Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا- هافينگتون پست در گزارشي سرنوشت توافق هسته اي ايران را در آستانه دومين سالگرد طرح جامع اقدام مشترک (برجام) بررسي کرد.
به گزارش سرويس سياسي خبرگزاري آريا، پايگاه اينترنتي هافينگتون پست نوشت: تلاش هاي دولت ترامپ براي بي اعتبار کردن توافق هسته اي ايران علاوه بر تداوم بي ثباتي در منطقه، منافع اين کشور در خاورميانه را نيز در بلند مدت تهديد خواهد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اين پايگاه خبري - تحليلي در گزارشي به قلم اروند ميرسفيان درباره سرنوشت توافق هسته اي ايران نوشت: با نزديک شدن به دومين سالگرد طرح جامع اقدام مشترک (برجام) ترديدها درباره پايبندي دولت ترامپ رئيس جمهور آمريکا به توافق هسته اي ايران رو به افزايش است، که تنش ها را در خاورميانه تشديد مي کند.
رکس تيلرسون وزير امور خارجه آمريکا سيزدهم ژوئن در نشست سنا گفت، هرچند ايران به برجام پايبند بوده است، اما معيار ما براي تعيين پايبندي ايران بسيار پايين بوده است.
اين اظهارات يک روز قبل از نشست ديگر سنا مطرح شد که وزير خارجه تاييد کرد دولت همچنان سياست ايران - از جمله موضع گيري دولت درباره توافق هسته اي- را بررسي مي کند.
تيلرسون بحث کاملا نادرستي را مطرح کرده است. اگر اين معيار براي ديگران ضعيف است، حتما براي آمريکايي ها نيز ضعيف است.
برجام ايران را به اهداف مشخص و قابل اطميناني متعهد مي سازد که کاهش تعداد دستگاه هاي سانترفيوژ اين کشور به دو سوم، کاهش ذخاير اورانيوم غني شده تا نود و هفت درصد و نابود کردن هسته راکتور اراک و بازسازي اين تاسيسات با نظارت بين المللي از جمله آنها است.
بازرسي هاي پيوسته و مستقل آژانس بين المللي انرژي اتمي سازمان ملل اين اطمينان را ايجاد مي کند که ايران به توافق پايبند است. تحريم ها تنها زماني لغو شدند که دو طرف پايبندي به تعهدات را تاييد کردند. در ضمن توني بلينکن معاون سابق وزير امور خارجه آمريکا نظام تحريم ها را «يکي از دقيق ترين ها[..] در تاريخ کنترل سلاح خواند.»
هرچند اهداف تعيين شده براي پايبندي ايران فني و اثبات شدني هستند، اما اهداف تعيين شده براي پايبندي آمريکا به توافق اينگونه نيست. در نتيجه هرچند براي کشورهاي امضا کننده برجام و ديگر کشورهاي جامعه بين المللي مفاد عدم پايبندي ايران به برجام کاملا روشن است، اما دقيقا مشخص نشده است کداميک از اقدامات آمريکا مطابق با برجام است و کدام آن را نقض مي کند.
هرچند آمريکا تحريم هاي هسته اي ايران را مستثني کرده است، آن تحريم ها در عمل لغو نشده اند و تحريم هاي غيرهسته اي نيز همچنان به قوت خود باقي هستند و دسترسي ايران را به نظام مالي بين المللي و مزيت هاي ناشي از آن محدود کرده اند. اين موضوع دولت اوباما رئيس جمهور سابق آمريکا را نگران کرده بود زيرا کاملا درک کرده بود بدون رشد اقتصادي پس از روز اجراي برجام، پايداري اين توافق به خطر مي افتد.
بنابراين دولت گذشته از کانال جان کري وزير وقت امور خارجه و ديگر مقامات آمريکا تلاش کرد براي بانک هاي خارجي روشن سازد چه اقداماتي بر اساس برجام مجاز و چه اقداماتي غير مجاز است. البته اين نشست ها - که هدف آنها کاهش نگراني هاي بانک ها درباره تحريم هاي موجود بود - در دوره ترامپ متوقف شدند.
اظهاراتي مثل انتقاد تيلرسون درباره کارايي توافق تنها ترديدها را درباره موضع گيري دولت آمريکا درباره برجام و پيامدهاي عملي آن افزايش مي دهد. افزايش ترديدها درباره پايبندي دولت ترامپ به اين توافق شرکت هاي خارجي را از سرمايه گذاري در اقتصاد ايران منصرف مي کند. کنگره نيز تصميم دارد تحريم هاي بيشتري عليه ايران تصويب کند که خطر تناقض آن را با تعهدات آمريکا بر اساس برجام افزايش مي دهد.
هرچند برخي انتقادات درباره عناصر اين توافق منطقي است، اما اقدامات دولت آمريکا تنها يک هدف را دنبال مي کند و آن اينست که اعتبار توافق هسته اي را از داخل تضعيف کند. با بررسي موشکافانه مي توان فهميد که انتقادات آنها نه تنها اين توافق، بلکه ديدگاه مذاکرات ديپلماتيک با ايران را هدف قرار مي دهد. دولت آمريکا که به خوبي از تبعات کناره گيري از توافق مطلع است - که براي آن هم به حمايت ديگر کشورهاي گروه پنج به علاوه يک نياز دارد - ظاهرا براي کاهش اعتبار توافق هسته اي به ارائه اظهارنظرهاي بي اساس روي آورده است.
دولت اوباما با آغاز مذاکرات با ايران مشخص کرد اگر بازگرداندن ثبات به منطقه و حل بسياري از مسائل خاورميانه [غرب آسيا] هدف اصلي است، بايد ايران از انزوا خارج شود.
مخالفت آشکار دولت ترامپ با برجام اشتباه محاسباتي درباره منافع راهبردي آمريکا است و مي تواند اين کشور را با خطر درگير شدن بيشتر در جنگ هاي خاورميانه مواجه سازد.
دولت ترامپ بهتر است به جاي انتقاد از پايبندي ايران به توافق هسته اي، پايبندي خود را به اين توافق- و تبعات ژئوپولتيکي نقض برجام براي آمريکا و منطقه - را ارزيابي کند. آمريکا نمي تواند ادامه بي ثباتي در منطقه و انزواي احتمالي از جانب برخي متحدانش را تحمل کند زيرا اين دو عامل منافع بلندمدت واشنگتن را در منطقه تهديد خواهد کرد.


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۰۱۰۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گاردین: سعودی‌ها «پلن ب» را برای معامله کلیدی با آمریکا روی میز دارند

به گزارش خبرآنلاین، بر اساس این گزینه، آمریکا و عربستان توافقنامه‌هایی را در مورد یک پیمان دفاعی دوجانبه، کمک واشنگتن در ایجاد صنعت انرژی هسته‌ای غیرنظامی عربستان و اشتراک گذاری سطح بالا در زمینه هوش مصنوعی و سایر فناوری‌های نوظهور امضا خواهند کرد.

به نوشته گاردین، به تل‌آویو پیشنهاد عادی سازی روابط دیپلماتیک با ریاض در ازای پذیرش راه‌حل دو دولتی برای خاتمه مناقشه ۷۶ ساله اسرائیل و اعراب توسط اسرائیل داده شده بود، اما بر اساس طرح B ریاض، تکمیل قراردادهای آمریکا و عربستان به توافق دولت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی وابسته نخواهد بود.

به گزارش ایسنا، به نظر می‌رسد دولت بایدن حل و فصل این مساله تاریخی را که سالهاست به دنبال آن بوده ، دست‌کم در گرو خرابه‌های غزه قرار نمی‌دهد. آمریکایی‌ها می‌خواهند شراکت راهبردی با عربستان سعودی را تقویت کنند تا نفوذ چین و روسیه را از بین ببرند.

روشن نیست که آیا دولت - چه رسد به کنگره - چنین نتیجه‌ حداقلی را بپذیرد یا خیر. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در اظهارات روز دوشنبه در ریاض، به پیوند دادن توافق آمریکا و عربستان به عادی سازی ریاض-تل‌آویو و پیشرفت به سوی تشکیل کشور فلسطین ادامه داد. بلینکن در مجمع جهانی اقتصاد در پایتخت عربستان گفت: «به نظر من، کاری که عربستان سعودی و ایالات متحده با یکدیگر در زمینه توافقات خود انجام می دهند، به طور بالقوه به تکمیل نزدیک است. اما پس از آن برای پیشبرد عادی سازی، دو چیز لازم است: آرامش در غزه و مسیری معتبر به سوی یک کشور فلسطینی.

با این حال، نشانه‌هایی از تزلزل در اردوگاه بایدن وجود دارد. مقامات آمریکایی که هفته گذشته مصر بودند که توافقات آمریکا و عربستان به طور تفکیک‌ناپذیری با عادی سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی و راه حل دو دولتی مرتبط است، در روزهای اخیر چندان اصراری براین شرط نشان نداده‌اند.

یکی از اهداف سفر بلینکن به ریاض، نهایی کردن توافقات آمریکا و عربستان بود که مقامات دولت آن را تقریباً کامل توصیف کردند. با این حال، آنها تصریح کردند که هیچ پیشرفت نهایی وجود ندارد.

حداقل در ابتدا قرار بود هرگونه توافق آمریکا و عربستان مستقل از تحولات در سرزمین‌های فلسطینی باشد، اما یک پیشنهاد رسمی به اسرائیل و عادی‌سازی روابط با عربستان - یکی از اهداف کلیدی سیاست خارجی اسرائیل - تعمیم داده شد البته در ازای اقدامی «غیرقابل برگشت» برای تشکیل کشور فلسطینی در غزه و کرانه باختری.

امیدواری آمریکا این بود که چنین پیشنهادی به موضوعی در عرصه سیاسی رژیم صهیونیستی تبدیل شود، به ویژه در انتخاباتی که پس از فروپاشی دولت نتانیاهو انجام می‌شود.

به گفته منابع آگاه، بخش هسته‌ای توافق آمریکا و عربستان می‌تواند به ریاض اجازه دهد تا یک کارخانه تبدیل پودر اورانیوم تصفیه‌ شده به گاز داشته باشد، اما عربستان در ابتدا اجازه غنی‌سازی گاز اورانیوم در خاک خود را نخواهد داشت، که این یک محدودیت کلیدی در زمینه توانمندی ساخت بمب هسته‌ای است.

گاردین در ادامه گزارش خود آورده است: بخش سوم این قرارداد شامل کاهش کنترل صادرات تراشه‌های رایانه‌ای مورد استفاده در ابزارهای توسعه هوش مصنوعی به عربستان سعودی است که عنصری کلیدی در آرزوهای عربستان برای تبدیل شدن به قطب فناوری پیشرفته برای منطقه است.

هر سه بخش پیش نویس توافق شامل کمک استراتژیک حیاتی ایالات متحده به امنیت عربستان است. به جای حرکت به سمت برقراری صلح در خاورمیانه و حل وفصل مساله فلسطین، پادشاهی سعودی یک توافق کاملاً دوجانبه را به عنوان دستاوردی برای واشنگتن در تلاش‌هایش برای مهار ایران و رقابت با قدرت‌های بزرگ به ویژه با چین معرفی کرده است.

ریاض به طور پیوسته حجم تسلیحاتی خریداری شده از چین را افزایش داده، و ماه مارس با اعلام توافقش با ایران برای پذیرش میانجیگری پکن در حل اختلافات دوجانبه، دولت بایدن را غافلگیر کرد.

بایدن از ترس از دست دادن نقش خود در خاورمیانه، برخورد سرد با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی را به خاطر اتهاماتی چون دست داشتن در قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی در سال ۲۰۱۸ کنار گذاشت. و برخورد گرم بایدن با ولیعهد سعودی در جریان سفرش به جده در سال ۲۰۲۲ انتقادات فراوانی را موجب شد.

کریستن فونتنروز، مدیر سابق خلیج فارس در شورای امنیت ملی آمریکا، قراردادهای هسته‌ای، دفاعی و هوش مصنوعی را به عنوان دستاوردهای سفر بایدن توصیف کرده و می‌گوید: «این توافق با این فرض تنظیم شد که سعودی‌ها عادی‌سازی با اسرائیل را به میز مذاکره بیاورند. اما دولت اسرائیل در حال حاضر برای جلوگیری از تشکیل کشور فلسطین ارزش بیشتری نسبت به عادی سازی روابط با عربستان قائل است. بنابراین توافقی که اکنون مورد بحث قرار می گیرد دوجانبه است.

گاردین می‌نویسد: با این حال، کاخ سفید در غیاب یک توافق عادی سازی که قدرت تغییر در مناقشه اسرائیل و فلسطین را داشته باشد، تمایلی به دادن این همه هزینه ندارد. مخالفت در کنگره که بیشتر بر سوابق حقوق بشر پادشاهی از جمله قتل خاشقجی متمرکز است، شدیدتر خواهد بود. روز سه‌شنبه فاش شد که العتیبی، فعال جوان سعودی حقوق زنان، پس از بازداشت به دلیل «انتخاب لباس و حمایت از حقوق زنان» به‌طور مخفیانه توسط دادگاه ضد تروریسم به ۱۱ سال زندان محکوم شده است.

310310

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902122

دیگر خبرها

  • واکنش وزیر دفاع انگلیس به تحریمش از سوی ایران/ مخالفت امارات با استفاده آمریکا از پایگاه های نظامی در این کشور/ حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه/ رایزنی محرمانه دولت بایدن و عربستان درباره یک توافق
  • مثلث آمریکایی چه هدفی را در تقابل با فعالیتهای هسته‌ای ایران دنبال می‌کنند؟ / نقشه راه گروسی در تهران پس از عملیات وعده صادق
  • در سفر رافائل گروسی به تهران موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • آیا در سفر گروسی موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • سرکوب جنبش‌های اعتراضی دانشجویان حامی فلسطین جلوه حقوق بشر آمریکایی است
  • توافق نزدیک عربستان با آمریکا؛ آل‌سعود هسته‌ای می‌شود؟
  • آمریکا خود را به دیوانگی زد و برجام را پاره کرد /واکنش ها به اعتراضات دانشجویی در آمریکا از تریبون نماز جمعه
  • جهان برای تحقق آرمان فلسطین به پا خواسته است
  • آمریکا و عربستان در مسیر توافق هسته‌ای غیرنظامی؟
  • گاردین: سعودی‌ها «پلن ب» را برای معامله کلیدی با آمریکا روی میز دارند