Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-02@14:45:27 GMT

ابتکار خبر داد / ورود ۵۱ تریلیون قطعه پلاستیکی به دریاها

تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۶۹۷۲۳۰

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از فاجعه‌ای تحت عنوان ورود ۵۱ تریلیون قطعه پلاستیکی به دریاهای جهان و افزایش سرعت نابودی دریاها بر اساس روند فزاینده ورود پلاستیک‌ها و ماکروپلاستیک‌های مورد استفاده در موادی همچون شوینده ها یا مواد دارویی و آرایشی به دریاها خبر داد.

به گزارش ایسنا، معصومه ابتکاردر مراسم افطاری و دیدار و گفت وگو با جوانان افزود: اگرچه ممکن است برخی بگویند ما نیازی به دریاها نداریم اما باید یادآوری کرد که دریاها منشاء تغییر اقلیم در دنیا،منشاء تامین بخش مهمی از غذای مورد نیاز مردم دنیا و البته در کنار سواحل، محل سکونت بخش مهمی از مردم دنیا هستند و روند آسیب زدن به دریاها، فاجعه‌ای بزرگ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



معاون رئیس جمهور افزود: آمار نگران کننده جهانی تنها مختص حوزه محیط زیست نیست و می‌توان به آمار دیگر حوزه‌ها همچون سرمایه‌گذاری برای تسلیحات در جهان به میزان ۱۲ برابر کمک‌های بشردوستانه برای صلح یا استفاده از ۸۰ درصد سرمایه‌های دنیا توسط ۲۰ درصد از جمعیت جهان نیز اشاره کرد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با طرح این پرسش که آیا به رغم آمارهای مایوس کننده و ناراحت کننده می توان به تغییر شرایط امیدوار بود، اظهار کرد: همواره باید برای برون رفت از چالش‌ها، دشواری‌ها و مشکلات پیش رو تلاش کرد و امیدوار بود.

وی با اشاره به مفهوم ردپای اکولوژیک در جهان گفت: ردپای اکولوژیک، میزان تاثیرگذاری انسان بر طبیعت یا به عبارت بهتر یک شاخص پایداری است که میزان مصرف انسان و اثر این مصرف روی محیط زیست را می توان از طریق آن ارزیابی کرد.

ظرفیت زیستی تهران سال ۱۳۷۵ به پایان رسیده است

معاون رئیس جمهور با بیان اینکه ردپای اکولوژیک در ایران تقریبا در سال ۱۳۷۰ و در تهران تقریبا در سال ۱۳۷۵ به پایان رسیده است، اظهار کرد: این به معنای بهره‌کشی بیش از توان محیط زیست و طبیعت کشور است. روندی که به طور میانگین در ایران سه برابر ظرفیت زیستی طبیعت و محیط زیست است و البته در جهان نیز تقریبا همین شرایط حاکم است.

ابتکار افزود: در نتیجه این بهره‌کشی بیش از ظرفیت زیستی با بحران‌ها و مسائل مختلفی همچون بحران آب در کشور رو به رو هستیم و البته آلودگی هوا نیز همچون دنیا، در ایران نیز به چالشی مهم تبدیل شده است.

ازهر هشت مورد مرگ و میر در دنیا، یک مورد منتسب به آلودگی هوا است

معاون رئیس جمهور ضمن اشاره به آمار سازمان بهداشت جهانی مبنی بر اینکه از هر هشت مورد مرگ و میر در دنیا، یک مورد منتسب به آلودگی هوا است، گفت: این بدان معنا است که یکی از مهم‌ترین چالش‌های جوامع بشری به ویژه در کلانشهرها و جوامع صنعتی امروز، آلودگی هوا است و متاسفانه ایران نیز از این قاعده مستثنا نبوده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهارکرد: البته دولت یازدهم به رغم تمام چالش‌ها و مشکلاتی که در عرصه‌های مختلف با آن رو به رو بود به علت نگاه و رویکرد ویژه رئیس جمهور در حوزه محیط زیست و اعلام اینکه دولت یازدهم، دولت محیط زیستی است، برنامه‌ها و اقدام‌های بسیاری را برای رفع چالش‌های محیط زیستی کشور آغاز و اجرا کرد البته به علت برداشتن همین گام‌های مهم، نتایج مثبتی نیز کسب شد.

وی اشاره ای هم به شکل‌گیری و احیاء کارگروه‌های مختلف، تنظیم برنامه‌های دانش‌پایه و بر اساس مطالعات روز کشور همچنین استمرار برنامه‌های موفق محیط زیستی دولت سید محمد خاتمی در دولت یازدهم کرد و گفت: بازنگری و روزآمد کردن برنامه‌ها، ارائه لوایح و پیگیری برای تصویب قوانین روزآمد محیط زیستی به منظور رفع خلاء‌های قانونی همچون قانون هوای پاک - که در حال حاضر آخرین مراحل تصویب در شورای نگهبان را طی می‌کند- برخی دیگر از اقدام‌های صورت گرفته برای رفع چالشهای محیط زیستی در دولت یازدهم است.

به گفته رئیس سازمان حفاظت محیط زیست،ارتقای استانداردها و ضوابط محیط زیستی، ارتقای استاندارد سوخت، حذف بنزین آلوده پتروشیمی، ارتقای استاندارد خودروها و موتورسیکلت‌ها، بازرسی مستمر خطوط تولید خودرو کشور توسط سازمان حفاظت محیط زیست و اجرای استاندارد یورو ۴ در تمام خودروهای تولیدی کشور، توقف شماره‌گذاری موتورسیکلت‌های کاربراتوری، حمایت از خودرو و موتور برقی، راه‌اندازی سامانه یکپارچه معاینه فنی در کشور، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، حذف مازوت از سوخت نیروگاه های کشور از ۴۵ درصد در سال ۹۲ به ۸ درصد در سال ۹۵ و به صفر رسیدن در سال ۹۶ برخی از اقدام‌های صورت گرفته برای مقابله با آلودگی هوا در کشور است.

انتخابات ریاست جمهوری به فرصتی برای روشنگری تبدیل شد
ابتکار افزود: به رغم همه دروغ‌ها، تهمت‌ها و اطلاعات غلط ارائه شده به مردم به منظور تخریب دولت و زیر سوال بردن اقدامات مثبت سازمان حفاظت محیط زیست و دولت یازدهم برای مقابله با چالش‌های محیط زیستی، انتخابات به فرصتی برای روشنگری تبدیل شد تا مردم بتوانند تصمیمی درست بگیرند و البته بخش مهمی از این دستاوردها با کمک و مشارکت مردم و سمن‌ها به دست آمده است.

معاون رئیس جمهور آماری از وضعیت کیفی هوای کلانشهرها و نتایج اقدام‌های دولت یازدهم در این زمینه ارائه داد و اظهار کرد: به طور نمونه در تهران به رغم شرایط سخت و پیچیده که تنها یک نمونه آن تردد ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار خودرو و فرسودگی بسیاری از این خودروها است، در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۲ حدود ۷۰ روز هوای بهتر و سالم‌تری تجربه شد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: این آمار در حالیست که به رغم توقف شماره‌گذاری موتورسیکلت‌های کاربراتوری، هنوز تعداد قابل توجهی موتورسیکلت کاربراتوری در تهران و البته کشور تردد می کند که غالبا نیز متعلق به قشر زحمتکش و کم‌توان اقتصادی جامعه است که نمی‌توان بدون برنامه‌ریزی بلندمدت و جامع‌نگر برای حذف آن اقدام کرد زیرا معیشت بسیاری به آن وابسته است.

مهم ترین چالش اهواز، گرد و غبار است

وی اشاره‌ای هم به وضعیت کلانشهر اهواز کرد و گفت: به رغم همه تلاش‌های صورت گرفته برای بهبود هوای کلانشهر اهواز و به طور کلی بهبود کیفیت هوا در استان خوزستان، به دلیل اینکه مهم‌ترین چالش این استان، گرد و غبار است همچنان تا نقطه مطلوب فاصله داریم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: متاسفانه حدود ۸۰ درصد کانون‌های گرد و غبار در ایران، خارج از مرزهای کشور و در کشورهای همسایه قرار دارد که برای رفع آن با چالش‌های متعددی مواجه هستیم اما خوشبختانه با پیگیری بسیار هفته گذشته پس از سه سال موفق شدیم با عراق که طی این سال‌ها به دلیل جنگ و ناامنی، محیط زیست را در اولویت قرار نداده بود، تفاهمنامه‌ای در این زمینه امضاء کنیم که بر اساس آن اجرای پروژه‌های مختلف همچون آموزش و توان‌افزایی کارشناسان عراقی برای مقابله با گرد و غبار در ۲۰۰ هکتار مزرعه آموزشی- پژوهشی کلید خورد.

ابتکار به برخی اقدام‌های دولت یازدهم برای مقابله با کانون‌های داخلی گرد و غبار در خوزستان هم اشاره کرد و گفت: احیا و آبگیری حدود ۸۵ درصد تالاب هورالعظیم به عنوان یکی از کانون‌های مهم گرد و غبار در خوزستان، کاشت نهال و پخش سیلاب در هزاران هکتار از کانون‌های بحرانی خوزستان برخی از این اقدام‌ها است.

معاون رئیس جمهور ادامه داد: اقدام‌های دیگری نیز برای بهبود کیفیت هوا در استان خوزستان از جمله شهر اهواز انجام شده است که از آن جمله می توان به گازسوز شدن نیروگاه رامین اهواز، توزیع بنزین یورو ۴ و گازوئیل استاندارد در اهواز، آبادان، خرمشهر و چهار شهر دیگر خوزستان، اجرای طرح آماک و جمع‌آوری ۷۵۰۰ تن گوگرد از سطح شهر اهواز و حومه اشاره کرد.

وی یکی از اقدام‌های مهم دولت یازدهم را حذف بنزن به عنوان ترکیبی بسیار خطرناک و سرطان‌زا از هوای تنفسی مردم کشور دانست و گفت: میزان بنزن موجود در هوا در برخی شهرهای کشور در فاصله سال های ۸۸ تا ۹۲ حتی به بیش از هزار برابر حد مجاز نیز رسیده بود اما خوشبختانه در دولت یازدهم این میزان به سطح استاندارد بازگشت.

معاون رئیس جمهور اشاره‌ای هم به اهمیت حفاظت و احیای تالاب‌ها در دولت یازدهم کرد و گفت: خوشبختانه به رغم آنکه برخی معتقد بودند دریاچه ارومیه برای همیشه از بین رفته و حتی دولت را هم از تلاش برای احیای آن منع می کردند، امروز دریاچه ارومیه با وجود فصل گرما و افزایش شدت تبخیر، به لحاظ مساحت و حجم حدود چهار تا پنج برابر سال ۹۳ آب دارد.

ابتکار شرایط کنونی دریاچه ارومیه را نتیجه همت دولت یازدهم، کار علمی، همکاری بین بخشی و مشارکت مردم و جوامع بومی دانست و اظهار کرد: برای سایر تالاب‌ها و دریاچه‌های کشور نیز برنامه‌ها و اقدام‌های مشابهی صورت گرفته است تا جایی که امروز هامون حدود ۴۰ درصد آبگیری شده است. اگرچه بخشی از آن به علت گرما و افزایش تبخیر از بین خواهد رفت اما همین آبگیری مانع از تبدیل شدن هامون به کانون گرد و غبار می‌شود.

معاون رئیس جمهور یکی دیگر از دستاوردهای دولت یازدهم در حوزه محیط زیست را رشد سازمان‌های مردم نهاد، شبکه‌سازی ملی و استانی سمن‌های محیط زیستی و حضور و مشارکت آن‌ها در مباحث مهم محیط زیستی همچون فصل محیط زیست برنامه ششم دانست و گفت: رشد مباحث آموزشی در حوزه محیط زیست، توجه بخش‌های مختلف دولت به موضوع محیط زیست، ارائه کارنامه محیط زیستی به دستگاه‌های دولتی از دیگر دستاوردهای این حوزه است.

محیط زیست از مصداق‌های مهم امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به سخنان اخیر مقام معظم رهبری اظهارکرد: یکی از مصداق‌های فرمایش مهم رهبر معظم انقلاب در خصوص آتش به اختیار بودن، حوزه محیط زیست است که مردم می‌توانند با حضور و مشارکت خود در حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از تخریب ها و آلودگی ها در چارچوب قوانین و مقررات نقش داشته باشند.

وی یکی از مصداق‌های مهم امر به معروف و نهی از منکر در جامعه را محیط زیست برشمرد و افزود: آتش برای فردی که آن را در دست می گیرد، روشنی و نور به همراه دارد و داستان حضرت موسی (ع) و تلاش برای کسب آتش از منبع اصلی نیز بر همین اصل استوار است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)ابتکار خاطرنشان کرد: مسیر حفظ محیط زیست، حفظ آینده تمدنی و حیات رو به رشد و تعالی جامعه ایران است.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۹۷۲۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زباله‌های پلاستیکی؛ معضل دیروز، امروز و فردای استان ایلام

خبرگزاری مهر-گروه استان ها: در سالیان گذشته ارزش و جایگاه زباله ها و پسماند شهری زیاد شناخته شده نبود و عمده آنها در خارج از محیط شهری و روستایی دفن می شد که به علت آلایندگی زیست محیطی، افزایش روزانه حجم این مواد و از همه مهم تر کمبود مکان هایی برای دفن زباله بدون برانگیختن اعتراضات محلی ساکنان اطراف، دفن زباله ها را برای شهرداری ها تبدیل به یک معضل کرده بود.

خوشبختانه امروزه در اقصی نقاط جهان و در کشورهای مختلف، بهره‌گیری مجدد از پسماندها در قالب بازیافت رواج بالایی دارد، به گونه ای که با به کار گیری روش های مختلف تنها بخش کمی از پسماندها دفن می‌شوند.

کشور ایران نیز به نسبت جمعیت بالای خود یقیناً آمار بالایی در زمینه تولید زباله و پسماند ها در بخش های مختلف صنعتی و خانگی برعهده دارد، با این وجود در بسیاری نقاط کشور پدیده پسماند با مسائل و مشکلاتی مواجه شده که هنوز هم راهکار و تدبیری اساسی برای آن اندیشیده نشده است.

لازم به ذکر است مشکل انباشت زباله در استان ایلام نیز یکی از مسائل پیچیده و جدی به شمار می رود که در حال حاضر به یک بحران زیست محیطی تبدیل شده، این مسئله که یک مشکل قدیمی محسوب می‌شود، با پیشرفت زمان و عدم مدیریت مناسب، وضعیت آن به شدت بحرانی شده است.

در این راستا تلاش‌هایی نیز در گذشته صورت گرفته تا این مشکل حل شود، اما با وجود این تلاش‌ها، چندان پیشرفت چشمگیری در این زمینه اتفاق نیفتاده است؛ چرا که هنوز هم در برخی خیابان‌ها و معابر استان زباله ها انباشته می‌شود که این موضوع نیز خود تبعات منفی بالایی چون بروز بیماری ها و گسترش پدیده زباله گردی به همراه داشته است.

بروز پدیده زباله گردی در ایلام

اکرم یاری یکی از شهروندن ایلامی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: زباله‌ها یا پسماند شهری که به آن طلای کثیف نیز اطلاق می‌شود بخشی از فرایند مصارف مواد و کالاهای زندگی روزمره شهروندها را تشکیل می‌دهند.

وی افزود: بخشی از زباله های شهری مربوط به زباله های خشک و جامد مانند کاغذ و مقوا، مواد پلاستیکی، شیشه و مواد فلزی هستند که قسمت عمده آنها قابل بازگردانی و تجدیدپذیر است.

این شهروند ادامه داد: متاسفانه به علت اینکه صنایع بازیافت زباله در استان راه اندازی نشده اند و فرهنگ تفکیک زباله نیز چندان رایج نیست، کماکان با معضلی به اسم زباله گردی در استان مواجه هستیم که این موضوع علاوه بر اینکه نمای خوشایندی ندارد بلکه موجب شیوع بیماری ها نیز می شود.

قابلیت ایجاد هرزش افزوده از پسماندها

مراد فتحی زاده یکی دیگر از شهروندان ایلامی به خبرنگار مهر گفت: در سال های اخیر پدیده زباله گردی و پخش شدن زباله ها در کوچه و خیابان ها در استان ایلام گسترش یافته است که مشاهده این افراد در نقاط مختلف شهر به ویژه حاشیه های شهر فارغ از درآمدزایی برای آنها، چهره ناخوشایندی جلوی چشمان سایر شهروندان ترسیم می کند.

وی افزود: پسماند و زباله جدا از وجه منفی که در جامعه دارند، از قابلیت تبدیل به ارزش افزوده برخوردارند و می توانند به یکی از منابع درآمدی شهرداری ها تبدیل شوند که برای تحقق این موضوع نیاز به راه اندازی کارخانه کمپوست و فرهنگ سازی در بین شهروندان برای تفکیک زباله، ارایه مشوق های لازم در این زمینه به شهروندان و جمع آوری زباله ها از در منازل است که با این اقدامات علاوه بر استفاده بهینه از زباله های شهری بجای دفن آنها و جلوگیری از مشکلات زیست محیطی، می توان معضل زباله گردی را نیز در سطح شهر از بین برد.

لزوم مدیریت پسماندها

استاندار ایلام چندی پیش در گفتگو با رسانه‌ها با بیان اینکه یکی از مطالبات مهم استان بحث پسماند است، اظهار داشت: موضوع پسماند به عنوان یکی از مطالبات مهم مردم باید در یک بازه زمانی کوتاه حل شود، زیرا رهاسازی پسماندها علاوه بر اینکه موجب تعدی به حقوق شهروندان است، بلکه آسیب جدی هم به حوزه محیط زیست وارد می کند.

حسن بهرام نیا افزود: سرمایه‌گذاری، هم‌افزایی و تعامل مردم و جدیت مدیران دستگاه‌های مرتبط در این حوزه بسیار ضروری است و چنانچه کوتاهی یا تخلفی از جانبان مدیران و عموم مردم صورت گیرد یقیناً برخوردی جدی به عمل می آید.

وی ادامه داد: همچنین برای جلوگیری از رها شدن پسماند توسط برخی افراد در بسیاری از بلوارهای اطراف شهر ایلام از جمله بلوار شرقی شهر و میدان قرآن نیوجرسی نصب شده است.

روزانه حدود ۲۳ تن زباله‌های پلاستیکی

رضا لطافتی کارشناس مسئول مدیریت پسماند محیط زیست استان ایلام در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: زباله یا پسماند به مجموعه مواد ناشی از فعالیت‌های انسان که به‌طور معمول به صورت جامد بوده و غیرقابل استفاده و بی‌مصرف باشد، اطلاق می‌گردد.

وی افزود: رشد شهرها همراه با تراکم جمعیت موجب مصرف مواد متعدد و در نتیجه تولید پسماند شده است، به علاوه توسعه صنایع سبب افزایش کمی مواد زائد از یک سو و تنوع این مواد از سوی دیگر شده است.

این کارشناس تصریح کرد: پسماندها چهره‌ای نازیبا و نامناسب به شهرها می‌دهند و می‌توانند به بروز بیماری‌های گوناگون منجر گردند. به علاوه، پسماندها با آلوده کردن آب، خاک و هوا و نیز اثرات گلخانه‌ای خود خسارت‌های زیادی را به سکونتگاه‌های شهری وارد می‌آورند، به این ترتیب از مهم‌ترین مسائل شهرهای کنونی همچون استان ایلام، مدیریت پسماندهای شهری، جمع‌آوری، دفع و بازیافت آنهاست.

لطافتی ادامه داد: در حال حاضر در استان روزانه حدود ۲۳ تن زباله‌های پلاستیکی تولید می‌شود که با فعالیت هشت واحد بازیافت پلاستیک، حجم قابل ملاحظه‌ای از آن در این واحدها و واحدهای خارج استان بازیافت می‌شوند.

کارشناس مسئول مدیریت پسماند اداره کل حفاظت محیط زیست ایلام در پایان گفت: در هفته زمین پاک نیز به منظور رفع معزل پسماندها، برنامه‌های مختلفی از قبیل اجرای پاکسازی و کمپین بی زباله، حضور در خبرگزاری‌ها، تبیین حفاظت از زمین توسط ائمه جمعه، برگزاری مسابقات نقاشی در مدارس، برگزاری نشست در محل خانه‌های محیط زیست سراسر استان و… برگزار می‌شود.

صنعت بازیافت زباله از صنایع درآمدزا و سودآور بوده که با راه اندازی کارخانجات مربوط، علاوه بر بازیافت حجم قابل توجهی از زباله‌ها و ضایعات جوامع شهری، معضل دفن زباله، زباله گردی، احتمال بروز بیماری ها و آسیب های زیست محیطی در شهرها و روستاها را تا حدود زیادی از بین می برد.

کد خبر 6092671

دیگر خبرها

  • داستان «غذا‌های پلاستیکی» در شبکه مستند
  • مناطق حادثه خیز در هنگام وقوع بارندگی شناسایی شدند
  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: 50 درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • حدود ۵۰ درصد تالاب هامون آب‌گیری شد
  • موفقیت شورا و شهرداری یزد در کاهش آسیب‌های شهری
  • طالبان حق‌آبه هیرمند را رهاسازی کرد | ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شد
  • سلاجقه: تاکنون ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری شده است
  • رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: حل مسئله گرد و غبار نیازمند هم‌افزایی دستگاه‌هاست / باید از ظرفیت رسانه‌ها استفاده کنیم
  • زباله‌های پلاستیکی؛ معضل دیروز، امروز و فردای استان ایلام
  • زنده گیری بلدرچین‌ها برای ورود به معرکه شرط بندی/دستگیری باند تبعه افغان