Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-03@03:47:03 GMT

احتیاط! در این مکان؛ کوه‌خواران مشغول کارند

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۶۶۲۷۴۴

این روزها، کوه شاهوار استان سمنان به کارگاهی بزرگ تبدیل شده که روزانه چندین کامیون، پیکره تراشیده آن را به معدن آلومینای جاجرم، برای فرآوری منتقل می‌کنند.

روزنامه صبح نو: روزانه سه هزار تن سنگ بوکسیت از معدن شاهوار واقع در روستای تاش از توابع شاهرود، برداشت می‌شود. این روزها، کوه شاهوار استان سمنان به کارگاهی بزرگ تبدیل شده که روزانه چندین کامیون، پیکره تراشیده آن را به معدن آلومینای جاجرم، برای فرآوری منتقل می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
فعالان محیط زیست معتقدند روند وحشتناک کوه تراشی در این منطقه به نحوی است که به زودی اثری از این کوه باقی نمی‌ماند. این فعالان بر این باورند که پرداخت غرامت قطع درخت، توسط آلومینای جاجرم به اداره کل منابع طبیعی استان سمنان، سبب شده تا مسوولان این اداره، اقدام خاصی برای مقابله با این کوه‌خواری عظیم انجام ندهند.

جاده عریض و پر پیچ و خمی، پیکره کوه شاهوار را تا ارتفاع 3800 متری طی می‌کند تا به معدن بوکسیت آلومینیوم برسد. کوه شاهوار که در نزدیکی شاهرود استان سمنان واقع شده، بخشی از ماده اولیه مورد نیاز برای تولید شمش آلومینیوم ایران را تولید می‌کند اما در این معدن، رعایت ضوابط زیست‌محیطی جایی ندارد. درختان گون، ارس، زرشک و گونه‌های خشبی که خاص مناطق خشکی نظیر استان سمنان است، در مسیر جاده عریضی که برای عبور کامیون‌های حامل سنگ معدن ساخته شده است، نابود شده‌اند تا این معدن، برای گروهی اندک اشتغال ایجاد کند، اما آیا برای این فعالیت، مجوزی از سازمان حفاظت محیط زیست دریافت شده است؟ آیا استانداردهای زیست محیطی برای بهره‌برداری از این معدن، رعایت می‌شود؟ اساساً کدام استاندارد و معیار اجازه می‌دهد جاده‌ای عریض تا بالاترین نقطه یک کوه ساخته شود و آیا سیستم حمل و نقل بهتری برای انتقال سنگ‌های بوکسیت آلومینیوم وجود نداشت؟ عباسعلی دامنگیر مدیر کل محیط‌زیست استان سمنان در گفت‌وگو با «صبح‌نو» بیان می‌کند: معدن بوکسیت شاهوار از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز فعالیت دریافت کرده است اما این مجموعه از محیط زیست هیچ مجوزی ندارد. وی ادامه می‌دهد: ما تاکنون اخطارهای لازم به معدن بوکسیت شاهوار را داده‌ایم و رونوشت اخطارها به وزارت صنعت ارسال شده است.دامنگیر به این پرسش که اخطارهای ارائه شده چقدر در اصلاح روند فعالیت معدن شاهوار تأثیرگذار بوده است، این گونه پاسخ می‌دهد: ما طبق قانون باید تذکر می‌دادیم این کار را انجام داده‌ایم. کنترل فعالیت‌های این معدن در دستور کار ما قرار دارد و پیگیر مسائل هستیم. وی درباره احتمال ارجاع پرونده این معدن به دادگاه می‌گوید: ارسال پرونده به دستگاه قضایی آخرین مرحله است. در صورتی که آلودگی معدن محرز شود و فعالیت این مجموعه برای سلامت مردم خطر داشته باشد، طبق مقررات برخورد کرده و پرونده را به دادگاه ارجاع می‌دهیم.

توده‌های سرخدار گلستان در معرض تهدیدآقای حنیف رضا گلزار، عضو جمعیت دیده‌بان طبیعت شاهرود در گفت‌وگو با «صبح‌نو» سخنان مدیر کل محیط زیست استان سمنان در زمینه عدم صدور مجوز فعالیت توسط محیط زیست برای معدن شاهوار را تأیید می‌کند، اما ادامه می‌دهد: در دفتر نماینده شاهرود در مجلس شورای اسلامی یک کمیته محیط زیست شکل گرفت. این کمیته جلسه‌ای با حضور مدیران کل منابع طبیعی و محیط زیست استان سمنان و نمایندگان صنایع و معادن استان تشکیل داد. در این جلسه بحث تندی بین حاضران در گرفت. آن طور که ما از بحث‌ها متوجه شدیم، قانونی وجود دارد که اگر درخواست برداشت معادن به محیط زیست ارسال شود و ظرف دو ماه به این درخواست پاسخ داده نشود، متقاضی رأساً می‌تواند نسبت به استخراج از معدن اقدام کند. وی اضافه می‌کند: در شاهوار هم چنین اتفاقی افتاده است و عدم پاسخگویی محیط‌زیست سبب شده که راسا عملیات برداشت توسط متقاضی انجام شود.به گفته گلزار اداره کل منابع طبیعی سمنان مالکیت عرصه و عیان معدن را در اختیار دارد. به همین دلیل هرچند وقت یک بار مأموری به محل معدن فرستاده و بوته‌های گون، درختان ارس و زرشک تخریب شده در اثر فعالیت‌های معدنی را شمارش کرده و بر اساس تعرفه مصوب مجلس، از صاحبان معدن غرامت دریافت می‌کند. از آنجا که رقم این خسارت عدد بسیار کوچکی است، کارخانه آلومینای جاجرم با گشاده دستی این مبلغ را پرداخت کرده و معدن شاهوار به فعالیت خود ادامه می‌دهد.وی ادامه می‌دهد: معدن شاهوار متعلق به شرکت آلومینای ایران است. این شرکت صد درصد دولتی بوده و زیر نظر وزارت صنایع و معادن ایران فعالیت می‌کند. کارخانه فرآوری بوکسیت در شهر جاجرم واقع شده است. این کارخانه در واقع یکسری معادن پراکنده در یزد، شاهرود، دامغان، سیاه رودبار علی آباد کتول و غیره دارد. دغدغه اصلی ما این است که اگر شرکت آلومینای ایران قصد داشته باشد پس از استخراج معدن شاهوار، برای تأمین نیازهای کارخانه فرآوری جاجرم به سمت سیاه رودبار علی آباد کتول برود، ذخیره گاه سرخدار ما از بین خواهد رفت.این عضو جمعیت دیده‌بان طبیعت شاهرود تأکید می‌کند: سهام معدن آلومینای جاجرم، صد درصد دولتی است و بر خلاف ادعاها به هیچ نهاد نظامی وابستگی ندارد. کارخانه فرآوری این معدن با دریافت سنگ بوکسیت سایر نقاط و استحصال این سنگ، محصول خود را به دو کارخانه در بندرعباس و اراک برای تبدیل شدن به شمش آلومینیوم ارسال می‌کند تا به این ترتیب، نیاز کشور تأمین شود.به گفته وی، روند برداشت از معدن بسیار وحشتناک بوده و این معدن تا ارتفاع سه هزار و 800 متری از سطح دریا بالا رفته است. در سال 84، سالانه 500 هزار تن سنگ بوکسیت از معدن برداشت می‌شده است اما در سال گذشته با افزایش تعداد پیمانکاران به چهار یا پنج پیمانکار، روند برداشت به شدت افزایش یافته است.

توقف ساخت جاده جدید با فشار مردمگلزار می‌گوید: هیچ اقدام احیایی برای معدن شاهوار تعریف نشده است. جاده اولیه‌ای که برای معدن ساخته شده در برخی مناطق به عرض 40متر هم می‌رسد. این جاده از داخل ذخیره‌گاه‌های ارس عبور می‌کند.وی به این پرسش که چگونه حذف یک گونه ممنوع القطع مثل ارس با واکنش مسوولان منابع طبیعی استان مواجه نشده است، این گونه پاسخ می‌دهد: آن‌ها ارس را زنده زنده دفن کردند و با دور زدن قوانین، این جاده ساخته شد. در ایران با واژه‌ها بازی می‌کنند. در جریان انتقال آب چشمه قطری، اگرچه پیمانکار موظف بود از چهارپایان برای حمل لوله استفاده کند تا جاده‌ای برای این پروژه ساخته نشود و به طور کلی استفاده از ماشین‌آلات سنگین در پروژه ممنوع بود، اما از بیل مکانیکی برای اجرای آن استفاده شد. وقتی مجریان پروژه با اعتراض فعالان محیط زیست مواجه شدند، اعلام کردند که طبق قانون رفتار شده است و بر اساس تعاریف قانونی، گریدر و بولدوز ماشین آلات سنگین به حساب می‌آیند و بیل مکانیکی ماشین سنگین نیست! در جریان ساخت جاده معدن بوکسیت شاهوار هم درختان ارس را زنده دفن کردند که درختی قطع نشده باشد.وی همچنین از تلاش مالکان معدن بوکسیت برای ساخت جاده‌ای جدید به طول هفت کیلومتر خبر می‌دهد که خوشبختانه این جاده با فشار دفتر نماینده مردم شاهرود در مجلس شورای اسلامی و تشکل‌های محیط زیستی، از طریق رایزنی مدیر کل منابع طبیعی استان سمنان با متولیان معدن متوقف شده است.ارس گونه‌ای ممنوع القطع است و فعالیت در چنین رویشگاه‌هایی به گفته آقای علی خادم آستانه، معاون مدیر کل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل‌ها، به طور کلی ممنوع است اما وی درباره فعالیت معدن بوکسیت شاهوار در رویشگاه ارس به «صبح‌نو» می‌گوید: اگر معدنی در سال‌های گذشته مجوزهایی گرفته باشد و حق و حقوق مکتسبه‌ای برای این معدن ایجاد شده باشد، جلوی فعالیت معدن در رویشگاه ارس را نمی‌توان گرفت.وی درباره اینکه آیا معدن بوکسیت شاهوار مجوزی از منابع طبیعی دریافت کرده است یا خیر، اطلاعاتی در اختیار ندارد و به تازگی گزارش‌هایی را از استان دریافت کرده که منطقه در حال تخریب است. به همین دلیل و دستور بررسی وضعیت این معدن را صادر کرده است. معاون مدیر کل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگل‌ها ادامه می‌دهد: معدن بوکسیت شاهوار در گذشته‌های دور مجوزهایی را برای فعالیت دریافت کرده است اما ایجاد هرگونه جاده جدید در این معدن، مشروط به کسب مجوز از منابع طبیعی‌است.وی بیان می‌کند: در مقطعی از زمان بر اساس قوانین وقت، برای استخراج برخی معادن از منابع‌طبیعی استعلام نمی‌کردند. شاید معدن بوکسیت شاهوار جزء آن معادن باشد. اما منتظر گزارش استانی برای ورود به مسأله این معدن هستیم. اگر مجوزهای معدن اعتبار داشته و شدت تخریب زیاد باشد، مجوز فعالیت معدن را تمدید نمی‌کنیم. اگر در خارج از محدوده تعیین شده توسط منابع طبیعی نیز فعالیتی انجام شده باشد، پرونده تخلف تهیه و متخلفان به دادگاه معرفی می‌شوند.

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۶۲۷۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انجام عملیات حفاری تحت نظارت آب منطقه‌ای/استخراج از معدن با بیل مکانیکی انجام می‌شود

شرکت کانسار آذربن کاشان درباره وضعیت فعالیت خود در معدن کامو گفت: تمامی فعالیت‌های این شرکت به صورت کاملا قانونی بوده و این موضوع از طریق دستگاه‌های اجرایی از جمله شرکت آب منطقه‌ای، اداره محیط زیست و اداره صنعت معدن تجارت رصد و نظارت مستمر صورت می‌پذیرد.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ منابع محلی در شهر‌های کامو و چوگان و همچنین جوشقان قالی خبر از حفاری‌های جدید در معدن کامو دادند.

خبرنگار دانشجو به جهت اهمیت موضوع و حساسبت آن به تاریخ ۸ اردیبهشت ماه در گزارشی به وضعیت سال‌های قبل این معدن پرداخته و درباره ضرورت نظارت بر معدن کامو نکاتی را مطرح کرد.


با انتشار این گزارش، مسئولان شرکت کانسار آذرین کاشان جوابیه‌ای را نسبت به بهره‌برداری فعلی خود در معدن کامو منتشر کردند.

متن جوابیه به شرح زیر است:

با سلام و ادب
احتراما در خصوص فعالیت شرکت کانسار آذرین کاشان در مورد معدن سنگ آهن کامو مطالب ذیل جهت استحضار و نشر را در پی و‌پاسخ به خبر کارشده در آن پایگاه خبری در تاریخ ۱۴۰۳/۰۲/۰۸تقدیم میگردد
(۱) پروانه اکتشاف معدن فوق سال ۱۳۸۵ صادر و بهره بردار قبلی شروع به کار نموده که در سال ۱۳۸۶ گواهی کشف و در سال ۱۳۸۷ پروانه بهره برداری صادر گردیده است.

(۲) بنا به ادعای واهی شورای شهر کامو در سال ۱۳۹۲ موضوع در دادسرای عمومی و انقلاب کاشان مطرح و پس از انجام کارشناسی هیئت کارشناسی و اخذ استعلامات اداری از سازمان‌ها و ادارجات مربوطه به دستور دادستان بلامانع بودن ادامه فعالیت معدن صادر گردید.

(۳) در سال ۱۳۹۸ با توجه به سیاست‌های جدید شرکت مبنی بر شروع فعالیت مجدد و مجاز کردن مدت زمان تعطیلی به مدت ۵ سال موضوع در شورای عالی معادن کشور مطرح و ضمن مجاز نمودن تعطیلی بازگشایی معدن پس از اخذ استعلام از آب منطقه‌ای و محیط زیست بلامانع اعلام گردید.

(۴) پس از انجام استعلامات لازم از سوی اداره صمت  استان اصفهان و اخذ تعهدات کتبی و محضری از شرکت  و مکاتبه اداره محیط زیست با دادستان کاشان بازپرس محترم شعبه هفتم دادسرای عمومی و انقلاب کاشان دستور به ادامه فعالیت معدن را صادر نمود و اداره صمت اصفهان نسبت به اعمال ۵ سال تعطیلی مجاز در پروانه اقدام نمود.

(۵) در سال ۱۳۹۹ شرکت با توجه به برنامه‌های تعریف شده نسبت به انجام مطالعات تکمیلی اکتشافی و تهیه نقشه‌های زمین شناسی اقدام نمود.

(۶) از اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ شرکت پس از انجام مقدمات لازم و هماهنگی‌های ایجاد شده با دستگاه‌های اجرایی ذیربط نسبت به تجهیز و اصلاحات و بروزرسانی خط فرآوری موجود در محل معدن اقدام و از شهریورماه ۱۴۰۰ با استفاده از دیو‌های موجود در محل معدن که طی سالیان قبل توسط بهره بردار قبلی استخراج شده بود فعالیت فرآوری و ارسال بار را آغاز نمود.

(۷) پیرو مزاحمتهاو پیگیری‌های متعدد شورای شهر کامو و بیان ادعا‌های واهی و غیر کارشناسی جلسه‌ای مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۱ در استانداری اصفهان تشکیل که منجر به تنظیم صورتجلسه از سوی معاونت محترم عمرانی استانداری اصفهان گردید.

پیرو صورتجلسه تنظیمی در استانداری اصفهان جلسه‌ای در محل فرمانداری کاشان با حضور رئیس بازرسی استانداری و مدیران و روسای ادارات ذیربط و سازمان‌های مربوطه و دادستان کاشان در حضور بهره بردار معدن و نمایندگان شورای کامو و جوشقان تشکیل که مجربه تنظیم صورتجلسه مورخه ۱۴۰۰/۰۹/۲۹گردید که مطابق آن مقرر گردید شرکت آب منطقه‌ای نسبت به انجام کار‌های مطالعاتی و کارشناسی توسط خود یا شرکت مشاور امین ظرف مدت ۳ ماه اقدام و نتیجه منعکس نماید، که پیرو آن معاون عمرانی استاندار خطاب به رئیس سازمان صمت اصفهان مکاتبه‌ای تنظیم که در آن مقرر گردیده بود پس از آماده شدن گزارش کارشناسی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان موضوع در شورای معادن استان به ریاست استاندار محترم و با حضور مدیران دستگاه‌های ذیربط واعضای شورای معادن استان مطرح گردد لذا پس از انجام مطالعات و کارشناسی مجدد نتیجه از سوی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان به اداره صمت، موضوع در تاریخ ۱۴۰۱/۱۱/۲۶درشورای معادن مطرح و منجر به صدور رای شورا مبنی ادامه فعالیت معدن بالحاظ موارد ابلاغی گردید.

(۸) ضمنا عده‌ای نسبت به اعلام شکایت و طرح دعوا به استناد مدارک کذب و باطل شده مبنی بر ابطال پروانه بهره برداری با درخواست دستور موقت مبنی بر توقف عملیات در دیوان عدالت اداری اقدام نموده که منجر به صدور دستور موقت در مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۲۳گردید که پس از ورود ثالث این شرکت به دعوای مطروحه و ارائه مدارک و مستندات واقعی و قانونی منجر به صدور رای مورخ ۱۴۰۱/۰۲/۱۰مبنی بر کان لم یکن رای صادره قبلی مبنی بر توقف گردید. به استحضار حضرتعالی میرساند که از سال ۱۳۹۱ تاکنون شکایت و دادخواست‌های متعدد اعم حقوقی از طریق مراجع قضایی شهرستان کاشان از سوی عده‌ای افراد محدود و سودجو به بهانه‌های مختلف مطرح و همگی پس از انجام مراحل کارشناسی و رسیدگی و استعلام از اداره جات و سازمان‌های مربوطه رد و  آرا به نفع این شرکت صادر گردیده است. از جمله این موارد میتوان به شکایت این افراد به طرفیت و سازمان صنعت معدن تجارت استان اصفهان و شورای عالی معادن به خواسته‌ی ابطال پروانه بهره برد سنگ آهن کامو و اعتراض به صدور آن و نیز ابطال مصوبه شورای عالی معادن مبنی بر ادامهی فعالیت معدن آهن کامو در تاریخ ۱۳۹۹/۰۹/۲۹به دلیل تخلیه سفره‌ی آب زیرزمینی و خشکیدن قنات و سرچشمه به دیوان عدالت اداری و ارجاع پرونده شعبه ۱۰ دیوان اشاره نمود.

شکایت فوق منجر به صدور دادنامه ۱۴۰۱۳۱۳۹۰۰۰۱۹۰۱۳۳۹ مورخ ۱۴۰۱/۰۸/۱۶مبنی بر رد شکایت و تایید صحت صدور مجوزات صادر‌های معدنی شرکت گردید که رای فوق پس از اعتراض شاکیان به شعبه‌ی ۸ تجدید نظر دیوان عدالت ادار‌ی ارجاع که پس از رسیدگی این شعبه منجر به صدور دادنامه به شماره ۱۴۰۲۲۱۳۹۰۰۰۱۱۹۳۹۱۷ مورخ ۱۴۰۲/۰۵/۱۰ مبنی بر تایید رای شعبه بدوی صادر و ابلاغ گردید.

(۹) همچنین پس از صدور رای از سوی دیوان عدالت اداری مبنی بر قانونی بودن مجوزات و فعالیت‌های معدن مجدداً نسبت به طرح دعوا در شعبه اول دادگاه عمومی میمه اقدام نمودند که دادگاه پس از اخذ استعلامات از اداره محیط زیست شرکت آب منطقه‌ای اداره صمت استان اصفهان و مرکز بهداشت شهرستان کاشان نسبت به صدور رای مبنی بر رد دادخواست خواهان‌ها صادر نمود.

(۱۰) ضمنا مجدد در جلسه شورای معادن استان در تاریخ ۱۴۰۲/۱۱/۱۴موضوع مطرح و پس ارائه گزارش توسط سازمان‌ها واداره جات ذی ربط مقررشدمعدن به فعالیت خو دادامه و فرماندار کاشان نسبت به مدیریت منطقه و رفع تنش‌های احتمالی اقدام نماید.

(۱۱) - این شرکت مجوز انفجارو استفاده از مواد ناریه را  نداشته و ندارد و عملیات استخراج بوسیله بیل مکانیکی انجام می‌شود.

(۱۲) درخصوص موضوع حفاری در نزدیکی چشمه‌ها به  استحضار میرساند پیرو بند یک صورتجلسه شورای معادن استان اصفهان شرکت آب منطقه‌ای اصفهان و اداره صمت اصفهان به عنوان متولی و دستگاه ناظر  نسبت به مکاتبه کتبی با این شرکت مبنی بر اعلام نقاط جهت حفاری و ایجاد چاه پیزومتری جهت مطالعات تکمیلی و اندازه گیری کمی و کیفی آب‌های زیرزمینی منطقه  اقدام نموده اند.

علی رغم هزینه‌های مالی بسیار بالا جهت اجرای مفاد نامه‌های ابلاغی و انجام حفاری این شرکت نسبت به عقد قرارداد با پیمانکار مورد تایید آب منطقه‌ای اقدام و درحال انجام عملیات اجرایی میباشد.

در علی‌هذا  با عنایت به آرای قطعی و قانونی صادره از سوی دیوان عدالت اداری و سایر محاکم قضایی و همچنین صدور رای شورای عالی معادن و شورای معادن استان پس از ماه‌ها بررسی و انجام کار‌های کارشناسی توسط خود دستگاه‌های دولتی و اجرایی صادر و به طرفین ابلاغ گردیده و همگی موظف به رعایت و انجام آن شده اند و تمامی فعالیت‌های این شرکت مطابق با مجوزات اخذ شده و به صورت کاملا قانونی بود و این موضوع از طریق دستگاه‌های اجرایی از جمله شرکت آب منطقه‌ای اداره محیط زیست و اداره صنعت معدن تجارت رصد و نظارت مستمر صورت می‌پذیرد.

این شرکت مجوز انفجارو استفاده از مواد ناریه را  نداشته و ندارد و عملیات استخراج بوسیله بیل مکانیکی انجام می‌شود.

با تشکر

 

به گزارش دانشجو، عدم فعالیت معدن کامو چندین سال است که به عنوان یک مطالبه عمومی از سوی مردم مطرح شده و لزوم پیگیری مطالبات مردمی وظیفه ما است. لذا هر گونه پاسخی از سوی بهره‌برداران از این معدن به شفافیت بیشتر وضعیت زیست محیطی در منطقه حفاظت شده کرکس کمک می‌کند.

دیگر خبرها

  • بهره‌برداری از معدن آلبلاغ برکات زیادی برای مردم دارد
  • مجوز زیست محیطی بهره‌برداری از معدن آلبلاغ صادر شد
  • مجوز زیست محیطی بهره‌برداری از معدن آلبلاغ اسفراین صادر شد
  • زخم معدن کاری بر پیکر شاهوار
  • حدود ۵۰ هزار نفر در بخش دامپروری قم مشغول به‌کارند
  • کاهش ۵ درجه‌ای دمای هوا در خراسان شمالی از هفته آینده
  • انجام عملیات حفاری تحت نظارت آب منطقه‌ای/استخراج از معدن با بیل مکانیکی انجام می‌شود
  • زباله بهشهر پس از ۶۰ سال ساماندهی شد
  • وضعیت زباله بهشهر پس از ۶۰ سال ساماندهی شد
  • ۵۲ گروه راهداری در جاده‌های استان همدان فعالیت دارند