Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@12:50:29 GMT

رسم و رسومات جالب ازدواج در سودان

تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۸۸۰۷۷۶

خبرگزاري آريا -

 
 

 
مراسم ازدواج در سودان داراي آداب و رسوم سنتي خاص به خود است كه برخي از اين رسوم با گذشت زمان، جهاني شدن، توسعه تكنولوژي و پيشرفت‌هاي علمي تحت تاثير قرار گرفته و يا از بين رفته است اما اين رسوم همچنان در روستاها و شهرستانها كماكان پابرجاست و هنوز جايگاه خود را از دست نداده است.
 
 
معمولاً در سودان وقتي دختر به سن `سيزده سالگي` رسيد مورد توجه خواستگاران قرار مي گيرد؛ در اين سنن دختران كمتر از خانه خود خارج مي شوند و اين به معناي آن است كه به سن ازدواج رسيده است و مي توان براي خواستگاري آن دختر پيش قدم شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


 
مراسم خواستگاري در سودان مقدمات فراواني دارد كه خانواده داماد و عروس بايد نسبت به آنها آگاهي و اطلاّع داشته باشد.
 
قاعده كار بدين شكل است كه ابتدا يك نفر از خانم هاي خانواده داماد براي آگاهي از خصوصيات دختر شروع به تحقيق و پرس وجو مي كند و چنانكه فرد مناسبي براي ازدواج پيدا كرد، به اطلاع خانواده داماد مي رساند.
 
پدر داماد موضوع را با پدر عروس در ميان مي گذارد و خانواده دختر هم براي مشورت و تحقيق چند هفته اي فرصت مي خواهند. آنها بعد از مشورت با بزرگان فاميل در صورتي كه از بين بستگان دختر، كسي براي ازدواج دختر پيش قدم نشده باشد موافقت خود را اعلام مي دارند. اين موافقت با عبارت معروف `مبارك و هزار مبارك، دختر به شما داديم تا دختر شما و همسر پسرتان بشود` بيان مي شود.
 
** فتح الخشم
 
بعداز اينكه خانواده عروس موافقت خود را اعلام كرد ، براي احترام به `مادر عروس ` مبلغي قابل توجهي پول بعنوان هديه پرداخت مي شود، كه به اين رسم `فتح الخشم` يا همان `زير لفظي` گفته مي شود.
 
خانواده داماد هم چيزي به نام`شيله` براي خانواده عروس تقديم مي كنند و آن مبلغي است كه به عنوان `مهر عروس` تعين مي شود و شامل البسه، عطر، طلا و تمام مواد اوليه يك زندگي مشترك است.
 
بعد از `شيله` مراسم روز عقد را تعيين مي كنند و دختر به مدت سه ماه در خانه و در يك اتاق مخصوص حضور دارد و به هيچ جا نمي رود. در اعتقادات سوداني ها بهتر است دختر از خانه بيرون نرود چرا كه امكان دارد به `چشم زخم `دچار شود.
 
** شمله و دخان
 
براي آماده شدن دختر براي روز عروسي، حفره عميقي يك متري در داخل يكي از اتاق ها منزل عمه يا خاله عروس آماده مي كنند كه داخل حفره ،يك ظرف سفالي بزرگ گذاشته مي شود؛ در داخل اين ظرف مقداري از چوپ `طلح و شاف` (يك نوع چوبي كه بوي بسيار مطبوع و خوشي از آن منتشر مي گردد) گذاشته مي شود و روي آن ،آتشي نرم مي ريزند. در اين هنگام عروس مي بايست لباس هاي خود را عوض كند و يك پارچه پشمي كه هوا از آن خارج نشود،دور خود بپيچد و بر روي حفر مي نشيند.
 
به اين پارچه `شمله ` مي گويند. بعد تمام بدن عروس را به روغن مخصوص آغشته و به مدت دو ساعت او را در آن حالت نگه مي دارند. دودي كه از چوبهاي `طلحه و شاف` متصاعد مي شود، `دخان` ناميده مي شود و به عنوان حمام بخار، براي نرم و لطيف كردن بدن به كار برده مي شود.
 
** لخوخه و خمره
 
عروس مي بايست بدن خود را به آرد ذرت و روغن و آب آغشته نمايد كه به آن`لخوخه ` مي گويند. در خلال اين مدت مادر و بستگان عروس عطر ويژه عروسي تهيه مي كنند كه آن عطر، برگرفته از عنبر، صندل و غيره است كه آن را `خمره ` مي نامند.
 
سپس خميري از آرد ذرت آماده مي كنند و روي آن حفره ، كه قبلاً ذكر شد، مي كشند. `دلكه` هم ظرف مخصوصي است كه چوبهاي ` طلح و شاف` كه كوچك شده در درون آن مي ريزند تا به مدت سه روز در آن حالت بماند و رنگش قهوه اي تيره شود.
 
سپس با عطرهاي مخصوص كه از عصاره چوپ صندل ، مشك ، محلب (دانه هاي زرد رنگ و خوش بو) و `ضفره` است همه را با هم مخلوط مي كنند و بعد آنرا در قوطه هاي شيشه اي مي ريزند تا آهسته عطر خالص از آن گرفته شود. سپس آن را با كرم مخصوص مخلوط مي كنند.
 
اين عمل در تمامي مراسم هاي عروسي براي نو عروس انجام مي شود زيرا سوداني ها عقيده دارند `حمام بخار` گرفتن و استفاده از `آرد ذرت` همراه با معطرات ذكر شده باعث مي شود، عروس در مقابله با بيماري هاي گوناگون و همچنين بدنيا آوردن فرزند قوي و استوار باشد.
 
اتاق عروس با شاخه اي از درخت نخل سبز ،تخت خوابي بزرگ با چوپ هاي نفيس و فرش قرمز رنگي كه در زير آن پهن شده، مزين مي شود و عروس با لباس سوداني قرمز رنگ كه به آن `ثوب` مي گويند، بر روي آن مي نشيند
 
** حنا بندان
 
در مراسم جشن `حنا بندان` سفره اي پهن مي شود و`حنا` را در درون يك بشقاب چيني در حالي كه يك يا دو شمع بر روي آن روشن است، مهيا مي سازند.
 
سپس قرآن و سه كاسه از عطرهاي محلي ، شيريني، كيك و يك تسبيح مخصوص كه نامش `يسر` است بر سر سفره قرار مي دهند. بعد آرايشگر بردست و پاهاي عروس نقش هاي بسيار زيبايي از گل و ريحان مي ترسيم مي كند.
 
اتاق عروس با شاخه اي از درخت نخل سبز ،تخت خوابي بزرگ با چوپ هاي نفيس و فرش قرمز رنگي كه در زير آن پهن شده، مزين مي شود و عروس با لباس سوداني قرمز رنگ كه به آن `ثوب` مي گويند، بر روي آن مي نشيند. جلوي عروس يك ميز كه روي آن سيني بزرگي با گل هاي سرخ و كاسه حناي خيس شده گذاشته مي شود كه به آن سيني `صينيه الجرتق` مي گويند.
 
در اين مراسم دوستان عروس برايش آوازهاي مخصوص مي خوانند مانند عديله ، بيضاء يا ملائكه سيري معاه (يعني ان شاء الله فرشتگان شما را به خانه خوشبختي بدرقه كنند)
 
دو روز مانده به آيين عروسي ` حنا بندان` براي داماد نيز برگزار مي شود كه در آن داماد لباس ملّي `جلابيه به همراه شلوار بلند و كفش سفيد مي پوشد و ساق دوشان او مراسم گل افشاني را آغاز مي كنند. (جمع آوري پول براي هزينه هاي داماد) هركس برحسب قرابت فاميلي خود سهمي را مي گذارد و نام او را در دفتري كه `الكشف لقب` دارد، ثبت مي كنند.
 
** مراسم عقد
 
مراسم عقد در خانه داماد برگزار مي شود كه در اين هنگام چندين گوسفند و گوساله قرباني ذبح مي شود و مهماني بزرگ براي اين مناسبت تدارك ديده مي شود.
 
مراسم عقدكنان معمولاً بعد از نماز مغرب در نزديكترين مسجد به خانه داماد برگزار مي شود. بعد از تمام شدن مراسم عقدكنان، مردها با شليك تير به هوا و زنان هل هله كنان بين مردم حلوا و شيريني پخش مي كنند و عروس و داماد را با سلام و صلوات و آرزوي زندگي خوب و سالم تا نزديكي خانه شان همراهي و بدرقه مي نمايند.
 
امروزه اين گونه مراسم بيشتر در روستاها و مناطق خارج از شهرهاي بزرگ سوردان انجام مي شود. در مراسم عروسي در شهرهاي بزرگ، اول و آخر كوچه را با داربست و پارچه هاي رنگي كه به آن `سايبان` گفته مي شود، مزين مي نمايند و تمامي اهل فاميل و دوستان و همسايگان را به اين مراسم دعوت مي كنند.
 
امري كه در عروسي هاي مردم عامه بيشتر طرفدار دارد، دعوت از گروه هاي موسيقي است كه برنامه آنها تا پاسي از شب ادامه پيدا مي كند. البته محل زنان و مردان از يكديگر جدا است.
 
** 200 گاو مهريه
 
ازدواج در مناطق جنوبي سودان تا حدودي با مناطق شمالي فرق دارد. يعني برگزاري مراسم اسلامي در جنوب انجام نمي‌ شود و خانواده داماد براي انتخاب همسر برحسب مقتضيات دختر بايد به خانواده عروس گاو( به عنوان مهريه) بدهد.
 
اگر دختر جوان، داراي قد بلند و قوي هيكل باشد و همچنين از خانواده آبرومند و محترم نيز باشد، داماد بايد 200 راس گاو مهريه بدهد ولي در مقابل مراسم ازدواج بسيار ساده برگزار مي شود.
 
در سودان ازدواج با بيش از يك زن مرسوم است و اگر مردي توانايي و استطاعت مالي خوبي داشته باشد، مي تواند تا 4 همسر برگزيند و همه آنها را در يك منزل بزرگ كه داراي اتاق هاي زيادي است، زندگي مي كنند.
 
قانون طلاق در ميان آنها بسيار سهل و بدور از تشريفات دادگاه و مشكلات آن است لذا مساله طلاق بيشتر زماني رخ خواهد داد كه مشكل اساسي بوجود آمده باشد.
منبع: ايرنا



منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۸۰۷۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

همه دعوتند؛ مراسم «ستاره‌های دختران کُرد زمین» در سنندج

همزمان با دهه کرامت و روز دختر روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه مراسمی با عنوان «ستاره‌های دختران کُرد زمین» در سنندج برگزار می‌شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، حجت‌الاسلام برومند رازیانی ظهر امروز در جلسه قرارگاه رسانه‌ای فضای مجازی با موضوع روز دختر که در صداوسیمای کردستان برگزار شد، اظهار داشت: هر نوع رویداد و برنامه‌ای که پیوست رسانه ای داشته باشد، بازخورد و  ضریب خوبی در سطح جامعه خواهد داشت.

وی گفت: به مناسبت دهه کرامت و روز دختر روز دوشنبه 24 اردیبهشت ماه مراسمی با عنوان «ستاره‌های دختران کُرد زمین» در سنندج برگزار می‌شود که برنامه‌ای چند بعدی و پرمحتوا و مناسب تمام رده‌های سنی است و صرفاً یک جشن و هیاهوی شاد نیست.

مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کردستان با بیان اینکه این جشن با استفاده از ظرفیت‌های بومی و چهره‌های توانمند ملی اجرا می‌شود، افزود: اجرای سرود دختر ایران، دف نوازی، موسیقی، استندآپ بومی و ملی و برنامه ویژه کودکان از جمله برنامه‌های این مراسم خواهد بود.

وی با ذکر اینکه تعدادی از بازیگران «نون.خ» نیز در این مراسم حضور پیدا خواهند کرد، عنوان کرد: در پایان به قید قرعه جوایزی به شرکت‌کنندگان اهدا خواهد شد، از همه مردم برای حضور باشکوه در این جشن دعوت می‌شود تا بلکه آئیینی در شأن و کرامت دختران این دیار برگزار کنیم.

رازیانی خواستار فضاسازی شهری و پوشش کامل رسانه‌ای شد و ابراز داشت: امیدواریم با همراهی سایر دستگاه‌ها بتوانیم برنامه باشکوهی برگزار کنیم.

ضرورت هویت‌سازی و الگوسازی زنان موفق 

آمنه غلام‌ویسی، مدیرکل ورزش و جوانان استان کردستان نیز در این جلسه به وضعیت زنان قبل و بعد از اسلام اشاره و اظهار داشت:  دشمنان ایران و اسلام برای ضربه به خانواده و زنان ایرانی هجوم آورده و متأسفانه در تلاش برای گرفتن هویت زن و‌ دختر ایرانی هستند.

وی گفت: هیچ زن و دختری در دنیا به اندازه زن و‌ دختر ایران جایگاه و حرمت ندارد و خوشبختانه دختران در میان خانواده‌ها بسیار مورد توجه و ارزشمند هستند اما غربی‌ها اجازه شناسایی هویت زن و دختر ایرانی را نمی‌دهند و با القا کردن زن درجه پایین و تبلیغات منفی؛ سبک زندگی اسلامی، پوشش حجاب، فرهنگ و لباس را زیر سؤال برده و زنان را مجبور می‌کنند علی‌رغم میل باطنی از ارزش‌های خود دست بکشند.

مدیرکل ورزش و جوانان استان کردستان با بیان اینکه دشمنان در فضای مجازی دنبال رواج بی‌بندوباری و بدحجابی هستند، تصریح کرد: زنان باید بسیار مراقب و فریب توطئه‌های آنان را نخورند، حمله به هویت زن کُرد از دسیسه‌های بدخواهان است، آنان بنیان و وخانواده‌های ایرانی را مورد حمله قرار داده تا به اهداف شوم خود برسند.

غلام‌ویسی بر ضرورت تولید محتوا و الگوسازی و استفاده در جامعه تأکید کرد و افزود: دختران و زنانی در روستاهای دور افتاده استان هستند که مستعد و توانمندی‌های زیادی دارند، بنابراین می‌توان اینها را به جامعه معرفی کرد. الگو سازی از دختر و زن کُرد بسیار مهم بوده و باید همه دستگاه‌ها در کنار صداوسیما و رسانه‌ها پای کار بیایند.

دانش‌آموزان با هویت و اصالت ایرانی آشنا شوند

عیسی فلاحی، معاون فرهنگی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان نیز در این جلسه اظهار کرد: بیشتر کلید واژه‌ها باید در بحث هویت دینی و ملی باشد چراکه در بحران جامعه زنان و جوانان امروزه فراموشی هویت دینی و ملی است. 

وی گفت: هویت ما ابتدا از خانواده شروع می‌شود، وقتی پدران و مادران ما به دختر خود اجازه می‌دهند که در سطح جامعه با بی‌حجابی در جامعه حضور یابند قطعا طرح نور و صیانت جواب نمی‌دهد، لذا باید در سطح  خانواده الگو سازی و قانع شوند.

وی بر ضرورت الگوگیری و ترویج سبک زندگی اسلامی در سطح جامعه تأکید کرد و گفت: در این راستا چهره‌های ملی، فاخر و موفق جامعه که در کتاب‌ها نیز معرفی شده‌اند، به جامعه شناسانده و دانش‌آموزان را با هویت و اصالت ایرانی اسلامی آشنا کرد. 

معاون  ارشاد اسلامی استان کردستان تصریح کرد: متأسفانه در حوزه پرورشی کل دستگاه‌ها ضعیف عمل کرده و این خلاء در مدارس می‌لنگد، باید در بحث هویت ملی و الگو سازی زنان موفق در عرصه‌های تاریخی و اجتماعی تلاش بیشتری صورت گیرد و رسانه‌ها نیز ما را همراهی کنند.

آگاه‌سازی خانواده‌ها کلید واژه مقابله با آسیب‌های فضای مجازی

سرهنگ منصوری سرپرست پلیس فتای استان کردستان نیز در این جلسه با اشاره به تهدیدات و هجمه‌های دشمنان اظهار داشت: فضای مجازی علاوه بر محاسن و کارکردهای مفید آن موجب آسیب‌های بسیاری برای نسل جوان و دختران دارد، متأسفانه استفاده از فضای مجازی محدودیت زمانی و مکانی نداشته و استفاده از آن بسیار آسان است که طبق آمار روزانه 3 تا 7 ساعت دختران در این فضا حضور دارند.

وی خواستار آگاه‌سازی و ارتقای سوادرسانه خانواده‌ها شد و گفت: انتظار می‌رود که والدین فعالیت فرزندان خود در فضای مجازی را کنترل و هدیا کنند چراکه در صورت سهل‌انگاری، جرایم و مشکلات زیادی در این حوزه پیش‌روی آنان وجود دارد.

سرپرست پلیس فتای استان کردستان آگاه‌سازی خانواده‌ها را کلید واژه مقابله با آسیب‌های فضای مجازی ذکر کرد و افزود: در همین راستا کارگاه‌ها و کلاس‌های آموزشی مختلفی در طول سال برگزار می‌شود که امیدواریم خانواده‌ها همراهی کنند. آموزش و آگاه‌سازی بزرگترین و مؤثرترین راه است تا والدین بتوانند استفاده از فضای مجازی در خانواده خود را مدیریت کنند.

منصوری با یادآوری اینکه دشمنان با استفاده از بستر فضای مجازی دنبال ترویج بی‌بندوباری در جامعه هستند، بر ضرورت اقدامات پیشگیرانه تأکید کرد و بیان داشت:  آموزش و آگاه سازی والدین و جوانانمان می‌تواند تهدیدات این حوزه را کاهش دهد.

سبک زندگی دخترانه

لیلا حیدری، مشاور امور بانوان اداره کل آموزش و پرورش استان کردستان نیز در این جلسه اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران، ارزش بسیاری برای زن ایرانی و اسلامی نهاده و در این راستا ولادت حضرت فاطمه معصومه(س) را به عنوان روز دختر برای ارزش نهادن و اعتباری بخشی به دختران نام‌گذاری کرده است.

وی  افزود: به مناسبت گرامیداشت این ایام؛ برنامه‌های مختلفی اعم از دیدار دختران با استاندار کردستان، طرح سبک زندگی دخترانه، برنامه سبک و هویت دختران و محافل دختران در سطح استان برگزار خواهد شد.

حیدری تصریح کرد: پیشنهاد می‌شود هویت سازی و الگو سازی دختران در حوزه‌های علمی، آموزشی، هنری و ورزشی با پوشش بومی و‌ محلی و به منظور ترویج حجاب و عفاف در برنامه‌ها مدنظر قرار گیرد.

انتهای پیام/484/

دیگر خبرها

  • (ویدئو) یک دختر جواد عزتی را بغل کرد؛ حراست گیر داد
  • همه دعوتند؛ مراسم «ستاره‌های دختران کُرد زمین» در سنندج
  • مراسم ازدواج خواهرزاده احمدی نژاد در استانبول + عکس
  • دستگیری قاتل مست دو زن در عروسی
  • ماجرای تلخ عروسی‌هایی که تبدیل به عزا می‌شوند
  • دستگیری قاتل مست ۲ زن در عروسی | ماجرای تلخ عروسی هایی که عزا می شوند
  • عکسی جالب؛ دست سفت احمدی‌نژاد با احمد جنتی در مراسم ختم
  • جدال پدر و دختر بر سر خواستگار آمریکایی | رضایت نمی‌دهم مگر به شرط...
  • زن جوان خطاب به قاضی:اول یک روسری در ماشین همسرم پیدا کردم؛بعدا هم دیدم از مهد کودک یک دختر را بغل کرد و برد/ حالا هم طلاق می خواهم
  • عروس و داماد درچه‌ای راهی خانه بخت شدند