Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل مشارکت‌های مردمی سازمان محیط زیست، ادعاهای مقامات ترکیه درباره سدسازی را مصداق بارز نقض بدیهی ترین حقوق انسانی و به سخره گرفتن متکبرانه قوانین حاکم بر حوضه های آبخیز دانست.

خبرگزاری مهر، گروه جامعه-مسعود بُربُر: کنفرانس بین‌المللی مقابله با گرد و غبار تهران در حالی برگزار شد که سایه اختلافات ایران و ترکیه درباره سر سدسازی‌های این کشور روی سرچشمه‌های دجله و فرات بر همه بخش‌های کنفرانس سنگینی می‌کرد؛ از سخنان رئیس جمهوری کشورمان در افتتاحیه کنفرانس تا نشست‌های صمیمانه حاشیه کنفرانس همگی به محلی برای طرح موضوع سدسازی‌ها و پاسخ‌های انکارآمیز ترکیه بدل شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در واکنش به سخنان سفیر ترکیه مبنی بر اینکه ترکیه از حق حاکمیتش بر سرچشمه‌های دجله و فرات و سدسازی بر آن‌ها نمی‌گذرد، به خبرنگار مهر، گفت: سخنان سفیر ترکیه حقیقتاً مصداق بارز نقض بدیهی ترین حقوق انسانی و به سخره گرفتن متکبرانه قوانین حاکم بر حوضه های آبخیز است.

محمد درویش افزود: با چنین استدلالی، دولت اتیوپی می تواند بگوید من از حق حاکمیتم بر آب رودخانه نیل نمی گذرم و بنابراین پایداری تمدن مصر را که هیچ آبی جز نیل ندارد با چالشی جدی روبرو کند. افغانستان می تواند بگوید منابع آب هیرمند و هریررود انحصاراً متعلق به من است و مردم ایران در سیستان و خراسان رضوی حقی از این آب ندارند. دولت ایران می تواند بگوید زاب متعلق به من است و عراق حقی از این آب ندارد؛ چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد و لرستان هم در مقیاسی درون منطقه ای می توانند بگویند زاینده رود و کارون و کرخه و مارون متعلق به ما هستند و اصفهان و خوزستان حقی از این آب ندارند؛ کرمان هم می تواند بگوید هلیل رود متعلق به من است و جیرفت و جازموریان حقی از این آب ندارند!

وی با اشاره به نامه صد هزار ایرانی برای شکایت از ترکیه به دادگاه لاهه به دلیل این سدسازی‌ها تاکید کرد: چه دلیلی از این آشکارتر تا همه در برابر چنین استدلال خطرناک و تشدیدکننده ناامنی جنگ در منطقه متحد نشویم و از پویش مردمی نجات میانرودان حمایت نکنیم؟ پویشی که تا همین لحظه هم البته تمامی رکوردها را جابجا کرده و هیچ پویش محیط زیستی در ایران تاکنون وجود نداشته که بتواند حدود ۱۲۰ هزار امضا اینترنتی جذب کند و اکنون باید به سوی یک میلیون امضاء پیش برود.

سازمان ملل اگر واقعا نماینده «ملل» است اقدامات ترکیه رادر دادگاه لاهه پیگیری کند

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به سخنان سفیر ترکیه که گفته بود «اگر آب امروز از نفت گران‌تر است چرا باید آن را با دیگران به اشتراک بگذاریم» تصریح کرد: این مدعا صراحتا تمام اصول محیط زیستی را زیر سوال می‌برد. آب یک کالای زیستی است ولی نفت کالای اقتصادی است وهیچ وقت نباید این دو را با هم مقایسه کرد.

درویش افزود: ژنرال کنان اورن که کودتا کرد و رییس جمهور وقت ترکیه‌ شد این ماجرای سدسازی را شروع کرد و بعد می‌بینیم او و اردوغان با این که از نظر سیاسی کاملا مخالف یکدیگر هستند هر دو بر سر این مساله توافق دارند و می‌گویند چون عرب ها منابع نفتی را با ما به اشتراک نمی‌گذارند ما هم منابع دیگر از جمله آب را با آن‌ها به اشتراک نمی‌گذاریم! این موضوع را می شود به دادگاه لاهه کشید و اگر سازمان ملل متحد واقعا سازمان «ملل» باشد و برایش مهم باشد که جنگ آب درنگیرد باید این موضوع را در دادگاه لاهه پیگیری کند.

وی تصریح کرد: در اتیوپی هم سال‌ها می‌خواستند بالادست نیل سدسازی کنند اما دولت مصر که آن زمان مقتدر بود و روابط خوبی هم داشت اجازه نمی‌داد. با این حال به محض آن که در مصر انقلاب شد اتیوپی با کمک ایتالیا سدسازی روی نیل را انجام داد که اکنون فاجعه بزرگی را رقم می‌زند. یعنی همین استفاده ای که ترکیه از ضعف کنونی دولت عراق و سوریه می‌کند، اتیوپی هم آنجا کرد و آنجا هم اکنون بحث جنگ آب مطرح است. سوریه هم قصد داشت بر فرات سد بزرگی بزند که اگر جنگ در نگرفته بود همین موضوع منجر به درگیری بین سوریه و عراق می‌شد.

ایران هم باید از بداخلاقی‌های مشابه پرهیز کند

مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در مورد ادعاهای سفیر ترکیه مبنی بر این که شما هم سدسازی می‌کنید اذعان کرد: خود ما هم متاسفانه همین کار را می‌کنیم و به همین دلیل باید این پویش را مردمی نگه داشت و آن را دولتی نکرد.

درویش تصریح کرد: اگر افغانستان این بلا را تا کنون سر ما نیاورده هم به دلیل طالبان و ناامنی در این کشور است. اما اکنون سدی که با کمک هند روی هریررود می‌زنند بحران را در مشهد تشدید می کند. در بالادست هیرمند هم با کمک ترک‌ها مخزن سد کجکی را دو برابر می کنند و عملا آبی برای هامون و سیستان نمی ماند. اگر قرار باشد جلوی اینها را بگیریم خودمان هم باید از این بدخلاقی ها فاصله بگیریم. چرا نمی‌توانیم جلوی ترکیه را بگیریم یا حتی به آن معترض شویم؟ چون ترکیه می‌گوید تو خودت چه بر سر ارومیه و گاوخونی و بختگان آوردی؟ ولی ما مردم می توانیم این اعتراض را داشته باشیم و این درس را بدهیم. برای همین باید مردم ما از این پویش حمایت بکنند.

پیشتر سفیر ترکیه در پاسخ به اعتراض فعالان محیط زیستی ایران به سدسازی‌های کشورش در حاشیه کنفرانس بین‌المللی گرد و غبار تهران به خبرنگار مهر گفته بود: حالا که برخی می‌گویند آب از نفت گران‌تر است ترکیه چگونه می‌تواند از حق حاکمیتی خود در این باره چشم پوشی کند؟

رضا تکین مدعی شده بود: سدهایی که ترکیه بر دجله و فرات ساخته هیچ اثر منفی بر محیط زیست کشورهای پایین دست یعنی عراق و سوریه ندارد. ایران هم به شدت روی آب دجله در مرز ایران و عراق سدسازی کرده است. در سی سال اخیر ایران ششصد سد ساخته که مانع ورود آب به تالاب‌های ایران می‌شود.

تکین در پاسخ به اینکه اگر به نحوی میزان حق‌آبه‌های ادعایی رودخانه‌ها و تالاب‌های پایین دست توسط نهاد مستقل بین‌المللی تأیید شود، دولت ترکیه این حق‌آبه‌های مورد تأیید نهادهای بین‌المللی را رعایت خواهد کرد یا نه تصریح کرده بود: ترکیه نمی‌تواند از حق حاکمیتی خود چشم‌پوشی کند؛ آب کالایی نیست که با نهادهای بین‌المللی آن را شریک شویم. آب بسیار ارزشمند است و در کنفرانس هم گفته شد امروز یک بطری آب از یک بشکه نفت گران‌تر است و ملت‌ها تأکید دارند که آب حق ماست، حالا که آب از نفت هم گران‌تر است پس چرا نفت را با هم شریک نمی‌شویم؟!

فعالان حوزه محیط زیست ایران نامه‌ای خطاب به دبیرکل سازمان ملل نوشته و خواهان بررسی اقدامات دولت ترکیه در حذف حق‌آبه کشورهای عراق و سوریه شده‌اند. اقداماتی که ایران را نیز تحت تاثیر گرد و غبار ناشی از خشک شدن تالاب‌های این کشورها قرار داده است. این فعالان معتقدند ترکیه حق‌آبه پایین‌دست را رعایت نمی‌کند و با سدسازی‌های متعدد بر دجله و فرات باعث خشکی اکوسیستم‌ها در کشورهای عراق و سوریه شده است. فعالان محیط زیست ایران در این نامه که به امضای بیش از یکصد و بیست هزار نفر رسیده خواستار محاکمه ترکیه در دادگاه لاهه به دلیل این اقدامات شده‌اند.

معاون دبیرکل سازمان ملل نیز در این باره به خبرنگار مهر گفت:‌ اگر طرفین ذی‌نفع تصمیم بگیرند که می‌خواهند از کمک سازمان ملل متحد استفاده کنند ما بستر گفتگو را فراهم می‌کنیم.

اریک سولهایم با بیان اینکه گفتگو بر سر تعارضات آبی امنیت منطقه را بهبود می‌بخشد تاکید کرد: تلاش می کنیم به همراه ایران و کشورهای دیگر به خصوص ترکیه بر مشکلات پیش آمده در خصوص ریزگردها غلبه و به یک برنامه جامع و کاربردی دست پیدا کنیم.

اکنون باید دید طرح موضوع در عالیرتبه‌ترین کنفرانس برگزار شده در سطح جهانی و اعلام آمادگی مقام بلندمرتبه سازمان ملل متحد، قفل گفتگو بر سر سدسازی‌ها را بین ایران و ترکیه خواهد شکست، یا همچنان مسئولان دیپلماسی و محیط زیست کشور در کنار یکدیگر به تماشای خشک شدن هرچه بیشتر تالاب‌های منطقه خواهند نشست تا گرد و غبار این سکوت بیش از پیش به چشمان مردم خوزستان و دیگر مناطق غرب کشور برود.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۴۶۶۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

 آماده‌ شدن آمریکا برای حمله گسترده به یمن/ حمله یمن به ۲ ناوشکن آمریکایی و ۲ کشتی اسرائیلی/ برگزاری رزمایش دریایی 9 روزه ارتش چین/  اعلام نقض حقوق بشر توسط پنج واحد ارتش اسرائیل از سوی آمریکا

بین الملل تابناک: آماده‌ شدن آمریکا برای حمله گسترده به یمن، حمله یمن به ۲ ناوشکن آمریکایی و ۲ کشتی اسرائیلی، برگزاری رزمایش دریایی 9 روزه ارتش چین،  اعلام نقض حقوق بشر توسط پنج واحد ارتش اسرائیل از سوی آمریکا و اعزام نیروهای ارتش ترکیه به سوریه از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.

 آماده‌ شدن آمریکا برای حمله گسترده به یمن

منابع نظامی در صنعا گزارش دادند که آمریکا در حال آماده شدن برای تجاوز هوایی گسترده به یمن به منظور پشتیبانی از حمله زمینی گروه‌های وابسته به امارات متحده عربی در چند جبهه است.

بر اساس این گزارش، تحرکات در جبهه‌های میدانی در استان‌هایی مانند تعز و لحج و تحرکات رصد شده آمریکایی‌ها در منطقه در ۴۸ ساعت گذشته، همگی نشان از آمادگی آمریکا برای تجاوز گسترده نظامی به خاک یمن با مشارکت کشورهای عربی دارد.

در همین رابطه جنبش انصارالله یمن هشدار داده است که در صورت وقوع این حمله، بزرگترین حمله نظامی را به اهداف و منافع آمریکا در منطقه انجام خواهد داد چرا که صنعا آمریکا را مسئول کامل هرگونه تشدید تنش هوایی و زمینی به خاک خود می داند.

حمله یمن به ۲ ناوشکن آمریکایی و ۲ کشتی اسرائیلی

 سخنگوی نیروهای مسلح یمن بامداد سه‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که نیروهای نظامی این کشور ۲ ناوشکن آمریکایی و ۲ کشتی اسرائیلی را در دریای سرخ و آب‌های اقیانوس هند هدف قرار دادند.

 سرتیپ یحیی سریع گفت: علیه کشتی‌های جنگی دشمن در دریای سرخ از جمله ۲ ناوشکن آمریکایی، با تعدادی پهپاد عملیات نظامی انجام دادیم.

وی با بیان اینکه این عملیات موفقیت آمیز بود، افزود: نیروی دریایی، موشکی و نیروی هوایی ما عملیات مشترکی را علیه ناو سیکلادیس (CYCLADES) در دریای سرخ انجام دادند و ضربه دقیق بود.

سخنگوی نیروهای مسلح یمن، اضافه کرد: هدف قرار دادن کشتی سیکلادیس پس از آن صورت گرفت که این کشتی در ۲۱ آوریل (۲ اردیبهشت) عازم بندر ام‌الرشراش (ایلات اشغالی) با استفاده از روشی فریبنده و استتار با ادعای اعزام به بندری دیگر، شده بود.

سریع همچنین گفت: ما با تعدادی پهپاد کشتی اسرائیلی اِم‌اس‌سی اوریون (MSC ORION) را در اقیانوس هند هدف قرار دادیم.

وی افزود: ما با حمایت مردم بزرگمان و مردم آزاده امت اسلامی به عملیات نظامی خود در حمایت از مردم مظلوم فلسطین و دفاع از یمن عزیز ادامه می‌دهیم.

سخنگوی نیروهای مسلح یمن در پایان تاکید کرد که عملیات این کشور تنها با برداشتن محاصره غزه و توقف تجاوز نظامی به مردم فلسطین در این باریکه، متوقف خواهد شد.

برگزاری رزمایش دریایی 9 روزه ارتش چین

اداره ایمنی دریانوردی شانگهای در بیانیه‌ای از برگزاری رزمایش ۹ روزه نیروی دریایی چین در آب‌های شرقی این کشور خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شینهوا، در بیانیه اداره ایمنی دریانوردی شانگهای آمده است: نیروی دریایی چین از روز چهارشنبه اول ماه می (۱۲ اردیبهشت) به مدت ۹ روز متوالی در آب‌های شرقی رزمایش برگزار خواهد کرد.

بر اساس این بیانیه، ورود کشتی‌های غیر مرتبط از ساعت ۷ صبح روز اول ماه می (۱۲ اردیبهشت) تا ساعت ۹ صبح روز ۹ می (۲۰ اردیبهشت) به محل برگزاری این رزمایش در آب‌های شرقی چین ممنوع است.

 اعلام نقض حقوق بشر توسط پنج واحد ارتش اسرائیل از سوی آمریکا

وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد که واشنگتن به این نتیجه رسیده که پنج واحد ارتش رژیم صهیونیستی قبل از حمله حماس در ماه اکتبر، علیه فلسطینیان در کرانه باختری مرتکب نقض‌هایی شده بودند.

وزارت خارجه آمریکا مدعی شد که چهار واحد از پنج واحد با این تخلفات به شیوه‌ای که آن را «موثر» خواند، برخورد کردند. این وزارتخانه افزود که «اسرائیل اطلاعات بیشتری درباره (فعالیت‌های) واحد پنجم ارائه کرده است». وگو با دولت اسرائیل» در این زمینه، .

در سایه وجود گزارش‌هایی مبنی بر عقب‌نشینی کاخ سفید از اعمال تحریم‌ها علیه تیپ «نتسح یهودا» ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: رایزنی‌ها با دولت اسرائیل در مورد واحد پنجم مورد بحث در ارتش اسرائیل ادامه دارد.

گزارش‌های مطبوعاتی از اتهاماتی به طور خاص علیه تیپ «نتسح یهودا» که عمدتاً متشکل از سربازان افراطی است، صحبت می‌کنند.

این تیپ شامل ۱۰۰۰ سرباز تا سال ۲۰۲۲ در کرانه باختری مستقر بوده؛ منطقه‌ای که رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۶۷ این منطقه را اشغال کرده است.

پاتل گفت: «پس از یک عملیات دقیق، پنج واحد اسرائیلی را مسؤول حوادث فردی که نقض جدی حقوق بشر است، یافتیم.»

وی افزود: همه این حوادث خیلی قبل از هفت اکتبر رخ داده و هیچ یک از آنها در غزه رخ نداده است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با ادعای اینکه «چهار واحد از این واحدها به طور موثر با این تخلفات برخورد کردند که این همان چیزی است که ما از شرکای خود انتظار داریم»، خاطرنشان کرد: در مورد واحد پنجم، دولت اسرائیل اطلاعات تکمیلی را در اختیار وزارت خارجه آمریکا قرار داده است.

پاتل در اظهاراتی که بیشتر سعی داشت وجهه صهیونیست‌ها را بهبود ببخشد، افزود: ما به رایزنی‌ها و تعهدات خود با دولت اسرائیل ادامه می‌دهیم. اسرائیل اطلاعات تکمیلی در مورد این واحد ارائه کرده است و ما همچنان به این گفت‌وگوها ادامه می‌دهیم.

این مقام از شناسایی این واحدها یا مشخص کردن تحریم‌های اسرائیل علیه آنها خودداری کرد.

قوانین ایالات متحده، دولت را از اعطای کمک مالی یا ارسال سلاح به واحدهای نیروهای امنیتی خارجی در صورت وجود اطلاعات معتبر مبنی بر دخالت آنها در نقض حقوق بشر، منع می‌کند.

اعزام نیروهای ارتش ترکیه به سوریه

درگیری‌ها و حملات بین گروه‌های مخالف و نیروهای نظام سوریه ادامه دارد و فضای پرتنشی در شمال غرب سوریه حاکم است. ارتش ترکیه پس از اینکه هیات «تحریر الشام» از پاسخگویی به درخواست این کشور برای ایجاد نقاط مرزی خودداری کرد، نیروهای کمکی به منطقه اعزام کرد.

منابع سوری گفتند: ارتش ترکیه نیروهای کمکی را به گذرگاه «الغزاویه» اعزام کرد که این گذرگاه، مناطق تحت کنترل هیات «تحریر الشام» در ادلب را از حومه غربی آن جدا می‌کند. همزمان یک کاروان نظامی متعلق به هیات تحریرالشام شامل ده‌ها نیروی مسلح با سلاح‌های سنگین از حومه ادلب به سمت گذرگاه مذکور حرکت کرد.

این منابع سوری توضیح دادند که تقویت‌های متقابل پس از آن صورت گرفت که تحریر الشام درخواست طرف ترکیه را رد کرد؛ این درخواست به ایجاد نقاط مرزی تحت نظارت نیروهای «گارد مرزی» ارتش ملی تحت حمایت ترکیه در کنار نیروهای خود ترکیه با هدف محدود کردن عملیات قاچاق انسان به خاک این کشور ارتباط می یافت.

پیش از این نشستی بین افسران ارتش ترکیه و رهبران تحریر الشام برگزار شد تا راه‌های کنترل مرز سوریه و ترکیه و محدود کردن عملیات قاچاق را بررسی کنند.

هیات تحریرالشام معتقد است که به مسوولیت خود در کنترل امنیتی این مناطق پایبند است و در این مسیر خواهان مشارکت نیروهای «ارتش ملی» تحت حمایت ترکیه نیست.

مناطق تحت کنترل «ارتش ملی» تحت حمایت ترکیه در حومه حلب از طریق دو گذرگاه «دیربلوط» و «الغزاویه» به مناطق تحت کنترل «تحریر الشام» در ادلب مرتبط است که از طریق آن کالا، سوخت و تمامی اشکال مبادلات تجاری بین منطقه و همچنین عملیات قاچاق انجام می‌شود.

دیگر خبرها

  • در هاوانا صدام به من گفت فرصت تاریخی است که تمامی حقوق‌مان را از ایران پس بگیریم/ ضربتی به ایران بزنیم که تمام کره‌ی زمین صدایش را بشنود
  • استفاده از حقوق مسلم هر عضو آژانس طبیعی است
  • اورژانس قزوین ‌۱۲۰ نیرو کم دارد
  • رسوایی بی بی سی درباره نیکا شاکرمی وارد فاز جدید شد!
  • نوجوان دشتستانی مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات ترکیه را کسب کرد
  • سازمان بهداشت جهانی: حمله به رفح، فاجعه انسانی خواهد بود
  • افزایش انگیزه سرمایه انسانی، اولویت وزارت نفت
  • داستان روز اول (6+4 نکته درباره جامعه پذیری کارکنان در سازمان)
  •  آماده‌ شدن آمریکا برای حمله گسترده به یمن/ حمله یمن به ۲ ناوشکن آمریکایی و ۲ کشتی اسرائیلی/ برگزاری رزمایش دریایی 9 روزه ارتش چین/  اعلام نقض حقوق بشر توسط پنج واحد ارتش اسرائیل از سوی آمریکا
  • اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی از حقوق متقابل کارگر و کارفرما