Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-03@22:29:22 GMT

با نفی مبانی، جامعه به کدام سو خواهد رفت؟

تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۵۶۶۶۸۰

با نفی مبانی، جامعه به کدام سو خواهد رفت؟

وبلاگ>سلیمی نمین، عباس - اولین نشست مطبوعاتی رئیس جمهور بعد از مشخص شدن نتیجه انتخابات، این سؤال را به طور جدی مطرح ساخت که آقای‌‌‌ روحانی می‌خواهد فضای تعاملات سیاسی و به طور کلی کشور را به کدام سو ببرد؟

آن‌چه سبب شکل‌گیری این پرسش در اذهان شد، تداوم رویکرد حفظ صف‌بندی‌های انتخاباتی حتی بعد از پیروزی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انتظار به ‌حق همه دلسوزان و صاحب ‌نظران آن بود که نامزد پیروز، از باب ملاطفت درآید و تنش ‌های انتخاباتی را بعد از مشخص شدن نتیجه آرا کاهش دهد، اما چنین انتظاری نه تنها برآورده نشد بلکه حملات به رقیب و به تبع آن جماعت رأی دهندگان شانزده میلیونی به وی، ادامه یافت. در این زمینه در پایگاه اطلاع رسانی دولت می‌خوانیم: دکتر روحانی "نه" مردم به فریبکاران را مهم‌ترین بخش انتخابات 29 اردیبهشت ماه برشمرد. (پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری اسلامی ایران، دوشنبه 1 خرداد 1396)

آن چه در ادامه، دلایل اتخاذ چنین روش غریبی را از سوی آقای روحانی تا حدودی قابل درک و فهم می‌سازد متوجه ساختن هجمه‌‌ها به پایگاه اصول‌گرایی- و نه شخصیت‌ها و افراد مدعی اصول‌گرایی- است. ظاهراً عده‌ای از سیاست‌پیشگان تصور نموده‌اند عدم توفیق نمایندگان طیف اصول‌گرا در کسب اکثریت آرا فرصت مناسبی را فراهم ساخته تا با بهره‌گیری از آن، کلیت اصول‌گرایی را به عنوان مبانی سنجش از صحنه سیاست‌ورزی کشور کنار گذارند. برای نمونه، ارگان رسمی دولت در مقدمه‌ای بر مصاحبه فردی که اصول‌گرا می‌خواندش می‌نویسد: "(وی) جریان اصول‌گرایی را پایان یافته می‌داند، هرچند می‌گوید تا بخواهیم اصول‌گرا داریم". (روزنامه ایران، یکشنبه 7 خرداد 1396، ص 10)

صرف‌نظر از تناقض ظاهری این القا که چگونه می‌توان اصل اصول‌گرایی را پایان یافته تلقی کرد در حالی که "تا بخواهیم اصول‌گرا داریم "باید بر این نکته تأکید کرد که اصول‌گرایی نام حزب و گروهی نیست که در فراز و نشیب‌های رقابت‌های سیاسی رنگ ببازد؛ هرچند در این انتخابات با توسل به مهارت‌هایی تلاش شد نام اصول‌گرایی با ضدجاذبه‌هایی معادل گردد، اصول‌گرایی به عنوان پای‌بندی به اصول و مبانی، یک مسئله مفهومی است.

البته ممکن است کسی خود را اصول‌گرا بخواند و برداشت‌های خودخواسته‌ای را از این مبانی عرضه دارد و در ایام رقابت‌های سیاسی با به‌کارگیری مهارت ‌هایی این نگاه نه چندان قابل دفاع به همه نیروهای این طیف تعمیم داده شود. آیا در صورتی که مهارت ‌ها بتواند نگرانی به ‌وجود آورد اولاً می ‌توان پذیرفت که همه مدعیان دفاع از اصول ‌گرایی یک گونه ‌اند؟ در ثانی در حالی که نیروهای برجسته اصول ‌گرا آن برداشت خاص را مورد نقد قرار داده باشند چگونه می ‌توان تبلیغات "این همانی" را صادقانه پنداشت؟ ثالثاً لازمه تداوم حیات یک طیف سیاسی و جود تضارب آرا در آن است. بر خلاف چارچوب ‌های حزبی در طیف اقتدار تشکیلاتی وجود ندارد که همه را به قالب ‌های خاصی مقید سازد؛ این مسئله در مورد اصلاح ‌طلبی نیز صادق است. امروز برخی اصلاح‌طلبان به خارج رفته ‌اند و با صراحت بسیاری از مبانی مسلم ملی و دینی را نفی می ‌کنند. آیا این صادقانه خواهد بود که متقابلاً با به ‌کار گیری مهارت ‌هایی این همانی شود؟

به فرض ‌که با مهارت ‌هایی بتوان موجب عدم موفقیت اصلاح ‌طلبان در انتخاباتی شد آیا می ‌توان ادعا کرد اصلاح ‌طلبی به پایان خود رسیده است؟

امروز بسیاری از اصلاح ‌طلبان واقعی اصول ‌گرا ارزیابی می ‌شوند؛ زیرا اصلاح ‌گری بدون مبنا قرار گرفتن اصول ممکن نیست. متقابلاً بسیاری از اصول ‌گرایان واقعی اصلاح ‌طلبند؛ زیرا صیانت از اصول و آرمان ‌ها جز از طریق اصلاح ‌گری مداوم ممکن نخواهد بود؛ از همین رو اصول ‌گرایان بیشترین نقد را به دولت دهم داشتند. همچنین در مورد بحث اجرا یا عدم اجرای کنسرت در مشهد مقدس هرچند اصول ‌گرایان به طور کلی دامن زدن به آن را با هدف اصلی فرعی کردن مسائل جامعه می ‌دانند، اما نسبت به برداشت امام جمعه محترم این شهر نقد خود را به صراحت عنوان داشته ‌اند.(از جمله صاحب این قلم).

با این وجود بحث کمّی در مورد کنسرت(لغو یک مورد در برابر صدها مورد اجرا شده) تبدیل به شاخص تعیین کننده در این انتخابات شد. آیا می ‌توان گفت چنین بحث ‌های فرعی می ‌تواند در جامعه اصول را کم ‌رنگ سازد؟ پاسخ قطعاً منفی است؛ زیرا بعد از کاهش التهاب انتخاباتی، این موضوع کاملاً روشن خواهد شد که برخی برای سهل کردن حکومت ‌داری در صدد کم ‌رنگ کردن اصولند؛ زیرا در فقدان اصول و مبانی، دولت ‌مردان خواهند توانست تمایلات خود را بر جامعه مسلط سازند. قطعاً بدین منظور باید به مسائل جزئی دامن زده شود تا مسائل اصلی از دید مردم پنهان بماند. آیا دولت یازدهم در ادامه کار خود در دولت دوازدهم می ‌تواند با همین رویه مطالبات کاذب را جایگزین مطالبات واقعی سازد؟

حتی اگر آقای روحانی احساس کند که با همان رویه انتخاباتی خود می ‌تواند تضادهای انتخاباتی را حفظ کند باید از ایشان پرسید که می ‌خواهد در نهایت جامعه را به کدامین سو رهنمون سازد؟

*مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران

کلید واژه‌ها : عباس سلیمی نمین - محمد مهاجری -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۵۶۶۶۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معلمان روش تفکر و مبانی عقیدتی را به دانش‌آموزان بیاموزند

‌به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام و المسلمین محمدعلی شریعت‌پناهی در خطبه‌های نماز جمعه چهارباغ ضمن تسلیت سالروز شهادت امام صادق (ع) احادیث و روایاتی در باب فضیلت شناخت این امام بیان کرد و گفت: دعوت می‌کنم در مجالس سوگواری آن امام هُمام که در جای جای شهرستان چهارباغ برگزار می‌شود، شرکت کنید.

وی با بیان اینکه امام صادق (ع) با جهاد علمی، پایه‌های اولیه تأسیس حوزه‌های علمیه را بنا و شاگردانی را تربیت کرد و برای افزایش بصیرت اعتقادی مردم به نقاط مختلف فرستاد، ضمن گرامیداشت مقام معلم عنوان کرد: معلمان عزیز، تفکر را به نوجوانان بیاموزید و مبانی فکری و عقیدتی را در آنها تکمیل کنید و خانواده‌ها هم در این مسیر کمک کنند.

خطیب موقت نماز جمعه چهارباغ تصریح کرد: معلمان در کنار آموزش و پرورش باید روش فکر کردن را به دانش آموزان بیاموزند. ای کاش در برنامه‌های درسی مدارس، کلاسی هم برای روش تفکر در نظر گرفته و با فکر کردن، حکمت بر قلب دانش آموزان و انجام واجبات بر آنها جاری می‌شد.

کد خبر 6095844

دیگر خبرها

  • معلمان روش تفکر و مبانی عقیدتی را به دانش‌آموزان بیاموزند
  • انتقاد شدیداللحن فعال اصول‌گرا از پست جدید جمیله علم الهدی در دانشگاه / وای به حال دانشگاهی که بانوی اول عضو هیات جذب اساتیدش باشد
  • انتقاد شدیداللحن فعال اصول‌گرا از پست جدید جمیله علم الهدی در دانشگاه
  • دولت جمع‌گرا؛ مبنای اقتصاد دستوری
  • چرایی پیش‌بینی‌ناپذیری از ایران فردا | برخوردها از سال ۸۸ جامعه را پیچیده‌تر کرده | تنش‌های بزرگ در دل رخدادهای کوچک است!
  • چرایی پیش‌بینی‌ناپذیری ایران فردا / قواعد بازی حکومت و جامعه پیچیده‌تر شده
  • کدام دستاورد‌های دولت رئیسی را می‌توان در قالب فیلم و سریال به مردم نشان داد؟
  • پروژه قهرمان‌سازی از رئیسی؛ کدام دستاورد دولت در قالب فیلم و سریال می‌گنجـد؟
  • کدام دستاوردهای دولت رئیسی را می توان در قالب فیلم و سریال به مردم نشان داد؟
  • اصلاح طلبان در کدام حوزه های انتخابیه کاندیدا دارند؟