Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-01@11:40:48 GMT

دلایل سونامی افزایش قیمت پیاز

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۰۵۸۴۷۹

نوسان قیمت محصولات کشاورزی سریال پایان نیافتنی است که هر سال تکرار می شود، این بار در حالی شاهد افزایش یکباره نرخ پیاز هستیم که هنوز ماجرای کاهش شدید قیمت در سال های اخیر از یادمان نرفته است.

باشگاه خبرنگاران: نوسان قیمت محصولات کشاورزی سریال پایان نیافتنی است که هر سال تکرار می شود. این بار در حالی شاهد افزایش یکباره نرخ پیاز هستیم که هنوز ماجرای کاهش شدید قیمت در سال های اخیر از یادمان نرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


طی سه سال اخیر آنقدر پیاز روی دست کشاورزان ماند و خریداری نداشت که دولت برای جبران ضرر و زیان کشاورزان اقدام به خرید تضمینی محصول نمود. به هر حال قصه ارزانی و گرانی محصولات کشاورزی ظاهراً گریبان پیاز را رها نمی‌گند، به طوریکه در شرایط فعلی نرخ پیاز سه برابر قیمت واقعی خود در بازار معامله می شود. بسیاری از کارشناسان معتقدند که تدوین الگوی کشت، شاه کلید بخش کشاورزی است که باید مورد توجه مسئولان امر قرار گیرد.

مجتبی شادلو رئیس اتحادیه باغداران استان تهران با اشاره به اینکه عوامل مؤثر بر پایداری بازار تولید و مصرف اظهار داشت: شاه کلید تولیدات کشاورزی بحث الگوی کشت است که این امر تا کنون به سبب عدم تأمین اعتبارات و بودجه های لازم اجرا نشده است.

وی افزود: طی سه سال اخیر در بسیاری از مواقع به سبب نبود بازار، پیاز از روی زمین جمع آوری نمی شد و در نهایت امسال رغبتی از سوی کشاورزان برای کاشت پیاز وجود نداشت.

شادلو با اشاره به ضرورت تدوین الگوی کشت برای محصولات کشاورزی گفت: با توجه به هزینه های بالای تولید در برخی مواقع، برداشت محصول برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد و در نهایت این امر نوسانات قیمت را به همراه دارد.

رئیس اتحادیه باغداران استان تهران با اشاره به اینکه افزایش قیمت پیاز قابل قبول نیست، تصریح کرد: براساس پیش بینی صورت گرفته تا هفته آینده با فراوانی عرضه قیمت ها به تعادل برسد.

بازار پیاز آرام می شود

حسین مهاجران رئیس اتحادیه میوه و سبزی افزود: در حال حاضر قیمت پیاز در میدان 2 هزار و 500 الی 3 هزار و 200 تومان است که با رسیدن پیاز اصفهان طی هفته آینده نرخ محصول به کمتر از هزار تومان خواهد رسید.

به گفته وی نرخ کنونی پیاز در بازار همچنان بالا است، به طوریکه سه برابر قیمت واقعی خود معامله می شود.

صادرات پیاز شایعه ای بیش نیست

رضا نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با انتقاد از نوسانات قیمت پیاز در بازار اظهار داشت: در صورت نبود برنامه مدون برای کشاورزان طبیعی است که با نوسانات قیمت سبزی و صیفی روبرو می شود.

وی افزود: علی رغم هزینه های بالای تولید و نبود برنامه ریزی مدون برای صادرات یکسال با مازاد تولید و سال بعد با کاهش تولید و نوسانات قیمت روبرو هستیم.

نورانی با اشاره به اینکه همه ساله با نوسانات قیمت محصولات سبزی و صیفی روبرو هستیم، بیان کرد: با توجه به عدم ماندگاری بالا این محصولات با نوسانات قیمت روبرو هستیم به طوریکه مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان از این حیث متحمل ضرر و زیان می شوند.

رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه صادرات پیاز شایعه ای بیش نیست، اظهار کرد: طی هفته های اخیر شایعاتی مبنی بر آغاز صادرات پیاز شنیده می شود که این امر به سبب آنکه نرخ پیاز از مرز 25 الی 30 سنت در بازارهای جهانی بیشتر نیست، امکان صادرات وجود ندارد.

به گفته وی با توجه به آنکه قابلیت نگهداری محصول در انبار وجود ندارد، از این رو احتکار محصول را تکذیب می نمایم.

نورانی با اشاره به اینکه تولید و صادرات محصولات کشاورزی به هم گره خورده است، تصریح کرد: تولید، نقطه عطفی برای صادرات است، از این رو انتظار می رود که با فراهم کردن زیرساخت ها به جایگاه مشخصی دست یابیم.

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۵۸۴۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ارزش صادرات محصولات کشاورزی به ۶.۲ میلیارد دلار رسید

صادرات محصولات کشاورزی ایران در پایان سال گذشته به ۶.۲ میلیارد دلار رسید که عراق با سهم ۳۱.۵ درصدی در رتبه اول واردات از ایران و امارات و روسیه با سهم ۱۱.۹ و ۸.۳ درصدی در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، صادرات محصولات کشاورزی در سال گذشته افزایش ۸.۳ درصدی در وزن و رشد ۱۹.۴ درصدی در ارزش داشت‌، این در حالی است که واردات محصولات کشاورزی از لحاظ وزنی و ارزشی به ترتیب ۱.۱ و ۵.۶ درصد کاهش یافته است.

تراز وزنی تجارت بخش کشاورزی نیز ۵.۳ درصد بهتر شده و تراز تجاری ارزشی از منفی ۱۳.۲ میلیارد دلار به منفی ۱۱.۱ میلیارد دلار رسیده است. تراز تجاری وزنی در دوره مذکور از منفی ۱۷.۴ میلیون تن به منفی ۱۶.۵ میلیون تن رسیده است.

موسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی در گزارش خود اعلام کرده است که به طور میانگین ارزش هر کیلوگرم کالای صادراتی بخش کشاورزی با رشد ۱۰.۳ درصدی از ۶۷ سنت در سال ۱۴۰۱ به ۷۴ سنت در سال ۱۴۰۲ افزایش یافته است، در حالی که ارزش هر کیلوگرم کالای وارداتی بخش کشاورزی با کاهش ۴.۵ درصدی از ۷۳ سنت در سال ۱۴۰۱ به ۷۰ سنت در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است.

هندوانه، سیب، گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی، سیر و پیاز ۵ قلم عمده صادراتی ایران از لحاظ وزنی، و پسته، سیب، خرما، گوجه‌فرنگی و شیرخشک ۵ قلم عمده صادراتی ایران از لحاظ ارزشی در سال ۱۴۰۲ بوده‌اند.

همچنین ذرت دامی، دانه سویا، گندم، جو و کنجاله سویا ۵ قلم عمده وارداتی از لحاظ وزنی و ذرت دامی، دانه سویا، روغن نباتی، برنج و کنجاله سویا ۵ قلم عمده وارداتی به لحاظ ارزشی در این دوره هستند. نکته قابل توجه این گزارش، کاهش واردات وزنی و ارزشی گندم به میزان ۴۳.۳ و ۵۰.۲ درصد، برنج ۳۷.۲ و ۳۸.۲ درصد و شکر به میزان ۴۲.۶ و ۳۰.۳ درصد بوده است که حکایت از کاهش وابستگی به این اقلام اساسی است.

در این گزارش تاکید شده است که در سال ۱۴۰۲ عراق با سهم ۳۸.۶ درصدی، نخستین مقصد صادراتی کالاهای کشاورزی ایران بوده و امارات با سهم ۱۴.۵ درصدی در رتبه دوم و ۸ کشور باقیمانده هر کدام با سهم‌های کمتر از ۱۰ درصد در رتبه‌های بعدی ۱۰ کشور اول قرار داشتند. به عبارت دیگر از نظر مقداری بیش از ۸۸ درصد صادرات کالاهای کشاورزی به کشورهای عراق، امارات، روسیه، افغانستان، پاکستان، ترکیه، هند، ترکمنستان، عمان و آذربایجان انجام شده و سهم سایر کشورها تنها ۱۱.۹ درصد بوده است.

بر اساس این آمار، از نظر ارزشی نیز عراق با سهم ۳۱.۵ درصدی در رتبه اول و امارات و روسیه با سهم ۱۱.۹ و ۸.۳ درصدی در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند.

همچنین کشورهای پاکستان، افغانستان، هند، چین، ترکیه، ترکمنستان و آذربایجان در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند و در مجموع بیش از ۸۳ درصد کالاهای صادراتی ایران از نظر ارزشی به مقصد این ۱۰ کشور بوده است.

در سال ۱۴۰۲، از لحاظ وزنی امارات متحده عربی ۳۶.۷ درصد، ترکیه ۱۴.۳ درصد، روسیه ۱۱.۶ درصد، انگلستان ۷.۸ درصد و هلند ۵.۴ درصد در واردات بخش کشاورزی ایران سهم داشته‌اند.

همچنین از لحاظ ارزشی امارات ۳۲.۹ درصد واردات بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است، پس از آن کشورهای ترکیه با ۱۴.۸ درصد، هند ۷.۴ درصد، روسیه ۷ درصد و انگلستان با ۵.۷ درصد سهم از واردات کشاورزی ایران در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار گرفتند.

کد خبر 749641

دیگر خبرها

  • محصولات غذایی در اراضی اشغالی فلسطین گران شد
  • تحقق جهش تولید و افزایش اشتغال با ایجاد زنجیره ارزش محصولات کشاورزی
  • ارزش صادرات محصولات کشاورزی به ۶.۲ میلیارد دلار رسید
  • ترجیح ترانزیت کالا بر صادرات محصولات کشاورزی توسط راه آهن ملی قزاقستان
  • قیمت«گوجه فرنگی» از هفته آینده و «پیاز» از ماه آینده کاهش می‌یابد
  • تعیین عوارض ۶۰درصدی برای صادرات سیب‌زمینی
  • ۳۵ میلیارد ریال تسهیلات مکانیزاسیون جذب ششتمد خراسان رضوی شد
  • صادرات بیش از ۱۰۵ هزار تن کالا از گمرکات گیلان
  • تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
  • تورم تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد