Web Analytics Made Easy - Statcounter

مقامات و کارشناسان سیاسی با سلایق سیاسی متفاوت به تحریم جدید آمریکا واکنش نشان دادند. به گزارش جنوب نیوز، نمایندگان آمریکا با ۴۱۹ رای موافق و تنها ۳ رای مخالف، طرح تحریم‌های ایران، روسیه و کره شمالی را تصویب کردند. این طرح بیش از دو سوم آرای موافق مجلس نمایندگان آمریکا را به خود اختصاص داده و ۳ نماینده مخالف، از حزب جمهوری‌خواه بودند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این طرح نسخه اصلاح شده طرحی است که پیش از این با هدف تحریم ایران و روسیه در سنا تصویب شده بود.طرح جامع تحریم‌های ایران باید اکنون به مجلس سنای آمریکا رفته و پس از تصویب شدن، رئیس جمهور آمریکا نیز باید آن را امضا کند.

واکنش مقامات، شخصیت ها و کارشناسان سیاسی به این قانون

مقامات و کارشناسان سیاسی کشور در پی تصویب این قانون واکنش های مختلفی داشتند که در زیر می آید:

محسن رضایی

محسن رضایی دبیرمجمع تشخیص مصلحت نظام با انتشار پیام توئیتر از سکوت و غفلت کمیسیون نظارت بر برجام انتقاد کرد.

سیدعباس عراقچی

اقدام خصمانه آمریکایی‌ها با واکنش قطعی ایران مواجه خواهد شد

سید عباس عراقچی در حاشیه اجلاس پیشگیری از جرایم سایبری و در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که شب گذشته تحریم‌هایی علیه ایران در کنگره آمریکا وضع شده است، گفت: اقدام کنگره و قانونی که در حال تصویب است یک اقدام خصمانه و روشن علیه ایران است و شما بدانید با واکنش قطعی ایران مواجه می‌شود.

وی افزود: در سال‌های پیش همواره با چنین اقداماتی از سوی کنگره و دولت آمریکا مواجه بوده‌ایم و اختصاصی به دولت فعلی آمریکا یا دولت قبلی آن ندارد.

عراقچی با اشاره به این مطلب که قانون جدیدی که در حال تصویب است تحریم موضوعی جدیدی ندارد، گفت: خوب است بدانید اینها جمع بندی و تجمیع تحریم‌های قبلی غیرهسته‌ای است، با این حال می‌تواند اجرای موفق برجام را تحت تأثیر قرار دهد.

وی افزود: به طور قطع اینها می‌تواند بهره مندی ایران از برجام و دستیابی به عواید ناشی از اجرای آن را کاهش دهد و ناسازگار با بندهای مختلف برجام است.

عراقچی تأکید کرد: آمریکا برای اجرای همراه با حسن نیت آن متعهد شده است؛ اینکه آن را در یک فضای سازنده اجرا کند و اینکه از هر اقدامی که اجرای برجام را تحت تاثیر قرار بدهد، خودداری کند.

وی گفت: به هر تقدیر این کار کنگره برخلاف تعهدات آمریکا است با این حال، دولت آمریکا تاکنون ٢ بار مجبور شده است پایبندی ایران را تایید کند، چاره دیگری ندارد، ٧ گزارش آژانس نیز پایبندی ایران را تایید کرده است.

معاون امور حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: دولت آمریکا هفته پیش برای بار دوم پایبندی ایران را تایید کرد، هرچند حرف‌هایی زده می‌شود و تهدیدهایی صورت می‌گیرد که ٣ ماه آینده چه می‌شود اما ما منتظر می‌مانیم و با توجه به اقدامات آنها در صحنه عمل تصمیم می‌گیریم.

رضاسراج

در مقابل تحریم‌های جدید چه باید کرد؟

رضاسراج کارشناس مسائل سیاسی در یادداشتی در کانال خود نوشت:

مجلس نمایندگان امریکا طرح اعمال تحریم علیه ایران، روسیه و کره شمالی را تصویب کرد. این طرح که نسخه اصلاح شده طرح پیشین سنا است؛ به دلیل افزوده شدن بندهای مربوط به تحریم کره شمالی، طرح تازه ای محسوب شده و باید مجددا در سنا نیز به تصویب برسد.

چنانچه سناتورها مصوبه مجلس نمایندگان را تائید کنند، طرح برای امضاء به کاخ سفید ارسال می شود تا تبدیل به قانون گردد. اگر ترامپ، به دلیل وجود تحریم‌های ضد روسی و اختیارات محدود رئیس جمهور بعد از ابلاغ، از امضای طرح خودداری کند، مصوبه به کنگره بازگشته، دوباره به رای گذاشته می‌شود و در صورت کسب رای مثبت دو سوم نمایندگان هر یک از مجلس‌ها، لازم الاجرا می‌گردد.

بالابردن ریسک سرمایه گذاری خارجی در ایران، اعمال محدودیت‌های بیشتر علیه اقتصاد ایران، نشانه رفتن بخش دفاعی کشور، امنیت زدایی از ایران و انتقال هزینه‌های برجام از حوزه اقتصاد به بخش امنیت و اقتدار کشور، از اهداف تحریم‌های جدید آمریکا است. از همه مهم‌تر، این تحریم‌ها دوگانگی در حاکمیت و شکاف ملی را به انتظار نشسته است. از همین رو به جای شماتت دولت و اثبات حقانیت برای مواضع خود، می‌بایست مطالبه اقدام متقابل را در دستور کار قرار داد. امروز با اعتراف روحانی و ظریف به نقض روح و جسم برجام توسط آمریکا، دیگر اثبات نقض توافق، مسئله نیست. بلکه مسئله مهم، عزم ملی و پکپارچگی در درون حاکمیت و جامعه برای اقدام متقابل است.

حسین شریعتمداری

پرونده هسته‌ای باید از دولت گرفته شود

حسین شریعتمداری مدیرمسئول روزنامه کیهان با بیان اینکه طی 4 سال گذشته دولت به وضوح نشان داده که توان و تخصص لازم را برای ورود به پرونده هسته‌ای کشورمان نداشته است، اظهار کرد: دولت طی این مدت با وجود اینکه بیشترین ظرفیت و امکانات نظام را به پای برجام ریخته و هزینه کرده است، هیچ دستاوردی درپی نداشته است.

وی افزود: دولت ادعا می‌کرد برجام باغ میوه‌ای است که سیب و گلابی‌های آن بعدا می‌رسد، اما حالا معلوم شده است که این سیب و گلابی‌ها گندیده و بیماری‌زا و خسارت‎ آفرین است.

مدیر مسئول روزنامه کیهان با بیان اینکه اگر قرار باشد پرونده هسته‌ای به همین ترتیب ادامه پیدا کند قطعا ما با خسارت‌های بیشتری روبرو خواهیم بود، گفت: بنابراین باید پرونده از دست دولت خارج و به هیئتی مرکب از کارشناسان برجسته و متخصصین ورزیده سپرده شود که البته افرادی از دولت هم می‌توانند عضو این هیئت باشند ولی اداره امور آن نباید در اختیار دولت باشد؛ چراکه 4 سال برای بروز ناتوانی و عدم تخصص دولت کافی است و آزموده را آزمودن خطاست.

شریعتمداری در پایان عنوان کرد: اگر دولت با در نظر گرفتن «انصاف» یک مرور گذرا به وعده‌هایش درباره برجام و تعریف و تمجیدهایش از آن داشته باشد و آن را با آنچه امروز به دست آوردیم مقایسه کند، خودش هم اذعان می‌کند که توان لازم برای انجام این کار را نداشته است.

کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس

نشست فوق‌العاده کمیسیون امنیت ملی و سیاست‌خارجی مجلس

کمیسیون امنیت ملی و سیاست‌ خارجی مجلس شورای اسلامی برای بررسی بیشتر طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه آمریکا در منطقه، نشست فوق‌العاده‌ای برگزار می‌کند.

این نشست شنبه (7 مردادماه 96) در محل کمیسیون امنیت ملی و سیاست‌ خارجی مجلس برگزار می‌شود.

یک فوریت طرح «مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه» 27 تیرماه 96 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

سید حسین نقوی

آمریکا بارها برجام را نقض‌ کرده/ مجلس سکوت نخواهد کرد

سید حسین نقوی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصویب قطعنامه ضدایرانی کنگره آمریکا و جلسه فوق‌العاده کمیسیون متبوعش برای بررسی این موضوع، گفت: آمریکایی‌ها در جریان برجام‌ مدام سنگ‌اندازی کرده‌اند و این اقدام، اولین مقابله آنها با اجرای برجام نیست.

وی با بیان اینکه رفتارهای ضدایرانی کنگره آمریکا با واکنش قاطع مجلس شورای اسلامی مواجه خواهد شد، گفت: مجلس و کمیسیون امنیت ملی در دفاع از حقوق مردم، پاسخ و اقدامی شایسته به اقدامات ضدایرانی کنگره خواهد داد.

نقوی تصریح کرد: تحریم‌ها و مصوبه اخیر کنگره با اساس برجام در تضاد است و آمریکایی‌ها باید نسبت به نقض‌های پی‌درپی برجام پاسخگو باشند؛ نه‌تنها آمریکا بلکه دیگر کشورهای که در توافق هسته‌ای حضور داشتند باید نسبت به نقض‌ برجام توسط آمریکا واکنش صریح داشته باشند.

سیدیاسرجبرائیلی

تحریم سیداکاملا جدید است

سیدیاسرجبرائیلی در کانال تلگرامی خود نوشت:

آقای عراقچی در اظهاراتی که یحتمل تعجب آمریکایی‌ها را نیز برخواهد انگیخت، گفته‌اند تحریم سیدا تحریم جدیدی نیست و جمع بندی تحریم‌های گذشته است!
این مفهوم جمع بندی در تاریخ قانونگذاری آمریکا باید بی‌سابقه باشد. ایشان که حقیقتا مبدع مکانیسم ماله هستند، اگر مثالی از تاریخ قانونگذاری آمریکا بیاورند که کنگره بدون الغای قوانین قبلی، یک قانون جدید برای جمع بندی تصویب کرده باشند، همه فرآیندهای ماله‌کشی قبلی و بعدی ایشان را تائید و تصدیق خواهیم کرد؛ اما مطمئنیم که این جمع بندی اختراع ایشان است.
تحریم سیدا کاملا جدید، بی‌سابقه و گسترده است. ایشان نیز این را به خوبی می‌دانند.
آقای عراقچی را به یک مناظره درباره دو موضوع "جدید بودن تحریم سیدا" و "نقض آشکار بند ۲۹ برجام" دعوت می کنم. اگر صدا و سیمای جمهوری اسلامی معذور است، خبرگزاری فارس آمادگی برگزاری این مناظره را دارد.

جواد کریمی قدوسی

تحریم‌های جدید ایران ادامه «چماق و هویج» است/ هیات نظارت پاسخ دهد

جواد کریمی قدوسی در واکنش به تصویب «طرح جامع تحریم های ایران، روسیه و کره شمالی» در مجلس نمایندگان آمریکا اظهار داشت: با توجه به اینکه این مصوبه تنها سه رای مخالف در برابر ۴۱۹ رای موافق داشته، بنابراین تکلیف آن معلوم است و حتی در صورت وتوی رئیس جمهور، با حداقل دوسوم رای مجلس نمایندگان آمریکا تبدیل به قانون خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: از آغاز راه مذاکرات هسته ای تاکنون، همواره این مساله را گوشزد کرده ایم که مشکل آمریکایی ها با ما سر موضوع هسته ای یا موشکی و یا حقوق بشر نیست و اگر جمهوری اسلامی خود را به امنیت رژیم صهیونیستی پایبند نشان دهد، همه مشکلات آمریکا حل می شود حتی اگر ما آزمایش هسته ای انجام دهیم.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: هیات حاکمه آمریکا شامل رئیس جمهور و کنگره به شدت تحت نفوذ لابی رژیم صهیونیستی هستند و تحت این لابی انتخاب و مدیریت می شوند.

کریمی قدوسی گفت: کمپانی های چند ملیتی که زیر چتر نفوذ صهیونیست ها هستند، هیات حاکمه آمریکا را انتخاب و راهبردهای آنها را تعیین می کند.

وی تصریح کرد: مصوبه دیشب مجلس نمایندگان آمریکا هم ادامه همان سیاست چماق و هویج است که بر اساس آن هویج در دست اروپایی ها قرار دارد و چماق در دست ترامپ و کنگره آمریکا.

نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به دیدگاه برخی مسئولان که معتقدند توافق هسته ای با همه اشکالاتش باعث ایجاد اختلاف میان اروپا و آمریکا در موضوع ایران شده است، تصریح کرد: واقعیت این است که اینها دو لبه یک قیچی هستند و اروپایی ها در عمل تابع اقدامات تحریمی آمریکایی ها رفتار می کنند.

کریمی قدوسی در پاسخ به این سوال که هیات نظارت بر اجرای برجام در حال حاضر چه باید بکند، اظهار داشت: اعضای این هیات هفت نفره مشخص است چه کسانی هستند؛ افرادی همچون آقایان روحانی، لاریجانی، ولایتی، ظریف و شمخانی هستند و باید بدانند که این هیات باید به فردای تاریخ پاسخ دهد.

وی تصریح کرد: گویا برخی از اعضای این هیات معتقدند که اگر حتی ترامپ برجام را پاره هم کند، ما باید آن را با چسب بچسبانیم و به آن پایبند باشیم.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: اگر از ابتدا که آمریکایی ها برجام را نقض کردند اقدام قاطعی در برابر آنها انجام و به قانون «اقدام متقابل و متناسب در اجرای برجام» عمل می شد، کار امروز به اینجا نمی رسید؛ الان هم باید بدانیم که جلوی ضرر را از هر جا بگیریم، منفعت است.

کریمی قدوسی در پاسخ به اظهارات برخی اعضای هیات نظارت بر اجرای برجام که واکنش به مصوبات تحریمی آمریکا علیه ایران را منوط به تصمیم مجلس می دانند، گفت: این کارها توپ به زمین مجلس انداختن است؛ چرا که مجلس قبل از این قانونگذاری کرده و تکلیف را مشخص کرده است، علاوه بر آن فرمان مشروط مقام معظم رهبری برای اجرای برجام نیز تکلیف کار را برای این مواقع معلوم کرده است.

وی تصریح کرد: به نظر من از همین امروز آقای روحانی باید با توجه به نقض صریح برجام، به رئیس سازمان انرژی اتمی دستور دهد که گام به گام اقدامات داوطلبانه انجام شده در حوزه هسته ای را متوقف کنند.

عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد: کسانی هم که می ترسند، باید بدانند که اتفاقا اگر قرار باشد تهدیدی متوجه ما شود، زمانی است که مسئولان عقب نشینی کنند و بترسند.

فواد ایزدی

تحریم‌های جدید بسیار گسترده تر از قبل است/اکنون باید پرسید تحریم‌ها شامل چه چیزی نمی‌شود؟

فواد ایزدی، کارشناس مسائل هسته‌ای در خصوص وضع تحریم های جدید علیه ایران با حداکثر آرا در آمریکا اظهار داشت: طی دو سال گذشته آمریکا به هر بهانه‌ای ابران را تحریم کرده است اما تحریم های جدید دور جدیدی است که بسیار گسترده و پیچیده تر از تحریم‌های قبلی است.

وی با بیان اینکه تحریم های جدید دو دلیل اصلی دارد خاطر نشان کرد: خباثت آمریکایی ها دلیل اصلی وضع تحریم های جدید علیه ایران است تا جایی که به صراحت اعلام می کند به دنبال براندازی حکومت ایران است و از این رو با اعمال تحریم ها به دنبال فشار آوردن بر نظام و مردم است.

دولت با اعتماد به آمریکا کشور را در معرض تحریم‌های جدید قرار داد

این کارشناس مسائل هسته‌ای با انتقاد از ضعف قوه مجریه در برخورد با آمریکا تصریح کرد: دلیل دیگری که آمریکا در چند سال اخیر تحریم های خود را شدت بخشیده است، ضعف دولت ما در مقابله با تحریم هاست به طوری که بی جهت امتیاز های گسترده ای به آمریکا داده و به آنها اعتماد کردند و عملاً کشور را در معرض تحریم های جدیدی قرار دادند که تحریم های جدید ناشی از عملکرد دولت یازدهم است.

ایزدی ضمن انتقاد از مجلس شورای اسلامی در تصویب 20 دقیقه ای برجام عنوان کرد: بسیاری از نمایندگان مجلس هنوز هم برجام را یک بار نخوانده اند تا بدانند در آن چه تعهداتی برای دو طرف قید شده است اما در مجلس قبل با این شرایط به برجام رای مثبت دادند.

وی افزود: طی دو سال گذشته بارها آمریکا اقدام به وضع تحریم های جدید علیه ایران کرد اما دولت ایران در مقابل دست به توجیه این اقدامات آمریکا زد؛ مجلس هم قانون جاری کشور در خصوص متوقف کردن تعهدات ایران در برجام در پی نقض های مکرر برجام اجرا نکرد.

این کارشناس مسائل هسته ای همچنین گفت: توجیه دولت در مقابل تحریم های آمریکا و بی توجهی مجلس به اجرای قانون و به طور کلی عدم اقدام متقابل از سوی ایران باعث تشویق آمریکایی ها به وضع تحریم‌های جدید علیه ایران شد.

باید پرسید تحریم های جدید آمریکا شامل چه چیزی نمی‌شود؟

ایزدی با اشاره به گسترده بودن تحریم های جدیدی که شب گذشته علیه ایران در کنگره تصویب شد گفت: دلیل اینکه تحریم های جدید آمریکا علیه ایران را مادر تحریم ها می نامند این است که تحریم های جدید حد و حدودی ندارد؛ نسل اول تحریم‌ها به صورت تحریم افراد و برخی از سازمان ها و شرکت ها بود. اما در حال حاضر باید این سوال پرسیده شود که تحریم های جدید آمریکا شامل چه چیزی نمی‌شود؟

وی ضمن بیان اینکه با دور جدید تحریم ها هر فرد و هر نهادی قابلیت تحریم دارد بیان داشت: دو کشور روسیه و کره شمالی هم در کنار ایران تحریم شده اند اما ائتلاف با این کشورها اگرچه نیازمند تصمیم سیاسی است اما حضور مسئولین به شدت غرب گرا در کشور مانع از این ائتلاف می شود.

این کارشناس مسائل هسته ای افزود: برخی از مسئولان کشور اساساً علاقه ای به ایجاد رابطه دوستانه با روسیه نیستند چرا که گرایشات شدیدی به غرب داشته و راه حل مشکلات کشور را در ارتباط با کشورهای غربی به ویژه اروپا و آمریکا می دانند.

روسیه می‌داند اگر آمریکا آغوش خود را باز کند برخی از مسئولان ایرانی خود را در آغوش آمریکا می اندازند

ایزدی خاطرنشان کرد: روسیه علاقه ای به ایجاد روابط با دوستانه آمریکا نداشته و از طرف دیگر اعتمادی هم به برخی از مسئولان کشور ما ندارد؛ چرا که میداند اگر آمریکا آغوش خود را باز کند برخی از مسئولان ما با عجله خود را در آغوش آمریکا می اندازند.

وی در ادامه بیان داشت: غرب زدگی که در سیستم و قوه مجریه کشور وجود دارد مانع بزرگی بر سر ائتلاف با سایر کشورهای تحریم شده از سوی آمریکاست؛ هرچند این کشورها به لحاظ اقتصادی و سیاسی قدرتمند باشند.

برجام را بر اساس اعتماد به آمریکا امضا کردند و ضمانت اجرایی نداشت

این کارشناس مسائل هسته ای با تاکید بر اینکه برجام هیچگاه ضمانت اجرایی نداشت عنوان کرد: اگر برجام ضمانت اجرایی داشت هیچگاه به این گستردگی شامل نقض برجام نبودیم اساسا برجام بر اساس اعتماد کامل ایران به آمریکا نوشته شد.

ایزدی افزود: به طور معمول قراردادها یا بر اساس اعتماد هستند که این نوع قرارداد در روابط دوستانه نوشته می‌شود اما اگر توافق بر اساس عدم اعتماد باشد تکیه قراردادها بر روی متن توافق خواهد بود؛ اگر به متن برجام توجه شود می توان دریافت که متن برجام قوی نیست.

وی همچنین تصریح کرد: باید مسئولان

منبع: جنوب نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jonoubnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جنوب نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۱۷۷۴۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دویچه‌وله: تحریم‌ها ناکارآمد است اما غرب ناچار است تحریم کند!

شبکه رسانه‌ای دولت آلمان می‌گوید: تحریم‌ها علیه ایران و روسیه کارآمد نیستند اما غرب مجبور است تحریم کند.

به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: دویچه‌وله در تحلیلی که به ارزیابی تحریم‌های غرب اختصاص داشت، نوشت: ایران ۴۰ سال است که با تحریم‌های غرب زندگی می‌کند اما هرگز سرعت تحریم‌ شدنش به اندازه روسیه نبوده است. ایران می‌داند، چین می‌داند و ظاهراً دولت آمریکا هم می‌داند مبنی بر اینکه با وجود تحریم‌های موجود علیه صنعت نفت جمهوری اسلامی، نفت ایران با حجم بی‌سابقه به چین ارسال می‌شود. خاویر بلاس، ستون‌نویسی که مباحث مرتبط با انرژی و کالاها را برای بلومبرگ پوشش می‌دهد، اخیراً توضیح داد که چگونه نفت ایران به چین می‌رسد. اگر دولت چین را باور دارید، این کشور هیچ نفتی از ایران وارد نمی‌کند؛ صفر. حتی یک بشکه. در عوض، مقدار زیادی نفت خام از مالزی وارد می‌کند. به حدی که طبق داده‌های رسمی گمرک چین، این کشور به نوعی بیش از دو برابر بیشتر از تولید واقعی مالزی از آن کشور نفت می‌خرد. با تغییر نام نفت ایران، مالزی در سال گذشته پس از عربستان، روسیه و عراق به چهارمین تامین‌کننده بزرگ نفت خارجی چین تبدیل شد. سال‌هاست که ایران از امارات به عنوان مرکز دور زدن تحریم‌ها استفاده کرده است. دبی، یکی از هفت امارت امارات، دروازه ورود کالاهای ممنوعه غیر از نفت به ایران است. تهران مدت‌هاست که زنجیره‌های تامین خود را تغییر داده تا تقریبا همه چیزهایی که توسط آمریکا یا اتحادیه اروپا تحریم شده، به دست آید.

پس از تحریم‌های غرب، روسیه مجبور شد مسیرهای تجاری مشابهی ایجاد کند تا از تامین پایدار کالاهای حیاتی برای اقتصاد خود اطمینان حاصل کند. جمهوری‌های شوروی سابق در آسیای مرکزی برای دور زدن تحریم‌ها ایده‌آل بوده‌اند، زیرا کشورهایی مانند قزاقستان یا قرقیزستان بخشی از اتحادیه گمرکی با مسکو هستند. علاوه‌بر این، فواصل بسیار زیاد، کنترل تحریم‌ها را عملاً غیرممکن می‌کند؛ قزاقستان به تنهائی بیش از ۷۵۰۰ کیلومتر با روسیه مرز مشترک دارد.

به‌عنوان مثال، به‌دلیل استراتژی تحریم‌های روسیه، ارمنستان شاهد افزایش تقریباً ۱۰۰۰درصدی واردات خودروها و قطعات آلمانی در سال گذشته بود. بر اساس آخرین داده‌های ارائه‌شده توسط پایگاه داده جهانی ردیابی تحریم‌ها، روسیه تحریم‌شده‌ترین کشور جهان است. با این حال، اقتصاد روسیه سال گذشته رشد قابل‌توجهی معادل ۳.۶‌درصد را تجربه کرد و به گفته‌ وزیر دارایی، کرملین انتظار دارد که نرخ رشد در سال ۲۰۲۴ «در همان سطح» باقی بماند. صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی‌های رشد روس‌ها را تایید می‌کند و نرخ رشد تولید ناخالص‌ داخلی را ۳.۲درصد تعیین می‌کند.

تحریم‌های مالی، دسترسی بانک‌های روسیه به بازارهای مالی بین‌المللی را محدود و آنها را از سیستم بانکی مهم و حیاتیِ سوئیفت (SWIFT) که عامل انجام اکثر نقل‌وانتقالات بین‌المللی پول و اوراق بهادار است، خارج کرده‌اند. علاوه‌بر این، بانک مرکزی روسیه از دسترسی به ذخایر هنگفت خود که در کشورهای G۷ قرار دارد، محروم شده است. نکته قابل‌توجه این است که تنها تحریم‌هایی که توسط شورای امنیت سازمان اعمال می‌شوند از نظر قانونی برای همه کشورهای جهان الزام‌آور هستند. در واقع چند کشور مانند هند، برزیل و چین وجود دارند که به این تحریم‌ها پایبند نبوده‌اند.

با وجود عدم‌قابلیت اجرای کامل تحریم‌ها توسط غرب، چرا این کشورها همچنان به اعمال آنها ادامه می‌دهند؟ به گفته کریستین فون سوست، کارشناس تحریم‌ها در مؤسسه آلمان برای مطالعات جهانی و منطقه‌ای، «اگر هیچ تحریمی اعمال نمی‌شد، تقریباً مانند حمایت ضمنی ‌بود، یا انگار کسی به حمله روسیه پاسخ نمی‌دهد.»

واشنگتن قصد دارد چند بانک چینی را هدف قرار دهد تا از اعمال تحریم‌های غرب اطمینان حاصل کند. دولت جو بایدن، می‌خواهد پکن را از سیستم مالی جهانی کنار بگذارد تا جریان تامین مالی ماشین‌آلات جنگی روسیه را متوقف کند.

در اتحادیه اروپا، ژانویه سال گذشته فردی به نام دیوید اوسالیوان، فرستاده ویژه تحریم‌ها از ایرلند، برای مشارکت در تلاش‌های دیپلماتیک به منظور اجرای رژیم تحریم‌های این اتحادیه، منصوب شد. وظیفه او همچنین این است که برای مثال به کشورهای همسایه روسیه سفر کند و دولت‌های آنجا را متقاعد کند که تحریم‌ها را با جدیت بیشتری اجرا کنند. مشکل کلی این است که هم روسیه و هم ایران، راه‌هایی برای دور زدن تحریم‌ها دارند.


دیگر خبرها

  • دانشگاه‌ها؛ پاشنه آشیل دولت آمریکا / عملیات وعده صادق نتیجه اقتدار علمی ایران است   
  • دویچه‌وله: تحریم‌ها ناکارآمد است اما غرب ناچار است تحریم کند!
  • تحریم سپاه توسط غربیان گویای سلامت کار پاسداران است
  • کریدور ریلی خواف - هرات، گرفتار تحریم‌های داخلی است
  • حربه زنگ زده یهودستیزی
  • تجلیل از ایستادگی کارگران در مسیر خنثی‌سازی تحریم‌ها
  • سعیدی: اگر معادل اختلاس چای دبش صرف زیرساخت‌های استان سیستان و بلوچستان می‌شد، دیگر چیزی نمی‌خواستیم
  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق
  • سیاست‌گذاری هوشمندانه حوزه انرژی، توسعه درآمدهای ارزی کشور در شرایط تحریم را میسر کرد