Web Analytics Made Easy - Statcounter

در نشست تخصصی آسیب شناسی حرفه‌ خبرنگاری در ارومیه میثاق نامه اخلاق خبرنگاری توسط اصحاب رسانه آذربایجان غربی امضا شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، ارتباط میان اخلاق، رسانه و نحوه تعامل آن‌ها از جمله موضوعات محوری است که در چند دهه اخیر اذهان محققان را به خود معطوف داشته است و امروزه تعامل میان این دو واقعیت، دو متن، دو نهاد و دو عنصر فرهنگی و تکنولوژیکی دست‌مایه بررسی‌های علمی و تأملات محققانه واقع شده است و نقطه تلاقی این دو از منظرهای گوناگون جامعه‌شناسی، دانش ارتباطات، اخلاق و فرهنگ مورد بحث قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این تعامل با چرخه سوم یعنی فرهنگ نیز رابطه دارد و در واقع فرهنگ بستر وقوع انواع ارتباط از جمله ارتباط اخلاق و رسانه است بنابراین دو مفهوم ترکیبی پربسامد اخلاق رسانه‌ای و رسانه اخلاقی از رهگذر توجه به نحوه تعامل اخلاق و رسانه پدید آمده‌اند.

اخلاق در حوزه رسانه‌ها به ویژه اخلاق رسانه‌ای از جمله موضوعاتی است که در محیط‌های علمی ما چندان مورد بحث عالمانه و دستمایه تحقیق روشمند قرار نگرفته است و این نکته در انتشار مقالات و کتاب‌ها به روشنی مشاهده می‌شود درحالی‌که اخلاق رسانه می‌تواند در ابعاد وسیعی گسترش پیدا کند به گونه‌ای که همه رفتارهای فردی و جمعی و همه رسانه‌های سمعی، بصری و مکتوب را پوشش دهد و این پوشش وسیع، به خوبی اهمیت و ضرورت پرداختن بیشتر به موضوع را نشان می‌دهد.

اخلاق رسانه‌ای حوزه‌ای فرعی از اخلاق عملی است و خود عناوین و بخش‌های متعددی مثل اخلاق روزنامه‌نگاری، اخلاق رسانه‌های سمعی و بصری، اخلاق در محتوای فیلم، اخلاق در نمایش تئاتری، اخلاق در نقاشی و هنرهای تصویری، اخلاق در تألیف و انتشار کتاب و اخلاق در فضای مجازی را در بر می‌گیرد.

در باب تعامل اخلاق و رسانه کمتر آثار معتبر و یا معتنابه‌ای می‌توان یافت در واقع فقر منابع در این زمینه سبب شده است که نتوان قواعد اخلاقی و معیارهایی در باب اخلاق ارائه نمود که رسانه‌های ارتباط جمعی بدان پایبند باشند.

مراد از معیارهای اخلاقی اصول اخلاقی و ضرورت اجرای آن رعایت موازین اخلاقی اعتمادسازی بین حکومت، شهروندان و مخاطبان رسانه‌ها و انجام بهتر فعالیت‌های حرفه‌ای و پایبندی شهروندان به اخلاق عمومی و اجتماعی از یک سو، و پایبندی ارباب رسانه‌ها به اخلاق و نهادینه شدن اخلاق در رسانه‌ها از سوی دیگر است.

تبیین اخلاق رسانه و جایگاه بایسته اخلاق در رسانه گامی اساسی است که از یک سو،‌ وظیفه ارباب رسانه‌ها و از سوی دیگر، وظیفه نظام سیاسی را در اشاعه اخلاق در رسانه‌ها و پایبندی آنان به اخلاق اجتماعی را نشان می‌دهد و این مهم می‌تواند مبنای درست تعامل و اخلاق و رسانه باشد.

امروز تبیین و تدوین اخلاق حرفه‌ای و جایگاه بایسته اخلاق در رسانه یک ضرورت بیتردید جامعه ماست و این کار در محدوده اخلاق کاربردی، جامعه‌شناسی ارتباط جمعی، تا حدی به فقه، اخلاق و تا اندازه‌ای به فلسفه اخلاق، دانش ارتباطات و علوم وابسته باز می‌گردد.

روز چهارشنبه نشستی با موضوع نشست تخصصی آسیب شناسی حرفه‌ای خبرنگاری در محل فرهنگ سرای رسانه شهرداری ارومیه برگزار شد.

فقدان استقلال خبرنگاران

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان غربی در این جلسه اظهار کرد: سال 93 ارزیابی انجام شده در مورد سرمایه‌های اجتماعی کشور صورت گرفت که بر اساس این گزارش جایگاه خبرنگاری و روزنامه نگاری در بین مردم بسیار پایین است و در این ارزیابی اساتید دانشگاه، دبیران مدارس و پزشکان در رتبه‌های برتر قرار دارند و باید تلاش کنیم تا توجه مخاطب را به خود جلب کنیم.

هوشنگ عطاپور با اشاره به آسیب‌های خبرنگاری گفت: نبود استقلال خبرنگار یکی از آسیب‌های این حرفه است بنابراین باید به صورت مستقل عمل کنیم تا رسانه همانند کشورهای توسعه یافته اولویت محسوب شود و وظیفه سخن گویی نهاد مدنی را به جای آوریم.

وی خاطرنشان کرد: نبود امنیت شغلی یکی دیگر از مشکلات حرفه خبرنگاری است که فرد خبرنگار از آینده شغلی خود خبر ندارد و این موضوع تبدیل به نگرانی در بین اصحاب رسانه شده است و نبود قانون کپی رایت یکی دیگر از آسیب‌هاست که باید اصحاب رسانه به حقوق دیگر خبرنگاران احترام بگذارند.

عطاپور تصریح کرد: غیر حرفه‌ای بودن نیز سبب از بین رفتن سرمایه‌های اجتماعی می‌شود و اعتماد مردم از رسانه سلب می‌شود و خبرنگاران باید به صورت تخصصی عمل کنند چرا که مدت طولانی است که خبرنگار عمومی منقضی شده است و درآمد پایین یکی دیگر از مشکلات این حرفه است.

وی افزود: فقدان نظام صنفی خبرنگاری مشکل اصلی خبرنگاران آذربایجان غربی است و برای جلوگیری از آسیب‌های خبرنگاری باید این مهم مورد توجه مسئولان قرار گیرد و خانه مطبوعات نمی‌تواند متولی خوبی برای توجه به اصحاب رسانه باشد و باید همانند دیگر مشاغل خبرنگاران نیز نظام صنفی داشته باشند.

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری آذربایجان با اشاره به دیگر آسیب‌های حرفه خبرنگاری تاکید کرد: نداشتن مصونیت خبری، وجود تبعیض رسانه‌ای، ناپایداری اقتصاد ملی و وابستگی به احزاب و دستگاه‌های مختلف از دیگر مشکلات حرفه خبرنگاری است که نیازمند توجه بیش از پیش مدیران است.

عبور از روزنامه نگاری سنتی به مدرن

مدیر خانه مطبوعات آذربایجان غربی نیز در این اظهار کرد: نقد درونی با مقوله درون شکافی بسیار متفاوت است و باید آسیب شناسی در حرفه خبرنگاری را بیش از پیش مورد توجه قرار دهیم و کاستی‌ها باید بررسی شوند تا در راستای جبران این موضوعات گام برداریم تا بتوانیم قسمتی از مشکلات اصحاب رسانه را برطرف کنیم.

یوسف پیربداقی گفت: در عصری زندگی می‌کنیم که روزنامه نگاری سنتی، نیمه صنعتی و صنعتی منسوخ شده است و باید به روزنامه نگاری فرا صنعتی روی بیاوریم و در این دوران جریان روزنامه نگاری ما با فقر محتوا روبرو است و اگر نتوانیم این بحران را پشت سر بگذاریم و به دوران روزنامه نگاری حجمی برسیم با مشکلات بسیاری روبرو می‌شویم.

وی خاطرنشان کرد: در اسرع وقت سامانه خبرنگاران را سر و سامان می‌بخشیم و به فکر جمع آوری آرشیو اخبار اصحاب رسانه هستیم و این موضوع در سایت جدید خانه مطبوعات مورد توجه مسئولان است و تلاش می‌کنیم تا مشکلات بیمه را نیز تا حدودی برطرف کنیم.

پیربداقی تصریح کرد: شرط حوزه رسانه کاری وارستگی است و اگر فردی در این موضوع دچار تزلزل شود بحث میثاق نامه و اخلاق حرفه‌ای خبرنگاری به خودی خود کنار می‌روند و برای اینکه بدانیم این مهم را رعایت کرده‌ایم باید در چنین جلساتی حضور یابیم و خود را مورد سنجش قرار دهیم.

وی افزود: اگر بتوانیم اثری تولید کنیم که مخاطب بتواند با آن ارتباط برقرار کند و موجب آرامش فرد شود کار خود را به سرمنزل مقصود رسانده‌ایم در غیر این صورت از این مهم باز مانده‌ایم و تمامی اصحاب رسانه و عموم مخاطبان رسانه‌ها باید سواد رسانه‌ای داشته باشند تا با موضوعات آشنا شوند.

مدیر خانه مطبوعات آذربایجان غربی تاکید کرد: خبرنگاران هیچ متولی و پشتوانه قدرتمندی ندارند و روابط عمومی‌ها که با مضمون دفاع از حقوق اصحاب رسانه ایجاد شده‌اند امروزه به دنبال دفاع از حقوق خود هستند بنابراین اصحاب رسانه تلاش کنند تا با قلم خود از خود و حقوق خود دفاع کنند.

ضرورت بیمه خبرنگاران از سوی خانه مطبوعات

مدیرکل روابط عمومی استانداری آذربایجان غربی نیز در این جلسه اظهار کرد: قول می‌دهیم تا موضوع امکانات ورزشی برای بانوان را با رئیس اداره کل ورزش و جوانان در میان بگذاریم و امکانات و اعتبارات لازم را از اداره دریافت کنیم تا سهمی در ایجاد انگیزه و نشاط بین اصحاب رسانه داشته باشیم و متولی این موضوع روابط عمومی استانداری نیست ولی تعاملات لازم با اداره کل ارشاد و فرهنگ اسلامی را ایجاد می‌کنیم.

حسام شیرازه گفت: روابط عمومی‌ها با فقدان افراد کار نابلد مواجه هستند و ما این انتقاد را که همیشه از سوی اصحاب رسانه ایراد می‌شود را قبول داریم و در جلسات شورای هماهنگی روابط عمومی استان آذربایجان غربی جلسه‌ای نیست که در این مورد سخن به میان نیاوریم و موضوع را به میزانی بزرگ کردیم که معاون اول رئیس جمهور بخش نامه‌ای صادر کردند که افراد مشغول در روابط عمومی دارای مدارک دانشگاهی باشند و یا تجربه لازم در این زمینه را داشته باشند.

وی خاطرنشان کرد: متقاضی در عرصه روابط عمومی بسیار کم است و اگر افرادی وجود دارند با کوچک‌ترین انتقادات از زیر کار در می‌روند و در برخی از دستگاه‌ها روابط عمومی‌ها با مدارک دانشگاهی نامتناسب با این شغل استخدام شده‌اند که با این موضوع برخورد می‌کنیم.

شیرازه تصریح کرد: هیچ گونه نامه‌ای از سوی دولت ارسال نشده است که دعوت به جلسات چینشی باشد و اگر کوتاهی بوده باشد از سوی روابط عمومی است و در بسیاری از سالن‌ها گنجایش بیش از 20 الی 30 نفر را نداریم از این رو نمی‌توانیم افراد بسیاری از رسانه‌ها را دعوت کنیم و از این به بعد تلاش می‌کنیم جلسات چرخشی باشد تا دلخوری ایجاد نشود.

وی افزود: بیمه خبرنگاری باید از سوی مسئولین مورد توجه قرار گیرد و این موضوع را تا حدودی پیگیری کرده‌ایم و سخنان با سازمان رئیس بودجه و برنامه ریزی استان در میان گذاشته شده است که اگر خانه مطبوعات در بیمه خبرنگاران پا پیش بگذارد اعتباری برای خانه مطبوعات در نظر می‌گیریم تا خبرنگاران بیمه شوند.

تقلیل تیراژ چاپ نشریات محلی آذربایجان غربی

مسئول خانه مطبوعات اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی نیز در این جلسه اظهار کرد: خبرنگار می‌تواند از مسئولی در مورد نحوه عملکرد، حضور و عدم حضور در جلسات و دیگر موارد سؤال کند و پاسخ بخواهد ولی نمی‌تواند برای مسئول تعیین تکلیف کند و این یک آسیب برای حرفه خبرنگاری است که باید بیش از پیش مورد توجه اصحاب رسانه قرار گیرد.

امید سیاح گفت: دو دولت قبلی خانه مطبوعات با هزینه خود خبرنگاران را بیمه می‌کرد که هیچ صندوق و اعتباری در این مورد وجود نداشت و در این راستای مدیر مسئولان بسیاری از افراد غیر خبرنگار را بیمه می‌کردند و خبرنگاران از این مهم بی بهره می‌ماندند.

وی خاطرنشان کرد: از همین رو در دولت یازدهم قرار بر این شد که مدیران مسئول خبرنگاران را بیمه کنند و وقتی مدیر مسئول وجود دارد نمی‌توان گفت که خانه مطبوعات و یا دولت خبرنگار را بیمه کند و مدیر مسئولی که تعداد 6 نفر خبرنگار را بیمه کند حق بیمه این تعداد افراد به مدیر مسئول پرداخت می‌شود.

سیاح تصریح کرد: نبود آگهی و کمبود درآمد برای مدیران مسئول یکی از دلایلی است که نمی‌توانند خبرنگاران خود را بیمه کنند و جذب و فراری دادن مخاطب به خود خبرنگار مربوط می‌شود و باید توجه کنیم که اخبار ما مخاطب را جذب کرده است یا مخاطب از اخبار دوری می‌کند.

وی افزود: مدیران دستگاه‌ها و سازمان‌ها علاقه‌ای به چاپ آگهی‌ها در نشریات محلی را ندارند و به نشریات کشوری توجه دارند و این در حالی است که 100 تیراژ از نشریات کشوری به استان ارسال می‌شود ولی نشریات محلی تعداد 500 تیراژ چاپ می‌کنند از این رو از مدیران انتظار می‌رود تا با نشریات محلی بیش از پیش تعامل داشته باشند.

در پایان این نشست میثاق نامه اخلاقحرفه‌ای خبرنگاری توسط اصحاب رسانه آذربایجان غربی امضا شد.

انتهای پیام/

میثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاران ارومیهمیثاق نامه اخلاقی خبرنگاری به امضای خبرنگاران آذربایجان غربی رسید+تصاویر R41361/P1377/S6,48/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۲۴۲۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صابری فومنی طنز را با رعایت مرزهای اخلاقی وارد جریان رسانه‌ای کرد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به هشتمین جشنواره «طنز پهلو» نوشت: صابری فومنی با قوت و با ایمان توانست ضمن رعایت مرزهای اخلاقی، طنز را به ویژه در حوزه سیاسی و اجتماعی وارد جریان رسانه‌ای کشور کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی به هشتمین جشنواره «طنز پهلو» پیامی صادر کرد که متن آن بدین شرح است:

«خدمت عزیزان شرکت کننده در این همایش فاخر عرض سلام، ادب و احترام دارم.

سال گذشته توفیق داشتم به صورت حضوری خدمت مردم شریف فومن و مسئولان فرهنگی و هنری استان در این جشنواره رسیدم ولی امسال این توفیق به دلیل تقارن آن با مأموریت‌های کاری از من سلب شد.

در ابتدا جا دارد یاد و خاطره مرحوم صابری فومنی را گرامی بدارم که انصافاً این شخصیت بزرگ در طول حیات پر برکت خویش روزنامه‌نگار و فرد رسانه‌ای مولف بود.

فرق یک فرد رسانه‌ای یا یک فرد مولف با غیرمولف در این است که فرد مولف حوزه جدیدی را تعریف می‌کند و فصل نوینی را در فعالیت‌های آن بخش آغاز می‌کند ولی فرد غیر مولف در نهایت موفقیتش در ادامه یک مسیر است.

مرحوم کیومرث صابری فومنی را هنرمند و روزنامه‌نگاری مولف می‌دانیم چراکه با قوت و با ایمان توانست ضمن رعایت مرزهای اخلاقی، طنز را به ویژه در حوزه سیاسی و اجتماعی وارد جریان رسانه‌ای کشور کند.

یادم نمی‌رود در ابتدای دهه شصت و اوایل دهه هفتاد هر جا می رفتیم صحبت از طنزهای گل آقا بود. این طنز ضمن اینکه مرزهای اخلاق را رعایت می‌کرد با استفاده مبتکرانه از تصویر و جملات نغز، مسائل و مشکلات اجتماعی را گوشزد می‌کرد و این توفیق بزرگی بود که مرحوم فومنی به دست آورد.

صابری فومنی روزنامه‌نگار انقلابی، هم نفس با شهید والا مقام شهید رجایی و مورد عنایت ویژه رهبری عزیز انقلاب حضرت آیت الله خامنه‌ای بود. مرحوم گل آقا از موقعیت سیاسی ویژه‌ای که در حاکمیت از آن برخوردار بود به هیچ وجه در کار حرفه‌ای خود استفاده نکرد بلکه به عنوان یک روزنامه‌نگار و هنرمند به ارائه هنر خودش پرداخت.

حوزه طنز را می‌شود به قبل و بعد از دوره حضور این مرد بزرگ تقسیم کرد یعنی طنز قبل از ظهورصابری فومنی و طنز بعد از ظهور صابری فومنی. باید اذعان کنیم بعد از صابری فومنی هنوز طنز در کشور ما تقویت نشده است و به جایگاهی که صابری طنز را رساند فاصله زیادی دارد. امیدوار هستم همایشی که در حال برگزاری است بتواند به این جریان کمک کند.

ضمن تشکر از همکارانم در معاونت رسانه‌ای باید این اعتراف تلخ را مطرح کنم که هنوز از اقدامات وزارت فرهنگ و معاونت رسانه‌ای در حوزه تقویت طنز راضی نیستم و این را نقص می‌دانم.

دوستان من حتماً برای رفع این نقص تلاش کنند، از روزنامه گران و فعالان حوزه طنز باید حمایت کنیم به هر حال فضای مکتوب محدودیت هایی دارد و باید در راهبردهای سال ۱۴۰۳ در حوزه رسانه‌ای تلاش کنیم که به شکلی جدی‌تر به حوزه طنز بپردازیم.

از همین سخنگاه این مطالبه را به عنوان مطالبه‌ای اداری به دوستان خودم مطرح می‌کنم و امیدوار هستم بتوانند گزارش های فصلی خوبی را به من در مورد پیشرفت کار در این حوزه تخصصی بسیار مورد نیاز جامعه ایرانی ارائه دهند که حاکی از پیشرفت کار باشد.

طنز، بیان واقعیت‌های تلخ جامعه به صورتی که مخاطب را درگیر کند، است: خنده تلخ من از گریه غم‌انگیزتر است. می‌خواهد با نشاندن خنده بر لب مخاطب آسیبی را مطرح کند که مورد نیاز است از طرفی جامعه دچار مشکلات اقتصادی است و موجب شده است جامعه گاهی اوقات خود را عبوس نشان دهد طنز این حسن را دارد در عین حالی که در مورد آسیب تذکر می‌دهد اخم ها را هم از چهره جامعه باز می‌کند.

از همکاران رسانه‌ای خواهش می‌کنم به این مطلب بپردازند. در وزارت فرهنگ و معاونت رسانه‌ای آماده پشتیبانی کامل از طنازان، روزنامه‌نگاران و هنرمندان این عرصه و منتظر پیشنهادات خوب شما هستیم.

علاوه بر اینکه از همکارانم مطالبه بهبود کار را دارم به سمت شما عزیزان متخصص در این حوزه دست تمنا و درخواست برای یاری جهت ارتقای وضعیت فعلی دراز می‌کنم.

ان شاءالله در پناه خداوند باشید و ما را از دعای خیرتان محروم نفرمائید.»

هشتمین جشنواره طنز و رسانه «طنزپهلو» با همکاری معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در حال برگزاری است و عباس حسین‌نژاد دبیری این دوره را به عهده دارد.

کد خبر 749490

دیگر خبرها

  • امضای تفاهم نامه چاپ شناسنامه مکانیزه در اصفهان
  • آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعه طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی/ بخش نخست
  • صابری فومنی طنز را با رعایت مرزهای اخلاقی وارد جریان رسانه‌ای کرد
  • آزمون‌ پذیرش مؤسسه آموزش عالی اخلاق اسلامی در خردادماه
  • ارتقا دانشی و عملیاتی در حوزه اخلاق نیاز جامعه امروز است
  • غزه امروز دایره المعارف پرآوازه بی‌اخلاقی‌های غرب است
  • نمایشگاه اکسپو فرصتی برای امضای تفاهم نامه های همکاری است
  • نمایشگاه اکسپو فرصتی برای امضای تفاهم نامه است
  • نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴ فرصتی برای امضای تفاهم نامه‌های دوجانبه و چند جانبه است
  • امضای تفاهم‌نامه‌ همکاری شرکت ملی نفت برای توسعه میدان‌های گازی