Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-04-28@14:43:54 GMT

اسلام آمریکایی به چه معناست؟

تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۸۱۹۷۸۲

اسلام آمریکایی به چه معناست؟

به گزارش جام نیوز، مساله ای که در دوره معاصر در برخی از کشورهای اسلامی مشاهده می شود، ظهور پدیده دو نوع از اسلام متقابل با عناوین «اسلام آمریکایی» و «اسلام اصیل» می باشد. این پدیده نه تنها در عرصه بین المللی به عینه مشاهده می شود حتی در برخی از جریانات سیاسی اجتماعی موجود در داخل ایران نیز به چشم می خورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«اسلام آمریکایی» عبارتی است که برای اولین بار توسط امام خمینی(ره) در فرهنگ سیاسی جهان اسلام وارد شد که در طول سالیان متمادی از سوی امام خامنه ای هم مکرر مورد توجه قرار گرفته است. در اصل اینگونه می توان گفت که اسلام آمریکایی اسلامی است که در پوشش اسلام راستین ظاهر شده و بی تفاوتی و سازشکاری با ظالمان و مستکباران را گاهی در لباس خشونت و تکفیر و گاهی در لباس غرب گرایی و غرب زدگی به جهانیان نشان می دهد و جز اختلاف افکنی و دیوارکشی بین مسلمانان ثمره ی دیگری ندارد. حال در این عریضه سعی داریم به برخی از مهمترین ویژگی های این سبک از برداشت از دین پرداخته و مولفه های اصلی آن را مورد بررسی قرار دهیم.

اولویت و توجه صرف برای حفظ ظواهر

یکی از ویژگی های اسلام آمریکایی که عاملی برای شناسایی و تفکیک از اسلام اصیل می باشد، ویژگی هم پوشانی این نوع اسلام در قالب اسلام راستین است، با این توضیح که بر خلاف محتوای ناصحیحی که دارد، توجه ویژه ای را برای حفظ ظواهر و رعایت شعائر نمادین قائل هستند.

به عنوان نمونه با اینکه انجام فرائض دینی بر تمام مسلمین واجب بوده لکن اصل حرّیت و آزادگی در دین اسلام و سرتعظیم فرود نیاوردن در مقابل ظالمان از اصول اساسی آن محسوب می شود اما آنچه که مشاهده می شود این است که گاهی به بهانه به جای آوردن سنت نبوی و گاهی به بهانه تعظیم شعائر دینی دست به بدعت هایی می زنند که نه با منابع اسلامی و نه با مبانی عقلی قابل جمع بوده، بلکه صرفا ادعایی از اسلامگرایی می باشد، که می توان به جرعت گفت که مصداق آیه شریفه «وَإِذَا قِیلَ لَهُمْ لاَ تُفْسِدُواْ فِی الأَرْضِ قَالُواْ إِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ؛ و چون به آنان گفته شود در زمین فساد نکنید مى گویند ما خود اصلاحگرهستیم » می باشند. (آیه 11 سوره بقره) به طوری که مقام معظم رهبری(مدظله) هم در پیام شان به کنگره عظیم حج خاطر نشان کردند که نباید با سردمداران این نوع از اسلام همکاری کرد هرچند که در لباس یک عالم دینی باشند: «از علمداران اسلام آمریکایی، چه در لباس عالم دین و چه در موضع سیاستمدار برحذر باشید و آنان را در سخن و اشاره و جهتگیری شان متهم کنید و هرگز درصدد جلب کمک آنان نباشید.» (1)

اختلاف افکنی و دیوار کشی بین امت اسلامی

آنچه که از آموزه های اسلام می توان درباره ی چگونگی ساختار و نظام بندی همگرایی مسلمانان استخراج کرد، آیه شریفه « اِنَ هذِهِ اُمَتُکُم اُمَةً وَحِدَةً وَ اَنَا رَبُکُم فَاعبُدون؛ این است امت ‏شما که امتى یگانه است و منم پروردگار شما پس مرا بپرستید» (92، انبیاء) می باشد، به طوری که امتی واحد با محوریت عبودیت خدا را تجویز می کند و لذا بیش از آنکه وحدت را در چارچوب جغرافیایی محدود کند وحدت را در سطح امت بسط داده و نگاه جهان وطنی به این امر دارد. اما در مقابل اسلام آمریکایی که در انواع قالب ها و نام ها تجلی پیدا کرده، شکاف های ناشی از عدم وحدت در امت اسلامی را با تاکید بر افتراقات و اختلافات بیشتر می کند.

حرکت بزرگ امت اسلامی به سوی تعالی و پیشرفت که مبتنی بر توحید و حریت می باشد، مانع از آن می شود که سود جویان و غارتگران جهانی و منطقه ای همچون آمریکا به منابع عظیم امت اسلامی همچون نفت و گاز دست پیدا کنند و از این مهمتر، پیامی که اسلام به جهانیان عرضه می کند، پیام آزادگی و اتحاد و پیشرفت بوده که این خود نه تنها منافع امپریالیستی آنها در منطقه را به خطر می اندازد، بلکه موجب از بین رفتن ثبات منافع آنان در تمامی مناطق جهان می شود. لذا با حمایت و ایجاد فرق و مذاهب مختلف اسلامی و حتی گاها در قالب جریانات سیاسی و گروه های اجتماعی در کشورهای اسلامی و منطقه، درپی سود جویی ها و حفظ منافع خود هستند.

آنچه را که می توان ثمره این اختلاف و دیوارکشی ها معرفی کرد، بدین گونه است: «حفظ حامیان منطقه ای و شرکا» و «استفاده از منابع امت اسلامی و استعمار کشورهای عقب مانده». اما این در حالی است که رژیم صهیونیستی در همین منطقه ی خاورمیانه به اشغال سرزمین فلسطین و تعرض به خاک و فرهنگ مسلمین می پردازد، لذا با منحرف کردن افکار عمومی و جهت دهی آن به سوی جریانات داخلی کشورها و مناطق اسلامی همچون گروه های تکفیری و سلفی و اختلافات شیعه و سنی به سود خود تمام می کنند و هر چه قدر این اختلافات و دیوارکشی های مسلمین زیاد باشد، حاشیه امنی برای کشورهای مستکبر فراهم خواهد آمد؛ به طوری که مقام معظم رهبری بارها فرموده اند: «همه ی تلاش های دشمن متوجه این می شود که امت اسلامی را از یاد فلسطین غافل کند. چه جور؟ با ایجاد اختلافات، با جنگ های داخلی، با ترویج افراطگریِ انحرافی به نام اسلام و به نام دین و شریعت؛ عده ای عامه ی مسلمانان را، اکثریت مسلمانان را تکفیر کنند. وجود این جریان های تکفیری که در دنیای اسلام به وجود آمدند، برای استکبار، برای دشمنان جهان اسلام یک مژده است.» (2)

همچنین این اختلاف افکنی در میان کشورها و امت اسلامی عامل مهمی است که کشورهای غربی بتوانند با انعقاد قراردادهای یک طرفه نفتی و صنعتی در قالب های به ظاهر مشروع حقوقی اولاً به منابع عظیم زیرزمینی آنها دست پیدا کنند دوما بازارهای دائمی و مصرف گرای منطقه را در دست بگیرند، که این امر در کشورهای حاشیه خلیج فارس و شمال آفریقا به خوبی دیده می شود.

اسلام بی درد و سازش با ظالم و مستکبر

ظلم ستیزی و یاری رسانی به مظلومان در تمامی حالات از اصول فرهنگ اسلامی محسوب می باشد لذا در احادیث نبوی و ائمه اطهار به خوبی این امر مهم مورد تاکید قرار گرفته است به طوری که امام سجاد (ع) می فرمایند: «گناهانى که باعث نزول عذاب مى شوند، عبارت اند از: ستم کردن شخص از روى آگاهى، تجاوز به حقوق مردم، و دست انداختن و مسخره کردن آنان.» (معانى الاخبار ص 270 و 271 ، ح 2) اما این شیوه ی برداشت از دین در اسلام آمریکایی، اجازه نمی دهد که فرد مسلمان در مقابل اندیشه استکباری ظالمان و اقدامات عملی آنها مقابله کند و در حقیقت تئوری انفعال و بی تفاوتی را تجویز کرده و محصور شدن در کنج مساجد و معابد را جایگزین تحقق امت واحده می کند. اما این تمام حقیقت این نوع اسلام نیست بلکه علاوه بر سکوت و سازش با آن، به توجیح گری جنایات آنها نیز روی می آورد، به طوری که در جریان قتل عام گروهای تکفیری داعش که توسط حمایت های سیاسی غرب و دلارهای نفتی کشورهای عربی همچون عربستان تشکیل یافته و از سوی این کشورها مورد حمایت تسلیحاتی و مالی قرار می گیرند.

همچنین اسلام منفعل در برابر تجاوزات و استکبارگران را که در برخی از جریانات سیاسی کشورهای عربی همچون مصر و ترکیه مشاهده می شود را نمی توان از جریانات سازشکار و منفعل اسلامی جدا کرد زیرا این جریانات یا از موضع ضعف به خود نگاه می کنند و یا مقابله با استکبار را تکلیف خود نمی دانند که هر دو تقریر هیچ گونه تناسبی با اسلام اصیل ندارد.

مقهور تمدن و سیاست غرب

تفکر سیاسی غرب در سالیان دراز با فراز و نشیب های مختلفی روبرو بوده، اما اساسا برخی از مولفه های آن همچون منفعت طلبی جزء محورهای اصلی آن بوده و همواره خود را در قالب های مختلف به بروز رسانده است، که طبق این دیدگاه از هیچ وسیله ای جهت کسب سود حداکثری دریغ نمی گردد. در صورتیکه که هدف از سیاست و حکومت دینی در اسلام راستین فراهم کردن زمینه ی رشد برای انسان ها و اجرای عدالت بوده و محوریت خود را بر پایه ی کسب منافع حداکثری بنا ننهاده و سودجویی و ظلم در این مسیر را ناپسند می شمارد. اما در تفکر اسلام آمریکایی که در مقابل مظاهر تمدن غرب کمر خم کرده، منفعت محوری و ماتریالیستی را همچون غرب جز اصول اساسی خود فرض کرده و در این راه از ارتکاب به اعمال غیر اخلاقی نیز حراسی نداشته؛ و اقدامات و رفتارهای بازیگران سیاسی در عرصه بین اللملل را بدون هیچ چون و چرایی برای خود الگو می پندارند اگر چه با اصول و مبانی اسلام در تناقض باشد.

همین رویکرد گاها در برخی از جریانات سیاسی داخل ایران هم مشاهده می شود، به عنوان نمونه در طی سومین انتخابات مجلس شورای اسلامی عده ای از چپی ها (اصلاح طلبان) در جریان انشعاب مجمع روحانیون، بر علیه جامعه روحانیت موضع گرفته و با اسلام آمریکایی خواندن آنها، به نوع نگرش آنها نسبت به اقتصاد و سیاست تاختند که البته تا حدودی هم توانستند انتخابات را به نفع خود پیش ببرند. اما با گذشت زمان و موضع گیری گروه ها در حوادث مختلف، مشخص گردید که کدام جریان نماد اسلام آمریکایی بوده و منفعت طلبی خود را از طریق وسیله های نامشروع پیش می برد.

اسلام بدون عنصر ولایت

حکومت اسلامی بر دو عنصر اسلام و مردم بنا شده است؛ اسلام از باب مشروعیت و محتوا که بر مبنای قرآن و ولایت، پایه ریزی شده و عنصر جمهوریت از باب مقبولیت که مجوع افراد جامعه اسلامی مد نظر می باشد. لذا هر جریان اسلامی که فاقد عنصر اسلام مبتنی بر قر آن و ولایت نباشد را نمی توان جزء اسلام راستین محسوب کرد و از طرف دیگر نظامهای دیکتاتوری و توتالیتری که مردم در مبقولیت آن نقشی ندارد را نمی توان مورد تایید قرارداد. به طوری که شاید شاخص ترین و مهمترین نماد و ویژگی اسلام آمریکایی را دوری از ولایت بیان کرد.

امام خامنه ای در رابطه با لزوم وجود دو عنصر اسلامیت و جمهوریت در تحقق اسلام راستین اینگونه بیان می کنند که «اسلام آمریکایی فقط آن نیست که آمریکاپسند باشد؛ هر چیزی که خارج از این اسلام ناب است؛ اسلام سلطنتی هم همین جور است، اسلام التقاطی هم همین جور است، اسلام سرمایه داری هم همین جور است، اسلام سوسیالیستی هم همین جور است، اسلام هایی که با شکل ها و رنگ های مختلفی عرضه بشود و آن عناصر اصلی در او وجود نداشته باشد، همه اش مقابل اسلام ناب است». (3)

نتیجه گیری

باید همواره شاخص ها و ویژگی های اسلام آمریکایی تبیین گردد تا در رابطه با این سبک از برداشت با آگاهی تمام برخورد گردد تا از جریان اصیل اسلامی جدا گردد. اما گاها نه تنها با این جریان جعلی به درستی مقابله نمی شود بلکه به عنوان الگوی رفتاری هم در جامعه ترویج می شود حال آنکه این شیوه ی از تفکر بهترین و کم هزینه ترین وسیله برای تامین منافع کشورهای غربی بوده و همواره محملی برای پیش برد اهداف مستکبرین هم در سطح بین الملل و هم در سطح داخلی بوده اند و قطعا بخش عمده ی تهاجم فرهنگی با این شکل از اسلام تحقق پیدا می کند.

ارجاعات

1.بیانات مقام معظم رهبری در کنگره حج ( 1370/03/26 )

2.بیانات مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی (1392/10/29)

3.بیانات مقام معظم رهبری در دیدار اعضای مجلس خبرگان رهبری (1388/07/02)


خبر آنلاین

منبع: جام نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۱۹۷۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت ۳۰۰۰ واحد تعطیل به تولید/ ۱.۲ میلیون نفر بیمه شدند

وزیرکار با اشاره به اینکه بالغ بر یک میلیون و ۲۰۰هزار نفر بیمه شده اجباری و اختیاری جدید وجود دارد گفت: مطابق آمارها وعده تحقق یک میلیون شغل محقق شد.دولت ۳۰۰۰واحد بزرگ و متوسط تعطیل شده را به چرخه تولید برگرداند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم, سید صولت مرتضوی, وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در پیش‌ خطبه‌های نماز جمعه امروز تهران هفتم اردیبهشت ماه 1403 با تبریک هفته کارگر و روز کارگر گفت: این روز را به همه کارگران سختکوش که به عنوان پایه های اساسی اقتدار و عظمت اقتصادی کشور هستند تبریک می گویم و یاد و خاطره 14هزار شهید کارگر را گرامی می دارم.

 وی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری گفت: از منظر نظام مقدس اسلامی و دیدگاه اسلام همانطور که در بیانات مقام معظم رهبری به زیبایی اشاره کردند تفاوت مبانی بین کارگر با نگاه اسلامی و مکتب اسلام با کارگر در سایر مکاتب قرار دارد. اسلام کاگر را عزیز می‌پندارد این قشر را عامل پویایی و سلامت جامعه می‌داند اما در سایر مکاتب کارگر را ابزار تولید می‌دانند. ما کارگر را خالق تولید محور تولید، و صاحب نظر در امر تولید می‌دانیم.

مرتضوی گفت: در حال حاضر شاهد تحولات شگرفی در عرصه‌های سیاسی هستیم که  اولًا حمله هفت ماهه رژیم غاصب به باریکه غزه و کشتار بیش از 35 هزار نفر از زنان و کودکان و بی‌پناهان گردن آویز همه سردمداران حقوق بشر به خصوص استکبار جهانی و جامعه اروپایی و کشورهای نابخردی که ذیل بیرق اسلام حکومت می‌کنند، اما با کمال تاسف آب به آسیاب دشمن می‌ریزند، این اقدام شجاعانه مختصری که تحت عنوان وعده صادق علیه رژیم صهیونیستی محقق شد سبب شد که معادلات و رایج بر جهان بازتعریف شوند دگرگونی به وجود بیایند. نه جهان اسلام بلکه بشریت تشنه عدالت به توانمندی های خودشان پی ببرند اکنون دنیا به این نتیجه رسیده است که هیمنه پوشالی استکبار جهانی و تفکر شکست ناپذیر رژیم صهیونیستی و گنبد آهنین آنها تبدیل به بیت العنکبوت شده است.

وزیر کار تعاون و رفاه اجتماعی بیان کرد: همه صاحبان نظر که اندکی اندیشه آزادیخواهانه دارند و مستقل هستند امروز این عظمت ایران اسلامی را می‌ستایند. ما به روح شهدای بزرگ محور مقاومت بهترین سلام‌ها را تقدیم می‌کنیم و از نیروهای مسلح و مقتدر نظام جمهوری اسلامی جامعه کار و تولید همواره پشتیبانی می‌نماید تقدیر میکنیم.

 وی ادامه داد: نکته حائز اهمیت دیگر موضوع شعار سال است تقریبا یک دهه است که مقام معظم رهبری شعار سال را محوریتش را موضوع اقتصادی قرار داده است امسال حضرت آقا شعار سال را جهش تولید با رکن بودن و محور بودن و همراهی مردم تعریف کرده‌اند.آقا فرمودند جهش با رشد متفاوت است قطعا بیاناتی که رهبری می‌فرمایند و قواعدی که تبیین می‌فرمایند برگرفته از احکام و آموزه‌های دینی است و ثانیا با مطالعه کامل و احاطه اشرافیت جامع بر وضعیت اقتصادی جهان و توانمندی‌های ایرانی اسلامی است.ما به عنوان کوچکترین خادم جامعه کارگری از این سخنگاه مقدس به مردم و مقام معظم رهبری عرضه می‌داریم به جامعه کار و کارگران و کارفرمایان دست در دست یکدیگر می‌نهند و امسال مانند سال قبل که آقا فرمودند رشد تولید، حتماً به جهش تولید توجه ویژه خواهیم کرد و این فرمان رهبری را بر دیده خواهیم نهاد و انشاالله شرمنده عزیزامان نخواهیم بود.

مرتضوی با اشاره به گزارشی از عملکرد کار، وزارت تعاون و رفاه اجتماعی خاطر نشان کرد:  در سال گذشته با فضل الهی و عنایت دولت کریمه یکی از محوری‌تری دستورات کار اشتغال بود و دولت توانست وعده یک میلیون فرصت شغلی را محقق کند و با افتخار و با آماری متقن که روایتگری‌اش با تمام اصول و قواعد سنجشی همسازی دارد، تبیین کند.

به گفته وی گزارش سازمان تامین اجتماعی حاکی از آن است که بالغ بر یک میلیون و 200هزار نفر بیمه شده اجباری و اختیاری جدید وجود دارد و گزارش مرکز آمار ایران بیانگر آن است که نرخ بیکاری به 8.1درصد رسیده که کمترین نرخ بیکاری در طول تاریخ است. 

وزیر کار با اشاره به بیانات رهبر انقلاب در زمینه ثبات شغلی کارگران خاطر نشان کرد: حضرت آقا در بیانات روز چهارشنبه فرمودند که نباید کارخانجات و کارگاه‌ها به تعطیلی کشانده شود. خوشبختانه دولت سیزدهم نزدیک به 10هزار کارگاه نیمه فعال را به ظرفیت اسمی رساند و 3000واحد بزرگ و متوسط تعطیل شده را به چرخه تولید برگرداند و رابطه بنگاهداران و بانک‌ها را اصلاح کرد. رئیس جمهور دستور دادند اگر کارفرمایی بدهکار بانکی است هیچ بانکی اجازه تعطیل کردن کارگاه و کارخانه را ندارد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به توسعه فرایند صدور مجوزها در حوزه اشتغال خرد و خانگی اظهار کرد: در حوزه تکافل اجتماعی دولت کارهای بزرگی را انجام داده از جمله اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی که خوشبختانه 20میلیون خانوار بالغ بر 60میلیون نفر با درصد استقبال 90 در آن مشارکت کردند؛ البته این طرح هم ممکن است مثل هر طرحی مشکلاتی داشته باشد که به مرور زمان آن را برطرف می‌کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بیشترین نرخ بیکاری متعلق به کدام استان؛ روندها رو به کاهش به چه معناست؟
  • نهضت هنر انقلاب در خوزستان شعله‌ورتر از گذشته‌ شد‌
  • دانشجویان مشهدی در حمایت از خیزش دانشجویان آمریکایی تجمع کردند
  • برگزاری ۱۴ دوره جشنواره شعر رضوی در خوزستان
  • حجاب، مسیر مصلحت جامعه
  • جمهوری اسلامی ایران؛ پرچمدار تقریب/ مسئله فلسطین اولویت اول جهان اسلام است
  • زنان نباید از تحصیل محروم شوند
  • بازگشت ۳۰۰۰ واحد تعطیل به تولید/ ۱.۲ میلیون نفر بیمه شدند
  • کارگر خالق و محور در امر تولید است
  • انتقاد دبیر کل حزب مجمع ایثارگران از حذف اندیشه و تصاویر امام