Web Analytics Made Easy - Statcounter

به باور کشاورزان و فعالان عرصه منابع طبیعی در خراسان جنوبی اجرای طرح های آبخیزداری نه تنها در تغذیه و تقویت سفره های زیرمینی موثر هست، بلکه از ویرانی زیرساخت ها عمومی و منابع آبی جلوگیری می کند و میزان آبدهی قنات ها، چشمه ها، چاه های عمیق و نیمه عمیق را نیز افزایش می دهد.
از سوی دیگر شرایط آب و هوایی و جغرافیایی لزوم اجرای چنین طرح هایی را در مناطق گرم و خشک و کم آب کشور به ویژه این استان 2 چندان کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ساکنان این دیار از گذشته دور با اجرای چنین طرح هایی در سطح محدود آشنا بودند و همگام با توسعه فناوری و استفاده از آموخته های کارشناسان توجه خاصی به اجرای طرح های آبخیزداری از خود نشان دادند.
با پیروری انقلاب اسلامی اجرای طرح های متعدد آبخیزداری بیش از گذشته مورد توجه سازمان ها، نهادهای ذی ربط ، مسئولان و نظام قرار گرفت.
از آن زمان تاکنون ده ها طرح آبخیزداری در مناطق مختلف خراسان جنوبی اجرا یا در حال اجراست.
به گفته کارشناسان با توجه به وجود اراضی بیابانی و کویری در استان و کمبود منابع آبی شیرین، توجه به اجرای طرح های مختلف آبخیزداری بسیار ضروری است.

** افزایش آبدهی قنات با اجرای عملیات آبخیزداری در استان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی، می گوید: مطالعات میدانی و بازدیدهای محلی نشان می دهد که با وجود خشکسالی ها در هر منطقه ای که عملیات آبخیزداری در آن اجرا شده است، آبدهی قنات و منابع آبی دشت ها افزایش یافته و باعث توسعه پایدار کشاورزی و روستاها شده است.
علیرضا نصر آبادی، با بیان اینکه برای اجرای طرح آبخیزداری ابتدا مطالعات اجرایی در باره این حوزه لازم و ضروری است، افزود: این در حالی است که در یک دوره پنج ساله برای یک طرح آبخیزداری با مساحت حدود 100کیلومتر مربع 30 میلیارد ریال اعتبار لازم است.
به گفته وی هزینه اجرای عملیات آبخیزداری در حال حاضر برای هر هکتار سه میلیون ریال است.
وی ادامه داد: اجرای طرح های آبخیزداری در مناطق خشک و کویری که میانگین بارندگی حداکثر 250 میلی متر در سال دارند بهتر و نتایج مطلوبی دارد.
وی اظهار کرد: آبخیزداری خاص مناطق خشک و نیمه خشک است هرچند در مناطق پرآب کشور (350میلی متر به بالا) با احداث سدهای مخزنی بزرگ می توان سیلاب ها را ذخیره و کنترل کرد ولی در این مناطق اهمیت جنگل پررنگتر است.

** اجرای 150 طرح آبخیز داری از سال 1370 تاکنون در استان
نصر آبادی با بیان اینکه تاکنون 150 طرح آبخیزداری به طور کامل از سال 1370 تاکنون در استان اجرا شد، عنوان کرد: در این ارتباط عملیات میکانیکی در سطح 10 میلیون و 350 هزار مترمکعب و عملیات بیولوژیک در سطح 192 هزار و 56 هکتار با 367 میلیارد و 833 میلیون ریال هزینه اجرا شد.
وی تصریح کرد: هم اکنون 35 طرح آبخیزداری در 11شهرستان استان در حال اجرا است که با توجه به دوره پنج ساله طرح ها در حال حاضر حدود 11طرح در قالب 20 پروژه در شهرستان های استان به بهره برداری می رسد.
وی اضافه کرد: میزان اعتبار مصوب اجرایی سال 95 از محل ملی و استانی 91 میلیارد و 30 میلیون ریال است که میزان تخصیص اعتبار از محل استانی پنج میلیارد و 760 میلیون ریال بود اما در بخش اعتبار ملی با توجه به تخصیص نیافتن بودجه ، پیشرفت فیزیکی در پروژه های ملی سال 95، صفر است.

** اجرای طرح های آبخیز داری نیازمند شناسایی درست
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری خراسان جنوبی در ادامه گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: عموما اجرای طرح های آبخیزداری نیازمند شناسایی درست محل و معرفی اولیه است که در این ارتباط از اطلاعات محلی مانند نهادهای محلی، شورای اسلامی و دهیاری ها در حد شناسایی و تعیین محل و قابلیت های محلی استفاده می شود.
وی ادامه داد: در این باره طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز بشرویه با مساحت 224 هزار هکتار با توجه به وجود عرصه های بیابانی، کویری و پتانسیل های آبخیزداری و منابع طبیعی پیشنهاد شد که پیگیری های لازم برای اخذ بودجه و ورود به مرحله اجرایی در حال انجام است.
به گفته وی نخستین پروژه آبخیزداری استان در شهرستان نهبندان در منطقه چهار فرسخ - سمافا در سال 74 با هدف کنترل و بهره برداری بهینه از سیلاب، تغذیه منابع آبی، کاهش خسارت سیل، کنترل فرسایش و رسوب، حمایت از تولید کنندگان و کشاورزان اجرا شد.
این کارشناس ارشد منابع طبیعی و آبخیزداری در ادامه یاد آور شد، همزمان در همین سال در سایر شهرستان ها پروژه های آبخیزداری دیگری نیز شروع شده است.
نصر آبادی اظهار کرد: از دیدگاه کارشناسان، دستاوردهای این طرح مثبت بود و پس از اجرای پروژه های آبخیزداری در سال های 76- 74 سازه های اجرا شده به خوبی از سیلاب آبگیری و باعث تقویت منابع آبی و گسترش فعالیت های کشاورزی پایدار در منطقه اجرای طرح شده است.

** کمبود آب یکی از مهمترین مشکل های پیش روی استان
مدیرکل منابع طبیعی استان، عنوان کرد: امروزه با توجه به بهره برداری بی رویه از منابع آبی و گستردگی دامنه فعالیت ها و افزایش جمعیت انسانی باعث شده که کمبود آب یکی از مشکلات اساسی استان باشد.
وی اضهار کرد: در همین ارتباط باید توجه ویژه ای به فعالیت های آبخیزداری برای تغذیه منابع آبی صورت گیرد.
وی تاکید کرد: با توجه به افت شدید منابع آبی و نشست دشت ها لازم است دیدگاه مدیریت جامع آبخیز با نگاه بهره برداری توسعه پایدار از منابع آبی با همکاری همه نهادها و دستگاه های اجرایی مانند سازمان جهاد کشاورزی، محیط زیست، وزارت نیرو، سازمان صنایع و معادن و... صورت گیرد.
وی ادامه داد: با توجه به فرهنگ وقف در خراسان جنوبی مواردی از وقف برای تامین آب وجود دارد از جمله تامین آب بیرجند که نخستین شهر بعد از پایتخت به این لحاظ است که توسط بنگاه خیریه آب لوله و جمعی از افراد خیر انجام شد و هم اکنون نیز بخشی از موقوفه آن برای تامین آب بیرجند مصرف می شود.
به گفته وی حتی در برخی قنات یک یا چند سهم از آب، برای تامین آب حمام، حسینیه و ... وقف شده است.
وی اظهار کرد: حتی آب برخی از چشمه ها برای امام زادگان منطقه وقف و لازم است متولی این امر که سازمان اوقاف است به این موارد رسیدگی، ثبت و پیگیری های لازم را انجام دهد.

** 2 پروژه بین المللی مشارکتی ترسیب کربن و RFLDL / تجربه ای موفق در برنامه های توسعه پایدار روستایی
مدیر پروژه مدیریت جامع حوزه آبخیز خراسان جنوبی، 23 خرداد 96 در اولین کار گروه اجرایی مدیریت جامع حوزه های آبخیز استان، 2 پروژه بین المللی مشارکتی ترسیب کربن و RFLDL ، را تجربه ای موفق در برنامه های توسعه پایدار روستایی عنوان و گفته بود: این پروژه ها در چارچوب 2 سازمان بین المللی خواروبار کشاورزی ملل متحد «فائو» و سازمان ملل متحد «UNDP» تصویب و به اجرا در آمده است.
به گفته وی نهادینه شدن مشارکت، انسجام سازمانی و استفاده از هم افزایی پتانسیل های موجود از مهمترین اصول این پروژه هاست.
یوسفی تصریح کرد: آب و خاک از مهمترین منابع زیربنایی توسعه پایدار است که با توجه به اهمیت اتخاذ این رویکرد در توسعه منابع آبخیزها، طرح ملی مدیریت جامع حوزه های آبخیز در اولویت های کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری قرار گرفته است.
وی اظهار کرد: موجود نبودن برنامه منسجم بین بخشی همچون وجود موازی کاری و تمرکز بر بودجه ریزی، عدم مشارکت های مردم در برنامه ریزی ها و در نظر نگرفتن توان زیستی حوزه آبخیز از مهمترین چالش ها و موانع بر سر راه این طرح است.
وی پایداری و ارتقا اکوسیستم طبیعی در حوزه آبخیز، هم افزایی و همگرایی درون سازمانی، توانمندی بهره برداران مجاز و جوامع محلی و توسعه پایدار و نظام مند منابع مالی، انسانی، اجتماعی، فیزیکی و سرمایه های طبیعی حوزه آبخیز را از مهمترین اهداف مورد انتظار در این طرح بیان کرد.
وی در ادامه اجرای پروژه های ترسیب و تعمیم کربن در شهرستان های سربیشه و خوسف را از پروژه های موفق در این زمینه عنوان کرد و افزود: ارایه مدل ترسیب کربن در مناطق خشک و نیمه خشک، احیای مناطق تخریب یافته و بهبود شاخص توسعه انسانی مردم منطقه و توانمند سازی گروه های توسعه از مهمترین اهداف این 2 پروژه در استان هستند.
پروژه ترسیب کربن شهرستان سربیشه در منطقه حسین آباد غیناب، و تعمیم ترسیب کربن شهرستان خوسف در منطقه سرچاه عماری شامل 98 هزار هکتار در 17 روستا با جمعیت هزار و 85 نفر و 336 خانوار صورت می گیرد که فعالیت این پروژه در سال 93 در پنج روستای این شهرستان به صورت پایلوت(نمونه آزمایشی) آغاز شد.
خراسان جنوبی با 769هزار نفر جمعیت و 151 هزار کیلومتر مربع مساحت پس از سیستان بلوچستان و کرمان سومین استان پهناور و دومین استان بیابانی ایران است.
سایت ایرنا خراسان جنوبی www.irna.ir/skhorasan
کانال اطلاع رسانی : http://telegram.me/birjand
3215*2047*خبرنگار- محمدرسول ابراهیمی اسفدن*انتشاردهنده - عباسقلی اشکورجیری*

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۴۰۱۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح ۶۰ پروژه عمرانی و محرومیت‌زدایی در خراسان جنوبی

مسئول سازمان بسیج سازندگی خراسان جنوبی از افتتاح ۶۰ پروژه عمرانی و محرومیت‌زدایی در هفته بسیج سازندگی با اعتبار ۳۳ میلیارد تومان در استان خبر داد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، مهدی هنری ظهر امروز در نشست خبری، اظهار داشت: بسیج سازندگی یکی از وظایف آن مردمی کردن اقتصاد است و اساس کار خود را بر پایه صندوق قرض‌الحسنه گذاشتیم.

وی گفت: اراده و سرمایه و حضور مردم را در قسمت صندوق‌های قرض‌الحسنه داشتیم و علاوه بر بحث اقتصاد سایر مشکلات روستاها را برطرف کنیم و تاکنون 530 صندوق و 28 تعاونی اشتغالزایی در روستاها راه‌اندازی شده است.

مسئول سازمان بسیج سازندگی خراسان جنوبی، افزود: در مجموع حدود 40 هزار نفر عضو صندوق‌های بسیج سازندگی هستند که اعتبار آن 41 میلیارد تومان است و بالغ بر 7 هزار و 100 اشتغال توسط این صندوق‌ها ایجاد شده است. 

هنری تصریح کرد: در راستای زیست بوم اشتغال نیز بالغ بر 9 هزار و 100 خدمت ارائه شده و طی یکسال گذشته برای 2 هزار و 760 نفر اشتغال به صورت مستقیم در قالب یک هزار و 90 کارگاه خرد توسط بسیج سازندگی شکل گرفته است.

وی ادامه داد: نمایشگاه‌های اقتصاد به توان مردم به صورت فصلی در استان ایجاد می‌شود و 167 نمایشگاه محلی تا ملی طی یکسال گذشته در استان برگزار شده و در سال 1403 نیز طرح جامع اقتصاد به توان مردم را اجرا می‌کنیم.

مسئول سازمان بسیج سازندگی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: رویداد مردمی طلایه داران اقتصاد مردمی در سال جاری با هدف شناسایی ظرفیت‌ها و رویش‌ها در اقتصاد مقاومتی برگزار می‌شود و تمام مردم می‌توانند در این رویداد شرکت کنند و این فراخوان رویداد در هفته بسیج سازندگی امسال انجام می‌شود.

هنری اظهار داشت: برپایی نمایشگاه‌های دائمی در شهرهایی که در مسیر استان‌های همجوار قرار دارند در اولویت ما است گسترش شبکه‌های مردمی در حوزه اقتصاد امسال انجام می‌شود و طی یکسال گذشته 148 نیروگاه خانگی در استان نصب شده است.

وی افزود: در سامانه اطلس جهادی تاکنون 2 هزار و 42 گروه جهادی ثبت شده که یک هزار و 100 پایش آن انجام شده و 946 مجوز فعالیت برای گروه‌های جهادی صادر شده و 424 گروه نیز موفق به دریافت شماره حساب حقوقی شده است.

مسئول سازمان بسیج سازندگی خراسان جنوبی گفت: در سال گذشته 26 هزار و 800 جهادگر در قالب 2 هزار و 732 گروه جهادی در مناطق محروم استان فعالیت داشتند که ارزش خدمات انجام شده نیز 296 میلیارد ریال است.

هنری با بیان اینکه تجهیز قرارگاه‌های جهادی در استان انجام می‌شود گفت: نخستین اجلاسیه ملی جهادگران آسمانی 13 شهریورماه امسال در فردوس برگزار می‌شود. 

وی بیان کرد: در سیل اخیر سیستان و بلوچستان گروه‌های جهادی در یک مرحله اعزام شدند و بالغ بر 7 هزار میلیارد ریال کمک‌های نقدی و غیر نقدی توسط جهادگران استان جمع آوری و به سیستان و بلوچستان ارسال شد.

مسئول سازمان بسیج سازندگی خراسان جنوبی عنوان کرد: در ایام هفته بسیج‌ سازندگی امسال 2 هزار و 500 نفر در قالب 267 گروه جهادی در مناطق محروم استان خدمت رسانی می‌کنند.

هنری گفت: در یک سال گذشته 416 پروژه عمرانی با اعتبار 280 میلیارد تومان با دستگاه‌های اجرایی مختلف تفاهم‌نامه داشتیم که از این تعداد تاکنون 323 پروژه با اعتبار 196 میلیارد تومان به اتمام رسیده است.

وی افزود: در هفته بسیج سازندگی 60 پروژه عمرانی و محرومیت زدایی با اعتبار 33 میلیارد تومان و همچنین 406 کارگاه خرد روستایی در حوزه اشتغالزایی به بهره‌برداری می‌رسد.

انتهای پیام/256/

دیگر خبرها

  • با استقرار دولت سیزدهم، توجه ویژه‌ای به جامعه کارگری شد
  • نوید روزهای خوش برای کویرنشینان/دریای عمان؛ ناجی خراسان جنوبی
  • افتتاح ۶۰ پروژه عمرانی و محرومیت‌زدایی در خراسان جنوبی
  • آبگیری سازه‌های آبخیزداری خراسان جنوبی در پی بارندگی‌های بهاری
  • اجرای قانون رایگان شدن خدمات تشخیصی و درمانی گروه سنی زیر ۷ سال، در بیمارستان‌های خراسان جنوبی
  • بارش شدید باران در راه است / لزوم توجه شهروندان به هشدارها
  • ۶ کیلومتر باند دوم محور نهبندان - زابل زیربار ترافیک رفت
  • مسئولان مشکلات کارگران را مورد توجه قرار دهند
  • کاشت نهال متناسب با آب و هوای شهرستان دهلران باشد
  • اجرای طرح ملی ورزش با مردم در خراسان جنوبی