Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-05-07@09:46:56 GMT

اکسیدان؛ کمدی مبتذل و توهین‌آمیز

تاریخ انتشار: ۷ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۸۲۵۹۴۷

رویداد۲۴-مازیار وکیلی: مشکل کمدی‌های این سال‌های سینمای ایران این است که همگی بد هستند. کمدی‌هایی هستند بی‌محتوا و بی‌ریشه که سعی می‌کنند با تکیه بر چند شوخی تلگرامی و موقعیتی به ظاهر جذاب کمدی بسازند.
فیلم‌سازان ما خیال می‌کنند ژانر کمدی یک ژانر بزن در رویی است. ژانری است که نیاز چندانی به دقت، توجه و حوصله ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نیاز به داستان قوی و ساختار منسجم ندارد. صرف این‌که چند موقعیت باحال جور کنی و یکی دو تا بازیگر بانمک در فیلمت بگنجانی کافیست. در حالی که یک فیلم کمدی هم مثل هر فیلم خوب دیگری نیاز به داستانی قوی و ساختاری منسجم دارد.
شاید برای خوانندگان این سوال پیش بیاید اگر فیلم‌های کمدی این سال‌های سینمای ایران انقدر بد هستند پس چرا همچنان می‌فروشند؟ دلیلش واضح است، فیلم‌سازان ما با فیلم‌های زیرمتوسط خود در ژانر کمدی تماشاگران را بد بار آورده‌اند. تصور تماشاگر ایرانی از کمدی همین فیلم‌هایی است که می‌بیند. وقتی تماشاگر مجبور باشد از بین بدتر و بدترین انتخاب کند سلیقه‌اش ساخته نمی‌شود. بدل می‌شود به فردی مجبور که به اجبار باید چیزی انتخاب کند. فیلم‌سازان ما فیلم بهتری در اختیار تماشاگران قرار نداده‌اند که مخاطب آن فیلم را انتخاب کند.
اُکسیدان هم دقیقاً چنین فیلمی است. فیلمی است مبتذل با شوخی‌های سطح پایین که به مدد دو بازیگر اصلی‌اش گاهاً خنده‌ای هم از تماشاگر می‌گیرد.شاید تنها تفاوت اُکسیدان با کمدی‌های سال‌های اخیر سینمای ایران در یک چیز باشد، اُکسیدان سعی می‌کند پشت موضوع به ظاهر مهمش پنهان شود و چندتایی هم شعار بدهد. وگرنه اصل ماجرا همانی است که در سایر فیلم‌های کمدی می‌بینیم. کمدی‌هایی که نشانه‌های قدرتمندی از فیلمفارسی‌های مبتذل دوران قبل از انقلاب را درون خود دارند.
اصلاً الگوها یکی است، فقط ظاهر ماجرا عوض شده است. در اُکسیدان هم یک جوان با معرفت و ساده و کاری داریم که نامزدش به او خیانت می‌کند و او را ترک می‌کند تا به خارج برود. یک وردست بامزه هم داریم که اینجا قاچاقچی است و کنار جوان اول فیلم قرار می‌گیرد تا با مزه‌پرانی‌های گاه و بی‌گاهش لبخندی از تماشاگر بگیرد. یک زن اغواگر هم داریم که بار اروتیک فیلم را به دوش می‌کشد و زمینه را برای شوخی‌های مبتذل مهیا می‌کند. یک زن پاکدامن هم داریم که جوان اول سرانجام به وصال او می‌رسد تا پایان خوش ماجرا رقم بخورد.
همانطور که ملاحظه می‌کنید شخصیت‌های اُکسیدان تابع نعل به نعل شخصیت‌های فیلمفارسی‌های قبل از انقلاب هستند. خصوصاً بهمن که قاچاقچی با مزه فیلم است عیناً شبیه تقی ظهوری از کار درآمده. وظیفه‌اش این است که کنار دست قهرمان باشد و با ربط و بی‌ربط مزه بریزد. گاهی هیزچشمی کند(صحنه‌های داخل ماشین) و گاهی مزه‌های ممنوعه بریزد(صحنه عشای ربانی کلیسا) و گاهی هم با شیطنت‌هایش جوان اول فیلم را به دردسر بی‌اندازد(کل راهکارهایش برای پاسپورت گرفتن اصلان).
حامد محمدی زمانی با نوشتن فیلم‌نامه طلا و مس توانسته بود داستانی ساده را با انسجامی مثال زدنی تعریف کند. اما به مرور کلاً آن توانایی را فراموش کرد و رو آورد به نوشتن و ساختن فیلم‌های بی‌مایه‌ای که پشت ظاهر غلط‌ اندازشان چیزی جز مایه‌های ملودراماتیک سخیف و یا الگوهای منحط فیلم‌فارسی نیست.
بله نمی‌توان کتمان کرد اُکسیدان لحظات بامزه‌ای هم دارد، مثلاً فصل مسجد و مواجهه اصلان و بهمن با روحانی خوب از آب درآمده. یا واکنش‌های بهمن به اصلان در سفارت که برای گرفتن ویزا خودش را به شکل مبتذلی درآورده. اما این‌ها ربطی به متن ندارد. کوشش‌های به بار نشسته بازیگران فیلم است که انصافاً بازیگران با استعدادی هستند.
نکته دیگری که می‌شود فیلم‌ساز را بابت استفاده از آن نکته ملامت کرد استفاده از روکشی غلط‌ انداز برای فیلمی تا این اندازه سخیف است. این‌که فیلم‌ساز سعی می‌کند ندای اتحاد مذاهب سر دهد و در سکانس پایانی روحانی مسلمان و کشیش مسیحی را کنار هم بنشاند یک انحراف است. پرت کردن حواس تماشاگر از داستان مبتذل فیلم است. پوشاندن یک باطن غلط با ظاهری شیک است. اُکسیدان فیلمی نیست که کشش چنین حرف‌های بزرگی را داشته باشد. خیلی بی‌خاصیت‌تر از آن است که بتوان چنین مضامین مهم و حرف‌های دهان پرکُنی را به آن الصاق کرد.
از طرف دیگر برخی سکانس‌های فیلم را می‌توان توهین‌آمیز تلقی کرد. یک هم‌وطن مسیحی می‌تواند از سکانس‌های غسل تعمید و خاکسپاری فیلم دلخور شود. گاهی شانیت لباس روحانیان مسیحی در فیلم رعایت نمی‌شود. منتها فیلم‌ساز سعی می‌کند با قرار دادن یک پدر روحانی مهربان که به ژان والژان‌های فیلم کمک می‌کند ذهن تماشاگر را هم از این شوخی‌های توهین‌آمیز منحرف کند. تا حدودی هم موفق می‌شود. تماشاگری که در این سال‌ها با انبوهی از کمدی‌های مبتذل مواجه بوده کاری به این نکات و مسائل ندارد. او آمده تا به مزه‌پرانی‌های اصلان و بهمن بخندد.
اگر به جای فیلم‌های کمدی این‌چنینی اجاره‌نشین‌های بیشتری ساخته می‌شد تماشاگر ما هم به هر شوخی مبتذلی نمی‌خندید. اگر فیلم‌سازان ما خلاقیت ابوالحسن داوودی را به خرج می‌دادند و نان، عشق، موتور1000 می‌ساختند تماشاگر ما انقدر بی‌توجه و سهل‌انگار بار نمی‌آمد.
اُکسیدان، گشت2، نهنگ عنبر قاتل ژانر بزرگ و باشکوه کمدی هستند. چون این ژانر را تا سطح یکی از مجموعه‌های ضعیف تلویزیونی پایین می‌آورند و باعث می‌شوند تا تماشاگر به شکلی تربیت شود که انتخابش چنین فیلم‌های بد و آزاردهنده‌ای باشد. انتخاب‌هایی که نه آگاهانه هستند و نه آزادانه. تماشاگر سینمای ایران مجبور است چنین کمدی‌هایی را ببیند چون به شادی نیاز دارد. اما انتخابش بین دو محصول خوب نیست. بین دو محصول بد و ضعیف است. بین اُکسیدان و گشت 2 .
اگر کسی دنبال چرایی نزول ژانر کمدی در این سال‌ها می‌گردد باید توجهش را معطوف فیلم‌سازان کند. فیلم‌سازانی که از سر تنبلی و به خاطر عدم خلاقیت این ژانر را به ورطه‌ای کشانده‌اند که کسی نتواند از ژانر کمدی در سینمای ایران دفاع کند. کمدی ساختن نیاز به تخصصی دارد که هر کسی آن تخصص را ندارد. اگر بنا باشد هر فیلم‌سازی کمدی بسازد نتیجه کار چیزی می‌شود شبیه محصولات این سال‌های سینمای ایران. آثاری مثل اُکسیدان که فقط سطح سلیقه عمومی را پایین می‌آورند.

منبع: رویداد24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۲۵۹۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات اجرای طرح عملیاتی پلیس برای برخورد با لایوهای مستهجن و محتوای مبتذل

به گزارش خبرآنلاین، رئیس پلیس فتای فراجا از اجرای طرح برخورد با جرایم اخلاقی و مغایر با شئونات اسلامی، اجتماعی و فرهنگی؛ شامل لایوهای مستهجن، تولید محتوای مبتذل و مدلینگ در فضای مجازی خبر داد.

ایسنا در خبری نوشت: سردار وحید مجید درباره جزئیات اجرای این طرح گفت: با اجرای طرح عملیاتی پیش دستانه علیه جرایم اخلاقی و مغایر با شئونات اسلامی، اجتماعی و فرهنگی؛ شامل لایوهای مستهجن، تولید محتوای مبتذل و مدلینگ؛ گردانندگان، مدیران و اعضا ۱۰ نشانگاه سایبری فعال شناسایی شده و مورد اقدام عملیاتی و قضائی قرار گرفتند.

وی ادامه داد: از ابتدای سال جاری تا کنون تعداد ۹۸۳۵ تارنما نیز مورد رصد عام قرار گرفتند که با بررسی اطلاعاتی سایبری بر روی ۳۸۴۲ فقره تارنمای مشکوک تعداد ۱۷۶۵ مورد مجرمانه مشاهده شد که از این تعداد ۷۶۵ مورد با تذکر تلفنی و با همکاری هموطنان تمامی محتوای نامناسب مسدود شد و مابقی برای سیر مراحل قانونی به مراجع قضائی معرفی شدند.

رئیس پلیس فتا فراجا افزود: با بررسی های صورت گرفته شبکه اجتماعی اینستاگرام با بیش از ۹۱ درصد؛ کماکان بیش‌ترین حجم آلودگی جرایم غیر اخلاقی را به خود اختصاص داده است.

وی با اشاره به مطالبات گسترده و عمومی هموطنان از پلیس فتا برای پاکسازی و امن سازی فضای سایبر از محتواهای نامناسب و مغایر با شعائر دینی و هنجارهای عام جامعه و خانواده، گفت: بخش اعظم گزارشات این حوزه توسط کاربران فهیم و آگاه فضای مجازی به این پلیس گزارش شده است.

مجید تصریح کرد: اجرای طرح های عملیاتی و پیش دستانه در خصوص اینگونه جرائم که .باعث نگرانی خانواده های ولایت مدار ایرانی شده قطعا در اولویت پلیس فتا است.

رئیس پلیس فتای فراجا از هموطنان خواست که همچون گذشته در صورت مشاهده موارد مشکوک و مجرمانه موضوع را پلیس اطلاع دهند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902974

دیگر خبرها

  • حاشیه‌های دیدار استقلال - ذوب‌آهن؛ فریاد‌های نکونام در آزادی
  • فیلم| صدام حسین در ورزشگاه آزادی | خشم کاربران از اقدام تماشاگر
  • پلیس فتا با محتواهای مبتذل در فضای مجازی برخورد می‌کند
  • طرح عملیاتی پلیس برای برخورد با تولیدکنندگان محتوای مبتذل
  • جزئیات اجرای طرح عملیاتی پلیس برای برخورد با لایوهای مستهجن و محتوای مبتذل
  • طرح عملیاتی پلیس برای برخورد با تولید کنندگان محتوای مبتذل
  • مست عشق، ماجرای یک تابوشکنی در سینما
  • یک جایزه دیگر برای مل بروکس/ پیبادی تجلیل می‌کند
  • دستمزدم برای فسیل کم بود
  • طرح پلیس فتا برای برخورد با لایوهای مستهجن و محتوای مبتذل