Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-19@11:03:52 GMT

بانک جهانی آمارهای مسعود نیلی را رد کرد!

تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۰۸۷۱۱۵

بانک جهانی آمارهای مسعود نیلی را رد کرد!

جناب آقای دکتر مسعود نیلی اخیرا نکاتی در خصوص توسعه صنعتی کشور مطرح کرده‌اند که نگرانی‌هایی را برای آینده اقتصاد ایران ایجاد می‌کند.

به گزارش قدس آنلاین، جناب آقای دکتر مسعود نیلی اخیرا نکاتی در خصوص توسعه صنعتی کشور مطرح کرده‌اند که نگرانی‌هایی را برای آینده اقتصاد ایران ایجاد می‌کند. مجموع مباحث آقای نیلی در کل حول دو محور اساسی بوده است؛ اول، طبق معمول حمله به ظاهر علمی به تفکرات و نیز عملکرد دو دولت گذشته با عنوان دولت دهه ۱۳۸۰ و دوم استفاده از این فرصت برای ارائه مبانی فکری و برنامه‌های آتی خود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در هر دو مورد نکاتی وجود دارد که در ادامه به اختصار بحث می‌شود.

اول اینکه ایشان با قاطعیت گفته‌اند که در دوره شش ساله منتهی به سال ۱۳۹۲ درآمد سرانه کشور (شهری و روستایی) به شدت کاهش یافته است. شواهد آماری نشان می‌دهد که این گزاره برای دوره مزبور درست نیست. آمار بانک جهانی (نمودار زیر) نشان می‌دهد که طی سال‌های پس از ۱۳۸۴ درآمد سرانه همواره افزایشی بوده و تنها در دو سال ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ درآمد سرانه کاهش بوده است. علت این کاهش نیز آثار ناشی از اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها و عملیاتی شدن تحریم‌های بین المللی بوده است که هر یک در جای خود قابلیت بحث فراوان دارد.

چنانچه نمودار درآمد سرانه کشور نشان می‌دهد متوسط درآمد سرانه کشور براساس شاخص برابری قدرت خرید (PPP) در سال ۱۳۷۹ به بعد همواره صعودی بوده است. این روند در سال‌های پس از ۱۳۸۴ (۲۰۰۵) نیز ادامه داشته و سطح درآمد سرانه کشور را به بالاترین رقم (حدود ۱۸ هزار دلار) پس از انقلاب و حتی قبل از انقلاب رسانده است. لذا تنها در دو سال گفته شده، این درآمد نزولی بوده است نه در دوره شش ساله و حتی دهه ۸۰.

نکته بعدی این‌که براساس آمار بانک جهانی، رشد تولیدات صنعتی کشور تا قبل از سال ۱۳۹۱ (۲۰۱۲) همواره مثبت و حدود ۴ درصد بوده است (نمودار زیر) و تنها در دو سال ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ (۱۳۹۱ و ۱۳۹۲) نزولی شده است. لذا تعمیم کاهش رشد صنعتی این دو سال به کل دوره پس از ۱۳۸۴ و حتی تعمیم آن به دهه ۸۰ کاری کاملا غیرعلمی، غیرمنصفانه و غیراخلاقی است. روند رشد تولیدات صنعتی کشور براساس آمار بانک جهانی در نمودار زیر نشان داده شده است.

علاوه بر این، شاخص انجام فعالیت‌های تجاری نیز تا سال ۲۰۱۳ (۱۳۹۲) افزایشی بوده و تنها از سال ۲۰۱۳ روند نزولی خود را آغاز کرده و کماکان به سطح ۱۳۹۲ نرسیده است. روند حرکت این شاخص طی سال‌های ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۵ براساس اطلاعات بانک جهانی در نمودار زیر نشان داده شده است.

بنابراین، درآمد سرانه و یا شاخص تولیدات صنعتی تنها در دو سال ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ کاهش داشته است نه کل دوره مورد اشاره جناب آقای دکتر نیلی. لذا بی انصافی است کل فعالیت‌های دهه ۸۰ را با عملکرد دو سال ابتدای دهه ۹۰ ارزیابی کنیم آن هم بدون ذکر علل اصلی آن.

اما هدف اصلی آقای نیلی از اعلام این ارقام آن هم به نحو مخدوش و غیرمنصفانه چه بوده است؟ به نظر می‌رسد ایشان تمایل داشته برای دیدگاه اصلی خود که همان افزایش نرخ ارز است حمایت علمی تجربی ارائه نماید. به زعم ایشان، باید تقاضای تولیدات صنعتی کشور که در طول سال‌های گذشته کاهشی بوده را مجددا افزایش دهیم. ولی این‌کار با استفاده از ظرفیت‌های داخلی (ایشان از مسکن به عنوان یک نمونه عینی نام برده‌اند) امکان ندارد. لذا باید تقاضای خارجی برای محصولات صنعتی کشور را افزایش دهیم. به زعم ایشان، بهترین راه افزایش تقاضای خارجی در شرایط فعلی کشور که امکان حمایت‌های مالی از سیاست‌های توسعه صادرات وجود ندارد، افزایش نرخ ارز است. بنابراین پیام صریح ایشان افزایش نرخ ارز برای حمایت از توسعه صنعتی کشور (با اتکا به صادرات صنعتی) است.

ملاحظه موجود در خصوص این نگرانی آقای نیلی آن است که سیاست افزایش نرخ ارز در هر دهه (۷۰ و ۸۰ و نیز ۹۰) یک بار آزموده شده و نتیجه آن همین است که ایشان به آن اعتراض دارند. اولین و سریعترین اثر افزایش نرخ ارز در شرایطی که بیش از ۸۰ درصد از واردات کشور را مواد اولیه و واسطه‌ای تشکیل می‌دهد افزایش تورم خواهد بود نه افزایش تولید. از آنجا که افزایش تورم در جهت مخالف سیاست‌های کنترل تورم قرار دارد لذا دولت برای کنترل این اثر باید سیاست کنترل نقدینگی را دنبال نماید که نتیجه آن تشدید رکود و کاهش مجدد درآمد سرانه کشور است. لذا نگرانی آقای دکتر نیلی، نگرانی بزرگتری را بوجود می‌آورد که نمی‌توان از آثار منفی آن چشم پوشید.

*دانشجوی دکتری اقتصاد اسلامی

منبع: نسیم آنلاین

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۰۸۷۱۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طاق‌بستان برای هموفیلی‌ها قرمز شد

طاق‌بستان همزمان با روز بین‌المللی هموفیلی، امروز ۲۸ فروردین‌ماه به رنگ قرمز درآمد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، آثار باستانی طاق‌بستان، بلوار طاق‌بستان و پل قوسی لب‌آب شهر کرمانشاه همزمان با ۱۷ آوریل، روز جهانی هموفیلی به رنگ قرمز، نماد این بیماری درآمد.

همزمان با روز جهانی هموفیلی و جهت اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی از این بیماری، نمادهای شهری در دنیا تغییر رنگ می‌دهند که طاق‌بستان نیز در این مسؤولیت اجتماعی به درخواست انجمن بیماران هموفیلی کرمانشاه به همت شهرداری و میراث فرهنگی، همراه شد.

گفتنی است، روز جهانی بیماران هموفیلی از سال ۱۹۸۹ از سوی فدراسیون جهانی هموفیلی به منظور بالا بردن سطح آگاهی در مورد هموفیلی یا اختلال خونریزی و به احترام «فرانک اسکنابل»، مؤسس این سازمان در روز تولد او نام‌گذاری شده است.

کد خبر 745206

دیگر خبرها

  • تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور چقدر است؟
  • ساخت ۴۷۰ کیلومتر کانال آب در افغانستان
  • افزایش سرانه فضای ورزشی مدارس اردبیل
  • سرانه فضای ورزشی آذربایجان غربی به ۲۰ سانتی متر رسید
  • امسال فعالسازی هزار و ۹۶۰ واحد صنعتی راکد هدفگذاری شد
  • سرانه فضاهای آموزشی کهگیلویه و بویراحمد افزایش یافت
  • ناهم‌خوانی آمارهای گردشگری سلامت/ امارات و ترکیه رقبایی که همچنان می‌تازند
  • تامین به موقع و درست ارز توسط بانک مرکزی
  • طاق‌بستان برای هموفیلی‌ها قرمز شد
  • پتروشیمی ارومیه در جمع پردرآمدترین پتروشیمی‌های بورسی کشور