Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل فرودگاه‌های استان خراسان جنوبی از صدور نخستین سند اراضی فرودگاه‌ها در سطح کشور به نام فرودگاه طبس خبر داد و گفت: این سند به مساحت ۶۸۰ هتکار به نام شرکت مادر تخصصی فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران صادر شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم در بیرجند، هادی سلامی ظهر امروز در جمع خبرنگاران با اشاره به صدور سند اراضی فرودگاه طبس اظهار داشت:مستندسازی اراضی فرودگاه‌های استان خراسان جنوبی از اواخر اسفند ماه سال گذشته آغاز شده است و با جدیت ادامه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: فرودگاه طبس به عنوان نخستین فرودگاه در کشور کل اراضی آن به تملک شرکت فرودگاه‌ها درآمده و نخستین سند شش دانگ کامل به مساحت 680 هتکار به نام شرکت مادر تخصصی فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران صادر شد.

مدیرکل فرودگاه‌های استان خراسان جنوبی گفت: مستندسازی اراضی فرودگاه طبس به دلیل اینکه خارج از محدوده شهری بودهو هیچ معارض و مستثنیات مردمی در آن وجود نداشت و متعلق به اراضی دولتی بود با سرعت بیشتری صورت پذیرفت و با تلاش و همکاری‌های مدیرکل املاک و مستغلات شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران و مدیرکل امور املاک دولتی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مجوز بند (د) ماده 26 آئین نامه اموال دولتی در تاریخ 20 فروردین ماه امسال صادر شد و مراحل ثبتی آن 24 خرداد ماه به پایان رسید و سند شش دانگ تحمیلی به میزان 6 میلیون و 803 هزار و 520مترمربع صادر شد.

سلامیدر مورد اراضی فرودگاه بیرجند گفت: فرودگاه بیرجند از پیچیده‌ترین فرودگاه‌ها در حوزه اراضی است و فرآیند مستندسازی اراضی آن با سرعت خوبی در حال انجام استبه طوری که تاکنون 18 برگ سند ثبتی از اراضی مردم تبدیل شده و 16 برگ سند دیگر نیز در حال انجام امور اولیه ثبتی است.

وی افزود: اراضی فرودگاه بیرجند بیش از 741 هکتار است که از این میزان نزدیک به 150 هکتار اراضی قدیمی فرودگاه بیرجند است که سند آن سالیان قبل صادر شده است و حدود 350 هکتار نیز اراضی دولت است که مربوط به منابع طبیعی و زمین شهری است.

انتهای پیام/

R41348/P1357/S6,56/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۷۱۲۳۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایمنی هوانوردی در ایران در حد استاندارهای جهانی است

تین نیوز

مدیر دفتر ایمنی شرکت فرودگاه ها گفت: هیچ گونه پروازی بدون برقراری ایمنی در هیچ فرودگاهی انجام نمی شود و در شرایط تحریم توانسته ایم از نظر برقراری ایمنی خود را به استاندارد های روز دنیا نزدیک کنیم.

 

 

به گزارش تین نیوز به نقل از روابط عمومی شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران؛ حبیب داوودی دانا همزمان با روز ایمنی حمل و نقل اظهار کرد: از کوچکترین فرودگاه که پروازهای محدودی دارد تا تمام فرودگاه های بین المللی که هرروز شاهد انجام پروازهای پرشماری در آن ها هستیم، از استانداردهای نسبتاً مطلوبی برخوردار بوده و در ایمنی کامل پذیرای پروازها هستیم.

وی با اشاره به تعدادی محدود نیروهای انسانی در حوزه ایمنی هوانوردی در ستاد و فرودگاه های کشور گفت: در حال حاضر حدود 40 نفر متخصص ایمنی هوانوردی در ستاد و فرودگاه های کشور مشغول فعالیت هستند و این آمار محدود برای استقرار و نگاهداشت مقوله مهمی چون ایمنی هوانوردی مناسب نیست اما نیروهای دلسوز و متعهد این حوزه درحالی که اغلب به صورت چند پیشه کار می کنند، پای کار حفظ و ارتقاء ایمنی در مجموعه شرکت چه در حوزه ناوبری هوایی و چه در حوزه فرودگاهی ایستاده اند.

مدیر دفتر ایمنی شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران با بیان اینکه با جدیت به دنبال اصلاح ساختار ایمنی هوانوردی هستیم، گفت: ایمنی در ستاد و فرودگاه های کشور زمانی به نقطه ایده آل می رسد که از ساختار متناسب برخوردار باشد و مطابق با استانداردهای بین المللی اهداف خود را پیش ببرد.

داوودی دانا ضمن قدردانی از مدیرعامل شرکت فرودگاه ها گفت: کاپیتان نخجوانی با توجه به اینکه به عنوان خلبان در پرواز حضور دارد، اهمیت و ارزش مقوله ایمنی را به خوبی می داند و همواره تاکید ویژه ای بر افزایش ارتقاء سطح ایمنی و اصلاح ساختار آن دارد.

مدیر دفتر ایمنی در خصوص کیفیت آموزش در این حوزه تخصصی گفت: براساس الزامات سازمان هواپیمایی کشوری، تمامی کارکنان ستاد و فرودگاه های کشور باید متناسب با حیطه فعالیت خود دوره های ایمنی هوانوردی را بگذرانند، اما به دلیل کمبود نیری انسانی به ویژه مدرس تاکنون موفقیت کامل در این موضوع نداشته ایم .

داوودی دانا با بیان اینکه به لحاظ دریافت آموزش های به روز دنیا با استانداردهای بین المللی فاصله داریم، گفت: تاکنون تنها یک دوره آموزشی بین المللی برگزار شده و متخصصان این حوزه با تلاش فردی و مطالعه شخصی توانسته اند خود را به روز نگه دارند. خوشبختانه اخیراً مصوبات خوبی از شورای عالی ایمنی در راستای ارتقاء آموزش کارکنان و آموزش های تخصصی ایمنی هوانوردی برای مدیران ایمنی دریافت کرده ایم.

وی گفت: ایمنی به زبان ساده یعنی تمام کارکنان به نوبه خود و بر حسب وظایف محوله خطرات مرتبط با عملیات پرواز را احصاء و گزارش نمایند و به دنبال آن اقدامات مؤثر در جهت رفع آنها از سوی مسئولین مرتبط به عمل آید.

مدیر دفتر ایمنی در پایان در پاسخ به این پرسش که این حوزه تا پایان سال در چه نقطه ای قرار خواهد داشت، گفت: امید است تا پایان امسال اخبار خوبی درخصوص ایجاد ساختار متناسب با وظایف به کارکنان حوزه ایمنی هوانوردی مخابره شود تا با جذب نیروی انسانی متخصص اهداف عالی شرکت مطابق با استانداردهای جهانی ایمنی پیش رود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • علت فرود اضطراری پرواز استانبول-تهران در ارومیه
  • کنترل ۲ میلیون متر مکعب سیلاب در سازه‌های آبخیزداری بیرجند
  • دلیل فرود اضطراری پرواز استانبول تهران چه بود؟
  • اسناد مالکیت ۸۷۴ هکتار زمین طرح نهضت ملی مسکن استان بوشهر صادر شد
  • شوخی مردم با موضوع «جت شخصی»/ کمک «ایر تاکسی» به صنعت هوایی
  • فعالیت های فرهنگی در فرودگاه های کشور +فیلم
  • اولین پرواز مسافربری خودروی پرنده در جهان
  • اولین پرواز مسافربری خودروی پرنده در جهان را ببینید
  • تاخیر ۵۰۰دقیقه‌ای پرواز مشهد به تهران
  • ایمنی هوانوردی در ایران در حد استاندارهای جهانی است