Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارشحوزه حقوقی- قضایی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛کودک آزاری به عنوان معضلی اجتماعی و فرهنگی هر روز در جوامع مختلف دنیا به شکلی خاص بروز می کند و ابتلای حتی یک مورد از کودکان به این معضل تلخ عواقب سنگین و جبران ناپذیری را به دنبال دارد.

قتل ستایش توسط نوجوان 16 ساله ای که از مدت ها قبل تجربه استعمال مشروبات الکلی را داشته است؛ فوت امیر طاهای ۶ ساله به دلیل ضرب و شتم پدر، قتل نگار ۲/۵ ساله به دلیل اذیت و آزار ذوارد آمده از سوی پدر؛ قتل ستایش نامی دیگر در نی ریز به دلیل وسوسه قاتل برای ربودن گوشواره های طلای دخترک ۶ ساله و تجاوز جنسی به او توسط مردی ۳۴ ساله که دارای سوء سابقه نیز بوده است؛ مرگ مغزی و فوت رقیه ۵ ساله در شهر مشهد توسط ناپدری که به مواد مخدر اعتیاد داشته و او نیز به سوء سابقه کودک آزاری فرزندان همسر اول خود نیز متهم بوده است؛ قتل آتنا دختر بچه ۷ ساله پارس آبادی که او نیز توسط فردی به قتل رسیده است که دارای سابقه کیفری است و در بازجویی طی روزهای گذشته به یک فقره قتل دیگر هم اعتراف کرده است؛ هنوز داغ مرگ غم انگیز آتنا و دیگر کودکان بی گناه این سرزمین بر جانمان جاری است که رسانه ها از تجاوز متعدد ناپدری کیمیا دختر بچه ۷ ساله در البرز خبر می دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
ناپدری که گفته می شود علاوه بر مصرف مواد مخدر و محرک، شیطان پرست بوده و در طمع دسترسی راحت تر به کودک برای تجاوز به او، با مادر وی ازدواج کرده است.

این اخبار تنها بخشی از گزارش های کودک آزاری است که خبر وقوعشان در رسانه های دیداری و شنیداری مطرح شده است؛ اعتیاد، طلاق و ازدواج مجدد ناموفق، گسترش بیماری های روانی در سطح جامعه، فقر آموزشی و فرهنگی و همچنین روند روبه رشد سایر آسیب‌های اجتماعی از جمله عواملی هستند که آمار بروز و وقوع جرائمی چون کودک آزاری افزایش می دهند. «پیشگیری» راهکار اساسی مقابله با وقوع معضل کودک آزاری

کودک آزاری گاه از سوی والدین اتفاق می افتد و گاهی از سوی افرادی که به نوعی با کودک و خانواده او ارتباط نزدیک و تنگاتنگ دارند.

امان الله قرائی مقدم جامعه شناس گفت: در شرایط فعلی از جمله دلایلی که کودک از سوی والدین خود مورد اذیت و آزار واقع می شود، می توان به اعتیاد و اختلالات روانی پدر و مادر اشاره کرد؛ اما در موارد بسیاری، وقوع معضل کودک آزاری از سوی کسانی غیر از والدین او صورت می گیرد.

وی افزود: در مورد اخیر آتنا قربانی کودک آزاری فردی شده است که ارتباط قاتل با پدر او، نزدیک و به نوعی ارتباطی دوستانه بوده است؛ لزوم نظارت و مداخله به هنگام والدین بر نحوه ارتباط کودکان با افراد حاضر در محیط موضوعی است که گویا از دید پدر آتنا مخفی مانده است.

این جامعه شناس تصریح کرد: والدین باید به فرزندان خود یادآور شوند که وجود روابط کاری و حتی روابط صمیمانه میان آن ها با سایرین، هرگز به معنای نزدیک شدن آن افراد به کودکان نیست و در صورت عدم حضور پدر و مادر کودک نباید بدون هماهنگی والدین خود به آن ها اعتماد کند.

قرائی مقدم در ادامه با اشاره به برخورد صریح با مجرمان معضل اجتماعی کودک آزاری گفت: افرادی که مرتکب این جرم می شوند، یا به اختلالات روانی مبتلا بوده و یا دارای سوء سابقه در موارد دیگر جرائم مشابه این جرم هستند. در همین راستا برخورد قاطع و بدور از هیچ تخفیفی با مجرمانی که به جرائم خشنی چون کودک آزاری دست می زنند، امری بدیهی و ضروری است.

وی خاطرنشان کرد: به عقیده جامعه شناسان و روان‌شناسان، همزمان با برخورد قاطعانه با مجرمان، اساس برنامه های مبارزه با وقوع چنین جرائمی باید مبتنی بر پیشگیری و تحت آموزش قرار دادن افراد مبنی بر پیشگیری از رخداد این تخلفات باشد.

ضرورت آموزش نکات خود مراقبتی به کودکان جهت پیشگری از کودک آزاری

کودکان به دلیل بی تجربگی و عدم شناخت از معضلات اجتماعی باید تحت آموزش های خود مراقبتی قرار گیرند.

حسن عماری روانشناس معتقد است: آموزش های مناسب ویژه والدین و افرادی که به هر نحوی با کودکان در ارتباط هستند می‌تواند آگاهی پدر و مادر را افزایش و زمینه بروز انحرافات و معضلات اجتماعی چون کودک آزاری را کاهش دهد و از قربانی شدن کودکان جلوگیری کند.

وی تاکید کرد: به همان اندازه که آموزش ها و مشاوره های پیش از ازدواج برای یک انتخاب درست، ضروری و اجتناب ناپذیر است، آگاهی بخشی کودکان و نوجوانان، در جهت آموزش های خود مراقبتی در انواع محیط های اجتماعی نیز به همان میزان مهم و دارای اهمیت است.

این روان‌شناس افزود: پس از اینکه والدین آموزش های ضروری در خصوص حفاظت کودک از خود را فرا گرفتند، می توانند مطالب و نکات آموزشی خود را با زبان قابل فهم کودک برای او بازگو کنند و در مورد زمینه های احتمالی وقوع معضل کودک آزاری به او آگاهی بدهند.

عماری نقش سیاست گذاران اجتماعی در تهیه و تدوین برنامه های آموزشی مناسب با فرهنگ جامعه در جلوگیری از وقوع جرائمی چون کودک آزاری را مهم برشمرد و یادآور شد: ارایه برنامه های آموزشی هدفمند از سوی سیاست گذاران اجتماعی برای والدین و کودکان امری ضروری است و تحقق اهداف پیشگیری از وقوع جرائم خشنی مثل کودک آزاری در گرو آگاهی بخشی و اطلاع رسانی صحیح به خانواده ها و مربیانی است که به طور مستقیم با کودک ارتباط دارند.

وی ادامه داد: برنامه های آموزشی باید متناسب با فرهنگ جامعه ایرانی تعریف شوند و خوراک فرهنگی که به خانواده ها عرضه می شود باید همخوانی مورد نیاز با ارزش ها و هنجارهای اجتماعی را داشته باشد.

این روان‌شناس همچنین بر لزوم برقراری روابط عاطفی مستحکم والدین با کودک خود تاکید کرد و گفت: در مواردی که کودکان ارتباط خوبی با پدر و مادر خود دارند و به لحاظ عاطفی و روانی از سوی آن ها حمایت شوند، کودک تمام اتفاقاتی که در بیرون از منزل برای او رخ دهد را با آن ها در میان می گذارد و بنابراین کمتر فرصتی برای مجرمان و فرصت طلبان بوجود می آید.

پیشگیری و آموزش، عامل کاهش وقوع کودک آزاری

به عقیده جرم شناسان، لزوم توجه به امر پیشگیری و آموزش، درصد قابل توجهی از جرائم را کاهش می دهد.

سهراب سلیم زاده وکیل پایه یک دادگستری گفت: قوانین فعلی در حوزه حمایت از کودکان، در مواردی دچار ضعف است و باید یک آشتی میان قوانین مدرن و قوانین فعلی برقرار شود.

وی افزود: همزمان با بروز کردن و رفع خلأهای مورد بحث در حوزه قوانین، باید این قوانین را با فرهنگ حاکم در جامعه بومی سازی کرد و مطابق با فرهنگ موجود، زمینه آموزش افراد در گروه‌های مختلف را فراهم و پیش بینی کرد.

این وکیل دادگستری در خصوص وقوع اخیر مورد کودک آزاریکه منجر به قتل دختر 7 ساله شد، اظهار داشت: دستگاه قضایی ضمن حفظ اقتدار و برخورد قاطع با مجرمان چنین حوادثی باید نسبت به فرد مذکور اقدام کند؛ رعایت پروسه دادرسی نیز امری است که باید مورد توجه قرار گیرد.

سلیم زاده تاکید کرد: به عقیده جرم شناسان، ضمن برقراری آشتی میان قوانین مدرن و قوانین فقهی، تنها مسأله ای که می تواند در کاهش وقوع جرائم مختلف موثر باشد، مساله پیشگیری، آموزش و اطلاع رسانی است.

وی خاطرنشان کرد: اگر‌چه قاطعیت دستگاه قضا در برخورد با متخلفان امری ضروری است اما شواهد نشانگر کارآمد نبودن برخوردهای چکشی و قهرآمیز است؛ بر همین اساس باید نسبت به ریشه یابی و برطرف کردن علل وقوع جرم از دیدگاه کارشناسی پرداخت.

علاوه بر تکمیل و بروز رسانی قوانین که تخلفات مرتبط با معضل کودک آزاری را کاهش می دهد، افزایش میزان سواد و آگاهی والدین و تقویت باورهای دینی نیز در عدم وقوع این جرائم تاثیر قابل ملاحظه ای دارد؛ بدون تردید پیشرفت آینده و بقای جامعه بر دوش نحیف کودکانی است که گاهی در سایه فرصت طلبی و بی مهری عده‌ای مورد تجاوز واقع می شوند و همچون مورد اخیر که کودک پارس آبادی قربانی جرم و جنایت فردی شد که سوء پیشینه هایی مثل کودک ربایی و تجاوز به عنف را در پرونده های قضایی خود دارد و کاهش چنین جرائمی در گرو تدبیر و چاره اندیشی نهادهای آموزشی و برخورد قاطعانه دستگاه قضایی است. همچنین سیاست گذاران اجتماعی باید همزمان با سایر پیشرفت ها آموزش مسائل مهم خود مراقبتی را در دستور کار نهادهای آموزشی ویژه کودکان و نوجوانان قرار دهند.

گزارش از فرزانه فراهانی

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۷۱۱۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مکرون خواستار نظارت والدین بر کودکان در شبکه‌های اجتماعی شد

رئیس جمهور فرانسه خواستار آن شد که استفاده از شبکه‌های اجتماعی توسط کودکان زیر ۱۵ سال در اتحادیه اروپا، تحت کنترل والدین باشد.

به گزارش ایسنا، امانوئل مکرون در یک سخنرانی مفصل درباره آینده اتحادیه اروپا در دانشگاه سوربن پاریس، گفت: قبل از ۱۵ سالگی باید کنترل والدین برای دسترسی به فضای دیجیتال وجود داشته باشد. اگر محتوا چک نشود، این دسترسی، انواع خطرات و تحریفات ذهنی را ایجاد می‌کند که می‌تواند انواع نفرت را توجیه کند.

فرانسه در سال‌های اخیر شاهد حوادث خشونت‌بار مکرری بوده که دسترسی کودکان خردسال به اینترنت در وقوع آنها، نقش داشته است.

بر اساس گزارش لوکال، اپلیکیشن‌های شبکه‌های اجتماعی مانند تیک‌تاک همچنین در ناآرامی‌هایی که پس از تیراندازی پلیس به یک نوجوان در حومه پاریس در سال ۲۰۲۳ روی داد و به بسیاری از شهرهای فرانسه گسترش یافت، نقش داشتند.

پارلمان فرانسه سال گذشته، لایحه محدودیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای کاربران زیر ۱۵ سال را تصویب کرد. بر اساس این مصوبه، دسترسی کودکان زیر ۱۵ سال به شبکه‌های اجتماعی منوط به رضایت والدین شد و این مصوبه همچنین به والدین اجازه می‌دهد حساب‌های کاربری کودکان زیر ۱۵ ساله‌ خود را در شبکه‌های اجتماعی به حالت تعلیق درآورند.

پس از تصویب این لایحه در مجلس ملی فرانسه که با هدف مبارزه با هرزه‌نگاری، آزار و اذیت سایبری و رفتارهای اعتیادآور صورت گرفت، مجلس سنا هم به آن رای مثبت داد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • چرا کودکان فرانسوی به خوش رفتار و مؤدب بودن مشهورند؟
  • راهکارهای جایگزین تنبیه بدنی در کودکان
  • والدین صبور در برخورد با کودک 4 تا 6 ساله موفقتر هستند
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ کودک آزاری مدرن: تلقین حس ناکافی بودن!
  • سندروم استکهلم در مدارس ابتدایی/ فرزندتان را به ربات آزمون دهنده تبدیل نکنید!
  • مکرون خواستار نظارت والدین بر کودکان در شبکه‌های اجتماعی شد
  • سینمای سیار کودک و کارگاه آموزش رایانه در خاش افتتاح شد
  • سنجش بینایی بیش از ۱۶۲ هزار کودک سال گذشته در آذربایجان‌غربی
  • سنجش بینایی بیش از ۱۶۲ هزار کودک در آذربایجان‌غربی
  • با «کودک استرسی» چگونه برخورد کنیم؟