Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-27@06:40:43 GMT

موافقان و مخالفان تفکیک وزارت راه و شهرسازی

تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۷۴۳۰۲۲

موافقان و مخالفان تفکیک وزارت راه و شهرسازی


تحریریه پارسینه: در حالی لایحه تفکیک سه وزارتخانه روی میز مجلس قرار گرفته که در میان این وزارتخانه‌ها تفکیک وزارت راه و شهرسازی جدی تر به نظر می‌رسد و اخیر کمیسیون عمران مجلس با آن موافقت کرده است.
اما تفکیک وزارت راه و شهرسازی چندان باب میل وزیر مربوطه نیست. عباس آخوندی وزیر کنونی راه و شهرسازی همواره با این تفکیک مخالف بوده و ادغام صورت گرفته دو وزارت راه و ترابری و مسکن و شهرسازی را مثبت می‌داند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اخیرا نیز مشاور وزیر، غلامرضا سلامی گفته است: به ظاهر دولت استدلالی برای تفکیک وزارتخانه‌ها ندارد؛ چراکه دولت که کار کارشناسی جامع و دقیقی انجام نداده است. اگر هم انجام شده است، من در جریان آن نیستم. این مسئله خیلی فی‌البداهه و سریع عنوان شد؛ مانند آنچه قبلا رخ می‌داد و می‌توان گفت که وزارتخانه اصلا در جریان آن نبود.
سلامی در انتقاد به تفکیک وزارت راه و شهرسازی می‌گوید: حداقل چهار سال وقت و انرژی وزارت راه و شهرسازی معطوف به مسئله ادغام شده است. این موضوع نه‌تنها برای افراد وزارتخانه، بلکه برام مردم هزینه داشته است. اگر اکنون بخواهیم وضعیت را به شرایط سابق باز گردانیم، یک بازگشت به عقب است و هزینه دوباره و جدیدی را به دولت و به ‌تبع آن به مردم تحمیل می‌کند.
از سوی دیگر، چندی پیش مجلس با طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی موافقت کرد. شادمهر کاظم‌زاده دبیر کمیسیون عمران درباره تفکیک وزارت راه و شهرسازی به دو وزارتخانه راه و ترابری و مسکن و شهرسازی گفت:‌ اکثریت اعضای کمیسیون عمران موافق تفکیک این وزارتخانه هستند. رایزنی‌ها و مطالعات بر روی تفکیک راه از شهرسازی را شروع کرده‌ایم و پیش‌بینی می‌شود اکثریت اعضا با تفکیک موافق هستند.
او می‌گوید: واقعیت این است که با ادغام این دو وزارتخانه، بخش مسکن به حاشیه رفته است و حوزه راه‌های روستایی هم تحت الشعاع این ادغام قرار گرفته است.
به اعتقاد نمایندگان مجلس در حال حاضر در وزارت راه و شهرسازی، بخش مهم راه روستایی متولی ندارد و این یکی از آسیب‌های ادغام و عریض و طویل شدن این وزارتخانه است.
در این میان، کارشناسان معتقدند همانطور که ادغام با عجله بوده و بدون کار پژوهشی صورت گرفته، اقدام جدید دولت برای تفکیک وزارتخانه‌ها نیز بدون هیچ کارشناسی و پژوهشی کلید خورده است.
اما موافقان تفکیک معتقدند هر چند تفکیک، هزینه‌هایی را در بر خواهد داشت اما به طور قطع می‌تواند باعث مطلوب شدن وضعیت دو حوزه راه و ترابری و مسکن و شهرسازی شود
حدود ۶ سال از ادغام وزارتخانه‌ها می‌گذرد و سئوالی که در این میان مطرح می‌شود این است که کدام پژوهش کارشناسی درباره عملکرد خوب یا بد این اقدام صورت گرفته که بر مبنای آن تصمیم به تفکیک گرفته شده است؟ به گفته برخی‌ها امور مربوط به راه و شهر‌سازی هم در دنیای امروز، به‌ویژه در شهر‌های بزرگ که جملگی گرفتار معضل بزرگ آلودگی هوا و ترافیک هستند، آن‌چنان با هم گره خورده است که تفکیک آنها به هیچ وجه به مصلحت نیست.
با این وجود، آخوندی از ابتدای وزارت خود از سال ۹۲ تاکنون بارها از ادغام وزارت راه و ترابری و مسکن و شهرسازی حمایت و تفکیک این دو وزارتخانه را نادرست دانسته است و گفته بود که در تمام دنیا این دو وزارتخانه با هم هستند و تفکیک بی‌معنی است.
اگرچه پیش از این صحبت‌های در خصوص تفکیک وزرات راه و شهرسازی شده بود اما طی چهار سال اخیر این موضوع مسکوت مانده بود که به‌یک‌باره دولت از ارائه لایحه تفکیک این وزارتخانه خبر داده است، به اعتقاد برخی از کارشناسان این اقدام عجولانه بوده و با اهداف خاصی در حال انجام است.

منبع: پارسینه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۷۴۳۰۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح ۸۴۰۴ واحد نهضت مسکن ملی در آذربایجان‌شرقی

با حضور وزیر راه و شهرسازی‌، هشت هزار و ۴۰۴ واحد مسکونی شهری و روستایی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در استان آذربایجان شرقی افتتاح شد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌شرقی، صبح امروز _جمعه، هفتم اردیبهشت_ با حضور مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی‌، هشت هزار و ۴۰۴ واحد مسکونی شهری و روستایی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در استان آذربایجان شرقی افتتاح شد و همچنین عملیات ساخت ۱۰ هزار و ۲۲۱ واحد مسکونی نیز در استان آغاز شد.

فرایند آماده‌سازی نخستین دهکده شهری استان نیز با ظرفیت یک هزار و ۴۰۰ قطعه در شهرستان سراب با حضور وزیر کلید خواهد خورد.

افتتاح یک باب مدرسه هوشمند به مساحت هزار و ۸۶۵ متر مربع و کلنگ‌زنی چهار باب مدرسه ۱۲ کلاسه به مساحت ۱۵ هزار و ۶۰۰ متر مربع در شهر جدید سهند و آغاز عملیات ساخت مسجد علامه محمد تقی جعفری به مساحت دو هزار و ۵۲۴ متر مربع و برآورد اعتبار ۴۰۰ میلیارد ریال در شهر سهند از جمله برنامه‌های وزیر راه در آذربایجان شرقی است.

به گزارش ایمنا، مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی صبح امروز در راستای یک سفر کاری با استقبال استاندار آذربایجان شرقی و مدیران کل دستگاه‌های مرتبط وارد تبریز شد.

بازدید از قطعه ششم آزادراه تبریز ارومیه، افتتاح طرح نهضت ملی مسکن در شهر جدید سهند و بازدید از کمربندی ایلخچی از جمله برنامه‌های سفر یک روزه بذرپاش به آذربایجان شرقی است.

وزیر راه شهرسازی و معاونان وی امروز همچنین در جلسه شورای کاهش تصادفات رانندگی و شورای مسکن استان شرکت می‌کنند و پس از آن از ترمینال در دست ساخت شماره ۲ فرودگاه تبریز بازدید خواهند کرد.

کد خبر 748039

دیگر خبرها

  • شناسایی و اجرای بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان فرصت سرمایه‌گذاری در سازمان ملی زمین و مسکن
  • بازدید مدیرکل راه و شهرسازی استان از پروژه‌های نهضت ملی مسکن شهرستان تفتان
  • افتتاح ۸۴۰۴ واحد نهضت مسکن ملی در آذربایجان‌شرقی
  • سخنگوی وزارت خارجه آمریکا استعفا کرد
  • سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اعتراض به جنگ غزه از سمت خود استعفا کرد
  • خبر خوش وزارت راه و شهرسازی به متقاضیان نهضت مسکن ملی
  • توجه ویژه برای توسعه راه های آذربایجان غربی
  • معرفی مدیرکل جدید راه و شهرسازی آذربایجان‌غربی
  • هشدار کنکوری مخبر به ۳ وزارتخانه
  • خریداران و فروشندگان مسکن بخوانند/ از خرداد منتظر این تغییر باشید