Web Analytics Made Easy - Statcounter

کودک و نوجوان>فرهنگی - اجتماعی - آزاده نجفیان:
هرکدام از ما روایت خودمان را از اتفاق‌هایی که در گذشته افتاده است، داریم.

برای من همیشه بسیار جالب و دوست‌داشتنی بوده که پای تعریف مادربزرگم از «گذشته» و «آن‌موقع‌ها» بنشینم و روایت او را با چیزی که در کتاب‌های تاریخی یا سیاسی و اجتماعی خوانده‌ام، مقایسه کنم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


روايت مادربزرگم از گذشته، هرچند روايتي تاريخي است، اما رنگ و شکل متفاوتي دارد. ادبيات هم کار مشابهي با تاريخ انجام مي‌دهد. رمان تاريخي، روايتي ادبي و داستاني از گذشته است؛ حتماً قرار نيست اطلاعاتي دقيق و با جزئيات به ما بدهد، بلکه مي‌خواهد روايت خودش را، روايت تازه و متفاوت خودش را از تاريخ با ما شريک شود. اين کاري است که والتر اسکات در رمان آيوانهو مي‌کند.

ويلفرد آيوانهو، پسر سدريک، از بزرگان قوم ساکسون در قرن دوازدهم ميلادي انگلستان است. سدريک مي‌خواهد پسرش با روونا که از خانوادهاي اشرافي است و تحت قيموميت سدريک است، ازدواج کند اما آيوانهو نمي‌خواهد! بنابراين از ارث محروم مي‌شود و براي اين‌که همه‌ي اين خاطرات تلخ را پشت سر بگذارد به همراه ريچارد شيردل، عازم ميدان جنگ‌هاي صليبي مي‌شود، بي‌خبر از اين‌که ماجراهاي پر فراز و نشيبي در انتظار اين شواليه‌ي جوان ‌است.

نويسنده‌اي در لباس داروغه

«والتر اسکات» در سال 1771 ميلادي در ادينبورگ اسکاتلند به دنيا آمد. پدر والتر، وکيل و مادرش دختر يک پزشک بود. والتر کوچک عاشق افسانه‌ها و ترانه‌هاي اسکاتلندي بود و اين علاقه خيلي زود او را برانگيخت كه به‌طور جدي، به مطالعه‌ي شعر، رمان و تاريخ بپردازد.

والتر حافظه‌اي بسيار قوي داشت و سفرهاي زيادي که به گوشه و کنار سرزمين مادري‌اش کرد، عشق به طبيعت و تاريخ اسکاتلند را در او پررنگ‌تر کرد. والتر بعد از تمام کردن دوران دبيرستان، مشغول شاگردي در دفتر وکالت پدرش شد، اما نمي‌توانست علاقه‌اش به کلمات را ناديده بگيرد؛ بنابراين مشغول خواندن و ياد گرفتن زبان‌هاي ايتاليايي، فرانسوي، آلماني و لاتين شد.

جست‌وجوي مشتاقانه در بين کتاب‌ها بالأخره توجه او را به ادبيات رمانتيك آلمان جلب کرد. اين بود که دست به‌کار شد و يکي از ترانه‌هاي آلماني را ترجمه و منتشر کرد. چاپ اين اثر، شروع تازه‌اي در زندگي اسکات بود. او به گردآوري ترانه‌هاي شفاهي و نقالي‌هاي اسکاتلندي در سه جلد پرداخت و با انتشار اين مجموعه زود به شهرت رسيد.

اسکات در بين اين اشعار، طبع شاعري خودش را هم پيدا کرد و به سرودن شعر مشغول شد، اما خيلي زود فهميد که براي حرف‌زدن از اشتياق درونش، به قالبي متفاوت و گسترده‌تر از شعر نياز دارد. اين بود که در سال 1813 ميلادي دست‌‌نوشته‌اي قديمي را پيدا کرد که سال‌ها پيش با نوشتن آن شروع به نگارش داستاني کرده بود و تصميم گرفت آن را به رمان تبديل کند.

رمان ويورلي در سال 1814 به چاپ رسيد و شهرت اسکات را به خارج از مرزهاي انگليس گسترش داد. اسکات به نوشتن رمان‌هاي تاريخي درباره‌ي اسکاتلند، انگليس و فرانسه ادامه داد.

جالب است بدانيد که نويسندگي شغل اصلي والتر نبود. او تا آخر عمر داروغه‌ي منطقه‌ي سلکريک بود و به‌عنوان وکيل در دادگاه ادينبورگ حاضر مي‌شد. اسکات در سال‌هاي پاياني عمر با مشکلات مالي و ورشکستگي دست و پنجه نرم مي‌کرد و متأسفانه رمان‌هايش مثل سابق خواننده و طرفدار نداشتند.

در نهايت هم در اثر بيماري در سال 1832 درگذشت. اسکات وکيل، شاعر، نويسنده و تاريخدان بود و تا امروز آثارش الهام‌بخش نويسندگان و محققان بسياري بوده است.

آيوانهو و رابين‌ هود، دو روح دريك بدن

اسکات براي نوشتن آيوانهو از متن‌هاي تاريخي و داستاني زيادي الهام گرفته است. مثلاً گفته مي‌شود شخصيت شاه‌جان يا بازرگاني که جان آيوانهو را نجات مي‌دهد، از نمايش‌نامه‌هاي شاه‌‌جان و تاجر ونيزي شکسپير برگرفته شده‌اند.

يکي از شخصيت‌هاي اين رمان که بعدها شهرتش از آيوانهو هم بيش‌تر شد، رابين ‌هود است. تصويري که ما امروز از رابين‌ هود در ذهن داريم بسيار مديون اسکات است. رابين هود با نام مستعار «لاکسلي» در آيوانهو ظاهر مي‌شود. رابين هود از ترانه‌هاي عاميانه‌ي قرن‌هاي شانزدهم و هفدهم مي‌آيد و در آيوانهو شخصيتي متفاوت و پررنگ پيدا مي‌کند.

جالب است بدانيد در بعضي از اقتباس‌هاي ادبي يا سينمايي از داستان رابين هود، شخصيت رابين و آيوانهو آن‌قدر به هم مشابهت پيدا کرده که گاهي يکي شده‌اند. صحنه‌اي که رابين ‌هود در مسابقه‌ي تيراندازي با پرتاب يک تير، بقيه‌ي تيرها را مي‌شکافد، از رمان آيوانهو آمده است.

عشق به سرزمين مادري

منتقدان، اسکات را پدر رمان تاريخي مي‌دانند. تسلط او به فرهنگ و زبان اسکاتلندي به اسکات اين توانايي را داد که به روشني و با جذابيت، اسکاتلند قرن‌هاي هفدهم و هجدهم را، با همه‌ي درگيري‌ها و اختلاف‌هاي قومي و مذهبي، به‌تصوير بکشد.

اسکات زباني شاعرانه اما بسيار فاخر دارد؛ يعني در عين حالي که شاعرانه مي‌نويسد و طبيعت و صحنه‌ها را توصيف مي‌کند، مي‌توان لحن قوي و کلمات قاطع يک وکيل را در ديالوگ‌هاي رمان‌هايش احساس کرد.

اسکات از ادبيات و رمان براي بيان محبت عميقش نسبت به سرزمين مادري‌اش، اسکاتلند، و همه‌ي قهرمانان و سلحشوران جوانمردي که ديگر در دنياي مدرن جايي ندارند، استفاده مي‌کند.

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۲۱۶۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها

زهره صارمی، استاد زبان و ادبیات پارسی و مدرس دانشگاه درمورد روز جهانی کتاب و حق مولف بیان کرد: کتاب همواره همچون بارقه‌ای از نور در تاریکی دوره‌های مختلف تاریخی نجات‌بخش نوع بشر بوده است. زیرا کتاب با ایجاد نگرش مثبت در افراد جامعه باعث توسعه و بهبود شرایط جامعه شده است؛ به‌طوری که سطح دانش و تجربه زیسته‌ی افراد را بالا برده و پنجره‌ای گشوده است به جهان بینی‌های مختلف و زندگی‌هایی که امکان زیستن آنها وجود ندارد. زیرا تنها با خواندن کتاب می‌توان آن زندگی‌ها را تجربه کرد. 

این استاد زبان و ادبیات پارسی اظهار کرد: کتاب همواره به انسان کمک کرده است تا اهداف زندگی را برای خود مشخص و پیدا کند و به همین دلیل، انسان با خواندن کتاب می‌تواند درمورد اهدافی که تعیین و پیدا کرده است راه حل مناسب و دانش و اطلاعات کافی بدست آورد و علاوه بر این، کتاب توانسته است انسان را در راستای اهداف و راه حل‌هایی که می‌خواهد در پیش بگیرد راهنمایی کند و برای او روشنگر باشد. زیرا کتاب خواندن همواره باعث احساس آرامش و لذت بی‌پایان می‌شود و همین لذت بی‌پایان، مفهومی به نام کتاب را ماندگار کرده است. 

صارمی گفت: هر ساله در ۲۳ آوریل که همزمان با درگذشت نویسنده‌ی بزرگ «ویلیام شکسپیر» است روز جهانی «کتاب و حق مولف» گرامی داشته می‌شود و ایده اولیه‌ی این مناسبت از برنامه‌ای بوده است که در کاتالونیای اسپانیا برگزار می‌شده که همواره در این روز به خرید و فروش و اهدای کتاب پرداخته می‌شده است و هر کسی که کتابی خریداری می‌کرده یک شاخه گل رز هم، هدیه می‌گرفته است و پس از آن، این موضوع مورد توجه قرار گرفت و سازمان یونسکو این روز را به نام «روز جهانی کتاب» و حق مولف پایه‌گذاری کرد که اهمیت و توجه بیشتری به دست اندرکاران چاپ یک کتاب اعم از نویسندگان، مولفان، ناشران و معلمان و... شود. 

این استاد زبان و ادبیات پارسی ادامه داد: در طول تاریخ مشاهده کردیم افراد برای کسب دانش و بینش بیشتر و گسترده‌تر، همواره با هر زحمتی که بوده است به منابع و کتاب‌های مختلف دسترسی پیدا می‌کردند. اما در سال‌های اخیر شاهد تحولی در این زمینه هستیم و آن هم، انتشار کتاب‌های دیجیتالی و صوتی در فضا‌های مجازی و گروه‌ها و اپلیکیشن‌های مختلف است و این اقدام مثبتی است که می‌توان آن را به فال نیک گرفت. اما نکته‌ای که نباید فراموش شود حق مالکیت معنوی و حق مولف و تألیف و حق ناشر است؛ به‌طوری که وقتی قصد داریم کتابی را خریداری کرده و مطالعه کنیم نباید با دانلود کردن کتاب‌های دیجیتالی به صورت رایگان حق مولف و مالکیت معنوی و انتشارات را نادیده بگیریم و در مقابل، باید با خریداری از اپلیکیشن‌های معتبر و گروه‌هایی که با ناشر یا مولف ارتباط دارند کتاب‌های صوتی و دیجیتالی را در فضای مجازی از راه درست و دقیق تهیه کنیم و این کار خوبی است چراکه می‌توانیم با مبلغ بسیار کمتر.

او افزود: کتابی را در کتابخانه مجازی خودمان؛ آن هم در محیط تلفن همراه، تبلت و رایانه برای همیشه داشته باشیم و حتی این کتاب‌ها در حساب کاربری اپلیکیشن‌های کتابفروشی‌ها ماندگار خواهند شد. بنابراین، بهتر است که این کتاب‌ها را با مبلغ بسیار ناچیز تهیه کنیم و برای همیشه داشته باشیم و با پرداخت هزینه، دِین خود را به مولف و ناشر ادا کنیم. 

صارمی با اشاره به سرانه مطالعه کشور گفت: سرانه مطالعه در کشور ما در مقایسه با کشور‌های دیگر بسیار پایین است و باید به این نکته اشاره کرد که تا قبل از این، شاید بعضی از افراد، دسترسی فیزیکی نداشتن برای خرید کتاب در همه نقاط کشور و هزینه خرید را مطرح می‌کردند که البته به نظر بنده، این مسئله خیلی منطقی و دقیق به نظر نمی‌آید. چون در تناسب با هزینه‌های دیگر زندگی می‌توان کتاب را در سبد خرید خانواده‌ها قرار داد. از طرفی، با وجود کتاب‌های مجازی، هزینه‌های خرید این نوع کتاب‌ها کمتر و دسترسی به آنها بسیار راحت‌تر و گسترده‌تر شده است. 

این استاد زبان و ادبیات پارسی یادآور شد: از همه عزیزان و دست اندرکاران درخواست می‌کنم برای ترویج و فرهنگ‌سازی مطالعه تلاش بیشتری انجام دهند و هر کسی در هر جایی که فعالیت می‌کند مطالعه‌اش را به منظور افزایش دانش، بیشتر کرده و در آینده‌ی نه چندان دور اثر مطالعه را در زندگی خود مشاهده کند و این یک امر بدیهی است که بار‌ها به تجربه اثرش دیده شده است. همچنین، توصیه می‌کنم در زمینه‌ی کتابخوانی کودکان تبلیغات بیشتر و گسترده‌تری صورت بگیرد.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات

دیگر خبرها

  • عجیب‌ترین رشته‌های دانشگاهی / از زامبی شناسی تا مدیریت دوشیدن شیرگاو
  • رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/ «بر فراز کشتزار» در بازار نشر
  • رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر
  • معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان
  • یادداشت| پیمانه‌ای که پُر شد
  • «دست‌های فیلمسازان ما را در پروژه‌های تاریخی بسته‌اند»
  • آن‌سوی تاریخ نصف‌جهان به روایت میراث ناملموس
  • صغیر اصفهانی، شاعری که اندیشه‌ای کبیر داشت
  • ورود «مسافر و مهتاب» با «فرقه خودبینان» به کتابفروشی‌ها
  • از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها