Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@16:45:20 GMT

چرا اصولگرایان از موفقیت بازمانده اند؟

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۰۳۰۷۸۶

چرا اصولگرایان از موفقیت بازمانده اند؟

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، جریان های سیاسی در ایران اگرچه با واقعیت وجودیِ جامعه مدنی در قالب نهادها و احزاب سیاسی فاصله بسیاری دارند اما در خلاء این نهادها توانسته اند تا حدودی شاخص های جامعه مدنی را محقق سازند. اصولگرایی و اصلاح طلبی دو جریان اصلی در سپهر سیاسی ایران هستند که هرچند از رسمیت یافتن ها کمتر از دو دهه می گذرد اما در همین دو دهه به میزان زیادی در هدایت آرای مردمی به ویژه در دوره های انتخاباتی مختلف تاثیر گذار بوده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، به نوعی اقبال عمومی در انتخابات مختلف اعم از مجلس شورای اسلامی، شوراهای اسلامی شهر وروستا و ریاست جمهوری موافق با جریان اصولگرایی بود اما از انتخابات سال 92 به بعد، آرای اکثریت جامعه ، دیگر با این جریان موافقت ندارد؛ نتیجه چند انتخابات اخیر موید این موضوع است.
ناکامی و عدم موفقیت های پی در پی اصولگرایان این پرسش را ایجاد می کند که چه علل یا عواملی موجب شده است که این جریان با این مساله مواجه شود؟ دیگر آنکه اصولگرایان برای رهایی از این وضعیت به اصلاحاتی نیازدارند؟ این پرسش ها پژوهشگر ایرنا را بر آن داشت در مصاحبه با «ناصر ایمانی» تحلیلگر و فعال سیاسی اصولگرا به واکاوی این موضوع بپردازد.
ایمانی با تایید اینکه اصولگرایان در چند انتخابات اخیر موفقیتی نداشته اند؛ تفرقه در جریان اصولگرایی، عدم اتخاذ سیاست های درست و ارائه تصویر نامناسب از خود در مواجهه با موضوعاتی همچون برجام، روابط و مناسبات بین المللی را به عنوان دلایل عدم موفقیت اصولگرایان در این مساله بر شمرد.

مشروح این گفت و گو در ادامه آمده است.
**ایرنا: به نظر می رسد جریان اصولگرایی در سال های اخیر به ویژه در چند انتخاباتی که پس از سال 92 تاکنون برگزار شده است ناموفق یا به عبارتی ناکام بوده است. شما این ناکامی را چگونه ارزیابی می کنید؟
**ایمانی: انتخابات الزاما معنای ناکامی برای جریان سیاسی را ندارد. اگر دقت کنیم تا پیش از انتخابات 92 نیز جریان اصلاح طلب در چند دوره انتخاباتی موفق نبود. این الزاما به معنای ناکامی آن جریان نیست. مجموعه شرایط مختلفی که اتفاق می افتد ممکن است به سمت و سویی هدایت شود که مردم به جریان دیگری تمایل داشته باشند. چنانکه در دوره ای ممکن است یک جریان یا فردی با درصد بسیار کمی موفق می شود آرای 50 درصد را کسب کند، اما این به معنای موفقیت و کامیابی آن فرد یا جریان نیست.

**ایرنا: صعود و افول یک جریان سیاسی به علل و عوامل گوناگونی بستگی دارد، با توجه به عدم اقبال عمومی مردم به جریان اصولگرایی به ویژه در رویدادهای سیاسی در چند انتخابات اخیر، به نظر شما این مساله از چه علت هایی ریشه می گیرد؟
**ایمانی: اگر یک جمع بندی درباره انتخابات گذشته و جریان اصول گرا داشته باشیم؛ در برخی انتخابات تفرقه بین کاندیداهای اصولگرا، آنها را از راهیابی به ریاست جمهوری باز داشته است به طور مشخص این مساله را در انتخابات سال 92 شاهد بودیم. در دوره های دیگر اگر تدبیر درست تری برای کاندیداهای حاضر در صحنه اندیشیده می شد، شاید نتیجه انتخابات به گونه ای دیگر رقم می خورد. در انتخابات ریاست جمهوری 96 این موضوع آشکارا نمود می یابد. اتخاذ برخی تاکتیک های ناصحیح و نامناسب مانند کنارکشیدن آقای قالیباف و کاندیداتوری آقای رییسی در این مساله موثر بود.
دیگر آنکه در این جریان کاندیداهایی که جذابیت بیشتری برای مردم دارند هم به لحاظ ادبیات و هم به لحاظ سوابق انتخاب نشدند، در انتخابات مجلس شورای اسلامی سال 94 این مساله دیده می شود. در واقع کاندیداهایی باید معرفی شوند که از دیدگاه مردم مطلوبیت داشته باشند. اگر چه مبنای مطلوبیت در نگاه مردم با سیاسیون تفاوت دارد، اما کاندیداهای معرفی شده باید میان مردم از جذابیت خاصی برخوردار باشند. جریان اصولگرا نتوانسته است کاندیدایی را معرفی کند که از نظر مردم جذابیت و مقوبلیت داشته باشد.

**ایرنا: اصولگرایان در برخی موضوعات همچون برجام با وجود آنکه پای منافع ملی در میان بود، آشکارا رویکردی تخریبگرانه در پیش گرفتند، این موضوع چه اندازه در عدم موفقیت این جریان در کسب آرای مردمی تاثیر گذار بوده است؟
**ایمانی: این مسائل به نوعی از عدم تنظیم رویکردهای سیاسی اصولگرایان نشات می گیرد. آنها در برخی مقاطع زمانی نتوانستند تصویر خوبی از خود نشان دهند. به طور مشخص در موضوع برجام، اصولگرایان با اینکه در مجموع موافق اجرای برجام بودند و این موافقت را با تصویب برجام در مجلس شورای اسلامی اعلام کردند، اما تصویری که از خود نشان دادند مبین این موضوع نبود. از این رواین گونه برداشت می شد که اصولگرایان با برجام، ارتباطات بین المللی و پیشرفت کشور سازگاری ندارند. همین موضوع باعث شد که مردم به این جریان اقبال نداشته باشند.

**ایرنا: آیا می توان گفت عدم توفیق اصولگرایان بیشتر از علل و عوامل درونی این جریان ناشی می شود؟
**ایمانی: خیر. بخشی از این عدم موفقیت ناشی از اتهام ها و تهاجم سنگینی بود که طرف مقابل به اصولگرایان وارد کرد و از آنها چهره ای ضد دموکراسی، ضد آزادی و آرامش و خشونت طلب ارائه کرد. اصولگرایان در مقابل هیچ برنامه ای برای حمایت از خود نداشتند. در واقع این دلیل عمدتا از بیرون به جریان اصولگرایی وارد شد.

**ایرنا: شما گفتید که از بیرون جریان اصولگرایی، ضرباتی به آنها وارد شد، آیا این خود اصولگرایان نبودند که باعث چنین ضرباتی به خود شدند؟
**ایمانی: اصولگرایان در زمینه دفاع از خود، عمکرد ضعیفی داشتند به ویژه در طرح این اتهامات که آنها را به ضد برجام، ضدپیشرفت کشور و ضد سرمایه داری و ... معرفی می کرد، اصولگرایان نه تنها نتوانستند مواضع خود را به اثبات برسانند بلکه در مقام دفاع از اتهامات وارده نیز به درستی برنیامدند.

**ایرنا: با شرایطی که اصولگرایان با آن روبرو هستند، آیا وقت آن نرسیده است که این جریان در رویکرد ها و سیاست های خود بازنگری کند؟
**ایمانی: اصلاحات یک نیاز و ضرورت است که در همه جریان های سیاسی باید به آن توجه شود و متوقف بر اصولگرایان نیست. اصلاح طلبان نیز با توجه به طیف های مختلف خود، نیازمند بازنگری و اصلاحات هستند. جریان اصلاح طلبی از طیف های سکولار تا طیف هایی که فقط در روش های سیاسی با اصولگرایان اختلاف دارند را شامل می شود. در عین حال مساله بازسازی و اجماع درونی، امری دائمی و مستمر برای جریان های سیاسی است، اعم از اینکه درون قدرت باشند یا بیرون از قدرت. نباید اینگونه قلمداد شود که چون فلان جریان خاص توانسته است آرای اکثریت را کسب کند نیاز به بازسازی و اصلاحات ندارد.

**ایرنا: با توجه به صحبت شما و اینکه بازنگری و بهسازی در همه جریان های سیاسی ضرورت دارد، در شرایط کنونی، جریان اصولگرایی به چه تغییرات، بازسازی و بازنگری هایی نیازدارد؟
**ایمانی: اصولگرایان باید در دو سطح این بازنگری را انجام دهند. نخست در سطح مبانی نظری است؛ نوع رابطه بین مردم و حکومت اسلامی، نوع رابطه نخبگان کشور با مردم و رابطه آنها با حکومت و کسانی که در قدرت قرار دارند، اصولگرایان در این خصوص باید تدبیر بیشتری داشته باشند. در زمینه تشکیلاتی هم برای سازماندهی تشکیلات که در واقع همه طیف های اصولگرا را در بر می گیرد؛ این جریان باید سازمانی را داشته باشد که مورد قبول طیف های مختلف اصولگرایی باشد، دارای جامعیت و برنامه مدونِ طولانی مدت باشد نه اینکه فقط به آستانه انتخابات محدود شود.

**ایرنا: با توجه به این موضوع برای این بازنگری ها در آینده چه راهبردی را باید در پیش بگیرند؟
**ایمانی: همانطور که گفته شد، بازنگری در مبانی با توجه به شرایط زمانی خاص جامعه نیازی است که در این شرایط، ضرورت آن در جریان اصولگرایی احساس می شود. این به معنای آن نیست که همه مبانی نظری این جریان نادرست باشد بلکه به معنای آن است که برخی مبانی با توجه به شرایط خاص جامعه و تغییراتی که در سطوح مختلف اعم از فرهنگی و طبقات اجتماعی به وجود می آید باید مورد مداقه مجدد قرار گیرد. همچنین آنها باید با توجه به مبانی اعتقادی که هم مبانی نظری و هم تشکیلاتی نسبت به دین و حکومت اسلامی است بازنگری هایی را انجام دهند.
پژوهشم**3050**1601**خبرنگار: فاطمه دوله **انتشاردهنده : شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۳۰۷۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خراسان رضوی ۲۰ هزار بازمانده از تحصیل دارد

به گزارش قدس خراسان، سید امیر شوشتری روز یکشنبه در نشست خبری در آستانه هفته گرامیداشت مقام معلم در جمع خبرنگاران اظهار کرد: پنج هزار نفر از این تعداد بازماندگان از تحصیل سال گذشته هستند که به صورت تکراری در آمار اعلام شده اند.

وی با بیان اینکه شمار دانش آموزان اتباع خارجی استان خراسان رضوی ۷۰ هزار نفر است، بیان کرد: علاوه بر این سه هزار نفر از دانش آموزان اتباع خارجی نیز در مدارس خودگردان مشغول تحصیل هستند که این مدارس زیر پوشش اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی قرار ندارند.

مدیر کل آموزش و پرورش خراسان رضوی بیان کرد: بیشترین شمار دانش آموزان با حدود ۹۰ درصد را دانش آموزان افغان تشکیل می‌دهند و اتباع عراقی و سوری در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

وی با اشاره به اینکه شعار امسال هفته معلم تحت عنوان «همه مدیون تو هستیم» اعلام شده است، گفت: در قالب برگزاری آزمون‌های استخدامی مختلف برای سال تحصیلی آینده ۱۰ هزار و ۲۰۸معلم جدید در استان جذب می‌شوند که با استفاده از معلمان قراردادی این شمار به ۱۲ هزارو ۶۸۹ نفر افزایش می‌یابد، بنابراین در سال تحصیلی آینده کمبود معلم نخواهیم داشت.

شوشتری در خصوص آخرین وضعیت اجرای طرح رتبه بندی معلمان در خراسان رضوی نیز گفت: کلیه اعتراضات در این زمینه رسیدگی شده است و احکام لازم برای معلمان استان صادر شد.

به گفته وی، کلیه معلمانی که احکام آنان تا پایان اسفند ماه پارسال صادر شده است، معوقات را دریافت کردند.

تحویل ۳۰۱ فضای آموزشی در خراسان رضوی

مدیر کل نوسازی توسعه و تجهیز مدارس استان خراسان رضوی نیز گفت: در سال گذشته ۳۰۱ پروژه آموزشی با تعداد هزار و ۵۰۰ کلاس درس تحویل آموزش و پرورش شد که نسبت به سال ۱۴۰۱ معادل ۵۰ درصد افزایش دارد.

جاسم حسین پور افزود: سال گذشته پنج استخر دانش آموزی تحویل آموزش و پرورش استان شد و امسال نیز چهار استخر دیگر تحویل و برای چهار استخر جدید نیز تامین اعتبار انجام شده است.

وی اظهار کرد: پیش بینی احداث پنج هزار کلاس درس از محل تحقق مولدسازی از مهمترین اقدامات انجام شده خراسان رضوی در این زمینه است.

مدیرکل نوسازی مدارس خراسان رضوی ادامه داد: سال گذشته بنیاد علوی ۱۰۵ کلاس، بنیاد برکت ۱۷۷ کلاس، کمیساریای عالی ۴۰ کلاس، سازمان مسوولیت‌های اجتماعی ۷۰ کلاس و خیرین ۵۰۰ کلاس درس را در این استان ساختند.

وی اظهار کرد: سرانه فضای آموزشی در کشور پنج و ۲ دهم متر مربع است، در حالی که این رقم در خراسان رضوی چهار و سه دهم متر مربع است.

حسین پور با بیان اینکه خراسان رضوی جزو استان‌های پرجمعیت دانش آموزی کشور است، گفت: هر چه جمعیت دانش آموزی بیشتر باشد، سرانه فضای آموزشی نیز کاهش پیدا می‌کند.

وی گفت: سال گذشته این اداره کل سه هزار میلیارد ریال جهت تجهیز هنرستان‌ها و نمازخانه‌های مدارس استان هزینه کرده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • خراسان رضوی ۲۰ هزار بازمانده از تحصیل دارد
  • ضرورت همدلی بین شوراها برای رفع مشکلات مردم
  • زمان بندی انتخابات عضویت در کمیسیون فراقوه‌ای احزاب اعلام شد
  • دستگاه‌های مختلف مردمی و فرهنگی در انتخابات همکاری داشتند
  • اخبار سیاسی ۸ اردیبهشت؛ رقابت‌ها برای ریاست مجلس/تحلیل‌ها از خیزش دانشجویان آمریکایی
  • ۴ فهرست در دور دوم انتخابات مجلس با هم رقابت می‌کنند
  • شورای اسلامی شهر و روستا مصداق مردم سالاری دینی است
  • آینده برجام / توافقی صورت می گیرد؟
  • پاشنه آشیل مجلس دوازدهم از نگاه سخنگوی حزب اعتدال و توسعه /جریان رائفی پور به دنبال هدایت و مدیریت مجلس است
  • حسرت شوت‌زنی که پنالتی از دست داد (عکس)