Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- در پرونده ویژه مذهبی این هفته خبرگزاری میزان به موضوع "خرافات" و دلایلی که باعث شکل گیری آن می‌شوند، می‌پردازیم.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان، با گذشت زمان و پیشرفت‌های انسان در امور مختلفی مانند علم و تکنولوژی، اما همواره خرافات و باور‌های خرافی در زندگی برخی انسان‌ها جریان دارد و ردپای آن از سال‌های قبل بر جای مانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


یکی از مهم‌ترین دلایل شکل گیری خرافات، کمبود اطلاعات و در بسیاری از موارد نداشتن آگاهی درباره مسائل مختلف است که خود باعث رقم خوردن چنین اموری می‌شود.


در شماره دوم از سلسله مصاحبه‌های پرونده ویژه میزان با موضوع خرافات، به این محور و دلایل شکل گیری آن می‌پردازیم.


در شماره اول این پرونده ویژه نیز به خرافه پرستی و رواج آن بین انسان‌ها از گذشته تاکنون پرداختیم که در ادامه می‌توانید این گفت‌وگو را نیز مطالعه کنید.


از شکل‌گیری خرافات تا حرکت در مسیر خرافی/ چگونه در مسیر خرافه‌زدایی گام موثر برداریم؟


محمدرضا مرادی کارشناس علوم قرآنی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان گفت: درحقیقت اصلی‌ترین دلیل شکل گیری خرافات نداشتن آگاهی توسط افراد است به خصوص زمانی که فقر اطلاعات در یک انسان بیشتر باشد، بیش از سایر مواقع شاهد رشد خرافه در میان افراد هستیم.


وی ادامه داد: خرافه نوعی اعتقاد و باور است که هیچ گونه پایه و ریشه علمی ندارد و براساس اطلاعات قبلی و موضوعات ثابت شده، شکل نگرفته است. درواقع می‌توان گفت: بسیاری از افرادی که با باور‌ها و موضوع‌ای خرافی درگیر هستند، پیش از درگیر شدن ذهنشان با این موضوعات، حقیقت داشتن این موضوعات را به صورت مستند مشاهده نکرده اند.


این کارشناس علوم قرآنی تصریح کرد: به طور معمول خرافات در شرایط روی دادن یک اتفاق خاص یا در حالت استقبال از یک رویداد احتمالی به وقوع می‌پیوندد و در مورد اتفاقات پیش‌بینی نشده مطرح می‌شود و هیچ استدلال عقلی و منطقی نیز آن را نخواهد پذیرفت.


وی در ادامه صحبت‌های خود اظهار کرد: در بسیاری از موارد، خیلی از انسان‌هایی که حتی خود را خرافی نمی‌دانند، در شرایط رو به رو شدن با خرافات، در مورد قبول کردن و یا قبول نکردن آن دچار تردید می‌شوند و حتی ممکن است با پذیرش چنین موضوعاتی، به وادی خرافه پرستی گام بگذارند.


مرادی توضیح داد: موضوع مهمی که درباره خرافات می‌توان به آن اشاره کرد، این است که، چون خرافات پایه علمی ندارد، نمی‌توان آن را رد و یا اثبات کرد به همین جهت چنین موضوع‌هایی به طور معمول خود را در شرایط بحرانی به ویژه در عرصه اجتماع نشان می‌دهند.


وی یادآور شد: براساس آنچه که تاکنون در طول تاریخ مشاهده شده، خرافات در مواقعی که موضوع حساسی مطرح می‌شود و احتمال خطر در رابطه با آن موضوع بسیار بالا است، شدت بیشتری پیدا می‌کنند و در چنین لحظه‌هایی همچنین تاثیر بیشتری روی افراد بر جای می‌گذارند چراکه افراد در چنین مواقعی بیش از پیش تحت تاثیر چنین جریان‌های خرافی قرار می‌گیرند.


این کارشناس علوم قرآنی در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: نباید از یاد ببریم که در گذشته و در زمانی که بیماری‌هایی همچون طاعون شیوع گسترده‌ای پیدا می‌کردند، باور‌های خرافی نیز شدت و جریان بیشتری پیدا می‌کردند به خصوص که افراد با مشاهده افراد بیمار شده، در مواقعی حتی بیماری آن‌ها را به باور‌های خرافی مربوط می‌دانستند.


وی افزود: براساس تحقیق‌هایی که تاکنون در جوامع مختلف صورت گرفته، به نظر می‌رسد باور‌ها و عقاید خرافی در میان مردمان آفریقا شیوع بیشتر و سیطره وسیع تری دارد و هرچقدر از کشور‌های آفریقایی فاصله بیشتری می‌گیریم، رد پای کم رنگ تری از خرافات و باور‌های خرافی را مشاهده می‌کنیم.


مرادی همچنین توضیح داد: خرافات از گذشته تاکنون در میان تمامی جوامع جریان داشته و تنها موضوع مهم در این میان، شدت و ضعف آن و افراط و تفریطی است که در آن زمینه‌ها صورت می‌گرفت. به‌طور مثال در کشور کانادا مردم به خوش‌شانسی نعل اسب، نحسی ۱۳ و شفابخشی کلیسا در صورت گذاشتن عصا در آن بشدت اعتقاد دارند، به همین دلیل است که در کلیسا‌های قدیمی می‌بینید صد‌ها عصا توسط افرادی گذاشته شده که از بیماری جسمی رنج می‌برده‌اند و با گذاشتن عصا امید به شفابخشی داشته‌اند. نحس بودن عدد ۱۳، بدشگون بودن آواز کلاغ یا جغد، از جمله این باور‌ها هستند که در بیشتر کشور‌های دنیا رایج است و حتی در کشور‌هایی مانند هلند، نروژ، ایالات متحده و انگلیس به اوج خود می‌رسند.


وی تصریح کرد: نکته‌ای که در راستای ترویج خرافات در کشورمای مختلف و در میان مردمانی از دیار مختلف می‌توان به آن اشاره کرد، این است که هرچقدر سطح فرهنگ یک ملت پایین‌تر باشد، میزان شیوع خرافات در بین افراد آن جامعه نیز بیشتر است چراکه خرافه و باور‌های خرافی از جهل و نداشتن آگاهی سرچشمه می‌گیرد بنابراین هرچقدر برخی افراد با جهل خود درگیر باشند، به میزان بیشتری با باور‌های خرافی انس و الفت پیدا می‌کنند.


این کارشناس علوم قرآنی در ادامه صحبت‌های خود اظهار کرد: ممکن است در برخی مواقع برخی انسان‌ها از روی نداشتن آگاهی و در اثر نشست و برخاست با افراد خرافی به وادی خرافات کشیده شوند، اما در سوی دیگر این ماجرا، افراد خرافاتی به معنای واقعی وجود دارند.


وی خاطرنشان کرد: افرادی که به معنای واقعی با خرافات درگیر هستند، از روی عمد و بنا به دلخواه خود در مسیر خرافات گام می‌گذارند و در این روند، گام‌های بعدی شان را محکم‌تر از قدم‌های اولیه بر می‌دارند. در زمان‌هایی که باور‌های خرافی بین این افراد شدت بیش از اندازه پیدا می‌کند، آن‌ها همه تلاش خود را به کار می‌گیرند تا دایره پیروان از بارو‌های خرافی را گسترش دهند از این رو به شیوه‌های مختلف تلاش می‌کنند اطرافیان و دوستان خود را درگیر با خرافات کنند.


گفت و گو: بهاره کنجکاوفرد


انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۲۱۴۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقاد دادستان کل کشور از تیترهای صفحه اول برخی روزنامه‌ها

دادستان کل کشور گفت:برخی از جراید و روزنامه‌ها عناوین و تیتر صفحه اول را عمداً به گونه‌ای تنظیم می‌کنند که ضمن اینکه برای معاندین خوشایند می‌شود، موجب ناامنی و مخدوش شدن امنیت روانی جامعه نیز می‌شود.

به گزارش ایسنا، جلسه شورای معاونین دادستانی کل با حضور اعضا و به ریاست حجت الاسلام والمسلمین موحدی برگزار شد.

در ابتدای این جلسه دادستان کل کشور با گرامیداشت یاد و خاطره شهید مطهری، او را نمونه‌ای از انسان خردمند و عالم دانست و گفت: شهید مطهری در دوران زندگی پربرکت خویش، خدمات بسیار زیادی را به انقلاب اسلامی داشتند و انصافا انتساب روز شهادت وی به روز معلم یک عنوان مناسب است.

وی با بیان اینکه امام خمینی (ره) همه آثار شهید مطهری را مفید می‌دانستند، گفت: اندیشه‌های این شهید والامقام در عرصه‌های دینی و اجتماعی بسیار گران بها بوده و اگر نسل جوان ما با نگاه دینی و سیاسی شهید مطهری آشنا شوند جامعه‌ای فرهیخته‌تر و با بصیرت خواهیم داشت.

اجرای طرح نور باید مستمر و اثربخش باشد

دادستان کل کشور در ادامه این جلسه با اشاره به طرح نور فراجا، گفت: باید فراجا و مسئولان قضایی در تمامی حوزه‌ها به وظیفه قانونی خود عمل کنند و اجرای صحیح طرح نور مستمر و اثربخش باشد.

باید قدردان حافظان امنیت بود

دادستان کل کشور، امنیت را یک نعمت الهی دانست و گفت: نفس وجود پلیس در جامعه امنیت‌ساز است و بدون حضور پلیس برای هیچکس امنیت معنا نخواهد داشت، پلیس هم امنیت‌ساز و حافظ امنیت است.

وی ادامه داد: مردم قدردان فرزندان خود در تمامی حوزه‌های امنیتی و انتظامی بوده و واقف هستند که با تلاش شبانه‌روزی حافظان امنیت است که در همه جای کشور پهناور امنیت و آسایش حرف اول را می‌زند. بنابراین، قانون هم از اقدامات آنان دفاع کرده است و تمرد از دستورات پلیس را جرم و قابل تعقیب می‌داند.

برخی در مقابل جنایات تروریست‌ها ساکت و مدافع مجرمان هستند

موحدی به انتقاد از رویه برخی افراد در حمایت از افراد مجرم پرداخت و گفت: متاسفانه عده‌ای در کشور تحت القائات معاندین از یک مجرم حمایت می‌کنند، ولی در قبال جنایات تروریست‌های اجاره‌ای که اخیرا تعدادی از حافظان امنیت را به شهادت رساندند سکوت در پیش گرفته اند. این افراد اندک، غیرت و تعصب دینی، ملی و وطنی خود را زیر پا گذاشته و البته باید بدانند اقدامات آنان رصد می‌شود.

هیئت نظارت بر مطبوعات به وظیفه خود عمل کند

در ادامه دادستان کل کشور به لزوم حفظ امنیت روانی جامعه تاکید کرد و گفت: برخی از جراید و روزنامه‌ها عناوین و تیتر صفحه اول را عمداً به گونه‌ای تنظیم می‌کنند که ضمن اینکه برای معاندین خوشایند می‌شود، موجب ناامنی و مخدوش شدن امنیت روانی جامعه نیز می‌گردد. با توجه به مسبوق به سابقه بودن این رفتار در برخی از جراید لازم است هیئت نظارت بر مطبوعات به فلسفه وجودی خود توجه کند و نظارت قانونی بر عملکرد و فعالیت مطبوعات را جدی بگیرد.

نهادهای مسئول بر فضای مجازی نظارت بیشتری داشته باشند

حجت الاسلام والمسلمین موحدی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع فعالیت شبکه‌های معاند و صهیونیستی در فضای مجازی پرداخت و گفت: طبق قانون هر نوع همکاری با شبکه‌های معاند جرم است، لذا نهادهای نظارتی باید نسبت به شناسایی افرادی که با این شبکه‌ها همکاری دارند اقدام کنند و افراد مجرم را با مستندات، به دستگاه قضایی معرفی کنند

وزارت امور خارجه و ستاد حقوق بشر بیش از گذشته در میدان روشنگری و مطالبه‌گری باشند

وی با اشاره به نقض گسترده حقوق بشر در کشورهای مدعی آزادی و دموکراسی گفت: امروز غرب و هم‌پیمانانشان از رژیم صهیونیستی که حقوق ملت فلسطین را به صورت گسترده تضییع می‌کند حمایت دارند، اما در کشور خود مخالف جدی آزادی بیان و اعتراض مردم و دانشجویان به توحش رژیم صهیونیستی هستند. 

دادستان کل کشور خاطرنشان کرد: این کشورها با تمام وقاحت ادعای حقوق بشری دارند و کشورهای آزاد را متهم به نقض این حقوق کرده و علیه آنان قطعنامه صادر می‌کنند، در حالی که دست پلید آنان برای مردم آزادی‌خواه عالم رو شده و دیگر اعتباری حتی در بین مردم و ملت خود ندارند. 

وی در پایان گفت: در این راستا وزارت امور خارجه و ستاد حقوق بشر ایران باید فعال‌تر از گذشته، در عرصه بین‌الملل از حقوق ملت آزادی خواه دفاع کنند و نفاق مدعیان حقوق بشر را بیشتر به دنیا معرفی کرده و از مکانیسم‌های موجود برای محکومیت آنان استفاده کنند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اعلام جرم دادستانی تهران علیه برخی از فعالان رسانه‌ای برای انتشار مطالب کذب درباره پرونده نیکا شاکرمی
  • انتقاد دادستان کل کشور از تیترهای صفحه اول برخی روزنامه‌ها
  • توصیه دادستان کل کشور درباره نحوه اجرای «طرح نور» فراجا
  • توصیه دادستان کل کشور درباره نحوه اجرای طرح نور فراجا
  • کارگران عامل حرکت چرخ‌های توسعه و پیشرفت جامعه هستند
  • شهرداری‌ها در آموزش فرهنگ ترافیک مشارکت کنند
  • عقیده سالم در افراد، جامعه سالم به دنبال دارد
  • چرا بعد از رابطه جنسی غمگین می شوم و گریه می کنم؟
  • خیر انسان در حرکت در مسیر الهی است
  • گذشت و بخشش باید در جامعه تبدیل به فرهنگ شود