Web Analytics Made Easy - Statcounter

اردبیل – کتابخانه مدارس اردبیل که قرار است عنصر اصلی ترویج مطالعه کتب درسی و غیردرسی برای دانش‌آموزان اردبیلی باشد، به دلیل ضعف‌های عمده در رسالت خود ناکام مانده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- ونوس بهنود: برخلاف دانش‌آموزان کشورهای پیشرفته خبری از مطالعات منسجم و برنامه ریزی شده کتب غیردرسی در بین دانش‌آموزان اردبیلی نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نه کتابخانه مدارس و نه کتابخانه‌های عمومی نتوانسته‌اند نسبت به پیاده‌سازی فرهنگ مطالعه در بین دانش‌آموزان به درستی عمل کنند.

این خلأ موجب شده اطلاعات عمومی و وقت‌گذرانی دانش‌آموزان اغلب با شبکه‌های مجازی و کانال‌های تلگرامی همراه شود. بطوریکه نهادهای تربیتی و فرهنگی ناخواسته خود به مشکلاتی دامن می‌زنند که معتقدند می‌تواند برای دانش‌آموز آسیب‌زا باشد.

قواره کتابخانه‌ها از یک اتاق تا یک کشو

کتابخانه مدارس در مدارس بزرگ، نمای کتابخانه و حتی اتاقی به همین نام دارد. اما در مدارس کوچک‌تر حتی اتاقی برای کتابخانه اختصاص نیافته است. کمبود امکانات موجب شده در برخی مدارس کتابخانه مدارس قفسه‌ای در گوشه اتاق مدیر یا سالن مدرسه یا یکی دو کلاس درس باشد.

به ویژه در مناطق محروم و مدارس روستاها خبری از کتابخانه مدرسه نیست و قواره کتابخانه به اندازه چند عدد کتاب در کشوی معلم مدرسه کوتاه می‌شود.

اما در بررسی امکانات کتابخانه‌ای مدارس، مدیرکل آموزش‌وپرورش استان اردبیل در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: چهار هزار و ۳۲ کتابخانه مستقل و کلاسی در مدارس استان دایر است.

احمد ناصری متذکر شد: تعداد کل کتب موجود در کتابخانه‌ها یک میلیون و ۶۵ هزار و ۲۸۱ جلد کتاب است.

وی افزود: در سال تحصیلی گذشته ۲۲۵ هزار و ۹۵۵ دانش‌آموز در مدارس تحصیل می‌کردند که در واقع به ازای هر دانش‌آموز۵.۲ کتاب در مدارس داشتیم.

با این وجود به نظر می‌رسد عمده تجمع کتب در مدارس بزرگ‌تر و کتابخانه‌های مدارس به نام و شناخته شده است.

هر چند میانگین کتاب برای هر دانش‌آموز پنج جلد است و تلاش بر این بود امکانات کتابخانه‌های مدارس محروم بهبود یابد؛ اما این سهم تمامی دانش‌آموزان نیست و در این خصوص عدالت آموزشی امکان سازی نشده است.

مراجعات تفننی به کتابخانه مدارس

انتظار می‌رود حداقل در مدارس بزرگ، دانش‌آموزان کتابخوان باشند. اما صحبت‌های خبرنگار مهر با دانش‌آموزان نشان می‌دهد، اغلب به کتب موجود در کتابخانه مدارس خود رغبتی ندارند و یا علاقه‌ای به مطالعه کتب غیردرسی نشان نمی‌دهند.

نازنین محمدی به خبرنگار مهر گفت: من به رمان علاقه دارم اما به غیر از یکی دو داستان در کتابخانه مدرسه رمان نداریم و به همین دلیل بیشتر به کتابخانه عمومی مراجعه می‌کنم.

وی افزود: بیشترین حجم کتب کتابخانه مدرسه ما کتاب‌های درسی است و به همین دلیل اگر دانش‌آموزان مجبور نباشند این کتاب‌ها را نمی‌خوانند.

سالانه نیمی از دانش‌آموزان به کتابخانه مدارس مراجعه دارند. هر چند کیفیت مطالعات این تعداد ارزیابی نشده به این سؤال که تکلیف نیم دیگر دانش‌آموزان چیست، پاسخ مشخصی نداریمدانش‌آموز دیگری تصریح کرد: علاقه‌ای به کتاب ندارم و همه معلومات عمومی را از تلگرام دریافت می‌کنم.

وی که حتی به کتابخانه‌های عمومی نیز مراجعه نمی‌کند، معتقد است میلیون‌ها کتاب وجود دارد و شناختی از آن ها ندارد؛ به همین دلیل مسیر راحت‌تر را انتخاب کرده و اطلاعات عمومی کوتاه از تلگرام دریافت می‌کند.

بخشی از گریز و یا بی‌علاقگی دانش‌آموزان به مطالعه به ضعف مشاوران، مربیان تربیتی و کتابداران مدارس گره خورده است.

بطوریکه اهمیت مطالعه کتب غیردرسی برای دانش‌آموزان تفهیم نشده و نگاه به کتابخانه به عنوان ابزار جدی و تخصصی ترویج مطالعه نبوده بلکه صرفاً کاربری تصنعی داشته است.

مطابق اظهارات مدیرکل آموزش‌وپرورش استان کل عوامل همکار در کتابخانه‌های مدارس ۱۲۸ نفر است که در مقایسه با بیش از چهار هزار کتابخانه مستقل و کلاسی نشان می‌دهد اغلب کتابخانه‌های مدارس هم در حجم اندک و هم بدون کتابدار اداره می‌شود.

از سویی ناصری معتقد است سالانه نیمی از دانش‌آموزان به کتابخانه مدارس مراجعه دارند. هر چند کیفیت مطالعات این تعداد ارزیابی نشده به این سؤال که تکلیف نیم دیگر دانش‌آموزان چیست، پاسخ مشخصی نداریم.

مطالعه کتاب برای امتحان اجباری

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان اردبیل در خصوص وضعیت مطالعه کودکان و نوجوانان در سال جاری تصریح کرد: بیشترین میزان مطالعه و استقبال از کتاب از سوی کودکان است.

رباب عزیزخانی متذکر شد: ضروری است نسبت به ترویج فرهنگ مطالعه از آغاز مدرسه اقدام شود و به عنوان مثال تورهای کتابخانه گردی دایر کرد و به دانش‌آموزان تفهیم کرد که علاوه بر کتب درسی می‌بایست کتب غیردرسی نیز بخوانند.

با این وجود ضعف برنامه‌هایی که نسبت به اجرای آن تأکید می‌شود موجب شده عمده مطالعات دانش‌آموزان اردبیلی کتب درسی و آن هم از سر ناچاری جهت شرکت در امتحانات پایان ترم باشد.

کودکان به دلیل اینکه دسترسی کمتری به فضاهای مجازی دارند بیشتر از کتب بهره می‌گیرند اما در بین نوجوانان اردبیلی مطالعه کتاب کیفیت مطلوبی ندارد.

ساماندهی کتابخانه مدارس ضرورت فراموش شده

در جلسه انجمن کتابخانه‌های عمومی اردبیل معاون سیاسی اجتماعی فرماندار اردبیل به ضرورت استفاده از ظرفیت کتابخانه‌های مدارس تأکید کرد.

رحیم افلاکی متذکر شد: متأسفانه این ظرفیت استفاده نمی‌شود و برخی دانش‌آموزان حتی از وجود کتابخانه در مدرسه خود مطلع نیستند.

این دغدغه بجا در حالی سال‌ها است طرح می‌شود که موضوع ساماندهی کتابخانه مدارس در سال ۱۳۸۹ مطرح شد و این مهم هنوز محقق نشده است.

در آن مقطع زمانی مدیرکل وقت آموزش‌وپرورش به اجرای طرح ساماندهی کتابخانه مدارس در همان سال اشاره کرد.

اما دستاورد کوتاه‌مدت اجرای این طرح که انتظار می‌رفت به افزایش مطالعه در بین دانش‌آموزان پیشی گیرد محقق نشده است.

به نظر می‌رسد در سال تحصیلی جدید کتابخانه‌های مدارس استان می‌بایست برنامه‌ای منسجم برای دانش‌آموزان تحت پوشش خود داشته باشند.

برنامه‌هایی که بتواند پیشتازی تلگرام بر کتاب را مهار کند و اندوختن معلومات و دانش را چون اصلی در ذهن دانش‌آموز نهادینه سازد.

دانش‌آموزان گریزان از مطالعه مدیران و برنامه ریزان آینده خواهند بود و چه بسا خلأهای امروز در ترویج مطالعه اثرات سو در تربیت نسل‌های آینده به دنبال دارد.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۸۰۷۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدارک بیش از ۲۰ برنامه مختلف به مناسبت هفت معلم

سلمان محمدی، مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه در نشست خبری هفته بزرگداشت مقام معلم در کرمانشاه، با بیان اینکه بیش از ۲۰ برنامه مختلف فرهنگی، ورزشی و... برای برگزاری در هفته معلم در استان تدارک دیده شده، گفت : می‌خواهیم فضای شهر و استان در این هفته به‌گونه‌ای باشد که معلم‌ها تکریم شوند.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه با بیان اینکه ارتقای مقام و منزلت معلم را در برنامه استان داریم، ادامه داد: هفته معلم فرصتی است که بیشتر قدردان معلم‌ها باشیم، وگرنه در همه روز‌های سال باید معلم‌ها را تکریم کنیم.

وی گفت: برگزاری ویژه برنامه سپاس معلم، اعزام معلمان نمونه برای دیدار با مقام معظم رهبری، تجلیل از معلمان نمونه استان، دیدار و سرکشی از پیشکسوتان فرهنگی و ... از برنامه‌های در نظر گرفته شده برای هفته معلم در کرمانشاه است.

محمدی در ادامه با اشاره به اهتمام دستگاه تعلیم و تربیت برای اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، گفت: هم اکنون نقشه راه این سند تهیه شده و الگوی مدرسه در تراز سند تحول بنیادین آموزش و پرورش مشخص شده است.

 وی با بیان اینکه قرار شده الگوی مدرسه در تراز سند تحول بنیادین در یک برنامه سه ساله در همه مدارس پیاده شود، گفت: مهر ماه امسال این الگو در ۲۰ درصد مدارس دولتی اجرا خواهد شد و در سال تحصیلی بعد ۴۰ درصد و سال بعد از آن هم ۴۰ درصد دیگر مدارس زیر پوشش این طرح خواهند رفت.

وی ادامه داد: مهر ماه امسال همچنین قرار شده ۵۰ درصد مدارس غیر دولتی و خاص هم بر اساس الگوی مدرسه در تراز سند تحول بنیادین آموزش و پرورش اداره شوند.

محمدی سپس با اشاره به فعال شدن قرارگاه عدالت آموزشی و نصیب آموزشی برابر با نگاه محرومیت زدایی در مجموعه آموزش و پرورش استان، گفت: از جمله اقداماتی که از قبل فعال شدن این قرارگاه در استان انجام شده می‌توان به تجهیز مدارس به امکانات ورزشی، تجهیز ۳۰ میلیارد تومانی هنرستان‌های مناطق محروم، برنامه‌ریزی برای جمع آوری مدارس کانکسی با بیش از ۱۰ دانش‌آموز و ... اشاره کرد.

وی تقویت مدارس دولتی را یکی از مهمترین اولویت‌های استان در سال تحصیلی جدید عنوان کرد و افزود: در تلاش هستیم تا مدارس دولتی را به لحاظ فضا، تجهیزات، نیروی انسانی و ... تقویت کنیم. در این راستا می‌خواهیم معلم‌های برتر استان نیمی از موظفی خود را در مدارس دولتی تدریس کنند تا همه دانش آموزان فرصت برخورداری از معلم‌های برتر را داشته باشند.

محمدی با اشاره به برنامه‌ریزی برای بالا بردن معدل امتحانات نهایی دانش آموزان استان، گفت: سال گذشته رشد حدود سه پله‌ای معدل دانش آموزان در امتحانات نهایی را در استان شاهد بودیم و برنامه‌ریزی کرده‌ایم ظرف امسال و سال بعد حداقل دو نمره به معدل امتحانات نهایی دانش‌آموزان استان اضافه شود.

وی ادامه داد: در تلاشیم با افزایش کیفیت آموزش و نیز برگزاری امتحانات شبه نهایی، کیفیت آموزش را ارتقا داده و معدل دانش آموزان استان را بالا ببریم.

محمدی اشاره‌ای هم به برنامه توزیع توازن رشته‌ای داشت و گفت: در تلاشیم دانش‌آموزان متوسطه دوم را به سمت تحصیل در رشته‌های فنی و حرفه ای، کار دانش، ریاضی و انسانی ببریم.

وی در ادامه اشاره‌ای هم به روند ترمیم معدل داوطلبان آزمون سراسری داشت و گفت: داوطلبان متقاضی ترمیم معدل شامل دانش آموزان سال گذشته و بزرگسال و پشت کنکوری‌ها با مراجعه به سامانه آموزش و پرورش می‌توانند در جهت ارتقاء معدل دروسی که می‌واهند، اقدام کنند.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کرمانشاه با اشاره به تاثیرگذاری معدل در قبولی دانش‌آموزان استان در آزمون سراسری، گفت: با توجه به تاثیرگذاری بالای معدل امتحانات نهایی در پذیرش داوطلبان در آزمون سراسری از امسال همه امتحانات پایه دهم، یازدهم و دوازدهم به صورت نهایی برگزار می‌شود.

وی در ادامه اشاره‌ای هم به استخدامی‌های جدید آموزش و پرورش در استان داشت و گفت: سال گذشته ۱۵۰۰ نفر جذب آموزش و پرورش استان شده و امسال هم بنا داریم بیش از ۱۵۰۰ نفر دیگر را جذب کنیم.

محمدی در ادامه اشاره‌ای هم به آغاز اجرای پروژه مهر از بهمن ماه سال گذشته در آموزش و پرورش استان داشت و گفت: هدف از اجرای این پروژه این است که شرایط را به‌گونه‌ای مهیا کنیم که اول مهر هیچ مدرسه‌ای در استان بدون معلم و هیچ معلمی بدون کلاس نباشد

باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه کرمانشاه

دیگر خبرها

  • آموزش ایمنی ترافیک به ۴ هزار و ۶۰۰ دانش‌آموز مدارس حاشیه راه‌های آذربایجان‌غربی
  • زنگ سپاس معلم در مدارس همدان نواخته شد
  • دبیرکل کتابخانه‌ها:عدد دقیقی از سرانه مطالعه در کشور نداریم!
  • رتبه اول زنجان در جذب دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل
  • کتابداران دیلم برای جذب دانش آموزان در مدارس حضور یابند
  • نواخته شدن زنگ سپاس معلم در مدارس خوزستان
  • سفری به دنیای توپولوژی
  • تدارک بیش از ۲۰ برنامه مختلف به مناسبت هفت معلم
  • ۱۵۰۰ نفر جذب آموزش و پرورش استان کرمانشاه شدند
  • «دبیر کارگروه سلامت مدارس» منصوب شد