Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-03@12:45:19 GMT

راه‌هاي ساده براي آموزش نظم به کودک نوپا

تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۷۰۵۸۱۸

خبرگزاري آريا -


هيچگاه براي آموزش نظم به کودک، او را تنبيه نکنيد

همزمان با رشد نوزاد و رسيدن به مرحله نوپايي، پرسش‌هاي متداولي که ذهن مادران را هم به خود مشغول مي‌کند تغيير مي‌کند تا جايي که يکي از مهم‌ترين آنها اين سؤال خواهد بود: چه موقع «نظم» را به کودک نوپايم بياموزم؟

از چه سني آموزش نظم را شروع کنيم؟
زماني که کودک نوپايتان براي به دست آوردن شکلات جيغ مي‌کشد يا غذا را به هر نشانه‌اي روي زمين مي‌ريزد شايد خيلي سخت باشد که بفهميد بايد با چنين رفتاري چگونه برخورد کنيد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در چنين مواقعي اين پرسش به ذهن خطور مي‌کند که آيا آموزش اصول نظم و انضباط به يک کودک نوپا هنوز خيلي زود نيست؟ در پاسخ بايد گفت، نه چندان. يادتان باشد کارهايي نظير ايجاد محدوديت و محروم ساختن از برخي مزايا براي خردسالي در اين سن چندان اثرگذار نيست چون او هنوز نمي‌تواند ارتباط دقيقي ميان علت و اثر پيدا کند. اما در چنين سني خيلي خوب است که کودک نوپا را با مفهوم «درست» و «اشتباه» آشنا کنيد. متأسفانه بسياري از والدين واژه نظم و انضباط را تنها در تنبيه مي‌بينند. اما اساس و ريشه واژه «نظم» در آموزش است. کارشناسان تربيتي توصيه مي‌کنند که براي کودک نوپايي که تنها يک سال دارد، نظم بايد با اجتماعي سازي و آموزش حد و مرزها در فکرش نهادينه شود.

براي آموزش نظم حواسش را پرت کنيد!
اگر در واکنش به کارهايي نظير بالا رفتن از مبلمان بر سر کودک نوپايتان فرياد بکشيد اين کار واکنشي جز اضطراب، خشم و از همه مهم‌تر کنجکاوي بيشتر در او به همراه ندارد. در عوض توصيه مي‌کنيم خيلي سريع اما به نرمي حواسش را پرت کرده و او را مشغول به انجام کار ديگري کنيد. براي مثال، اگر کودک نوپايتان خود را از دسته مبلمان بالا مي‌کشد، به آرامي او را برداشته و روي زمين بگذاريد و شروع به خواندن کتاب برايش کرده و يا با همديگر با اسباب بازي ها بازي کنيد. منحرف کردن توجه کودک نوپا به کاري ديگر نه تنها موجب مي‌شود که ديگر آن کار به خصوص را انجام ندهد بلکه به نوعي به او آموزش داد‌ه‌ايد که کارهايي نظير بالارفتن از دسته مبلمان «ممنوع» است.


براي آمورش نظم و انظباط به کودک نو پا، او را با مفهوم «درست» و «اشتباه» آشنا کنيد

در برابرش محکم باشيد!
حتمالا بارها ديده يا تجربه کرده‌ايد کودکان نوپايي را که براي به دست آوردن يا خوردن چيزي مانند شکلات پيش از شام گريه مي‌کنند. در اين موارد شايد به خود بگوييد «همين يک دفعه است» و «مشکلي به وجود نمي آيد». اما چنين نرمشي به کودک اين اجازه را مي‌دهد تا همواره از اين استراتژي براي به دست آوردن هر آنچه مي‌خواهد استفاده کند. در واقع او را به طور ناخواسته ترغيب مي‌کنيد که با گريه کردن به اهدافش برسد. به خاطر داشته باشيد وضع کردن برخي محدوديت‌ها مهم است و از آن مهمتر پافشاري بر اجراي آنهاست. به اين نکته مهم هم توجه کنيد که شما و همسرتان بايد به اين قوانين احترام بگذاريد و در مواجهه با گريه کودک از مواضع خود کوتاه نياييد، زيرا تجربه ثابت کرده نرمش يکي از والدين در برابر گريه کودک (که از سر خواستن چيزي غيرمتعارف و در زماني غير منطقي صورت مي‌گيرد) همزمان با پافشاري همسر بر «نه» گفتن پيامهاي ضد و نقيضي به کودک ارسال مي‌کند و به او اين اجازه را مي‌دهد تا در مرتبه بعدي با صلابت بيشتري از راه گريه به خواسته‌اش برسد.

با او همراه باشيد!
کودک نوپا بيشتر از آنکه از گوش دادن به حرف‌هاي شما چيزي فرا بگيريد از آنچه که انجام مي‌دهيد الگو مي‌پذيرد. اگر فرزندتان نسبت به يکي از دوستان هم سن و سالش خشم و غضب مي‌کند و ديد خوبي به او ندارد، رفتاري را از خود بروز دهيد که دوست داريد او نيز همان کار را انجام دهد، مثلا بگوييد :«دوستت را به آرامي در آغوش بگيرد» سپس دست‌هاي کودک را به آرامي باز کرده و چگونگي در آغوش گرفتن را برايش اجرا کنيد. همچنين اگر مسواک زدن برايش کار سختي است، به جاي صحبت کردن اين بار همراه او شويد و با يکديگر دندانهايتان را مسواک بزنيد.

کودک نوپا بيشتر از آنچه که شما انجام مي‌دهيد الگو مي‌پذيرد

از انواع «نه» استفاده کنيد!
اگر هميشه از واژه «نه» استفاده کنيد، حساسيت کودک نوپايتان به اين کلمه و اثرگذاري آن به تدريج کمرنگ مي‌شود. سعي کنيد از اين واژه در مواردي که انجام کاري خاص، خطري براي سلامت کودک به همراه دارد استفاده کرده و در عوض در مواردي که خبري از خطر نيست از عبارت‌هاي معادل اما فاقد «نه» استفاده کنيد. به عنوان مثال اگر کودک در حال رساندن خود به مايکرويو است با قاطعيت از «نه» استفاده کرده اما وقتي خبري از انجام کارهاي خطرناک نيست، مثلا درآوردن کفش در خودرو، به جاي گفتن «نه» از عباراتي نظير اين استفاده کنيد: وقتي به خانه رسيديم پاهايت را از کفش خارج کن، آن موقع مي‌تواني بدون کفش بازي کني.

هر رفتار خوبش را تحسين کنيد!
برخي مواقع کارهاي نامناسب کودک نوپايتان به اين دليل صورت مي‌گيرد که به خوبي نمي‌تواند با شما و محيط اطراف ارتباط مناسبي برقرار کند و او فکر مي‌کند از اين طريق توجهتان را به بهترين نحو ممکن جلب مي‌کند. اينجاست که واکنش شما تعيين کننده خواهد بود. پس کاري کنيد که کودکتان متوجه شود شما از انجام کارهاي مناسب وي خوشحال مي‌شويد. همچنين نشان دهيد هر بار که قوانين ساده وضع شده در خانه را رعايت مي‌کند شاد مي‌شويد. پس هر بار که لباسش را در جاي خود آويزان کرد با لبخندي حاکي از رضايت به او نشان دهيد که توجهتان کاملا جلب شده است. پس از اين واکنش‌ها تعجب نکنيد که کارهاي رضايت بخش زيادي را پشت سر هم انجام دهد.

منبع:ninisite.com



منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۷۰۵۸۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چند ترفند تربیتی کاربردی برای جلوگیری از لجبازی کودک

بچه‌ها به دلایل مختلفی بدرفتاری می‌کنند، اما شایع‌ترین دلیل آن بی حوصلگی و کسل شدن است. آن‌ها متوجه می‌شوند که رفتارشان تأثیرگذار است، بخصوص اگر بتوانند با استفاده از آن به چیزی که می‌خواهند برسند. گاهی هم میل به قدرت داشتن، دلیل بدرفتاری‌های آن‌ها است، چرا که این روشی است برای کودک تا بتواند تلاش کند و قدرت کنترل خود را اثبات کند. به همین دلیل مهم است که نحوه‌ی صحیح مدیریت این رفتار‌ها را بلد باشید.

به گزارش روزیاتو، راهکار‌هایی که در ادامه از آن‌ها صحبت خواهیم زندگی شما به عنوان پدر و مادر را ساده‌تر خواهند کرد.

۱- با آرامش و خونسردی بیشتری با او برخورد کنید

بچه‌ها اغلب از رفتار والدین خود تقلید می‌کنند، بنابراین باید با آموزش حفظ آرامش و خونسردی به فرزندتان، به رفتار او شکل دهید. اگر زمانی که شروع به جیغ و داد می‌کند، شما هم سرش فریاد بکشید، این رفتار برای عادی و طبیعی خواهد شد. بنابراین، به جای این کار، به او روش دیگری برای مدیریت احساساتش نشان دهید.

۲- به او حق انتخاب دهید تا بتوانید تصمیم بگیرد که دوست دارد چه کاری انجام دهد

حق انتخاب دادن به کودک کمک می‌کند نیاز به قدرت داشتن و کنترل داشتن روی امور خود در او ارضا شود؛ بنابراین مثلاً اگر باید هم اسباب بازی هایش را جمع می‌کرد و هم دندان هایش را مسواک می‌زد، از او بپرسید که دوست دارد اول کدام را انجام دهد.

۳- همیشه تنقلات همراه خود داشته باشید

بدرفتاری کودک بسیاری از اوقات ناشی از گرسنگی او است، بنابراین اگر قرار بود با کودک تان بیرون بروید، با همراه داشتن تنقلات می‌توانید جلوی جیغ و داد کردنش را بگیرید و او را خوش خلق نگه دارید.

۴- او را از پیامد‌های منفی احتمالی کارهایش آگاه کنید

«چون من می‌گویم!» پاسخ خوبی به کودکی نیست که می‌خواهد بداند چرا نباید کاری را انجام دهد. همیشه سعی کنید با فرزندتان صحبت کنید و برایش توضیح دهید که اگر بدرفتاری کند چه اتفاقی ممکن است و چرا نباید برخی کار‌ها را انجام دهد. او را از عواقبی که کارهایش ممکن است داشته باشند آگاه کنید تا بتواند یاد بگیرد و در آینده تصمیمات بهتری برای خود بگیرد.

۵- یک برنامه‌ی روزانه برایش تنظیم کنید و بابت عمل به آن به او جایزه دهید

به فرزندتان کمک کنید که یک برنامه‌ی روزانه‌ی مناسب برای خود داشته باشد، مثلاً ممنوعیت تماشای تلویزیون از یک ساعت مشخص به بعد، کمک به شستن ظرف ها، مسواک زدن و رفتن به رختخواب در ساعتی مشخص؛ و اگر دوست دارید خلاق باشید، می‌توانید برای کل ماه برنامه تنظیم کنید و به فرزندتان بگویید که اگر تمام ماه (یا یک یا ۲ هفته) طبق برنامه عمل کند، می‌تواند به انتخاب خودش جایزه‌ای از شما بگیرد.

۶- تنبیه‌های معقولی برای قانون شکنی هایش تعیین کنید

برای برخی بدرفتاری‌های کودک تان تنبیه‌های معقولی در نظر بگیرید. مثلاً اگر فرزندتان در برابر خوردن سبزیجات مقاومت کرد، به او اجازه‌ی خوردن تنقلات ندهید. یا اگر نمی‌خواست اسباب بازی هایش را جمع کند، اجازه ندهید بقیه‌ی روز را با آن‌ها بازی کند. این شیوه برای کودکانی مناسب است که انجام برخی کار‌ها برایشان دشوار است. با این حال، از تعیین تنبیه‌های نامعقول خودداری کنید. مثلاً اگر نمی‌خواست غذایش را بخورد، او را مجبور به شستن لباس‌ها نکنید.

۷- حواسش را پرت کنید

بچه‌ها گاهی به این دلیل بدرفتاری می‌کنند که احساس بی حوصلگی یا کسل شدن می‌کنند یا کار بهتری برای انجام دادن سراغ ندارند. به همین دلیل، اگر کاری برایش پیدا کنید، بخصوص چیزی که او سرگرم و درگیر کند، حواسش پرت چیز خوبی خواهد شد و دیگر بدرفتاری نخواهد کرد.

۸- از او درباره‌ی نظرش و و راه حل هایش برای مشکلات بپرسید

وقتی فرزندتان شروع به بدرفتاری می‌کند، از او بپرسید که آیا مشکلی دارد یا آیا چیزی اذیتش می‌کند. اگر مشکلی وجود داشت و کودک تان آن را با شما در میان گذاشت، وقت بگذارید و با او درباره‌ی آن صحبت کنید. از فرزندتان بپرسید که نظر و فکری دارد یا به عقیده‌ی او چظور می‌توان آن مشکل را برطرف کرد. اگر پاسخی نداشت، کمی به او کمک کنید، اما یادتان باشد که باید به او این احساس را دهید که این خود اوست که دارد مشکل را حل می‌کند و شما باید حامی و مشوق او باشید.

۹- احساساتش را بپذیرید و سعی کنید به او کمک کنید

به جای اینکه به فرزندتان بگویید بچه‌ی بدی شده یا دارد بدرفتاری می‌کند، می‌توانید به او نشان دهید که او و احساسی که دارد را درک می‌کنید. از آنجایی که احساسات نقش مهمی در رفتار کودک دارند، همیشه پذیرای آن‌ها باشید. مثلاً جمله‌ی ساده‌ای مانند این می‌تواند کمک زیادی به فرزندتان کند: «می فهمم که از اینکه امروز نمی‌توانیم برویم پارک ناراحت هستی، اما هوا خوب نیست».

دیگر خبرها

  • آموزش ساخت پمپ آب قوی با مواد اولیه ساده و ارزان در خانه (فیلم)
  • ورود چهره‌های جدید و احتمال شکل‌گیری جریانات نوپا در مجلس
  • پاشنه و یک تمرین ساده برای داشتن پاهایی قوی و سالم/ روش انجام حرکت، فواید و تغییرات مورد انتظار (+فیلم)
  • چند ترفند ساده برای آن‌که هوش مصنوعی، اطلاعات شما را ندزدد
  • هوش مصنوعی به زبان ساده برای کودکان و نوجوانان
  • ترفندهای کاربردی تربیتی برای جلوگیری از لجبازی کودک
  • آرزوی ساده یک معلم+ فیلم
  • آموزش: با این راهکار ساده دمای گوشی خود را پایین بیاورید!
  • چند ترفند تربیتی کاربردی برای جلوگیری از لجبازی کودک
  • CPU چیست؟ به زبان ساده و نحوه کار