Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@00:05:05 GMT

«سَلخ» مرکز میراث ناملموس قشم می‌شود

تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۱۱۴۶۲۲

«سَلخ» مرکز میراث ناملموس قشم می‌شود

یک گروه پژوهشگر مردم‌شناس در حال مستندنگاری آداب، رسوم، موسیقی و به‌طور کلی فرهنگ مردم روستای سلخ در قشم هستند تا پنج پرونده ثبتی از آیین‌ها و موسیقی‌های محلی شامل رقص «شوشی»، آواز «یامال»، «رزیف»، «فِجیری»، «لِیوا» را برای ثبت در فهرست ملی ناملموس تهیه کنند.

محمدشریف دریایی - دهیار روستای سَلخ‌ - در گفت‌وگو با ایسنا، درباره‌ی تکمیل پرونده‌ آیین‌های فرهنگ بومی این روستا، اظهار کرد: مدیریت میراث فرهنگی سازمان منطقه‌ آزاد قشم که مسئول تهیه پرونده‌های ثبتی از جنبه‌های مختلف میراث‌ فرهنگی ناملموس است، روستای سَلَخ را به دلایل بسیاری برای این کار انتخاب کرده تا این روستا به نخستین مرکز میراث ناملموس جزیره قشم تبدیل شود، زیرا جشن‌های مختلفی مثل نوروز صیاد که ثبت ملی شده، در این روستا در حال احیا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر سال جشنواره «نوروز صیاد» ۲۷ تیرماه در روستای سلخ قشم برگزار می‌شود.

دهیار روستای سلخ بیان کرد: مراسم «رزیف» یکی دیگر از مراسم همراه با موسیقی است که پرونده آن در حال تکمیل برای ثبت در فهرست ناملموس است. این مراسم شامل حرکات موزونی است که به‌صورت دسته‌جمعی در عروسی‌ها و برخی مراسم دیگر انجام می‌شود.

او مراسم دیگری را که پرونده آن در حال تکمیل است، «شوشی» دانست و گفت: شوشی نیز نوعی نمایش طنز بومی است که در شادیانه‌ها و مراسم عروسی‌ها انجام می‌شد و به عبارتی نمایش طنز مفهومی بوده است. این مراسم در بسیاری از روستاهای جزیره قشم انجام می‌شود.

دریایی با بیان این‌که آواز «یامال» نوعی آواز دسته‌جمعی و در واقع موسیقی کار بوده است، ادامه داد: دریانوردان هنگام جمع‌ کردن بادبان کشتی یا پارو زدن، این آواز را می‌خواندند. پرونده «یامال» نیز در حال تکمیل است.

دهیار روستای سلخ «لیوا» و «فِجِیری» را دیگر موسیقی‌های این منطقه دانست که پژوهشگران برای تکمیل پرونده آن‌ها در حال تحقیق هستند.

او اظهار کرد: صیادان و دریانوردان برای آن‌که تور ماهیگیری را به آب بیندازند یا جمع کنند، آوازهایی همراه با زدن طبل می‌خواندند. یکی به‌عنوان سرگروه این آواز را می‌خواند و دیگران دنباله‌رو او می‌شدند. اکنون دیگر لنج‌های بادبانی از رواج افتاده‌اند، ولی مردم جزیره، این نوع موسیقی دریایی را به خشکی آورده‌اند.

وی به حضور افراد بسیار مطلع در این روستا اشاره کرد که در واقع گنجینه‌های انسانی جزیره‌اند، از جمله ملا محمد دریایی که در تهیه پرونده ثبتی با مدیریت میراث‌ فرهنگی همکاری می‌کند.

دهیار روستای سلخ با بیان این‌که یکی از ویژگی‌های روستا این است که مردم آن به‌صورت خودجوش این فرهنگ و آیین را حفظ می‌کنند و به نسل جدید آموزش می‌دهند، گفت: گروهی که سرپرستی آن را عیسی قادری برعهده دارد نیز به صورت خودجوش دانش‌آموزان را برای یاد گرفتن این آیین به‌خوبی آموزش می‌دهد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۱۱۴۶۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روستاهای آبپخش نیازمند توجه بیشتر مسؤولان هستند

به گزارش خبرنگار مهر، مصطفی سلیمی مفرد ظهر سه شنبه در بازدید از روستاهای سطح بخش آبپخش اظهار داشت: برخی از روستاهای بخش آب‌پخش از جمله چم‌درواهی با توجه به نداشتن دهیاری و اعتبار کم روستا نیازمند توجه بیشتر مسئولان شهرستان هستند.

وی افزود: ۲ روستای چم دوراهی و میاندشت در مسیر اصلی ورودی و خروجی بخش آب‌پخش قرار گرفته‌اند و این موضوع نیازمند توجه بیشتر به ورودی‌های این روستاها به منظور جذب گردشگر است.

سرپرست بخشداری آب‌پخش ابراز داشت: آسفالت بریدگی‌های مسیر اصلی روبروی روستای میاندشت و ورودی این روستا از مهم‌ترین دغدغه‌ها و مطالبات مردم از اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای شهرستان دشتستان است.

کد خبر 6093283

دیگر خبرها

  • رفع مشکل کمبود آب شرب روستای میرآباد مازول نیشابور
  • آب به روستای توانه در نهاوند رسید
  • روستای فهرج در مسیر جهانی شدن قرار گرفت
  • طرح جهاد آبرسانی برای ۱۹۸ روستای استان مرکزی
  • غرق شدن ۲ کودک در رودخانه مهران بندرلنگه
  • بهره برداری از طرح‌های محرومیت زدایی در ۳۱ روستای استان یزد
  • زندگی لک‌لک‌ها در کنار مردم روستا +عکس
  • روستاهای آبپخش نیازمند توجه بیشتر مسؤولان هستند
  • آبی که از سرچشمه گل آلود می شود ؛ داستانی تکراری این بار در روستای سرکلاته کردکوی
  • گذر از میانه تاریخ با سفر به روستای انجدان اراک