Web Analytics Made Easy - Statcounter

جمهوری اسلامی ایران با رأی مثبت به سند ممنوعیت سلاح‌های هسته‌ای در سازمان ملل متحد، پایبندی توام با حسن نیت خود را به تعهدات بین المللی اثبات کرد اما برخی کشورها از جمله آمریکا بار دیگر عدم پایبندی خود به این تعهدات نشان دادند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، هفت جولای 2017، کشورهای حاضر در کنفرانس ملل متحد در نیویورک پیش نویس معاهده منع سلاح‌های هسته‌ای را به تصویب رساندند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این اقدام نخستین تلاش جامعه بین‌المللی برای تدوین معاهده‌ای در خصوص خلع سلاح‌های هسته‌ای است که این مهم، دستاورد 20 سال مذاکره است. سلاح‌های هسته‌ای تنها سلاح‌های کشتار جمعی هستند که قبل از این معاهده به طور جامع، علی‌رغم تاثیرات بسیار خطرناک آن تا کنون در جامعه بین المللی ممنوع نشده بود. این در حالی است که سلاح‌های بیولوژیکی و شیمیایی، مین‌های زمینی و بمب‌های خوشه‌ای به طور صریح در پرتو معاهدات بین‌المللی منع شده‌اند. اکثریت قریب به اتفاق اعضای ملل متعهد معتقدند کاربرد برخی تسلیحات که مطابق موازین حقوق بین‌الملل منع شده‌اند، فجایع مصیبت باری را برای جامعه بشری به بار آورده است.

امروزه کشورهای عضو ملل متحد معتقدند که کاربرد سلاح‌های هسته‌ای باید به میزان سایر سلاح‌های کشتار جمعی منع شوند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد پس از تصویب این پیش‌نویس اظهار داشت این اقدام بیانگر گامی بلند در راستای تحقق آرزوی مشترک جامعه بشری برای جهان بدون سلاح هسته‌ای است. دبیرکل ملل متحد امیدوار است گفت‌وگوهای جامع در خصوص ارتقای همکاری‌های بین‌المللی در جهت دستیابی به اهداف بلند مدت برای خلع سلاح هسته‌ای تحقق یابد.

پیش‌نویس معاهده مذکور با رای موافق یکصد و بیست و دو کشور، با یک رای مخالف (هلند) و یک رای ممتنع (سنگاپور)، فعالیت‌های مرتبط با سلاح‌های هسته‌ای همچون توسعه، آزمایش، تولید، ساخت، تملک و انباشت سلاح‌های هسته‌ای یا سایر تجهیزات هسته‌ای و همچنین استفاده یا تهدید به استفاده از این سلاح‌ها را ممنوع کرده است. این پیش‌نویس برای امضای کلیه دولت‌‌ها در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک تا تاریخ 20 سپتامبر 2017، نود روز پس از آن که حداقل نود کشور آن را به تصویب برسانند لازم الاجرا خواهد شد.

تصمیمات مجمع عمومی ملل متحد نقش مسلمی در ایجاد هنجارهای حقوق بین‌الملل از طریق شکل گیری عرف بین‌المللی ایفا می‌کند. در نتیجه، تصمیمات و توصیه‌های سازمان‌های بین‌المللی و از جمله آنها، مصوبات مجمع عمومی ملل متحد منعکس کننده نظریات کشورهاست و نیز نقش برجسته‌ای در روند شکل گیری حقوق بین‌الملل عرفی دارد.

این در حالی است که سه کنفرانس بین‌المللی در خصوص تأثیرات بشردوستانه سلاح‌های هسته‌ای با میزبانی کشور نروژ در سال 2013 و همچنین در مکزیک و استرالیا، سال 2014، نمای جدیدی از مخاطرات زندگی در جهان هسته‌ای را ارائه می‌کند. در کنفرانس‌های مذکور به نیاز مبرم جامعه بین المللی برای ممنوعیت سلاح های هسته ای اشاره شده است.

در قضایای آزمایش های هسته‌ای (زلاندنو و استرالیا علیه فرانسه-1974)، نظر مشورتی در خصوص مشروعیت یا عدم مشروعیت تهدید و به کارگیری سلاح‌های هسته‌ای (1996) و قضیه جزایر مارشال علیه 9 کشور هسته‌ای(2016) موضوع فعالیت‌های هسته ای مورد توجه دیوان بین المللی دادگستری قرار گرفته است. دیوان در نظر مشورتی مشروعیت یا عدم مشروعیت تهدید و به کارگیری سلاح‌های هسته‌ای به خصوصیتِ بالقوهِ فاجعه آمیز سلاح‌های هسته‌ای و عدم امکان مهار آثار مهلک و ویرانگر آنها در فضا و زمان می‌پردازد و می‌گوید سلاح‌های هسته‌ای این توانایی را دارند تا همه تمدن بشری و کل اکو سیستم سیاره را از بین ببرند.

همچنین باید قطعنامه 37/47 مورخ 25 نوامبر 1992 مجمع عمومی ملل متحد در خصوص حمایت از محیط زیست در زمان مخاصمه مسلحانه را یادآور شد که بیان می‌دارد در اجرای حقوق حاکم در مخاصمه مسلحانه، ملاحظات زیست محیطی باید مورد توجه قرار گیرند و اینکه نابودی محیط زیست که به موجب ضرورت نظامی توجیه نشده و عمداً صورت پذیرد، آشکارا مغایر حقوق بین الملل است.

با این حال برخی از کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا، روسیه و سایر دولت‌های دارای سلاح‌های هسته‌ای و همچنین متحدان آن‌ها در جریان مذاکرات مربوط به معاهده منع سلاح های هسته‌ای حضور نداشتند. لازم به ذکر است که جمهوری خلق کره به این مذاکرات ملحق نشد. هیئت‌های نمایندگی ایالات متحده، انگلستان و فرانسه بیان داشتند که در جریان مذاکرات معاهده شرکت نخواهند کرد و قصدی برای امضا و تصویب و الحاق به این پیمان را نخواهند داشت.

عدم حضور و مشارکت قدرت‌های هسته ای و متحدان آنها در تصویب پیش نویس معاهده مذکور نشان از عدم پایبندی آنها به تعهدات بین المللی ایجاد شده در خصوص منع توسعه، آزمایش، تولید، ساخت، تملک و انباشت این سلاح های مخرب است، این در حال است که جمهوری اسلامی ایران با حضور در کنفرانس ملل متحد در خصوص مذاکرات مربوط به سند حقوقیِ الزام آورِ ممنوعیت سلاح‌های هسته ای و رای مثبت به آن، پایبندی توام با حسن نیت خود را به تعهدات بین المللی اثبات کرد.

نویسندگان: عرفان میرزازاده و ایمان شفیعی؛ دانشجویان دکتری حقوق بین‌الملل عمومی

انتهای پیام/

R1332/P34399/S2,20/CT4

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۱۰۴۱۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمریکا از چین و روسیه خواست کنترل سلاح‌های هسته‌ای را به «هوش مصنوعی» نسپارند

ایتنا - یک مقام ارشد آمریکایی از چین و روسیه خواست تا مانند ایالات متحده تعهد کنند که تنها انسان‌ها کنترل سلاح‌های هسته‌ای را در اختیار داشته باشند د و هوش مصنوعی از فرآیندهای تصمیم گیری در این مورد حذف شود.
پل دین، یک مقام مسئول در دفتر کنترل تسلیحات وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت واشنگتن «تعهد واضح و محکم» داده است که انسان ها کنترل کامل سلاح های هسته ای را خواهند داشت و افزود که فرانسه و بریتانیا نیز همین کار را کرده‌اند.

او از چین و روسیه نیز خواست تا از این روند پیروی کنند.

اظهارات این مقام ارشد آمریکایی در حالی بیان می‌شود که دولت جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، تلاش می‌کند تا بحث‌های جداگانه با چین را بر سر سیاست تسلیحات هسته‌ای و رشد هوش مصنوعی پیش ببرد.

روابط چین با روسیه، تهدیدهای مداوم چین علیه تایوان، اختلافات مرزی در دریای جنوبی چین و مسائل مرتبط با تجارت منصفانه مدت‌ها است که روابط پکن با واشنگتن را تیره کرده است.

گسترش فناوری هوش مصنوعی در جریان گفتگوهای گسترده بین آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین در ۲۶ آپریل در پکن مطرح شد.

بلینکن در آن سفر گفته بود «دو طرف توافق کردند که در هفته‌های آینده اولین گفتگوهای دوجانبه خود را در مورد هوش مصنوعی برگزار کنند و افزود که نظرات خود را در مورد بهترین نحوه مدیریت خطرات و ایمنی پیرامون این فناوری به اشتراک خواهند گذاشت.»

چین، بزرگترین تأمین‌کننده ماشین‌آلات، میکروالکترونیک، و نیتروسلولز است که برای ساخت مهمات و سوخت موشک و سایر موارد با کاربرد دوگانه‌ به کار می‌روند و مسکو از آنها برای تقویت پایگاه صنعتی دفاعی خود استفاده می‌کند.
پیشتر مقامات چینی از کشورهای دارای سلاح هسته‌ای خواسته بود که درباره عدم استفاده اولیه از سلاح‌های هسته‌ای علیه یکدیگر مذاکره کنند یا یک بیانیه سیاسی دراین‌باره صادر کنند.

دیگر خبرها

  • دیدار دیپلمات‌های ایران و روسیه در وین در آستانه سفر گروسی به تهران
  • رایزنی نماینده ایران با اولیانوف در وین
  • در سفر رافائل گروسی به تهران موارد اختلافی ایران و آژانس حل خواهد شد؟
  • دیدار نمایندگان ایران و روسیه در آستانه سفر گروسی به تهران
  • رایزنی نمایندگان ایران و روسیه در وین
  • چرا ایران هسته ای برای منطقه و جهان امنیت‌زا است؟
  • چرا ایران دارای سلاح هسته‌ ای برای منطقه و جهان امنیت‌زا است؟
  • آمریکا از چین و روسیه خواست کنترل سلاح‌های هسته‌ای را به «هوش مصنوعی» نسپارند
  • مکرون: اعزام نیرو به اوکراین را منتفی نمی‌دانم
  • آژانس به مسیر عقلانیت باز می گردد؟