Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ساعت24»
2024-05-01@17:46:53 GMT

فرصت ها ابدی نیستند و روزی ناپدید می شوند

تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۷۵۱۳۱۳

بر اساس سرشماری سال ٨٥، نسبت جمعیت زیر ١٥ سال (جمعیت وابسته) در این سال، به حدود ٢٥ درصد از کل جمعیت کاهش یافته است و جمعیت ١٥ تا ٦٤ ساله کشور یعنی جمعیت در سن فعالیت به حدود ٧٠ درصد از کل جمعیت رسیده است. در حال حاضر، ٧١ درصد جمعیت ایران در سنین فعالیت ٦٤-١٥ سال قرار دارند و نزدیک به یک سوم جمعیت نیز، افراد 25 تا ٤٠ ساله هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خیل عظیمی از نسل جوان پر انرژی و تحصیل‌کرده که می‌توانند جهش اقتصادی، اجتماعی و تمدنی بزرگ ایجاد کنند، فرصتی طلایی برای رشد اقتصادی است که هم از جهت موجود بودن نیروی کار کافی و هم از جنبه موجود بودن بازار مصرف می‌توانند تحول‌آفرین باشند.اما این پنجره برای همیشه باز نمی‌ماند. بر اساس پیش‌بینی کارشناسان، پنجره جمعیتی حدود چهار دهه باز می‌ماند و حدود سال ١٤٢٥ بسته خواهد شد. با این وجود، پنجره جمعیتی زمانی فرصت محسوب می‌شود که کشور نیاز به نیروی کار داشته و زمینه اشتغال مولد فراهم آمده باشد. شواهد نشان می‌دهد که در حال حاضر، فرصت اشتغال در ایران محدود است. لذا در شرایط حاضر و ادامه وضع موجود، این پنجره جمعیتی فرصت نیست و می‌تواند نوعی تهدید جمعیتی به‌شمار آید. در نتیجه، سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی کلان کشور باید به گونه‌ای باشد که طی دو دهه آینده (که پنجره جمعیتی تا حدی بسته می‌شود)، از توان بالقوه این جمعیت حداکثر استفاده را بکند و آن را به فرصت تبدیل نماید و از تهدیدات آن بکاهد.
تغییرات ساختار سنی جمعیت در ایران
جمعیت ایران از حدود سال ١٢٨٥ با کاهش سطح مرگ ‌و میر و ثبات نسبی باروری در سطح بالا، دوره‌ اوّل گذار جمعیتی را آغاز کرد. باروری بالا نیز خیلی دوام نیاورد و در حدود دوره‌ ١٣٧٠-١٣٦٥ سیر نزولی را آغاز کرد (نمودار ١). در نتیجه‌، از نسبت افراد کم‌تر از ١٥ سال در کل جمعیت کاسته شد .از سال ١٣٣٥ تا ١٣٦٥، همواره جمعیت زیر ١٥ سال، بیش از ٤٠ درصد جمعیت کل کشور بوده است. این میزان پس از سال ١٣٦٥ رو به کاهش می‌گذارد، به طوری که در سال ١٣٧٥ با ٦ درصد کاهش به ٣٩/٥ درصد می‌رسد. بنابراین جمعیت کمتر از ١٥ سال ایران، برای اولین بار به میزانی کمتر از ٤٠ درصد می‌رسد. پس از این سال، کاهش مورد نظر ادامه یافته و در عوض، جمعیت ٦٤-١٥ سال با افزایش یافته و در آغاز دهه ٨٠، جمعیت کشور وارد پنجره جمعیتی شده است. یعنی در سال ١٣٨٥ بیشتر جمعیت کشور یعنی ٦٩/٧ درصد جمعیت در گروه سنی ٦٤-١٥ سال قرار گرفته است. قرار گرفتن اکثریت جمعیت در گروه سنی فعال، حاکی از وارد شدن جمعیت ایران به پنجره‌ جمعیتی است و این فرصت طلایی بالقوه برای پیشرفت اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران است. در سال ١٣٩٠ باز هم از جمعیت زیر ١٥ سال کاسته شده و بر جمعیت حاضر در سن فعالیت افزوده شده است، به طوری که ٧٠/٩ درصد جمعیت در گروه سنی ٦٤-١٥ سال قرار دارند (مرکز آمار ایران ١٣٩٠). مطابق پیش‌بینی‌های سناریوی حد وسط بخش جمعیت سازمان ملل متحد (٢٠١٢) این پنجره تنها به مدت تقریباً چهار دهه و تا حدود دوره‌ ١٤٣٠-١٤٢٥ باز خواهد بود. پس از آن و با افزایش جمعیت ٦٥ ساله و بالاتر، به تدریج از سهم نسبی جمعیت واقع در سنین کار و فعالیت اقتصادی کاسته خواهد شد. این وضعیت ناشی از افزایش سهم نسبی جمعیت سالخورده در کل جمعیت کشور است.
پیامدهای اقتصادی پنجره جمعیتی
گذار سنی و پنجره جمعیتی به همراه توانمندسازی و رشد باسوادی نیروی انسانی، بستری برای پیشرفت اقتصادی، اجتماعی ـ فرهنگی و سیاسی است. در دوره‌ای که پنجره فرصت گشوده می‌شود، آثار زیر را می‌توان مشاهده کرد:
١. هزینه‌های عمومی که در برنامه‌های اجتماعی نظیر آموزش و بهداشت صورت گرفته بود به سمت سرمایه‌گذاری در بخش‌های تولیدی و زیرساخت‌ها هدایت می‌شود.
٢. در سطح خرد نیز خانواده‌ها می‌توانند هزینه‌های جاری را به سمت پس‌انداز و ارتقای استانداردهای زندگی جهت دهند.


٣. افزایش تولید ناخالص داخلی و درآمد سرانه: افزایش درصد جمعیت در سن کار نسبت به کل جمعیت موجب افزایش تولید ناخالص داخلی می‌شود- به عبارت دیگر افزایش تعداد تولیدکنندگان (جمعیت در سن کار) نسبت به تعداد مصرف کنندگان (جمعیت کودکان و نوجوانان و سالمندان) به طور طبیعی افزایش تولید سرانه را بدنبال دارد.٤. نیروی جوان و فعال کشور، قابلیت بالقوه برای تحقق اهداف انقلاب اسلامی در سطح ملی و جهانی دارد. به‌ویژه آنکه، اکثریت جمعیت مذکور، دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را مشاهده و یا تجربه کرده و از ظرفیت و تعلق‌خاطر بالا، برای انجام رسالت انقلابی و اسلامی برخوردارند.به طورکلی شرایط ترکیبی و رفتاری پنجره جمعیتی عبارتند از: افزایش عرضه نیروی کار، افزایش مشارکت زنان، کاهش نسبت‌های وابستگی (بار تکفل)، تعامل تغییرات ساختار سنی جمعیت با چرخه زندگی اقتصادی تولید و مصرف، افزایش قدرت پس‌اندازها و سرمایه‌گذاری، بهبود و توسعه سرمایه انسانی، افزایش کیفیت جمعیت و ...، فرصت و پتانسیل‌های زیادی برای اثرگذاری مثبت بر رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی فراهم می‌کنند. جوانی جمعیت علاوه بر اینکه نیروی کار کافی برای رشد و توسعه اقتصادی فراهم می‌کند، بازاری وسیع در اختیار تولیدکنندگان قرار می‌دهد،زیرا نیروی جوان بیشتر مصرف می‌کند و نیاز به کالاهای اساسی برای شروع زندگی مشترک و ادامه آن دارد؛ بنابراین دو فاکتور اصلی یعنی نیروی کار و وجود بازار وسیع برای فروش کالاهای تولید شده، هر دو در آن واحد در ساختار سنی جمعیتی ایران حضور دارند.
تهدیدهای پنجره جمعیتی
این قصه روی دیگری هم دارد؛ این جمعیت بالای جوان اگر برنامه‌ریزی مناسبی برای به کارگیری ظرفیت آن در پیشرفت و توسعه اقتصادی و اجتماعی وجود نداشته و بیکاری افزایش داشته باشد، می‌تواند علاوه بر مسائل و مشکلات فرهنگی و اجتماعی و روانی، تهدیدی برای نظام سیاسی به بار آورد. مطالعات متعدد نشان داده اند که جمعیت جوان، به دلیل نیروی جوانی و بالا بودن مطالبات آنها، اگر مکانیسم‌هایی برای کاری گیری آن ها در نظام اقتصادی و اجتماعی وجود نداشته باشد، تهدیدی سیاسی بالقوه خواهند بود و توطئه دشمنان و ظرفیت رسانه‌ها، به‌ویژه شبکه‌ها و فضای مجازی می‌تواند این تهدید بالقوه را به بالفعل تبدیل کند.عدم استفاده بهینه از فرصت پنجره جمعیتی یعنی: افزایش بیکاری، اشتغال ناقص، اعتراضات اجتماعی و سیاسی، افول سرمایه‌ انسانی و اجتماعی، کاهش منابع تأمین اجتماعی و نهایتاً تبدیل سالمندی به تهدید از سال ١٤٠٥ به بعد، کشور ایران وارد مرحله‌ اوّل سالخوردگی جمعیت می‌شود: یعنی ٧ درصد جمعیت کشور سالمند می‌شوند و سن آن ها از ٦٥ سال به بالا خواهد بود که در حال حاضر سهم این جمعیت ٥ درصد است. جمعیت سالخورده‌ آینده را جوانان امروز تشکیل خواهند داد. بنابراین برای داشتن یک جمعیت سالخورده‌ دارای رفاه نسبی، می‌بایست نیازهای جوانان امروز از قبیل، اشتغال، مسکن، ازدواج، سلامت جسمی و بهره‌مندی از تسهیلات رفاهی را فراهم کرد. در این صورت می‌توانیم به آینده‌ای مناسب برای جمعیت کشور امیدوار باشیم. اگر برای نسل جوان و در سن کار امروز اشتغال کامل ایجاد شود، در آینده سالمندان توانایی خواهیم داشت.

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۷۵۱۳۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آرژانتین مسی را ابدی می‌خواهد: تا ابد بازی کن لئو!‏

به گزارش "ورزش سه"، بالاخره روزی خواهد آمد که برنده هشت توپ ‏طلا و اسطوره فوتبال آرژانتین، لیونل مسی، چاره‌ای نخواهد داشت ‏جز اینکه کفش‌ها را آویخته و به عنوان فوتبالیست بازنشسته شود. ‏اما در آرژانتین هیچکس دوست ندارد به آن روز فکر کند. ‏

طبق یک سنت فوتبالی مسی به احتمال زیاد ابتدا با فوتبال ملی ‏خداحافظی کرده و مدتی بعد بازی کردن در سطح باشگاهی را هم کنار ‏خواهد گذاشت. لئو در ماه ژوئن 37 ساله می‌شود و این یعنی زمان ‏زیادی تا آن روز باقی نمانده است. ‏

با اینحال لئو مشخص کرده که این اتفاق در آینده خیلی نزدیک ‏نخواهد افتاد. مسی به هموطنانش تعهد داده که در کوپا آمه‌ریکای ‏این تابستان بار دیگر بازوبند کاپیتانی آلبی‌سلسته را به بازو می‌بندد، ‏او حتی به صورت تلویحی اشاره کرده که قصد دارد در جام جهانی ‌‏2026 هم حضور داشته باشد. آرژانتین با رهبرش در این دو تورنمنت ‏مدافع عنوان قهرمانی است و چه رویایی شیرین‌تر از اینکه مسی و ‏تیم ملی کشورش بتوانند در آخرین روزهای فوتبالی او از دو عنوان ‏قهرمانی باارزش و تاریخی دفاع کنند. ‏

ازکیل پالاسیوس یکی از هم‌تیمی‌های مسی است که در استادیوم ‏لوسیل قطر طعم قهرمانی دنیا در کنار او را چشیده است. او در ‏مصاحبه با رویترز نشان داد که آرژانتینی‌ها اصلا دوست ندارند به روز ‏خداحفظی مسی فکر کنند. پالاسیوس گفت:" اصلا نمی‌خواهم درباره ‏خداحافظی مسی صحبت کنم. بیایید فکرش را هم نکنیم. ما ‏آرژانتینی‌ها همه می‌خواهیم لئو جاودانه باشد و تا ابد کنارمان بازی ‏کند". ‏

دیگر خبرها

  • تعداد پرستاران زن در ایران، ۷۵درصد بیش از پرستاران مرد است
  • تعداد پرستاران زن در ایران، 75درصد بیش از پرستاران مرد است
  • برای نابودی ویروس‌ها پنجره را باز کنید
  • فعالیت ۲۳۰۰۰۰ پرستار در ایران/ ۷۵ درصد پرستاران زن هستند
  • افزایش فرزندآوری در مادران ۲۰ تا ۲۴ سال | روند صعودی زایمان فرزند چهارم و پنجم
  • برای نابودی ویروس‌ها پنجره را باز کنید!
  • آرژانتین مسی را ابدی می‌خواهد: تا ابد بازی کن لئو!‏
  • دولت با ایده‌هایی عملگرایانه سیاست‌های جمعیتی را تقویت کند
  • خانه‌های هلال در کشور به ۸۰۰۰ خانه افزایش می‌یابد
  • سیاست‌های مشوق جمعیتی دولت در فرهنگ جوانی جمعیت اثرگذار است