Web Analytics Made Easy - Statcounter

در پیمانه اقتصادی، هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و اتفاقات جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه موضوعاتی همچون گرانی بی رویه گوشت در قصابی ها جای سؤال است، کاهش قیمت طلا با افزایش ارزش دلار و اوراق قرضه، اولتیماتوم مجلس به دولت برای کاهش قاچاق، فقط ۲۵ درصد از تولیدکنندگان کفش فعالند، کاهش ۳ درصدی قیمت نفت با افزایش تولید آمریکا، کاهش واردات نفت ژاپن از ایران به نصف و کاهش مالیات خرید و فروش مسکن را در بر دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



گرانی بی رویه گوشت در قصابی ها جای سؤال است
رئیس انجمن صنفی گاوداران با اشاره به اینکه واردات گوشت تأثیر چندانی بر قیمت های بازار نداشته است، معتقد است: نرخ هر کیلو گوساله با کاهش 500 تومانی در بازار روبرو شده است و با توجه به واردات بی رویه گوشت و کاهش نرخ دام، گرانی گوشت در قصابی ها جای سوال است. احمد مقدسی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه فروش هر کیلو گوشت گوساله با نرخ 50 هزارتومان منطق ندارد، تصریح کرد: با توجه به آنکه نرخ هر کیلو گوساله پرواربندی زنده 12 هزار تومان است، از این رو با احتساب هزینه های حمل و نقل، کشتار و افت حداکثر هر کیلو گوشت با نرخ 33 هزار تومان باید به دست مصرف‌کننده برسد، در حالیکه هر کیلو گوشت با حداقل 40 درصد سود عرضه می شود.
کاهش قیمت طلا با افزایش ارزش دلار و اوراق قرضه
با افزایش ارزش دلار و نرخ اوراق قرضه در بازار در آستانه انتشار گزارش فرصت‌های شغلی آمریکا که می تواند سرنخ های بیشتری در مورد افزایش نرخ بهره بانکی در این کشور به دست دهد، قیمت طلا در معاملات روز جمعه کاهش یافت. جونی توس، استراتژیست ارشد بازار طلا گفت: «هم نرخ اسمی و هم نرخ واقعی افزایش خواهند یافت و طلا تحت فشار می گذارند.» هر اونس طلا در بازارهای جهانی با 2.90 دلار کاهش 1222.32 دلار فروخته شد و این فلز گران بها در این هفته تاکنون 1.6 درصد از ارزش خود را از دست داد و در مسیر ثبت بیشترین کاهش هفتگی از 5 می قرار دارد. پس از اینکه بانک مرکزی ژاپن خرید اوراق قرضه را افزایش داد و سیاست های پولی خود را در زمانی که دیگر بانک‌های مرکزی به سمت سیاست های انقباضی حرکت کرده‌اند، توسعه داد، دلار بالاترین میزان در 7 هفته گذشته را در برابر ین ثبت کرده است.
اولتیماتوم مجلس به دولت برای کاهش قاچاق
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس،گفت: دولت موظف است تا پایان سال جاری مسائل و موضوعات مربوط به قاچاق کالا و ارز را ساماندهی کند تا در پایان سال ۹۶ سفره قاچاقچیان برچیده شود. محمدرضا پورابراهیمی در گفت وگو با خبرنگار خانه ملت، با بیان اینکه بر اساس برآوردها سالانه حدود 20 میلیارد دلار کالای قاچاق وارد کشور می شود، گفت: بخشی از این حجم از مبادی رسمی انجام می شود و بخش دیگر نیز در بخش هایی از مناطق آزاد کشور شکل می گیرد که به علت نبود نظارت جامع در سرزمین اصلی شکل نگرفته است. وی با بیان اینکه در منطقه آزاد باید حتما بین سرزمین اصلی و منطقه آزاد امکان نظارت و کنترل وجود داشته باشد افزود: هیچ منطقه آزادی در دنیا وجود ندارد که یک مانع طبیعی مثل رودخانه و کوه و یا مانع ساخته شده ای مثل دیوار آن را محصور نکرده باشد.
قابل اتکا بودن نرخ تورم بانک‌ مرکزی
نرخ تورم ماهانه از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران با تفاوتی اندک اعلام می‌شود اما تورم خردادماه سال جاری در حالی اعلام شد که نرخ اعلامی بانک مرکزی برای خرداد ماه ۱۰.۲ درصد و مرکز آمار ۷.۴ درصد بود. این اختلاف آمار حدود ۲.۸ درصدی میان آمار اعلام شده از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران و از سویی دور قمی شدن تورم باعث آغاز نقد و بررسی هایی دوباره درباره صحت و سقم آمار اعلامی از سوی این دو نهاد شد. برهمین اساس حسین میرشجاعیان حسینی در گفتگو با ایبِنا درباره تفاوت نرخ تورم اعلامی از سوی این دو نهاد، گفت: ترکیب سبد و سال پایه بانک مرکزی و مرکز آمار ایران و همچنین تفاوت سال پایه آن ها در نرخ تورم اعلامی از سوی آن ها تاثیرگذار است. وی ادامه داد: از طرفی براساس اصول اقتصادی و آماری نرخ تورم یک ماه، باید پس از گذشت چند روز از پایان ماه اعلام شود و بانک مرکزی نیز پس از حدود ۵ روز از پایان یک ماه نرخ تورم ماه را اعلام می‌کند در حالی که مرکز آمار پیش از پایان ماه نرخ تورم را محاسبه و اعلام می‌کند که این موضوع خود عاملی برای تفاوت در نرخ اعلام شده از سوی این دو نهاد است. معاون اقتصادی وزیر امور اقتصاد و دارایی در ادامه افزود: البته توجه به این نکته هم ضروری است که برای محققین اقتصادی وجود سری زمانی کامل اهمیت زیادی دارد و از این نظر اطلاعات سری زمانی بانک مرکزی تکمیل‌تر از مرکز آمار ایران است و این مرکز برای تکمیل سری زمانی خود به زمان بیشتری نیاز دارد. میرشجاعیان در ادامه توضیح داد: هر تحلیل آماری نیازمند حداقل ۳۰ مشاهده آماری است یعنی ۳۰ سال اطلاعات نیاز دارد و برای محققین استفاده از اطلاعات بانک مرکزی قابل اتکا تر است. وی در پایان تاکید کرد: البته از نظر من تفاوت نرخ تورم اعلام شده برای خردادماه سال جاری تفاوت قابل توجهی داشت.
فقط ۲۵ درصد از تولیدکنندگان کفش فعالند
رئیس اتحادیه صنفی کفاشان دست‌دوز معتقد است، قاچاق و واردات بی رویه و همچنین موانعی که همواره برای تولید وجود دارد باعث شده بسیاری از تولید کنندگان، واحدشان را تعطیل کنند. او افزود: در حال حاضر 6000 واحد تولیدی و فروشگاهی مجوز فعالیت دریافت کرده اند اما ازاین تعداد فقط 25 درصد واحدها مشغول به کار هستند. شجری با احتساب سرانه هر نفر سه جفت کفش، گفت: سالانه حدود 250 میلیون جفت کفش نیاز بازار است و متاسفانه سهم تولید کنندگان ایرانی با این روند همچنان کم و کمتر می شود. به نقل از شبکه خبر، رئیس اتحادیه صنفی کفاشان دست‌دوز تهران افزود: هوای تولید در صنعت کفش بهاری نیست و باید با همت همگان تغییری در این فضا ایجاد شود. شجری گفت: بانکها نه تنها کمکی نمی کنند بلکه به معضلی برای تولید تبدیل شده اند. یکی از معضلات، سود تسهیلات است. سود تسهیلات بانکها بیش از 18 درصد است در حالیکه سود تولید حدود 10 درصد است. او افزود: پولی که بانک به عنوان وام پرداخت میکند به درد قاچاقچیانی میخورد که کفش را با 30 دلار وارد کشور میکنند و از 500 هزار تومان تا یک میلیون و 400 هزار تومان در فروشگاه ها به فروش میرسانند. شجری با اشاره به مشکلات مالیاتی گفت: در 5 سال گذشته آنچه به عنوان مالیات بر درآمد پرداخت کرده ایم از سرمایه خودمان بوده نه از درآمد.
کاهش ۳ درصدی قیمت نفت با افزایش تولید آمریکا
روز جمعه قیمت نفت ۳ درصد کاهش یافت. علت این امر انتشار گزارشی مبنی بر افزایش تولید نفت آمریکا بوده است که در کنار آمارهایی که نشان از افزایش صادرات نفت اوپک در سال ۲۰۱۷ دارد، موجب نگرانی بازار از تولید بیش از اندازه نفت و بر ناتوانی اوپک در ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا شده است. اشباع بازار نفت در حالی ادامه دارد که اعضای اوپک و برخی تولید کنندگان خارج از اوپک در تلاش اند تا با قرار داد کاهش تولید میان عرضه و تقاضا تعادل ایجاد کنند. قیمت آتی نفت خام برنت بین الملل، نسبت به قیمت بسته شده در روز گذشته، ۱.۴۳ دلار کاهش یافت و این نفت در بازار بشکه‌ای ۴۶.۶۸ دلار معامله شد، این در حالی ست که معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۱.۳۸ دلار کاهش، بشکه‌ای ۴۴.۱۴ دلار صورت گرفت.
روسیه آماده مذاکره برای تشدید قرارداد کاهش تولید اوپک است
سخنگوی وزارت انرژی روسیه در روز جمعه اعلام کرد که در صورت نیاز روسیه آماده شنیدن پیشنهادات دیگر تولید کنندگان برای بازنگری در مفاد قرار داد کاهش تولید می باشد. قرارداد کاهش تولید نفت میان تولید کنندگان عضو سازمان کشور های صاد کننده نفت (اوپک) و برخی از تولید کنندگان غیر عضو امضاء شده است که هدف از آن ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا با پایان بخشیدن به اشباع بازار نفت می باشد. در حالی این پیشنهاد مطرح شده است که پیشتر وزیر انرژی عربستان سعودی، خالد الفلیح گفته بود که بازار نفت در مسیر درستی گام برداشته، هرچند که هنوز نیاز به زمان بیشتری برای ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا می باشد. بعد از تمدید قرار داد کاهش تولید نفت برای ۹ ماه دیگر، بسیاری از تجار و تحلیل گران بر این عقیده بودند که میزان تعیین شده برای کاهش تولید نفت، جوابگوی اشباع بیش از حد این محصول نیست و نیاز بوده که این توافق نه تنها تمدید، بلکه تشدید نیز شود و در آن میزان کاهش تولید کنندگان بیشتر گردد.
قرقیزستان صادرات برق به ازبکستان‌ را آغاز کرد
بر اساس اعلام شرکت ملی انرژی قرقیزستان، از ابتدای ماه جاری میلادی تاکنون، قرقیزستان 192 میلیون و 500 هزار کیلووات ساعت برق به ازبکستان صادر کرده است. شرکت ملی انرژی قرقیزستان اظهار داشت که شرکت سهامی «اوزبک.انرگو» و «ایستگاه‌های برق» در تاریخ 15 ژوئن در مورد صادرات برق قرارداد امضا کرده است. بر اساس این گزارش، مسئله صادرات برق از ماه فوریه سال 2017 میلادی بررسی شده است که در نتیجه با سیستم انرژی ازبکستان توافق نهایی حاصل شده است. بر اساس قرارداد انعقاد شده بین شرکت سهامی «ایستگاه‌های برق» و شرکت سهامی «اوزبک.انرگو» از روز 16 ژوئن سال جاری میلادی صادرات برق به نرخ 2 سنت به ازای هر کیلووات ساعت آغاز شده است. در چهارچوب این قرارداد ازبکستان برنامه‌ریزی می‌کند یک میلیارد و 250 میلیون کیلووات ساعت برق از قرقیزستان خریداری کند.
واردات نفت ژاپن از ایران به نصف کاهش یافت
وزارت اقتصاد و تجارت ژاپن در جدیدترین گزارش خود از افت 48 درصدی واردات نفت این کشور از ایران در می 2017 خبر داد. بر اساس آمارهای این وزارتخانه، خرید نفت ژاپن از ایران در می 2017 به 791 هزار کیلو لیتر برابر با 177 هزار بشکه در روز رسید. این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل افت 48 درصدی داشته است. واردات نفت ژاپن از ایران در می سال گذشته میلادی 1.516 میلیون کیلو لیتر برابر با 339 هزار بشکه در روز اعلام شده بود. در عین حال واردات نفت این کشور جنوب شرق آسیا از ایران در می امسال نسبت به ماه قبل از آن با رشد 4 برابری روبرو شده است. ایران در ماه آوریل امسال 44 هزار بشکه در روز نفت به ژاپن صادر کرده بود. ایران با تامین 5.8 درصد نفت مورد نیاز ژاپن پنجمین تامین کننده نفت وارداتی ژاپن در ماه می 2017 شناخته شده است. عربستان، امارات، کویت و قطر به ترتیب در رتبه های اول تا چهارم از این نظر قرار گرفته اند.
مالیات خرید و فروش مسکن کاهش یافت
قائم مقام سازمان امور مالیاتی کشور گفت: همه واحدهای ساخته شده یا در حال ساخت که پروانه ساخت آنها مربوط به قبل از سال 1395 است، مشمول مالیات ساخت و فروش موضوع آیین نامه ماده 77 اصلاحی 1394/4/31قانون مالیات های مستقیم به میزان 10درصد علی الحساب بر اساس ارزش معاملاتی املاک نخواهند بود. پناهی افزود : این واحدها صرفا بابت فروش و انتقال آن مانند سایر املاک مشمول مالیات نقل و انتقال موضوع ماده 59 قانون که به میزان پنج درصد ارزش معاملاتی است می باشند. وی کشور افزود: به این ترتیب با عنایت به مصوبه اخیر دولت، مالیات واحدهای ساخته شده و در حال ساخت که پروانه ساخت آنها تا پایان سال 1394 صادر شده، کاهش پیدا کرده است. پناهی همچنین با اشاره به اینکه آیین نامه ماده 77 (اصلاحی 1394/4/31) قانون مالیات‌های مستقیم درخصوص مالیات ساخت و فروش مسکن به ساختمان‌هایی تعلق می‌گیرد که پروانه ساخت آنها از تاریخ 1395/1/1 به بعد صادر شده باشد، گفت: با توجه به اینکه مراحل ساخت و فروش مسکن تقریبا 12 الی 18 ماه طول می‌کشد، این آیین نامه به گونه‌ای تنظیم شده است که اثر اجرای اخذ مالیات در سال های آتی آن ملموس خواهد بود.
نقش دلار در پشت پرده تحریم قطر
حدود یک ماه از زمانی که عربستان سعودی تصمیم گرفت به همراه دیگر کشورهای عربی، قطر را به بهانه حمایت از تروریسم تحریم کند، می‌گذرد. در حال حاضر به نظر میرسد مسئله تروریسم تنها بهانه‌ای برای عربستان بوده که با پوشش آن قطر را تحریم نموده است، اما در واقع مشکل اصلی عربستان با قطر تلاش این کشور برای کنار گذاشتن دلار در تبادلات نفتی و گازی با کشور چین بوده است. وی به نقل از دیلی اکونومیست، در حال حاضر کشور قطر با کشور چین در زمینه عدم استفاده از دلار در تبادلات خارجی همکاری دارد. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این مسئله که لازم است قطر از همکاری با چین در این زمینه دوری کند در دیدار ترامپ با سران سعودی مطرح شده است. اما از آنجا که سران قطری تمایلی به اجرای این درخواست آمریکا و سعودی نداشته‌اند، کشورهای عربی نیز قطر را تحریم کرده‌اند. تجارت قطر با کشور چین در سال‌های اخیر روندی به شدت صعودی داشته و عدم استفاده از دلار در بخشی از این مبادلات اقدامی در جهت تضعیف جایگاه دلار و آمریکا بوده که موجب ناراحتی این کشور و متحدانش شده است. گرچه در حال حاضر نیز بخش قابل توجهی از تجارت دوجانبه بین قطر و چین با استفاده از دلار و نظام پرداخت آن انجام میشود اما روند کنار گذاشتن دلار در این تبادلات مدتی است که شدت گرفته است. طبق آمارهای اعلام شده در دو سال اخیر بیش از ۸۶ میلیارد دلار از تجارت بین قطر و چین بدون استفاده از دلار بین بانک‌های چینی و قطر جابه جا شده است.

منبع: تابناک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۴۰۶۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ادامه رکوردزنی‌های دولت رئیسی؛ بالاترین تورم ۸۰ سال اخیر ایران ثبت شد

یک سال از این 10 فرمان گذشته و حالا انتشار لیست تورم توسط بانک مرکزی نشان می‌دهد نه‌تنها در مهار تورم موفقیتی حاصل نشده بلکه رکورد 80ساله نرخ تورم توسط دولت سیزدهم شکسته شده و به بالای 52 درصد رسیده است.   روزنامه هم میهن نوشت:این رکورد از سال 1322 تاکنون بی‌سابقه بوده است. پیش از این رکورددار تورم دولت هاشمی با 49/4 درصد تورم بود. تورم بالا در سال‌های 1321 و 1322 نیز ناشی از پیامدهای جنگ جهانی دوم و اشغال ایران به دست متفقین بوده است.

آماری که به آن اشاره می‌شود برگرفته از جدول اعلامی بانک مرکزی است. همان مرجعی که دولت سیزدهم در ابتدای کار برای آنکه تورم دولت قبل را بالاتر نشان دهد به آن استناد می‌کرد. بنابراین هرچند براساس نرخ‌های اعلامی مرکز آمار هنوز تا رکوردشکنی چند گام کوچک فاصله است اما آمار بانک مرکزی این رکوردزنی را به تصویر می‌کشد.

البته اعضای محترم دولت با اشاره به اینکه سال پایه‌ی درنظرگرفته‌شده در جدول بانک مرکزی 1395 است درحالی‌که سال پایه به 1400 تغییر پیدا کرده، تاکید می‌کنند که نرخ تورم کمتر از 52 درصد است. اما اگر سال پایه را 1400 در نظر بگیریم بنا بر نظر کارشناسان نرخ تورم در محدوده 50 درصد خواهد بود بنابراین اصل موضوع تغییری نمی‌کند.

شعار انتخاباتی رئیسی نصف کردن تورم در گام اول و بعد تک‌رقمی کردن آن بود. دو سال تلاش دولت برای تحقق این شعار منتج به کاهش سرعت رشد نقدینگی شد. به‌طوری‌که از 42/8 درصد رشد در مهر 1400 به 27/5 درصد در بهمن 1402 افت پیدا کرد.

همزمان درآمدهای نفتی هم در دولت رئیسی بالا رفت و به 35 میلیارد دلار رسید درحالی‌که درآمدهای نفتی در سال 1399 حدود هشت میلیارد دلار بود. قاعدتاً تحت تاثیر کاهش رشد نقدینگی و پر شدن خزانه ارزی به‌عنوان دو عامل بسیار مؤثر بر نرخ تورم باید این نرخ کاهش پیدا می‌کرد اما در عمل این اتفاق نیفتاد.

در دو سال گذشته کنترل نرخ تورم در شعار سال کنار رشد تولید گنجانده شد تا دولت اهتمام ویژه‌تری برای کنترل گرانی‌ها به خرج دهد. برای تحقق این شعار ابراهیم رئیسی در جلسه 16 اردیبهشت 1402 شورای اقتصاد که با هدف بررسی برنامه‌های دستگاه‌های اجرایی، به منظور پیگیری برنامه دولت برای مهار تورم و رشد تولید برگزار شد؛ به دستگاه‌ها یک هفته فرصت داد تا برنامه‌های خود را برای این هدف اعلام کنند.

او همچنین از بانک مرکزی خواست تا هر چه سریع‌تر برنامه و دستورالعمل‌های لازم برای اعمال مؤثر حکمرانی دولت بر پول ملی را تدوین و با نظارت دقیق به اجرا بگذارد.

هرچند بنا شد ظرف یک هفته برنامه دستگاه‌ها مشخص شود اما کلیات برنامه مشترک دستگاه‌های دولتی برای مهار تورم و رشد تولید در ۱۰ بند تایید و مقرر شد جزئیات آن تا پایان هفته بعد در برنامه‌ای واحد و جامع تلفیق و برای اجرا ابلاغ شود.

دستگاه‌ها احتمالاً به تفکیک برنامه‌های خود را ارائه کردند ولی این برنامه‌ها نهایتاً به مهار تورم نینجامید و رشد تولید ایجادشده و 10 فرمان رئیسی نتیجه مطلوب نداشت.

با وجود آنکه شتاب رشد نقدینگی کمی کندتر شد و ارزهای بیشتری به کشور آمد و همین ارزهای نفتی سبب تزریق به بازار و کشیدن ترمز رشد قیمت ارز تا حدی شد ولی علت‌العلل تورم یعنی کسری بودجه دولت علاج نشد و فشار بر بانک‌ها و بر تامین این کسری مانع از کمتر شدن نرخ تورم شد.

دیگر خبرها

  • بانک مرکزی: تورم ۲۷ درصد کاهش یافت!
  • بانک مرکزی رکوردشکنی ۸۰ ساله تورم را تکذیب کرد
  • مانور عجیب روی کاهش نقدینگی
  • قیمت جهانی طلا به ۲۲۸۳ دلار و ۲۳ سنت رسید
  • یک پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار تا پایان سال
  • پیش‌بینی اقتصاددانان از آینده قیمت دلار
  • دلیل کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر چیست؟ همتی پاسخ داد
  • همتی رئیس کل اسبق بانک مرکزی: کاهش قیمت دلار در چند روز اخیر به دلیل تزریق است اما این روش جواب نمی دهد / دولت از مردم عذرخواهی کند
  • ادامه رکوردزنی‌های دولت رئیسی؛ بالاترین تورم ۸۰ سال اخیر ایران ثبت شد
  • پیش‌بینی جدید درباره قیمت دلار / خریداران ارز بخوانند