Web Analytics Made Easy - Statcounter


تحریریه پارسینه: پروژه ۲۰ ساله آزاد راه تهران-شمال همچنان در دست احداث است و حالا پس از بارها وعده اتمام قطعه یک این پروژه، مسئولان نوید اتمام این بخش را به پایان سال جاری موکول کرده‌اند.
مهر ماه سال گذشته بود که مسئولان وزارت راه وشهرسازی اعلام کردند که همه مناطق آزاد‌راه تهران-شمال به ایتالیایی‌ها‌ واگذار شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیران وزارتخانه مربوطه همچنین گفته بودند که طراحی و معماری این آزادراه به نحوی انجام خواهد شد تا مردم به هنگام رانندگی در مسیر آن از زیبایی‌های این آزادراه لذت ببرند. اما اکنون مسئولان از تلاش پیمانکاران و مهندسان ایرانی در پیشرفت بخشی از این پروژه خبر می‌دهند.
آن زمان اعتراضاتی در خصوص همکاری ایتالیای‌ها در این پروژه مطرح شد. سوالی که بیشتر بیان می‌شد این بود که چرا با توجه به اینکه در ایران استعدادهای فراوان و متخصصان برجسته‌ای در زمینه طراحی و نقشه کشی پروژه‌های بزرگ وجود دارد، مسئولان این توانایی را نادیده گرفته‌اند و دست به سوی کشورهای دیگر دراز کردند، ضمن اینکه مراکز علمی نیز دانشجویانی را تربیت کردند که می‌توانند در بحث معماری اسلامی خوش بدرخشند.
در ابتدای دهه ۸۰ خبرهایی در خصوص اعلام همکاری و مشارکت شرکت‌هایی از کشورهای مالزی، اتریش، ترکیه، کره جنوبی و چین در ساخت فاز دوم این پروژه مطرح شد از میان این کشور‌ها چین برای همکاری انتخاب شد اما به دلیل بحث فاینانس این همکاری ادامه پیدا نکرد و این طرح سرانجام به دست مهندسان ایرانی افتاد.
اما حالا به گفته مسئولان پیمانکاران ایرانی بر روی این پروژه مشغول هستند و مهم‌ترین منطقه این پروژه تنها در ۲سال و نیم گذشته ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. به اعتقاد کار‌شناسان یکی از مهم‌ترین دلایل عدم پیشرفت این پروژه حضور پیمارنکاران چینی بوده که در آن زمان پیشرفت فیزیکی آن (طی دو سال) تنها ۳۰ درصد بوده است.
البته مسئولان اکنون دست نیاز به سوی سرمایه گذاران ایرانی دراز کرده‌اند و از آن‌ها خواسته‌اند برای اتمام پروژه اقدام کنند. چندز پیش سعیدی کیا رئیس بنیاد مستضعفان نیز در این باره گفت: اگر کسی ادعای سرمایه گذاری‌های کلان در پروژه‌های دشوار را دارد می‌تواند به ورود در آزادراه تهران – شمال فکر کند.
او همچنین در خصوص زمان احتمالی تکمیل کامل آزاد راه تهران – شمال گفت: با وجود تمام دشواری‌ها معتقدیم تا سال ۱۴۰۱ امکان بهره برداری کامل از این پروژه وجود خواهد داشت.در این می‌ان، با نگاهی سطحی به اخبار متوجه خواهیم شد که هر کدام از مسئولان براساس تقویم کاری خود، نوید افتتاح این پروژه را در سا‌ل‌هایی می‌دهند که کمی با هم متفاوت است.
راجع به جزییات قراردادهای مالی آزاد راه تهران – شمال نیز گفتنی است که این پروژه با مشارکت بنیاد و وزارت راه با ۵۰ درصد آورده مالی دولت و ۵۰ درصد سرمایه گذاری بنیاد و توسط بنیاد ساخته می‌شود. در این پروژه تمام قرارداد‌ها و تصمیم گیری‌های اقتصادی را به تائید وزارت راه و شهرسازی می‌رسد و توسط بنیاد به عنوان مجری کار انجام می‌شود.
اخیرا نیز خیراله خادمی معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص پیچیدگی‌های اجرای این آزادراه گفته است: عبور از البرز یکی از سخت‌ترین و دشوار‌ترین کارهای مهندسی است، سازند‌ زمین‌شناسی ویژه در مسیر، ریزش‌های متعدد در حین عملیات اجرایی به ویژه در حفر تونل‌ها پیشرفت پروژه را با مشکلاتی رو‌به رو کرد. او همچنین می‌گوید: آزادراه تهران- شمال بزرگ‌ترین پروژه عمرانی کشور است و از لحاظ حجم، نوع کار و پیچیدگی‌های اجرا در کشور نمونه دیگری ندارد که بخشی از تاخیر‌های اجرایی ناشی از همین موضوع است.اگر بخواهیم میزان پیشرفت را با وعده‌هایی که مسئولان داده‌اند مورد بررسی قرار بدهیم بیان یک مورد شاید بیانگیر خلف وعده دولتمردان باشد. خرداد ماه سال ۹۵ بود که آخوندی تاکید کرد که قطعه یک آزادراه تهران- شمال بهار سال ۱۳۹۶ زیر بار ترافیک برود، معاون اول رییس جمهور نیز از وزارت راه درخواست کرد که قطعه یک آزادراه در نوروز ۹۶ زیر بار ترافیک برود. البته اسحاق جهانگیری گفته بود که برای اتمام پروژه‌ها مشکل تامین منابع مالی داریم.
این وعده‌ها باز هم در ابتدای سال ۹۶ تجدید شد و وزارت راه و شهرسازی وعده افتتاح این پروژه را به تابستان ۹۶ موکول کرد. اما حالا با گذشت بیش از یک سال از وعده وزارت راه برای اتمام پروژه در بهار ۹۶ هنوز قطعه یک این پروژه به اتمام نرسیده است و مسئولان باز هم وعده تازه‌ای برای پایان یافتن این آزاد راه داده‌اند.
اخیرا معاون اول رئیس جمهور امروز وعده داده است که ساخت قطعه یک آزادراه تهران- شمال تا پایان امسال به پایان خواهد رسید. حالابا مشکلاتی که مجریان طرح از آن سخن می‌گویند آنطور که به نظر می‌رسد طلسم این پروژه با حاشیه‌هایی که از ابتدا تاکنون به همراه داشته است به این زودی‌ها شکسته نخواهد شد.

منبع: پارسینه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۹۷۴۵۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سد ورود بخش خصوصی به صنعت نفت و گاز شکسته شد/ آغاز ۵۰ پروژه به ارزش ۲۵ میلیارد دلار

به گزارش خبرنگار اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا، جواد اوجی وزیر نفت در مراسم امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعات طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی با تبریک روز کارگر گفت: خدا را شاکرم که امروز این اتفاق خوب رقم خورده است. به لطف پروردگار و توسل به ائمه اطهار و اقدامات جهادی کارکنان وزارت نفت پروژه‌های بسیاری به بهره برداری رسید که از توان آنها رشد تولید و صادرات را به دست آوردیم.

وی تأکید کرد: هر دو دستگاه که متولی ارائه آمار رشد اقتصادی بودند هر سه ماه آمار رشد اقتصادی در تمام بخش‌های اقتصاد را گزارش دادند و فصلی داشتیم که رشد صنعت نفت و گاز به بیش از ۲۵ درصد در این آمار رسید. این شرایط تا جایی پیش رفت که حدود نیمی از رشد اقتصادی ۶ درصدی سال گذشته کشور مربوط به بخش صنعت نفت و گاز بود.

اوجی گفت: محدودیت سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنایع بالادستی برداشته شد و هلدینگ‌ها نیز به خصوص در بحث جمع آوری گاز‌های مشعل توانایی خود را نشان داده اند. تجارب من در بخش خصوصی مرا به این درک رساند که باید سد مقابل ورود بخش خصوصی به صنایع بالادستی شکسته شود. امروز این فضا باز است و وزارت نفت از هر شرکتی برای توسعه کشور و جهش تولید استقبال می‌کند. امسال بیش از ۵۰ پروژه با ارزش بیش از ۲۵ میلیارد دلار را آغاز می‌کنیم.

وزیر نفت تصریح کرد: وزارت نفت برای تحقق شعار سال برنامه دارد و به امید خدا بیش از ۷۰ پروژه به بهره برداری می‌رسد. تولید نفت ما امسال جهش خواهد داشت و همچنین توان پالایش نفت ما نیز شاهد افزایش خوبی خواهد بود. با جلوگیری از خام فروشی درآمد و ارزش افزوده مال ۲.۵ برابر افزایش خواهد یافت.

وی گفت: در بحث پتروشیمی‌ها سال گذشته ما به پتروشیمی‌ها ۸ درصد گاز بیشتری دادیم و رکورد تولید ۷۵ میلیون تنی توسط پتروشیمی رقم خورد و امیدواریم که امسال این رکورد نیز شکسته شود.  

اوجی تاکید کرد: ناترازی انرژی ناشی از بی توجهی به امر سرمایه گذاری در تولید بوده و صرفه جویی بوده است. به تمام نیروگاه‌ها و صنایعی که در بهینه سازی مصرف انرژی کوشا نیستند اخطار می‌دهیم. نمی‌شود که تولید به دنبال مصرف بدود؛ این نفت و گاز سرمایه مردم است؛ به همین جهت ما باید در بهینه سازی مصرف کوشا باشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سد ورود بخش خصوصی به صنعت نفت و گاز شکسته شد/ آغاز ۵۰ پروژه به ارزش ۲۵ میلیارد دلار
  • سد ورود بخش خصوصی به صنعت نفت و گاز شکسته شد
  • ترافیک سنگین در آزاد راه کرج - تهران
  • تصاویری از تشکیل چندین دریاچه‌ شیرابه در تهران؛ وعده مسئولان دروغ شد! | فیلم
  • توسعه و بهسازی راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه
  • ببینید | تصاویری از ایجاد دریاچه‌ای از زباله در اطراف تهران؛ بی‌توجهی مسئولان به وعده‌ خود!
  • استعفاهای سریالی سران نظامی صهیونیست/کابوس «وعده صادق» ادامه دارد
  • توسعه و بهسازی راه‌های استان با اجرای ۷ پروژه
  • معاونان و مدیران فرهنگی سفیران دانشگاه در معرفی دستاورد‌ها هستند
  • ساخت یک بزرگراه جدید در تهران