌است و عضو این توافق نیست، این امکان وجود دارد که با طرف‌های باقی‌مانده در برجام برای اجرای احکام معطل‌مانده آن تعامل کرد و در این زمینه مذاکرات را با جدیت پی گرفت.

برای این مهم لازم است که کارشناسان خبره سیاست خارجی وارد کار شوند و دولت از ظرفیت‌های دیپلمات‌های باتجربه و نخبه کشور برای مذاکرات در مورد برنامه هسته‌ای ایران استفاده کند و اجازه بدهد که چه در حوزه مذاکرات هسته‌ای و چه در حوزه خارج شدن از فهرست سیاه FATF وضعیت از حالت توقف خارج شود و کارها پیش برود.

*ارزیابی شما از عملکرد ۷ ماه گذشته دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی بعد از عملیات طوفان‌الاقصی و جنگ غزه چیست؟

این سوال خیلی کلی است و نمی‌توان به سادگی به آن پاسخ قاطعی داد. قضایای مختلف در حوزه سیاست خارجی با هم مرتبط است. دستگاه سیاست خارجی موظف است که منافع بین‌المللی کشور را در همه حوزه‌ها با جدیت پیگیری کند. همانگونه که عرض کردم چه در حوزه برجام و FATF و چه در حوزه جلوگیری از افزایش فشار به ایران پس از پاسخ نظامی ایران به اسرائیل، دستگاه دیپلماسی باید مقتدرانه پیگیر منافع ایران باشد.

در عین حال باید در حوزه‌های دیگر مانند روابط دوجانبه مثل روابط با سوریه، روابط با روسیه و چین، دستگاه دیپلماسی ما فعالانه‌تر عمل کند. مهم‌ترین مسئله این است که باید از این محدودیت‌هایی که برای سیاست خارجی ایجاد شده‌است، خارج شویم و باید روابط خارجی خود را خیلی جدی با همه کشورها گسترش دهیم. نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود.

اگر روابط ما مثل شرایط کنونی محدود باقی بماند، قدرت‌های دیگر از این محدودیت سوءاستفاده خواهند کرد. دستگاه دیپلماسی باید به صورت جدی در این زمینه‌ها فعال شود و تغییرات جدی به وجود بیاورد.

*بعضی از کارشناسان معتقدند که بعد از پاسخ نظامی ایران به اسرائیل ممکن است این تصور در بین کشورهای همسایه به‌خصوص کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس ایجاد شود که قدرت نظامی و قدرت موشکی و پهپادی ایران را تهدیدی برای خودشان تلقی کنند. فکر می‌کنید آیا ممکن است بتوان سازوکاری ایجاد کرد که به این کشورها نشان داد ایران تهدیدی برای کشورهای همسایه و منطقه محسوب نمی‌شود؟

بخشی از این تصورات ناشی از تبلیغات است. کشورهای منطقه به خوبی می‌دانند که تاریخ ایران نشان داده‌است که ایران هرگز در سده‌های اخیر تهاجمی وارد یک درگیری و بحران نشده‌است. ایران اگر مورد حمله نظامی واقع شده‌باشد از خود دفاع می‌کند، این موضوع را در قضیه عراق شاهد بودیم و اخیراً هم در مقابل تعرض نظامی اسرائیل به کنسول‌گری ایران در دمشق مشاهده کردیم. ولی ایران هرگز تهدیدی برای همسایگانش نبوده است. ایران همواره دعوت کرده‌است که سازوکار امنیتی مشترکی برای تضمین امنیت کشورهای همسایه ایجاد شود.

الان هم دستگاه دیپلماسی ایران باید فعال‌تر از گذشته تلاش کند تا به همسایگان نشان دهد که اگر ایران یک نیروی نظامی قوی دارد، اگر توان موشکی و پهپادی دارد، این ظرفیت‌ها می‌تواند در راستای تامین امنیت منطقه به کار رود. این تز کلی ایران که امنیت منطقه باید توسط کشورهای منطقه تامین شود، می‌شود با دیپلماسی فعال و تعامل با کشورهای همسایه و دولت‌های جنوب خلیج‌فارس، آنها را به این نتیجه برسانیم که باید سازوکار امنیت جمعی در منطقه ایجاد شود و آنها را قانع کنیم که نیازی به حضور نیروهای خارج از منطقه نیست و کشورها خودشان می‌توانند امنیت منطقه را تامین کنند.

*در منطقه غرب آسیا ایران و اسرائیل چهار دهه است که با هم خصومت دارند. این منازعه برای نخستین بار در طول هفته‌های گذشته ماهیت مستقیم و رودررو پیدا کرد. فکر می‌کنید آیا امکان تکرار این منازعه مستقیم و تبدیل شدن آن به یک جنگ تمام‌عیار وجود داشته‌باشد؟

آینده منازعه ایران و اسرائیل بستگی به عملکرد طرف مقابل دارد. ایران در سال‌های اخیر و به‌ویژه پس از آغاز جنگ غزه نشان داده‌بود که صبر استراتژیک در پیش گرفته‌است. اسرائیل به شیوه‌ای عمل کرد که ایران استراتژی‌اش را کنار گذاشت و وادار کرد وارد حالت تهاجمی شود. اگر اسرائیل اشتباه قبلی خود را تکرار کند، طبیعی است که مورد حمله ایران واقع خواهد شد. به اعتقاد من آینده این رویارویی کاملاً به عملکرد طرف مقابل بستگی دارد.

*عملیات وعده صادق تا چه اندازه باعث شد که اسرائیلی‌ها نسبت به عملکردشان در آینده محتاط‌تر شوند؟

بسیار مؤثر بود. اسرائیلی‌ها باور نمی‌کردند که ایران دست به اقدامی چنین گسترده در واکنش به اقدامات آنها بزند. اسرائیل بعد از جنگ ۱۹۷۳ پوشش امنیتی قدرتمندی برای خودش ایجاد کرده‌بود و هم متحدانش چه در غرب از طرف آمریکا و اروپا و چه در شرق از طریق شوروی و بعد از آن روسیه، کمک‌های گسترده نظامی و دفاعی در اختیار اسرائیل قرار می‌دادند.

قدرت‌های جهانی پذیرفته‌بودند که موجودیت اسرائیل و امنیت اسرائیل از اولویت‌های اصلی خودشان است. این موضوع در آمریکا به یک سیاست دوحزبی و اجماعی تبدیل شده‌بود و کار تا جایی پیش رفت که از اسرائیل با عنوان ایالت پنجاه‌ویکم آمریکا یاد می‌شد. در نیم قرن گذشته به جز یک مورد پرتاب موشک‌های عراق به سمت اسرائیل، هیچ حمله‌ای به اسرائیل نشده‌بود و اسرائیل تصور می‌کرد که سازوکار بازدارندگی‌اش صددرصد موفق بوده‌است.

برای کل قدرت‌های جهانی، به‌ویژه آمریکا جا افتاده‌بود که اسرائیل باید از لحاظ نظامی و به‌خصوص از نظر توانمندی نیروی هوایی از همه کشورهای منطقه قوی‌تر باشد. پاسخ نظامی ایران نشان داد که این حجم از تلاش‌ها بی‌فایده بوده و اسرائیل ضربه‌پذیر است و اگر مرتکب اشتباهی شود، ضربات دیگری هم خواهد خورد.

*مشارکت ائتلاف آمریکا، بریتانیا و فرانسه با حمایت برخی کشورهای عربی در رهگیری و انهدام موشک‌ها و پهپادهای ایرانی باعث شد که برخی تحلیل‌گران این موضوع را مطرح کرده‌اند که اسرائیل و آمریکا یک گام به ایجاد یک ائتلاف منطقه‌ای با مشارکت اسرائیل و کشورهای عربی برای مقابله با ایران نزدیک‌تر شده‌اند. نظر شما در مورد این مسئله چیست؟

منازعه‌ای که بین ایران و اسرائیل پیش آمد، در واقع فقط بین ایران و اسرائیل نبود، بلکه بین ایران و ناتو بود. تمام ظرفیت‌های کشورهای عضو ناتو به کمک اسرائیل آمد و به همین دلیل هم بود که موفق شدند برخی از پهپادها و موشک‌های ایران را منهدم کنند. صرفاً خود اسرائیل در عملیات ایران مدافع نبود، بلکه ظرفیت بزرگی از کشورهای عضو ناتو در این دفاع مشارکت کردند. همین موضوع نشان‌دهنده توان و قدرت موشکی و پهپادی ایران بود، چراکه برای بی‌اثر کردن این عملیات کل ظرفیت کشورهای متحد اسرائیل در ناتو با همه امکانات وارد صحنه شدند.

بعضی از کشورهای عربی مثل اردن از اسرائیل دفاع کردند و برخی کشورهای عربی هم آسمان خودشان را در اختیار آمریکا و انگلیس و فرانسه قرار دادند و سعی کردند که در این حمله اسرائیل ضربات کمتری بخورد. اسم این ائتلاف را هر چیزی بگذاریم، چه به آن بگوییم ناتوی خاورمیانه یا ناتوی عربی یا هر چیز دیگر، در این شرایط شاهد بروز عملی آن بودیم.

ولی اینکه در آینده قرار باشد چنین تشکیلاتی واقعاً شکل بگیرد، به شرایط آینده منطقه بستگی دارد و از الان نمی‌توان پیش‌بینی کرد؛ به‌خصوص اینکه کشورهای منطقه هم می‌دانند که اگر بخواهند وارد فاز یک ائتلاف شوند، آنگاه باید امنیت و آینده خود را دربست در اختیار آمریکا و اسرائیل قرار دهند و خودشان را با آنها هم‌سرنوشت کنند. همانگونه که در سال‌های گذشته مشاهده کرده‌ایم، همه سیاست‌های آمریکا و اسرائیل همیشه برای همه کشورهای عربی قابل پذیرش نیستند.

*بعد از آغاز جنگ غزه گفته ‌می‌شد که عربستان از فرآیند عادی‌سازی روابط با اسرائیل دور شده‌است. با توجه به تحولاتی که در ۶ ماه گذشته رخ داده‌است، تصور می‌کنید ریاض تا چه اندازه امکان دارد به فرآیند عادی‌سازی با اسرائیل بازگردد؟

تجدید رابطه ایران با عربستان نشان‌دهنده تغییراتی در سیاست خارجی ریاض بود. از طرف دیگر برخی واکنش‌هایی که حکومت عربستان سعودی نسبت به عملکرد آمریکا نشان داد، مشخص کرد که سران این کشور دیگر مانند گذشته به صورت صددرصد پیرو آمریکا نیستند. در عربستان تصور غلطی ایجاد شده‌بود که اگر این کشور دنبال توسعه اقتصادی و فناوری است، باید با اسرائیل که یک قدرت اثرگذار در آمریکا و کشورهای غربی محسوب می‌شود، رابطه‌ای دوستانه برقرار کند. اما فکر می‌کنم ریاض اکنون به این نتیجه رسیده‌است که تحلیلی که در گذشته داشتند، درست نبوده و می‌توانند بدون رابطه با اسرائیل توسعه اقتصادی داشته‌باشند و می‌توانند مطمئن باشند که کشورهای منطقه ظرفیت کافی برای تامین امنیت منطقه دارند.

نکته بسیار مهم این است که افکار عمومی کشورهای عربی به صورت جدی با توسعه روابط با اسرائیل مخالف هستند. مردم عرب و مردم مسلمان با اسرائیل مخالف هستند و حاضر به پذیرش این رژیم نیستند. این دولت‌های عربی هستند که به سمت عادی‌سازی روابط با اسرائیل حرکت می‌کنند. با توجه به وقایعی که در شش ماه گذشته رخ داد و جنایاتی که اسرائیل در غزه مرتکب شد، قتل‌عام بیش از ۳۴ هزار نفر که اکثریت آنها کودکان و زنان هستند، گورهای دست‌جمعی که در بیمارستان‌ها کشف می‌شوند، بمباران مدارس، بیمارستان‌ها و خانه‌های شخصی و قحطی گسترده در غزه؛ همه‌ی اینها باعث شده‌است که زمینه عادی‌سازی روابط با اسرائیل در کشورهای عربی، دست‌کم در افکار عمومی کاملاً از بین برود.

اگر دولت‌های عربی دست‌کم تا زمانی که جنگ غزه در خاطره ملت‌ها زنده است بخواهند اقدامی در راستای عادی‌سازی روابط و دوستی با اسرائیل انجام دهند، درون کشورهایشان با افکار عمومی دچار مشکل خواهند شد. احتمال اینکه فرآیند عادی‌سازی روابط با اسرائیل ادامه پیدا کند، بسیار کمتر از گذشته شده‌است.

*بعد از پاسخ ایران به اسرائیل، رئیس‌جمهور آمریکا گفت که می‌خواهد جبهه متحدی را برای فشار و تحریم علیه ایران ایجاد کند. در نشست سران گروه ۷ و وزرای خارجه اتحادیه اروپا هم شاهد بودیم که دولت‌های غربی تصمیم خود را برای توسعه دایره تحریم‌ها علیه ایران اعلام کردند. چه کاری از دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی برای جلوگیری از توسعه و افزایش تحریم‌ها بر می‌آید؟

من باید یک نکته را تذکر بدهم. تمام شعارهای انسان‌دوستانه و بشردوستانه‌ای که غربی‌ها مطرح می‌کنند و آن را ناشی از ایدئولوژی لیبرالیسم می‌دانند، شعارهایی مثل آزادی، دموکراسی، حقوق‌بشر، رعایت حقوق زنان و کودکان، عدم استفاده از خشونت، حل اختلاف‌های بین‌المللی بر مبنای دیپلماسی، نظم جهانی مبتنی بر قانون و امثال اینها، همه این شعارها وقتی نوبت به اسرائیل می‌رسد، از یاد برده می‌شود.

جنایتی نمانده است که اسرائیل انجام نداده‌باشد و کشورهای غربی به‌‌رغم همه شعارهایشان به آن بی‌توجهی نکرده‌باشند. اسرائیل کل منطقه غزه را شش ماه است که مستمراً هوایی و زمینی بمباران می‌کند و نسل‌کشی گسترده‌ای را آغاز کرده‌است. در این شرایط کشورهای غربی همچنان از اسرائیل حمایت می‌کنند. یعنی تمام ادعاهایی که در مورد حقوق بشر و دموکراسی مطرح می‌کنند، دروغ است.

من فکر می‌کنم بیش از اینکه اسرائیل در این جنگ شکست خورده ‌باشد، فرهنگ و ایدئولوژی غرب شکست خورده ‌است و نشان داده‌ تمام حرف‌هایی که می‌زنند، دروغ است و واقعیت ندارد. یکی از نتایج مهم جنگ غزه و بحرانی که بین ایران و اسرائیل پدید آمد، شکست ادعاهای بشردوستانه غرب بود. وقتی اسرائیل مرکز دیپلماتیک ایران را هدف قرار داد، هیچ واکنشی نشان ندادند، اما وقتی ایران به جنایت اسرائیل عکس‌العمل نشان داد، شروع می‌کنند به محکوم کردن و افزایش فشار و تحریم.

اینها استانداردهای دوگانه‌ای است که در قبال کشورها دارند. در قبال این نوع عملکرد، ایران باید تمام تلاش‌اش را به کار بگیرد تا این رویه را متوقف کند و اجازه ندهد که میان کشورهایی که قصد دارند در همراهی با اسرائیل، ایران را تحت فشار قرار دهند، اجماع ایجاد شود. ایران باید به صورت جدی وارد فعالیت شود و با کشورهای منطقه و جهان وارد مذاکره شود. احیای برجام قطعاً یکی از بهترین راه‌های مقابله با افزایش فشار بین‌المللی است. ایران باید از منحصر کردن سیاست خارجی به چین و روسیه دست بکشد و بعد فعالیت سیاست خارجی‌اش را گسترش دهد.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: کیهان علیه برجام و FATF / این همه موفقیت را نمی بینید یا نمی خواهید ببینید؟! قوانين و محدوديت‌هاي" FATF " كاغذ پاره نيست

دیگر خبرها

  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • تعطیلی پنجشنبه یا شنبه ؛ توقف در بدیهیات
  • اعلام آمادگی بلاروس برای توسعه همکاری‌های نظامی
  • بازدید رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای از پایانه مرزی آذربایجان شرقی
  • رئیسی: آماده تبادل ظرفیت‌ها با کشورهای آفریقایی هستیم
  • آماده تبادل توانمندی‌های ایران با کشورهای آفریقایی هستیم
  • رئیسی: ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی تامین منافع متقابل را دنبال می‌کند
  • رئیس جمهور: اراده ایران و کشورهای آفریقایی در جهت توسعه روابط اقتصادی است
  • عملیات وعده صادق موجب شادی عدالت‌خواهان جهان شد
  • هشدار جهانگیری درباره مهاجرت نخبگان