Web Analytics Made Easy - Statcounter

امضای قراردادهای خودروسازی صراحتا اصول کلی اقتصاد مقاومتی را نقض می‌کند و صنعت خودروسازی را به طور قابل توجهی به کشور فرانسه وابسته می‌کند.

به گزارش مشرق،‌ اغلب کارشناسان مستقل و غیردولتی معتقدند ایران خودرو و سایپا فریبِ فرانسوی‌ها را خوردند و به زودی پیامدهای منفی قراردادهای اخیر نمایان خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فروش زیرساخت‌های تولید در قرارداد با فرانسوی‌ها یکی از مصادیق فریب این دو خودروساز بزرگ کشور است! شرکت سایپا مالکیت دو کارخانه بن رو و سایپا کاشان را به شرکت‌های فرانسوی پژو-سیتروئن و رنو واگذار میکند، کارخانه‌هایی که در مجموع بیش از نیمی از ظرفیت تولید سایپا کاشان را در اختیار دارند و هر دو آن ها جزو کارخانه های جدیدالتاسیس سایپا هستند، به صورتی که سایپا کاشان تنها 6 سال بیشتر سن ندارد و مدرن ترین کارخانه تولید خودرو در خاورمیانه محسوب می‌شود. از همین رو طی این قراردادها نه تنها ظرفیت تولید داخلی افزایش پیدا نمی‌کند، بلکه بخش قابل توجهی از ظرفیت تولید برند داخلی نیز از بین می‌رود.

همچنین بخش قابل توجهی از قطعات در قرارداد 400 هزار دستگاهی ایران خودرو و سایپا با پژو-سیتروئن از شرکت‌های فرانسوی وارد می‌گردد و با توجه به واحد بودن شرکت پژو-سیتروئن، وابستگی شدیدی به این شرکت در صنایع خودروسازی شکل خواهد گرفت.

صنعت خودرو پس از صنایع نفت و گاز، بزرگترین صنعت در ایران است. این صنعت در سال 94 با 29 هزار و 402 میلیارد تومان، سهم 2.2 درصدی در تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده است. صنایع خودروسازی به علت درگیر شدن با 60 رشته صنعتی از جمله پتروشیمی، رنگ، پلیمر و... به عنوان لوکوموتیو صنعت در دنیا شناخته می‌شود.
منظور از صنعت خودرو تمامی زنجیره ارزش این صنعت، شامل قطعه سازها، مجموعه‌سازها، بنگاه‌های تحقیق و توسعه و خودروسازها و بنگاه‌های خدمات پس از فروش، بیمه و خدمات مالی هستند. علاوه بر این، صنعت خودرو با دارا بودن میزان اشتغالی در حدود 850 هزار نفر در کل زنجیره ارزش، از جمله مهمترین صنایع در بخش اشتغال است.

با توجه به بزرگی و اهمیت صنعت خودروسازی، این صنعت جایگاه قابل توجهی در اقتصاد مقاومتی و توسعه داخلی کشور دارد.

علاوه بر این صنعت خودرو به صورت مستقیم با صنایعی از جمله: صنایع نساجی، صنایع شیمیایی، صنایع برق و الکترونیک، صنایع تولید فولاد، صنایع لاستیکی و پلیمری، صنایع چوب و... در ارتباط است. از همین رو تمامی اتفاقات حاکم بر صنعت خودرو کاملا صنایع فوق (که بخش قابل توجهی از اقتصاد هستند) را تحت تاثیر قرار می‌دهند. بنابراین لازم است تا حوادث و تغییرات صنعت خودروسازی با دقت پایش شود و تاثیرات روی سایر بخش‌های اقتصاد بررسی گردد.

قراردادهای خودروسازان پس از برجام

اواخر خرداد 95 پس از قرارداد 50-50 ایران خودرو با پژو-سیتروئن فرانسه و توافق بر تولید 200 هزار دستگاه خودروی 208 ،2008 و 301 از برند پژو، معاون امور صنایع وزیر صنعت، رییس سازمان گسترش و مدیرعامل سایپا از قرارداد50-50 واگذاری نیمی از سهام کارخانه سایپا کاشان به پژو-سیتروئن خبر دادند. در واقع مسئولین از ورود دومین خودروساز فرانسوی به ایران خبر دادند، درحالی‌که شرکت سیتروئن خودروساز فرانسوی است که در سال 1976 با واگذاری 95.87% از سهام خود به تصاحب پژو درآمده است و در حال حاضر یک هیات مدیره واحد، آن را کنترل کرده و خودروهای پژو و سیتروئن روی یک پلتفرم تولید می‌شود. این در حالی‌ است که ژان کریستف کمار که قائم مقام گروه پژوسیتروئن در امور خاورمیانه است هم تفاهم‌نامه ایران‌خودرو-پژو و نیز تفاهمنامه سایپا-سیتروئن را امضا کرده است.

امضای قرارداد ایران خودرو با پژو- سیتروئن توسط ژان کریستف گمار

امضای تفاهم نامه سایپا سیتروئن توسط ژان کریستف گمار

بر اساس تفاهمنامه امضا شده میان سایپا و پژو، یک شرکت مشترک 50-50 ایجاد می‌شود. آورده‌ی سایپا در این شراکت کارخانه‌ی سایپا کاشان خواهد بود. پژو 50% از سهام سایپاکاشان را خریداری خواهد کرد.

31 تیر 95 تفاهمنامه و در تاریخ 16 مهرماه 95 قرارداد میان مدیرعامل سایپا و کارلوس تاوارس مدیرعامل پژوسیتروئن منعقد شد. کارلوس تاوراس چند روز بعد در مصاحبه با ایرنا- خبرگزاری رسمی دولت عنوان کرد از دیدن زیرساخت‌های کارخانه سایپاکاشان تحت تاثیر قرار گرفته است. جزئیات این قرارداد کاملا محرمانه مانده است، ولی بر اساس اظهارات مدیرعامل سایپا در این قرارداد قرار است 30% از محصولات تولیدی صادر شود. البته صادرات فقط برای 6 سال ضمانت شده است!

وابستگی صنعت خودرو به فرانسوی‌ها

همانطور که ذکر شد طی این قراردادها 400 هزار دستگاه خودروی فرانسوی با برند پژو-سیتروئن و 500 هزار دستگاه خودرو با برند رنو سالانه در ایران تولید خواهد شد. با توجه به این مسئله که در طول 5 سال گذشته تیراژ تولید خودروهای سواری در ایران سالانه به یک میلیون دستگاه نرسیده است، بخش قابل توجهی از بازار ایران در اختیار شرکت‌های فرانسوی قرار خواهد گرفت.

طبق توافق صورت گرفته خودروهای جدید می‌بایست از داخلی سازی 40 درصدی شروع کرده و طی دو سال به داخلی سازی 70 درصدی برسند. با این حال شهریور ماه 95 بر خلاف متن قراردادها، مهندس قناتی، مدیر کل خودرو و نیرو محرکه وزارت صنعت اعلام کرد که به علت عدم آمادگی قطعه سازان تولید خودروهای جدید با داخلی سازی 20 درصدی صورت خواهد گرفت. با توجه به اینکه 14 درصد از ساخت داخل خودروها را مونتاژ و رنگ تشکیل می‌دهد، عملا در تولید فعلی این خودروها از قطعات داخلی استفاده نشده است و عمده قطعات از شرکت‌های خارجی وارد می‌گردد. این در حالی است که حتی با فرض رسیدن به داخلی سازی 70 درصدی طی دوسال همچنان حدود یک سوم از قطعات که اتفاقا بخش‌های با تکنولوژی بالای (high tech) خودرو را شامل می‌شوند همچنان از شرکت‌های فرانسوی وارد خواهد شد. در حالی که اکثر قطعات با فناوری بالا در خودروهای 206 و 405 در حال حاضر در کشور تولید می‌شود.

بد عهد‌ی‌های پژو-سیتروئن

خوب است که به برخی از تعهدات پژو در قرارداد تولید پژو 206 که کاملا مشابه با قراردادهای اخیر است نگاهی انداخته شود:

مطابق مفاد قرارداد CKD SUPLY AGREEMENT از مجموعه قراردادهای 206 مقرر گردیده بود که فاز یک با 50 درصد ساخت داخل شروع و فاز دوم در دوازده ماه بعد از تولید، 60 درصد ساخت داخل و 25 ماه بعد از شروع تولید 75 درصد ساخت صورت پذیرد. این در حالی است که با گذشت 4 سال از شروع قرارداد تولید پژو 206 ، ساخت داخل این خودرو از 20 درصد فراتر نرفت! مطابق ماده 5.3 و بندهای مربوطه DISTRIBUTION AGREEMENT از مجموع قراردادهای پژو 206، شرکت پژو متعهد گردیده که قطعات تولیدی پذیرش شده ایران خودرو و تامین کنندگانش را خریداری نماید تا تراز ارزی ایران خودرو حاصل گردد (بند1.5.3 قرارداد) که این ماده اساسی به اجرا نرسید!

از همین رو بخش قابل توجهی از قطعات در قرارداد 400 هزار دستگاهی ایران خودرو و سایپا با پژو-سیتروئن از شرکت‌های فرانسوی وارد می‌گردد و با توجه به واحد بودن شرکت پژو-سیتروئن، وابستگی شدیدی به این شرکت در صنایع خودروسازی شکل خواهد گرفت. این مسئله که بخش عمده این واردات قطعات با فناوری بالا است، خودرو سازی را متوجه وابستگی عمیق‌تری می‌سازد. چرا که اولا همانطور که ذکر شد، این قطعات برای خودروهای 206 و 405 تا کنون در کشور تولید می‌شده است. ثانیا این وابستگی به تولید این قطعات، کشور را از حرکت به سمت دستیابی به تکنولوژی ساخت قطعات با فناوری بالا از جمله قوای محرکه و سیستم‌های انتقال قدرت باز می‌دارد.

تعارض قراردادهای خودروسازی با اصول اقتصاد مقاومتی

عدم وابستگی به یک مبدا وارداتی از جمله اصول ابتدایی تاب آوری اقتصاد است که تمامی کشورها آن را به عنوان اولین سیاست‌های مقابله با تنش‌های اقتصادی در دستور کار قرار می‌دهند. هنگامی که بخش قابل توجهی از اقتصاد به بخش‌های معدودی وابسته باشد، در صورت کوچکترین تغییرات، آسیب و تنش در این بخش‌ها، قسمت‌هایی از اقتصاد که به آن‌ها وابسته بوده کاملا تحت تاثیر قرار می‌گیرد. این در حالی است که اگر اقتصاد با بخش‌های متنوعی در ارتباط باشد، در صورت ایجاد آسیب در یکی از این بخش‌ها، تاثیر کمتری به اقتصاد وارد می‌شود.

این اصل اولیه تاب آوری اقتصادی در سیاست‌‎های کلی اقتصاد مقاومتی که رهبر معظم انقلاب ابلاغ کردند نیز به صورت شفاف ذکر شده است. بر اساس بند 6 از سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، دولت موظف به ایجاد تنوع در مبادی تامین کالاهای وارداتی با هدف کاهش وابستگی به کشورهای محدود و خاص است.

با توجه بند فوق الذکر، امضای قراردادهای خودروسازی صراحتا اصول کلی اقتصاد مقاومتی را نقض می‌کند و صنعت خودروسازی را به طور قابل توجهی به کشور فرانسه وابسته می‌نماید.

مسدود شدن راه توسعه داخلی در آینده و وابستگی طولانی مدت به فرانسه

مهمتر از وابستگی که برای صنعت خودرو کشور به واسطه این قراردادها طی این چند سال ایجاد می‌گردد، این است که با توجه به ابعاد مالی قراردادها که طرف‌های ایرانی متعهد به سرمایه‌گذاری هستند و همچنین سهم بازاری که از بازار ایران اشغال می‌کنند، راه توسعه در آینده را به شکل قابل توجهی مسدود می‌نماید که این مسئله خود موجب وابستگی دائمی صنعت خودرو کشور می‌گردد.

طراحی و تولید پلت فرم لازمه توسعه داخلی

از جمله ملزومات توسعه داخلی و ساخت خودرو با برند داخلی، طراحی و مالکیت پلت فرم است. این مسئله به حدی مهم است که شرکت‌ها اجازه کوچکترین تغییراتی را به مونتاژ کنندگان نمی‌دهند. به طور مثال با وجود آن که تمامی طراحی پژو 206 صندوق دار در داخل کشور ایران و توسط مهندسان داخلی صورت پذیرفت، شرکت پژو اجازه استفاده از برند ایران خودرو روی این محصول را نداد و همچنین داخلی سازی کردن قطعات این خودرو تماما با اجازه و تایید شرکت پژو باید صورت می‌پذیرفت. توسعه فناوری ساخت قطعات نیز بدون داشتن پلت داخلی امکان پذیر نخواهد بود.

از بین رفتن امکان طراحی و تولید پلت فرم با قراردادهای اخیر

با توجه به سرمایه مورد نیاز برای طراحی و تولید پلت فرم که رقمی بیش از 1500 میلیارد تومان است، خودروهای تولیدی روی هر پلت فرم نیاز به تیراژ تولید بالایی دارد تا تولید آن اقتصادی گردد. که به این منظور کل تیراژ خودروهای تولیدی در ایران کفایت نمی‌کند و خودروسازان باید به دنبال بازار های جدید و کشورهای منطقه نیز باشند تا بتوانند خودروهای تولیدی جدید خود را به سود برسانند. این در حالی است که توجه به قراردادهای اخیر خودروسازی با پژو-سیتروئن و رنو بخش قابل توجهی از این بازار از کنترل شرکت‌های ایرانی خارج شده و عملا تولید خودرو با پلت فرم مدرن برای ایران خودرو و سایپا هرگز سودده نخواهد بود. از همین رو این قراردادها مانع بزرگی برای توسعه خودروسازی داخلی در آینده خواهد بود و در واقع تا سال‌های زیادی این صنعت مهم کشور را به فرانسه وابسته خواهد کرد.

کلام آخر

با کنار هم قراردادن قراردادهای خودروسازی که با شرکت های رنو و پژو- سیتروئن فرانسه امضا شده با قراردادهای صنعت نفت با شرکت توتال فرانسه و قرارداد وزارت راه با شرکت‌های ایرباس و ای تی آر فرانسه که همگی پس از برجام به انعقاد رسیده و یا در حال انعقاد می‌باشد، در مجموع می‌توان گفت که اقتصاد ایران به میزان بسیار قابل توجهی به کشور فرانسه وابسته می‌گردد که این مسئله لزوم بازنگری در قراردادهایی که هنوز به امضای نهایی نرسیده از جمله سایپا با سیتروئن را پر اهمیت می‌نماید و لازم است که نهادهای نظارتی و امنیتی از جمله سازمان بازرسی کل کشور، شورای امنیت، مجلس شورای اسلامی و سازمان پدافند غیر عامل متن قراردادها را مورد مداقه قرارداده و در صورت لزوم آن‌ها را تغییر دهند.

منبع: نسیم

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۴۹۲۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خبر جدید وزیر صنعت برای متقاضیان خودرو/ علی‌آبادی: این خودرو‌ها را وارد کردیم؛ می‌توانید ثبت‌نام کنید و بخرید

عباس علی‌آبادی در گفت‌وگوی تلویزیونی اظهار داشت: اجلاس آفریقا را داشتیم و بزرگترین نمایشگاه دستاورد‌های کشور برای معرفی به بیش از ۲ هزار بازرگان و تاجر بین‌المللی برگزار خواهد شد و می‌تواند تبعات خوبی داشته باشد. اجلاس آفریقا با تعداد زیادی از مقامات ارشد سیاسی آفریقا به خوبی برگزار شد که می‌تواند تاثیرات خوبی در رفاه و اقتصاد کشور داشته باشد.

او افزود: آفریقا، اقیانوس فرصت‌ها برای بازرگانان و تجار ما است. از جمله مهمترین این فرصت توسعه‌نیافتگی کامل آفریقا است. البته آفریقایی‌ها به صورت جامع برنامه‌هایی را برای توسعه پیگیری می‌کنند و در این برنامه فرصت‌های برای تجار ما وجود دارد. برای تحقق جهش تولید باید دروازه صادرات باز شود. خیلی از کالا‌هایی که تولید می‌کنیم به جهت اینکه بازار صادراتی ندارد، مجبور هستیم تولید را محدود کنیم. به عنوان مثال در لوازم خانگی رشد خوبی در کیفیت و کمیت داشتیم، اما همچنان در تهدید کالا‌های قاچاق هستیم.

وزیر صمت ادامه داد: از جمله چالش‌هایی که در آفریقا داریم، نبود زیرساخت است که البته این موضوع با توجه به ظرفیت‌های خوبی که در توسعه زیرساخت حوزه‌های انرژی و حمل و نقل داریم یک فرصت محسوب می‌شود. نرخ رشد اقتصادی در آفریقا از متوسط جهانی بیشتر است و این به معنای فرصت است و ما باید از آن استفاده کنیم. تلاش می‌کنیم تا پایان امسال در تمام یا حداقل بخشی از کشور‌های آفریقایی که محوریت دارند، نمایشگاه‌های دائمی برای کالا‌های ایرانی را فراهم کنیم و همچنین به آفریقایی‌ها فرصت دهیم که در کشور ما پایگاه معرفی خود را داشته باشند. تراز تجاری ما با آفریقا کاملاً مثبت است و رویکرد ما این است که واردات خود را نیز از آفریقا افزایش دهیم. تا پایان امسال تعداد رایزن‌های بازرگانی ما در آفریقا به ۱۲ مورد می‌رسد و تعداد مراکز بازرگانی به ۱۵ مرکز خواهد رسید.

او در خصوص چالش‌های توسعه تجارت با آفریقا گفت: مهم‌ترین چالش‌ها رقبا هستند که تلاش می‌کنند پس از حضور ما در آفریقا با ابزار‌های مختلفی مانند تحریم جلوی این موضوع را بگیرند. برنامه وزارت صمت این است که میزان تجارت ایران اعم از صادرات و واردات نسبت به شرایط فعلی دو برابر شود.

علی‌آبادی افزود: باید ظرفیت‌های مالی و اقتصادی خود را به نفع صادرات بسیج کنیم و هر مانعی که در مسیر صادرات است را برداریم. ما به شرکت‌هایی اولویت می‌دهیم که صادرات محور و دانش‌بنیان هستند. شرکت‌هایی که حداقل ارزبری و بیشترین میزان ارزآوری را دارند. مشارکت مردم زمانی رخ می‌دهد که بتوانیم از سرمایه‌های خرد مردم استفاده کنیم.

او افزود: در حال تعریف پروژه‌هایی هستیم که بر اساس آنها بتوانیم صندوق‌های پروژه را تأسیس کنیم که مردم با سرمایه‌های خرد خود در پروژه‌های ملی مشارکت کنند. به زودی اطلاعیه‌ها در این باره منتشر خواهد شد. اگر بتوانیم این هدف را محقق کنیم، بخش مشارکت مردم در شعار سال را به معنای واقعی و الگوی تازه محقق کنیم.

علی‌آبادی گفت: رقبای ایران حتما برای ایران مزاحمت ایجاد خواهند کرد. یکی از کار‌های مهمی که باید انجام دهیم ابزار تجارت را فراهم کنیم که مهمترین آن حمل و نقل است. برای شرق و شمال آفریقا نسبت خوبی داریم و طبق دستور رئیس‌جمهور برای غرب و جنوبی آفریقا هم از لحاظ حمل‌ونقل پوشش دهیم که کار‌های سختی است و حتماً انجام خواهیم داد.

وزیر صمت افزود: آفریقا فرصت خوبی برای صنایع دانش‌بنیان ایران است و کشور‌های آفریقایی هم در حوزه آموزش هدف‌گذاری کرده‌اند و ایران باید از این فرصت استفاده کند. همچنین شرکت‌های مهندسی و زیرساخت ایران هم می‌توانند پروژه‌های بزرگی در آفریقا اجرا کنند. کشور‌های آفریقایی علاقه‌مند هستند از خودرو‌های روز استفاده کنند و این فرصتی برای ایران است.

وی تاکید کرد: تلاش خواهیم کرد به کسانی در اولویت ارز، ارز بدهیم که به سمت تجارت و صادرات بروند به‌ویژه به مقاصد صادراتی ایران از جمله آفریقا.

علی آبادی همچنین درباره برنامه‌های وزارت صمت در خصوص صنعت خودرو گفت: ما برنامه گسترده داریم و امسال تلاش خواهیم کرد که ظرفیت تولید را افزایش دهیم. ما به ظرفیت تولید ۵ هزار خودرو در روز رسیدیم و تلاش داریم که این را حدود ۲۰ درصد افزایش دهیم که خیلی جهش بسیار بزرگی است.

وی افزود: در بحث واردات خودرو باید گفت این موضوع را در دستور کار داریم تا به این وسیله تعادل بهتری در تامین تقاضای بازار و بحث ناترازی به وجود بیاوریم و اخبار خیلی خوبی در این زمینه داریم. تاکسی‌های برقی را واردات کرده ایم و مردم می‌توانند ثبت نام کرده و بخرند.

منبع: خبرآنلاین

tags # خودرو سایر اخبار اسرار تکامل آلت‌ جنسی؛ رابطه جنسی انسان‌های اولیه مثل گوریل‌ها بود؟ (تصاویر) «زو»؛ گاو عقیم و غول‌پیکری که توسط انسان‌ها به وجود آمد! اتفاق عجیب که همزمان با انقراض دایناسورها در زمین رخ داد! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟

دیگر خبرها

  • اوقاف با افتخار خود را پیشرو در مسیر انقلاب می‌داند/ تولیدات جوانان ایرانی می‌تواند سود فراوانی برای صنعت و کشاورزی داشته باشد
  • پتانسیل بازار آفریقا برای خودروهای اقتصادی سایپا
  • دو محصول ایرانی به جمع فینالیست‌های جشنواره صنعت بازی منا پیوست
  • اصلاح قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو امری ضروری است/ افزایش 40 درصدی اعلام نیاز سایپا به ورق خودرو در راستای افزایش تولید خودرو در سال جاری
  • برگزاری نشست‌های تخصصی برای تبادل تجربه بین شرکت‌های ایرانی و خارجی در نمایشگاه نفت
  • خبر جدید وزیر صنعت برای متقاضیان خودرو/ علی‌آبادی: این خودرو‌ها را وارد کردیم؛ می‌توانید ثبت‌نام کنید و بخرید
  • برنامه امسال وزارت صمت برای جهش بزرگ تولید خودرو/ تیراژ تولید روزانه ۵۰۰۰ دستگاه خودرو رسید
  • امیدی که در «هفت‌تپه» زنده شد
  • عزم کشت و صنعت مغان برای تبدیل شدن به مرکز تولید بذر صیفی‌جات
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم