Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-30@18:43:39 GMT

فرسایش خاک موجب نابودی اقتصاد می شود

تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۷۹۸۳۱۴

فرسایش خاک موجب نابودی اقتصاد می شود

دبیر پانزدهمین کنگره ملی خاک ایران گفت: ریزگردها و گردوغباری که در هوای کشور و گاها در استان اصفهان شاهد آن هستیم به دلیل از بین رفتن پوشش گیاهی و فرسایش خاک است.

محمد علی حاج عباسی در گفت‌وگو با ‌ایسنا، با بیان اینکه فرسایش خاک می‌تواند موجب نابودی اقتصاد شود، اظهار کرد: خاک یک موجود زنده تلقی می‌شود و زمان زیادی برای ساخت این موجود زنده نیاز است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ریشه گیاهان در خاک رشد و نمو می‌کند و آب و مواد غذایی در دل خاک ذخیره می‌شود. انرژی زیادی صرف ساختن خاک می‌شود بنابر این از میان رفتن آن توسط باد و آب به معنای از بین رفتن انرژی است. همچنین کودهای آلی که به خاک اضافه می‌شود باید مدت‌ها در خاک بماند و در آن ذخیره شود و پس از گذشت زمان مورد استفاده قرار گیرد. با فرسایش، این مواد آلی در خاک از بین می‌رود.

استاد گروه خاک شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: ریزگردها و گردوغباری که در هوای کشور و گاها در استان اصفهان شاهد آن هستیم به دلیل از بین رفتن پوشش گیاهی و فرسایش خاک است.

حاج عباسی با بیان اینکه شخم زدن زمین‌های شیب دار توسط انسان باعث تشدید فرسایش خاک می‌شود، گفت: از دیگر علل تشدید فرسایش خاک توسط انسان می‌توان به چرای بی رویه دام بیش از حد ظرفیت زمین، اضافه کردن کودهای شیمیایی و عدم استفاده از کودهای دامی اشاره کرد.

وی در خصوص تاثیر کیفیت خاک بر مواد غذایی تصریح کرد: هرچه که بر روی زمین دیده می‌شود از دل زمین می‌آید. همه تولیدات محصول که توسط انسان‌ها انجام می‌گیرد از خاک و زمین به دست می آید. هرچه خاک سلامت باشد مواد غذایی نیز سلامت تر خواهد بود. این یک چرخه است و سلامت خاک و مواد غذایی به هم وابسته است. اگر عناصر سنگین(یون، سرب،کادمیوم و...) در خاک وجود داشته باشد به همراه مواد آلی جذب گیاهان می‌شود که در صورت زیاد بودن مقدار این یون‌ها باعث سمی شدن میوه‌ها و سبزی‌ها می‌شوند و سلامت انسان را به مخاطره می‌اندازند.

دبیر پانزدهمین کنگره ملی علوم خاک ایران افزود: ورود فاضلاب‌های صنعتی، شهری و زباله‌های صنعتی باعث آلوده شدن خاک می‌شود. همچنین وجود میکروارگانیسم‌ها در فاضلاب‌های شهری باعث افزایش آلودگی خاک شده و می‌تواند به سلامت تغذیه‌هایی که از خاک به وجود می‌آید لطمه بزند.

حاج عباسی گفت: صنعت و موادی که انسان به صورت مصنوعی ایجاد می‌کند بیشترین آسیب را به خاک می‌زند. اگر فاضلاب‌های مصنوعی به صورت صحیح مدیریت نشود می‌تواند صدمات جبران ناپذیری به خاک بزند. از خاک به عنوان تصفیه کننده برای تخلیه زباله‌های صنعتی نیز استفاده می‌شود. می‌توان با مدیریت و انتخاب صحیح مکان تخلیه و تصفیه مواد صنعتی کمترین آسیب و بیماری را به خاک بزنیم. این مواد به هیچ عنوان نباید در مسیر آب رها شوند.

وی تصریح کرد: اکنون راه‌های دیگری برای تصفیه وجود دارد که در این زمینه می‌توان به روش گیاه‌پالایی اشاره کرد که به جای استفاده از مواد صنعتی و شیمیایی در حیطه آلودگی زدایی از گیاهانی استفاده کنیم که مواد آلوده را جذب و در خود ذخیره کنند.

این استاد دانشگاه صنعتی اصفهان اظهار کرد: پانزدهمین کنگره ملی علوم خاک ایران هر دوسال یک بار در یکی از دانشگاه‌های کشور با حمایت انجمن علوم خاک ایران برگزار می‌شود.

وی با بیان این که محورهای این کنگره از دو بخش تخصصی و ویژه تشکیل شده است، گفت: محورهای تخصصی شامل فیزیک، فرسایش و روابط آب، خاک و گیاه، شیمی و حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه، بیولوژی و بیوتکنولوژی، پیدایش و رده بندی، آلودگی و مدیریت پایدار خاک است.

استاد گروه خاک شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان اینکه ریزگردها به عنوان چالش‌های مربوطه یکی از محورهای ویژه این کنگره است، افزود: از دیگر محورهای ویژه کنگره می‌توان به سلامت زنجیره غذایی مرتبط با خاک، آمایش زمین و جایابی گلخانه‌ها، اخلاق و مسائل اجتماعی در حفاظت از منابع خاک، قوانین و استانداردهای کودهای آلی، زیستی و شیمیایی و خاک، اقتصاد و مسائل حقوقی اشاره کرد.

حاج عباسی با اشاره به شعار اصلی این کنگره"خاک، سلامتی و زندگی" اظهار کرد: مبحث دیگری که در این کنگره به آن پرداخته می‌شود "هنر در خاک" است که برای اولین بار در این کنگره دیده شده است. این طرح با پرداختن به چگونگی حفاظت از خاک و نشان دادن مولفه‌های هنری مانند نقاشی،کاریکاتور، شعر و متن ادبی به فرهنگ سازی عمومی می‌پردازد تا روش‌های حفاظت از خاک و رابطه مستقیم زندگی سالم و سلامت خاک را به مردم بیاموزد.

وی افزود: مسابقات علمی فرهنگی هنر در خاک را طراحی کرده‌ایم که عموم مردم می‌توانند در این رقابت‌ها شرکت کنند و برای افرادی که بهترین کارها را ارایه دهند جوایزی در نظر گرفته شده است.

دبیر پانزدهمین کنگره ملی خاک ایران با بیان اینکه زمان ارسال آثار تا پایان خرداد ماه بوده است، تصریح کرد: تاکنون حدود 800 مقاله به دبیرخانه این کنگره ارسال شده است که حدود نیمی از آنها بررسی شده‌اند. با توجه به زمان این کنگره 70 درصد این مقالات به صورت پوستر و مابقی به صورت سخنرانی ارایه میشود.

حاج عباسی گفت: یکی از معضلات رشته خاک شناسی مانند رشته‌های دیگر ارتباط میان جامعه علمی(فارغ التحصیلان) و بازار کار است. به همین دلیل یکی از مهم‌ترین سخنرانی‌ها با محور چگونگی یافتن شغل در این رشته است که یکی از معاونان ریاست جمهوری برای سخنرانی در این بخش دعوت شده است.

وی با اشاره به شعار کنگره "تغذیه سالم،خاک سالم" افزود: از دیگر سخنرانی‌های این کنگره تغذیه است که درباره اهمیت تغذیه در سلامتی و ارتباط تغذیه سالم و خاک سالم صحبت و راهکارهای سالم نگهداشتن خاک نیز در این سخنرانی مطرح می‌شود.

استاد گروه خاک شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان افزود: هشت کارگاه جانبی در ارتباط با مباحث نوین برای این کنگره در نظرگرفته شده است. فناوری‌های جدیدی که موسسه آب و خاک اصفهان و تهران مورد استفاده قرار می‌دهند نیز در این کارگاه‌ها بررسی می‌شود.

حاج عباسی اظهار کرد: متاسفانه یکی از عیب‌هایی که سیستم آموزشی کشور دارد نبود تعامل کافی جامعه علمی با بازار کار است. این مشکل در زمینه کشاورزی و خاک بارزتر است. برخی از افراد در زمینه‌های گلخانه‌ای و کود با بازار کار، تولیدکنندگان و کشاورزان در ارتباط هستند و نتایج تحقیقاتشان را در اختیار این افراد می‌گذارند. در قسمت‌های مختلف این کنگره از صاحبان گلخانه، کشاورزان و کسانی که با مدیریت پایدار خاک در ارتباط هستند دعوت کردیم تا در این کنگره حضور یابند تا بتوانیم تعامل داشته باشیم.

وی افزود: حدود 18 سال است که گروه خاک شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان جزء قطب‌های علمی خاک شناسی به حساب می‌آید. این موضوع نشان دهنده فعال بودن این گروه است. همچنین گروه خاک شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان قطب علمی خاک، محیط زیست و سلامت انسان است. هرساله حدود 200 الی 300 مقاله از این گروه در کنگره‌ها و مجلات "ISI" ارایه می‌شود.

دبیر پانزدهمین کنگره ملی خاک ایران در خصوص ظرفیت بهره‌برداری خاک استان اصفهان اظهار کرد: مناطق زراعی اصفهان پتانسیل خوبی در بخش کشاورزی دارند. اگر آب وجود داشته باشد می‌توان با اعمال مدیریت صحیح توسط کشاورزان و متخصصان شاهد خودکفایی کشاورزی در استان بود.

حاج عباسی با اشاره به نامگذاری سال جاری به نام"اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" گفت: یکی از بخش‌های اصلی این کنگره ارتباط ظرفیت خاک و اقتصاد است تا بتوانیم میزان پتانسیل خاک استان را از نظر کشاورزی بررسی کنیم. متاسفانه بخش زیادی از خاک‌های استان اصفهان از خاک‌های بیابانی و شوره‌زار تشکیل شده است، اما قسمت غرب و شرق استان دارای خاک مناسبی برای کشاورزی است.

استاد گروه خاک شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان درخصوص فرهنگ سازی در زمینه جلوگیری از آلودگی خاک تصریح کرد: یکی از مهم ترین رسالت‌هایی که در این کنگره به آن پرداخته می‌شود، فرهنگ سازی است که در این حیطه به طراحی مسابقات فرهنگی هنری پرداخته‌ایم. متاسفانه اطلاعات عموم مردم در این زمینه بسیار کم است. مردم باید بدانند آلودگی خاک به ضرر انسان تمام می‌شود.

حاج عباسی در پاسخ به این پرسش که مسئولان چقدر از راهکارهایی که ارایه می‌دهید استفاده می‌کنند؟ گفت: مسئولان مسائل حاشیه ای بسیار زیادی دارند و نمی‌توانند به این مسائل فکر کنند. اینکه مردم آگاه باشند اثر بسیار بیشتری دارد تا اینکه فقط مسئولان در این زمینه فعالیت کنند. با انجام کارهای فرهنگی رسانه‌ها کار مسئولان راحت‌تر و مفیدترمی‌شود.

به گزارش ایسنا، پانزدهمین کنگره ملی خاک ایران از ششم تا هشتم شهریور ماه در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان گروه خاک شناسی، علوم و مهندسی خاک برگزار می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۷۹۸۳۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کسب رتبه نخست منطقه ۹ اصفهان در افزایش تناژ جمع‌آوری مواد بازیافتی

مدیر منطقه ۹ شهرداری اصفهان از کسب رتبه نخست افزایش تناژ جمع‌آوری مواد بازیافتی در ایستگاه‌ها و ناوگان جمع‌آوری پسماند خشک توسط این منطقه خبر داد.

سیدسلمان قاضی‌عسگر در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: با توجه به اهمیت تفکیک پسماندها و لزوم تحویل پسماندهای خشک قابل بازیافت به مراکز ذی‌صلاح، همچنین افزایش مراجعه شهروندان به ایستگاه‌های جمع‌آوری پسماند خشک و جلب مشارکت آن‌ها برای تفکیک و تحویل اقلام بازیافتی، آموزش‌های ویژه‌ای در مراکز فرهنگی و آموزشی و مساجد اجرا و موجب افزایش بازیافت سطح منطقه شده است.

وی افزود: با توجه به اعلام مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان در برسی مناطق پانزده‌گانه، آمار مقایسه‌ای پسماند خشک قابل بازیافت جمع‌آوری شده در ایستگاه‌های بازیافت، منطقه ۹ شهرداری اصفهان در رتبه نخست افزایش تناژ جمع‌آوری مواد بازیافتی در ایستگاهای بازیافت سطح شهر است.

مدیر منطقه ۹ شهرداری اصفهان تصریح کرد: بهترین راهکار جداسازی مواد بازیافتی از پسماند تر تفکیک از مبدا است، از این‌رو شهروندان به‌ویژه زنان خانه‌دار باید با جدا کردن بازیافت از پسماند تر در راستای حفظ محیط زیست با شهرداری همکاری کنند.

قاضی‌عسگر خاطرنشان کرد: در حال حاضر دو ایستگاه ساختمانی و دو غرفه ثابت بازیافت در سطح شهر فعال است و درصدد هستیم تا پایان سال جاری تعداد ایستگاه‌های بازیافت را برای رفاه حال شهروندان منطقه افزایش دهیم.

کد خبر 749383

دیگر خبرها

  • کسب رتبه نخست منطقه ۹ اصفهان در افزایش تناژ جمع‌آوری مواد بازیافتی
  • جهش تولیدات صنعتی با کمک بخش نخبگانی از طریق تقویت حضور دانش‌بنیان‌ها در صنایع بزرگ
  • معمای فرسایش مداری مشتری‌های داغ حل شد
  • برگزاری ره‌آورد فناورانه حمل‌ونقل شهری در دانشگاه صنعتی اصفهان
  • نقش دانشگاه امیرکبیر در تحقق شعارهای سال و اقتصاد دانش‌بنیان
  • ذوب آهن اصفهان در دوره جدید موفقیت های معدنی خوبی کسب کرد
  • انقلاب صنعتی (قرن هجده و نوزدهم) و پیشرفت‌های فناورانه
  • پیگیری‌های شورای شهر موجب امیدآفرینی برای مردم شده است
  • تأمین آب ۴۱ آب‌نمای منطقه ۸ اصفهان از شبکه آبرسانی شهری نیست
  • کشف ۷۰۰ میلیارد تجهیزات سرمایشی قاچاق در اصفهان