Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک باستان شناس گفت: اگر تعداد آثاری که از دوره های گذشته باقی مانده را بررسی کنیم، می‌بینیم که چیزی در حدود ۲۰ اثر بیشتر نیست و یا حتی اگر به بناهایی که از دوره صفوی وجود دارد بنگریم، می بینیم آن توصیفی که در متون از آن نام برده شده است و نقشه ها و کروکی‌ها و تصاویری که از آنها است با هم همخوانی ندارد پس می‌توان گفت عمده این بناها به دلایل مختلف تخریب شده و امروز با تعداد انگشت شماری از این بناها مواجه هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش خبرنگار ایسنا، علی شجاعی در برنامه "کاوش باستان شناسی در محل کاخ جهان نما" اظهار کرد: اصفهانجایگاه بسیار مهمی نه تنها در ایران بلکه در کل جهان به ویژه در دوره اسلامی داشته است.

وی افزود: اگر منابع تاریخی را بررسی کنیم می‌بینیم در یکی از تقسیم بندی‌هایی که در کتاب‌های جغرافیایی صورت گرفته، ایران به دو قسمت شرقی و غربی تقسیم شده است که در بخش شرقیخراسان با مرکزیت نیشابور و در بخش غربی جبال یا عراق عجم با مرکزیت اصفهان را داریم و این تقسیم بندی مورد استفاده شرق شناسان نیز قرار گرفت و آنها در بسیاری از تحلیل‌های تاریخی هنری خود از آن استفاده کردند.

این باستان شناس گفت: در کل سرزمین ایران بعد از نیشابور از اصفهان به عنوان بزرگترین شهر به خصوص در قبل از دوره مغول نام برده شده است به همین دلیل در متون صفت‌هایی همچون "ناف عراق"، "گنجینه عراق"، "اعظم بلاد عراق"، "چشم سرزمین‌های جبال" و یا "اشعر بلاد جبال" نام برده شده است.

شجاعی افزود: اهمیتی که اصفهان داشته عمدتاً به خاطر شرایط جغرافیایی بوده است که گذشتگان ما توانسته بودند به نحو احسن آن را به صورت بالفعل در بیاورند و یکی از ویژگی‌های شاخص موضوع آب و هواست، اگر منابع تاریخی را بررسی کنیم مهمترین صفتی که برای شهر اصفهان گفته شده این است که آب و هوایی برتر از دیگر مناطق دارد، که این خود جاذب جمعیت است.

وی اظهارکرد: یکی دیگر از ویژگی‌هایی که اصفهان دارد مرکزیت آن در ایران است و این ویژگی پتانسیل‌هایی را برای اصفهان به وجود آورده است به صورتی که از اصفهان به عنوان بارکده نام برده شده و این مرکزیت باعث دسترسی راحت تر به اصفهان نیز می باشد.

این باستان شناس گفت: در منابع جغرافیایی تمامی مناطق قابل سکون به هفت کشور و هفت اقلیم تقسیم شده که مرکز آن ایران است. ریشه این تقسیم‌بندی به دوره قبل از اسلام برمی‌گردد اما در دوره اسلامی افراد مهمی مانند ابوریحان بیرونی به آن اشاره کردند.

شجاعی اظهار کرد: برخی دانشمندان، اصفهان و برخی دیگر بغداد را به عنوان اقلیم چهارم نامگذاری کرده‌اند و متن‌هایی را داریم که مناظره بین اصفهان و بغداد است و هر کدام از شهرها می‌خواهند برترین بودن خود را به رخ بکشند.

وی افزود: یکی دیگر از ویژگی‌های اصفهان استقرار حیات پایدار است که در تمامی دوره‌های تاریخی چه قبل و چه بعد از مغول در آن می‌بینیم. شهرهایی مثل نیشابور و ری از شهرهای بسیار مهم ما در قبل از دوره مغول هستند که به واسطه حمله مغول دیگر نتوانستند به شکوه خود دست پیدا کنند اما ویژگی اصفهان این است که هم در قبل از دوره مغول و هم در بعد از دوره مغول به عنوان مرکز نخست و به عنوان یکی از شهرهای مهم از آن نام برده شده است.

این باستان شناس گفت: اهمیت اصفهان باعث شده است که تمامی منابع به بهانه‌های مختلف به اصفهان اشاره کنند و فرصتی خوب را برای محققان فراهم آورده تا بتوانند ویژگی‌های شهری را از بین نوشته‌های دانشمندان گذشته استخراج کنند.

شجاعی اظهار کرد: علاوه بر درون شهرها، حومه شهرها نیز مورد توجه شاهان بوده است به صورتی که برخی کاخ‌های خود را در خارج از دیواره شهر می ساختند که شاید یکی از دلایل آندوری از هیاهوی شهر باشد.

وی با اشاره به سخنی از مستوفی گفت: با توجه به متون حداقل تعدادی از روستاهایی که اطراف اصفهان بوده‌اند قابلیت‌های شهر را داشتند که البته همه اینها زیر سایه عظیم اصفهانبه اسم روستا شناخته می شده‌اند.

این باستان شناس گفت: اگر تعداد آثاری که از دوره‌های گذشته باقی مانده را بررسی کنیم، می‌بینیم که چیزی در حدود ۲۰ اثر بیشتر نیست و یا حتی اگر به بناهایی که از دوره صفوی وجود دارد بنگریم، می بینیم آن توصیفی که در متون از آنها شده است و نقشه‌ها و کروکی‌ها و تصاویری که از آنها است با هم همخوانی ندارد و می‌توان گفت که تنها مشتی در برابر خروار است و عمده این بناها به دلایل مختلف تخریب شده و ما با تعداد انگشت شمار از این بناها مواجه هستیم.

شجاعی افزود: شواهدی که از این بناها در لایه‌های زیرین شهر ما پنهان شده بود در یک سده اخیر و به خصوص در چند دهه اخیر به واسطه فعالیت های به اصطلاح عمرانی که در شهر اصفهان صورت گرفت تخریب شده و از بین رفت. در کشورهای اروپایی نیز این اتفاق افتاده است تا اینکه به این نتیجه رسیدند که باید صبر کرد و آثاری که در زیر زمین و ارزشمند است را شناخت.

وی در خصوص کاخ جهان نما گفت: تلاش کرده‌ایم در این خصوص رویکردی مطالعاتی و همه جانبه برای شناخت محوطه داشته باشیم و در کنار کاوش میدانی تلاش شده که با استفاده از منابع مکتوب، روایت های شفاهی، بررسی‌های باستان شناختی، باستان‌شناسی بنا، مطالعات سنجش از دور و مطالعات آزمایشگاهی بتوانیم حداکثر اطلاعات را از این محوطه ارزشمند که بخشی از دولتخانه صفوی بوده است به دست آوریم و لازم به ذکر است که همچنان مطالعه ادامه دارد و بر روی برخی داده ها در حال کار هستیم و برای کارهای جدی‌تر برنامه ریزی کرده ایم.

این باستان شناس گفت: کاخ را در ابتدای خیابان چهارباغ قرار داده اند، متصل به عمارت های سلطنتی دانستند و بیان کرده اند که تنها خود شاه و خانواده او امکان ورود از داخل کاخ به خیابان چهارباغ را داشتند و بقیه افراد می باید از درب دیگری و در جوار این کاخ به خیابان چهارباغ وارد شوند.

شجاعی ادامه داد: ویژگی کاخ به صورتی بود که امکان بازدید تنها از داخل کاخ ممکن بوده و از بیرون کاخ امکان بازدید داخل را نداشته اند و این به دلیل کارکرد کاخ و حضور زنان حرمسرا در این بنا بوده است.

وی تاکید کرد: سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری تغییراتی را در محوطه کاخ داده و آن را برای بازدید عموم آماده کرده است و باید برای این کار از آن تشکر کرد اما اگر تیم کاوش را درجریان قرار می دادند ما بدون چشم داشت و باکمال میل میتوانستیم اطلاعات خود را در اختیار آن ها قرار دهیم که به بهترین صورت آن را آماده کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۱۱۷۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اصفهان برخوردار از تفکر پایداری است/ کلنگ دفتر شورای استان را به زمین خواهیم زد

رئیس شورای اسلامی استان اصفهان گفت: در شرایطی که همه شهرها اصفهان را برخوردار می‌دانند، باید بگوییم که ما برخوردار از غیرت، شهادت، ولایت‌مداری هستیم و تفکر ما تفکر پایداری در حوزه توسعه است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، جواد توحیدی‌راد امروز_ پنجشنبه سیزدهم اردیبهشت_ در همایش رؤسای شوراهای اسلامی شهرستان‌های استان اصفهان اظهار کرد: شوراها در کشور ما نمادی از دموکراسی است و همیشه ثابت کرده‌ایم نظام در دست مردم قرار دارد و مردم و شوراها همواره پشتیبان نظام و شهدا در فتنه‌های همه ساله بوده‌اند.

وی از همراهی اعضای شوراها برای رفع مشکلات استان قدردانی کرد و افزود: جمع شورای استان در این دوره جمع بسیار خوبی بوده است، امروز نگاه ما نگاه استانی است از آب و ریزگردها گرفته تا آلودگی هوا نگاه ما نگاه محیط زیستی در استان است و همیشه تلاش کرده‌ایم برای رفع مشکلات مردم تلاش کنیم.

رئیس شورای اسلامی استان اصفهان با اشاره به حمایت استاندار از جلسات شورایی تصریح کرد: طی این دو سال و پنج ماهی که از عمر شورا گذشته است، در بسیاری از مسائل از جمله زیست‌محیطی سطح کشور پیشگام بوده است و برای همین در سطح کشور از اصفهان تقدیر شده است.

توحیدی‌راد ادامه داد: کمیسیونی به عنوان محیط زیست در شورای استان ایجاد کردیم و تفاهم‌نامه‌ای را در این خصوص با مدیرکل محیط زیست استان ایجاد کردیم و همین امر موجب شد تهران به تبعیت از آن تفاهم نامه‌ای را رئیس شورای عالی استان‌ها با رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست بسته شود.

وی ادامه داد: ما همواره مهمان استانداری بوده‌ایم، اما باید شورای استان دفتری را برای خود داشته باشد و بنابراین به دنبال زمینی هستیم که کلنگ آن را در این دوره به زمین بزنیم.

رئیس شورای اسلامی استان اصفهان گفت: بسیاری از مباحث مطرح شده در کارگروه‌ها و کمیسیون‌های تخصصی شورایی استان اصفهان منتج به ایجاد قانون در مجلس شده است، در همین زمینه پنج طرح را فرستاده‌ایم که آخرین آن در هفته گذشته بود.

وی اضافه کرد: در بند ۹ سازمان همیاری‌ها انتخاب حسابرس با ما است، در دولت قبل رئیس شورا امضا می‌کرد و نظارتی بر عملکرد حسابرس نبود اما در این دوره عملکرد حسابرس را در سازمان شهرداری‌ها نظارت کرده‌ایم و کمیسیونی ویژه آن گذاشتیم و توانستیم عملکرد خوبی را به جای گذاشتیم.

توحیدی‌راد تاکید کرد: ۵ میلیارد تومان اوراق برای اتوبان شرق اصفهان به همت شوراها اختصاص داده شد، در حوزه انتخابات اخیر به مدیرکل سیاسی مسائل شوراها را تبیین کردیم.

وی از اعضای شوراها تقدیر و خاطر نشان کرد: با وجود مسافت طولانی در ۹۷ درصد جلسات استانداری شرکت کرده‌ام و به نظرم اگر شوراها جایگاه خود را بهتر بشناسند می‌توانند مسائل را طبق قانون حل کنند.

رئیس شورای اسلامی استان اصفهان تعاملات شوراها با نماینده عالی دولت، فرماندار، نماینده مجلس و امام جمعه را ضروری دانست و تاکید کرد: این مهم موجب می‌شود مشکلات شهری و روستایی خیلی راحت‌تر رفع شود تا مسیر تسهیل راه‌های روستایی و شهری را فراهم کنیم.

وی با تاکید بر اینکه باید تا پایان دوره شوراها برای اصفهان کاری کنیم، یادآور شد: افتخار ما است که اصفهانی هستیم، در شرایطی که همه شهرها اصفهان را برخوردار می‌دانند باید بگوییم که ما برخوردار از غیرت، شهادت، ولایت مداری هستیم و تفکر ما تفکر پایداری در حوزه توسعه است، ممکن است نگاه کشور به ما برخوردار باشد و برخی اعتبارات را به ما کم می‌دهنداما افتخارمان این است که در استانی شهید پرور زندگی می‌کنیم.

کد خبر 749976

دیگر خبرها

  • اصفهان برخوردار از تفکر پایداری است/ کلنگ دفتر شورای استان را به زمین خواهیم زد
  • برگزاری نمایشگاه نقاشی در حمام تاریخی شیخ سلماس
  • تعطیلی بناهای تاریخی استان در نیمه اردیبهشت
  • معرفی ریسباف محور طرح های سرمایه گذاری گردشگری اصفهان
  • ثبت ۵ اثر طبیعی شهرستان سپیدان در فهرست آثار طبیعی ملی
  • اسراری که گورهای تاریخی افشا کردند
  • انتقاد از سریال «حشاشین» به رسانه‌های عرب‌ زبان رسید
  • وجه تسمیه شهر «نائین» چیست؟
  • از باستان‌شناسی خلیج‌فارس غافل مانده‌ایم
  • تخریب آثار تاریخی در باران شدید کرمان؛ قسمت اسلامی قلعه نرماشیر ریخت