Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-04@05:57:45 GMT

کاهش کیفیت قطعات تولیدی خودروهای کشور

تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۸۹۸۳۷۲

مجری پنجمین نمایشگاه تخصصی قطعات خودرو (سبک و سنگین) و ماشین آلات تهران با اشاره به کاهش کیفیت قطعات خودرویی و لوازم یدکی در چند سال گذشته، خواستار اجازه یافتن اتحادیه ها و انجمن های تولیدی برای برخورد با هرگونه قطعه بی کیفیت شد.

«حسن بشارت نیا» روز سه شنبه در جریان برگزاری پنجمین نمایشگاه تخصصی قطعات خودرو (سبک و سنگین) و ماشین آلات تهران در محل برج میلاد تهران در گفت وگو با ایرنا افزود: اکنون 70 درصد قطعات مورد نیاز خودروهای سواری داخل کشور بویژه دو خودروساز بزرگ در داخل تولید می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته این مقام مسئول، مشکلی که در این زمینه وجود دارد، با توجه به ارزان بودن قطعات خارجی بویژه کالاهای چینی در بازار، تولیدکنندگان داخلی یارای رقابت با آنها را ندارند، بویژه اینکه از شیوه هایی همچون دامپینگ نیز برای زمینگیر کردن تولیدکنندگان داخلی استفاده می کنند.

وی با اشاره به وجود نزدیک به 15 میلیون دستگاه خودروی سواری در حال حرکت در کشور، خاطرنشان کرد: بطور نمونه توانایی تامین همه نیاز داخلی به لنت ترمز و حتی صادرات آن در داخل وجود دارد، با این وجود شاهد هستیم که همچنان درب واردات این محصول باز است. بشارت نیا ادامه داد: مطابق قانون، کالاهایی که در داخل کشور توانایی تولیدشان به صورت استاندارد وجود دارد، نباید وارد شوند، اما تقریبا هیچ گاه این رویه درخصوص محصول لنت ترمز متوقف نشده و واردات وجود داشته است.

وی با اشاره به وجود 2 لنت ساز در کشور در اوایل دهه 60، خاطرنشان کرد: امروز شاهد فعالیت تعداد بسیار زیادی لنت ساز قدرتمند در کشور هستیم، با این وجود واردکنندگان این قطعه با لابی گری و با عناوین غلطی که روی کالاهای خود می گذارند، حتی به صورت مونتاژ نشده و به نام کالای نیمه ساخته، لنت را وارد کرده و کالایشان را از گمرکات ترخیص می کنند.

مجری پنجمین نمایشگاه تخصصی قطعات خودرو (سبک و سنگین) و ماشین آلات تهران تصریح کرد: تولید داخلی لوزام یدکی خودروهای کم تیراژ نظیر سواری، ماشین آلات سنگین و خودروهای کار مقرون به صرف نیست، اما در عین حال اگر لوازم یدکی به انواع کامیون، تریلر و کشنده نرسد این خودروها بلا استفاده می مانند.

وی گفت: با این حال شاهدیم، توجه لازم به واردات این خودروها وجود دارد، اما به واردات قطعاتشان خیر؛ در اینجاست که مجبور می شویم قطعات را با چند برابر قیمت و تحت عنوان کالاهای سفارشی (و نه تجاری) از طریق پست وارد کنیم. این مقام مسئول در ادامه با بیان اینکه همواره افزایش قیمت ارز و تحریم ها به رونق تولید قطعه سازی کشور کمک کرده، تصریح کرد: تولید داخلی در این عرصه درونزاست، زیرا مواد اولیه مورد نیاز آنها در داخل وجود دارد.

وی تاکید کرد: بی کیفیتی که در برخی قطعات خودرویی شاهدیم، مربوط به کالاهای وارداتی است که بی نام و نشان و به صورت فله ای، بدون کارتن و بسته بندی وارد می شوند و پس از آن با انجام یک بسته بندی بر روی آنها به نام قطعه ایرانی فروخته می شوند که بی کیفیت هستند.

بشارت نیا تصریح کرد: در صورتی که از اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی یا انجمن های تولیدکنندگان لوازم یدکی حمایت حقوقی شود، می توانیم با کالاها، لوازم و قطعاتی که نام و نشان مشخصی ندارند برخورد کنیم.

وی گفت: تولیدکنندگان باید از کارگاه یا کارخانه برخوردار باشند، اما در برخی موارد مشاهده شده افرادی با اخذ موافقت اصولی یک کارخانه، در عمل به جعبه سازی روی می آورند و اجناس وارداتی خود را با بسته بندی در جعبه ها به فروش می رسانند. عضو شورای عالی برگزاری نمایشگاه تخصصی قطعات خودرو (سبک و سنگین) و ماشین آلات تاکید کرد: برخورد با چنین افراد و گروه هایی که حتی فروشندگان لوازم یدکی نیز دل خوشی از آنها ندارند از سوی اتحادیه فروشندگان در شرایط کنونی میسر نیست، زیرا از اختیار لازم برخوردار نیستند.

وی تصریح کرد: در چند سال گذشته کیفیت بسیاری قطعات خودرویی و لوازم یدکی موجود در بازار ایران در یک مسیر سراشیبی قرار گرفته و هر روز در حال تنزل است. این مقام مسئول بطور نمونه با اشاره به لوازم جلوبندی خودروها، گفت: در حالی که انتظار می رود این لوازم دستکم چند سال کارایی داشته باشند، اما در عمل عمر بسیاری از این قطعات به یک سال هم نمی رسد و تعمیرکاران که نمی توانند جنس بی کیفیت آنها را ثابت کنند، خرابی خیابان ها و جاده ها را به عنوان عامل اصلی خراب شدن قطعات معرفی می کنند.

وی در خاتمه بار دیگر خواستار آن شد تا فرصت برخورد با کالاها و قطعات بی کیفیت خودروها به اتحادیه ها و انجمن های تولیدی داده شود. شنبه (دهم تیرماه) پنجمین نمایشگاه تخصصی قطعات خودرو (سبک و سنگین) و ماشین آلات تهران با حضور شرکت هایی از چین و فرانسه در فضایی به وسعت 2000 مترمربع در محل نمایشگاه های برج میلاد گشایش یافت.

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۹۸۳۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یزد قطب تولید ماشین آلات نساجی می‌شود

استاندار یزد با اشاره به اینکه نساجی و پوشاک از اولویت‌های اصلی توسعه استان یزد در سند یزد نوین است، گفت: یزد قطب تولید ماشین آلات نساجی می‌شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد ، مهران فاطمی در آیین افتتاحیه سیزدهمین نمایشگاه بین المللی ماشین آلات و محصولات صنعت نساجی و پوشاک در استان یزد با اشاره به ظرفیت‌های بسیار گسترده‌ای که استان یزد در حوزه نساجی دارد اظهار داشت: لازم است که نسبت به معرفی و استفاده هرچه بیشتر از این ظرفیت‌ها تلاش بالاتری انجام شود.

وی با بیان اینکه یکی از مهمترین موضوعاتی که در استان یزد به دنبال آن هستیم، پیاده سازی صنعت به معنای واقعی است خاطرنشان کرد: هدف‌گذاری توسعه صنعت نساجی و پوشاک استان یزد به همراه تبدیل این استان به قطب تولید ماشین آلات صنعت نساجی است تا به این طریق بتوانیم در حوزه نساجی به بالاترین جایگاه ممکن برسیم.

فاطمی با تاکید بر اینکه این اقدام در حوزه صنعت کاشی و سرامیک رخ داده تصریح کرد: در حال حاضر تمامی خط تولید کاشی و سرامیک در استان یزد تولید می‌شود و باید این اقدام را در حوزه صنعت نساجی هم به صورت کامل اجرایی و عملیاتی کنیم.

استاندار یزد توسعه استان یزد را بر اساس سند تحولی یزد نوین دانست و افزود: یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین محورهای توسعه صنعتی استان یزد در سند یزد نوین، صنعت نساجی و پوشاک است و در تلاشیم که بتوانیم این موضوع مهم را محقق کنیم.

وی به سابقه تاریخی یزد در حوزه هنر صنعت نساجی اشاره کرد و گفت: حوزه نساجی و پوشاک؛ یکی از مهم‌ترین محورهای توسعه صنعتی یزد و سند یزدنوین بوده و مسائل مربوط به آن‌ها با جدیت پیگیری می‌شود.

فاطمی در ادامه با اشاره به نام‌گذاری سال 1403 به نام «جهش تولید؛ با مشارکت مردم»، خاطرنشان کرد: بخش نساجی و پوشاک از بهترین بخش‌هایی است که با جلب مشارکت مردم، می‌توان در آن جهش ایجاد کرد.

وی با اشاره به نگاه ویژه مجموعه مدیریتی استان به حوزه نساجی و پوشاک، تصریح کرد: در راستای رونق فعالیت‌های این حوزه، ضمن ارائه تسهیلات مورد نیاز، پیگیری‌های لازم برای حل مسائل موجود به ویژه در حوزه صادرات انجام می‌شود.

استاندار یزد در ادامه یکی از رویکردهای مورد پیگیری در استان را حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان دانست و افزود: یکی از هدف‌گذاری‌های استان در کنار توسعه صنعت نساجی و پوشاک، «تبدیل یزد به قطب تولید ماشین‌آلات نساجی» است.

عالی‌ترین مقام اجرایی استان در همین راستا خاطرنشان کرد: در راستای تحقق هدف‌گذاری مذکور، حمایت‌های لازم از شرکت‌های فعال در این حوزه انجام خواهد شد.

استاندار یزد در پایان عنوان کرد: امید است در پرتو اقدامات مورد پیگیری، استان یزد در حوزه صنعت نساجی، به روزهای اوج خود بازگردد و روز به روز گسترده‌تر شود.

انتهای پیام/781

دیگر خبرها

  • یزد قطب تولید ماشین آلات نساجی می‌شود
  • فرصت توسعه صادرات محصولات و ماشین‌آلات کشاورزی به ترکمنستان
  • افزایش بودجه ماشین‌آلات روستایی استان اصفهان نسبت به کل کشور
  • افزایش بودجه ماشین‌آلات روستایی اصفهان نسبت به کل کشور
  • رسیدگی رئیس قوه قضائیه به وضعیت ماشین آلات دپو شده در گمرک
  • بهسازی خط آهن افغانستان بدون ماشین‌ آلات ایران ممکن نیست
  • آمادگی برای مدیریت بارندگی در اهواز
  • بهسازی خط آهن افغانستان بدون ماشین‌آلات مکانیزه راه‌آهن ایران ممکن نیست
  • محموله ۱۵ میلیاردی لوازم یدکی و لوازم آرایشی قاچاق در توقیف پلیس
  • لوازم یدکی رنو