Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-04-23@08:28:51 GMT

فاصله تهران تا همدان چقدر است؟ + نقشه سفر

تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۶۱۵۴۵۴

فاصله تهران تا همدان چقدر است؟ + نقشه سفر

خبرگزاری میزان- برای سفر از تهران به همدان 3 مسیر در پیش دارید که ما نزدیک ترین و خلوت ترین مسیر را به شما معرفی می کنیم. به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری میزان، تهران تا ارومیه 3 ساعت و 14 دقیقه و به عبارتی 320 كيلومتر فاصله دارند که اگر دست به انتخاب مسیر اشتباه بزنید این مسیر طولانی تر نیز می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین علت ما مسیر اول و بهتر را به شما توصیه می کنیم.

مسیر اول

از راه آزادراه تهران - ساوه/آزاد راه ساوه - تهران و آزادراه ساوه - همدان

۳ ساعت ۱۴ دقیقه بدون ترافیک

از بزرگراه نواب، بزرگراه شهید چراغی، بزرگراه آيت اله سعيدي/بزرگراه ایت الله سعیدی/جاده تهران - ساوه و بزرگراه آزادگان وارد آزادراه تهران - ساوه/آزاد راه ساوه - تهران شوید

۲۳ دقیقه (۱۸٫۹ كيلومتر)

آزادراه تهران - ساوه/آزاد راه ساوه - تهران و آزادراه ساوه - همدان را بسوی مسیر 37/مسیر 48/‪AH2‏ در استان همدان دنبال کنید. از آزادراه ساوه - همدان خارج شوید

۲ ساعت ۴۱ دقیقه (۲۷۰ كيلومتر)

مسیر 37/مسیر 48/‪AH2‏ را بسوی مقصد خود در همدان ادامه دهید

مسیر دوم

از راه مسیر 2 و مسیر 37

۴ ساعت ۴۰ دقیقه بدون ترافیک

بزرگراه شیخ فضل الله نوری بسوی مسیر اتوبان تهران کرج شوید

۱۹ دقیقه (۱۵٫۲ كيلومتر)

از جاده ماهدشت و بلوار امام خمینی خیابان وارد بزرگراه بویین زهرا-شهریار در استان تهران شوید

۳۷ دقیقه (۲۴٫۱ كيلومتر)

مسیر 38 و مسیر 37 را بسوی منطقه ۴، همدان دنبال کنید

۳ ساعت ۳۶ دقیقه (۲۸۶ كيلومتر)

وارد بلوار ملت و خیابان شهدا بسوی مقصد خود شوید

مسیر شوم

وارد خیابان امام خمینی و آزادراه تهران-کرج/به سمت کرج برانید

۱۹ دقیقه (۱۵٫۲ كيلومتر)

سپس وارد اتوبان کرج – قزوین شده و مسیر را تا تاکستان ادامه دهید

۲ ساعت (۱۸۳ كيلومتر)

بسوی ویان ادامه دهید

۱ ساعت ۵۹ دقیقه (۱۵۱ كيلومتر)

مسیر 37/مسیر 48 را بسوی منطقه ۴، همدان ادامه دهید

۲۹ دقیقه (۳۹٫۳ كيلومتر)

وارد بلوار ملت و خیابان شهدا بسوی مقصد خود شوید

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۱۵۴۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکمیل بزرگراه‌ها نیازمند ۳۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اردبیل، علی یوسف‌زاده با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۷۵ درصد طرح‌های بزرگراهی استان فعال است، گفت: با توجه به اینکه توسعه همه‌جانبه استان بدون توسعه زیرساخت‌های آن و مهم‌تر از همه توسعه بزرگراه‌ها مقدور نیست برای تردد ایمن در راه‌های استان بر اساس پژوهش و مطالعات انجام گرفته این استان نیازمند ۸۱۴ کیلومتر بزرگراه می باشد.
وی افزود: با توجه به شکل جغرافیایی استان اردبیل در تقسیمات سیاسی کشور، طول راه‌ها در کریدور شرقی – غربی استان حدود ۹۰ کیلومتر می‌باشد که مسیر منتهی به استان گیلان با بهره‌برداری از تونل شمالی حیران و در مسیر منتهی به غرب از محدوده نیر به سمت سراب تکمیل و نواقص موجود در این کریدور مرتفع شده و اتصال استان‌های آذربایجان شرقی و غربی به استان‌های شمالی کشور برقرار است.
معاون مهندسی و ساخت راه و شهرسازی استان اردبیل با بیان اینکه احداث ، تکمیل و توسعه پروژه‌های بزرگراهی به عنوان پیشران پیشرفت و توسعه استان در اولویت برنامه‌های اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل قرار دارد ، افزود: بهره‌برداری از ۱۷ کیلومتر طرح بزرگراهی مسیر مهم و راهبردی اردبیل - سرچم در اواخر اسفندماه سال گذشته خدمت ماندگار دولت به مردم استان است.
یوسف‌زاده در ادامه به طرح‎های در دست اجرای راه‌سازی در استان اشاره کرد و گفت: احداث تونل دوم گردنه حیران به طول ۷۳۰ متر ، احداث باند دوم اردبیل – سرچم به طول ۹۰ کیلومتر ، احداث باند دوم رضی – امیرکندی و گرمی – بیله‌سوار به طول ۶۵ کیلومتر و احداث باند دوم پارس‌آباد – سربند – مشگین‌شهر به طول ۶۰ کیلومتر به عنوان طرح‌های مهم و بزرگراهی در دست اقدام استان می‌باشد.
وی درباره بهسازی بزرگراه اردبیل - مشگین‌شهر افزود: موسسه عاشورا به عنوان مجری طرح بیش از ۷۰۰ میلیارد ریال از راه و شهرسازی مطالبه دارد که در صورت پرداخت مطالبات پیمانکار و تامین اعتبار لازم، این طرح نیز در موعد مقرر بهره‌برداری می‌شود.
معاون مهندسی و ساخت راه و شهرسازی استان اردبیل با بیان اینکه جاده مشگین‌شهر- اهر به بزرگراه تبدیل می‌شود ، ادامه داد: اجرای این طرح با توجه به حادثه‌خیز بودن جاده از مطالبات و خواسته‌های اصلی مردم مشگین‌شهر بود که پس از اتمام مطالعات و تامین اعتبار اولیه به پیمانکار واگذار شد و عملیات اجرایی آن به خوبی پیش می‌رود.

دیگر خبرها

  • ساخت ۲۵ کیلومتر بزرگراه در محور زاهدان _ بیرجند
  • بزرگراه قم - جعفرآباد بهسازی می‌شود
  • در معابر لغزنده پایتخت فاصله طولی را رعایت کنید
  • محدودیت تردد در آزادراه کرج-قزوین
  • اجرای پروژه نصب حفاظ میانی در آزادراه کرج - قزوین
  • پیش‌بینی بارش پراکنده باران برای استان بوشهر
  • آخرین وضعیت ترافیکی راه‌های البرز/ ۳ اردیبهشت
  • تکمیل بزرگراه‌ها نیازمند ۳۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است
  • ترافیک صبحگاهی در کدام معابر سنگین بود؟
  • وضعیت ترافیکی شهر تهران در دومین روز از اردیبهشت ماه ۱۴۰۳