Web Analytics Made Easy - Statcounter

عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی گفت: حداقل ۶ یا ۷ حوزه راهبردی در زمینه مطالعات فضای مجازی قابل تعریف است که در برخی موارد کاملا قیاس‌ناپذیر هستند.

به گزارش خبرگزاری مهر،مرکز مطالعات فضای مجازی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامیکه مراحل اولیه راه‌اندازی خود را طی می‌کند، روز دوشنبه مورخ ۲۶ تیرماه جاری در نشستی با حضور آیت اللهعلی‌اکبر رشادو صاحب‌نظران حوزه فضای مجازی، مسایل و مشکلات این حوزه را مورد بحث و بررسی قرار داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حجت ‌الاسلام و المسلمینحمید شهریاری، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی از حاضران در این نشست تخصصی بود که سخنان خود را با اشاره به «تحول بزرگ» به وجود آمده به واسطه پیش‌رفت فناوری اطلاعات آغاز کرد و گفت: برخی تحولات، تحولاتی مرسوم هستند اما برخی دیگر، تحولات بنیادی محسوب می‌شوند و ما را دچار چالش‌ها و تغییراتی عمیق می‌کنند. گسترش فضای مجازی یکی از همین تحولات بنیادی را به همراه داشته است. این فضا در واقع یک فضای «حکمی» است. به طور مثال فردی که با عملیات بانکی الکترونیکی فعالیتی انجام می‌دهد، اینگونه نیست که در فضای واقعی اقدامی رخ نداده است، این عملیات حتما واقعی است اما این فضای واقعی گاهی بر بستر فیزیکی رخ می‌دهد و برخی مواقع بر بستر مجازی؛ انتقال مال در این مثال حقیقتا اتفاق می‌افتد و یا در نمونه‌های دیگر هم آموزش در این فضا حقیقتا رخ می‌دهد و هم تهدیدهای ممکن حقیقی است. نکته هم دقیقا در هم تنیدگی فضای واقعی و مجازی است.

وی در تبیین ابعاد مختلف قابل مطالعه فضای مجازی گفت: حداقل ۶ یا ۷ حوزه راهبردی در زمینه مطالعات فضای مجازی قابل تعریف است که در برخی موارد کاملا قیاس‌ناپذیر هستند و در یک بسته حقیقی نمی‌توان آن‌ها را تجمیع کرد اما به صرف ارتباط با بستر فناوری ارتباطات ما آن‌ها را در یک دسته قرار می‌دهیم. بسته‌هایی که در واقع انتزاعی هستند و هیچ گونه حد مشترک واقعی در این حوزه‌های راهبردی وجود ندارد.

شهریاری اولین حوزه را «مباحث زیرساختی و تکنیکال» دانست و درباره آن توضیح داد: مباحث این حوزه از جنس دانش است و برخی صاحب تخصص در این زمینه هستند. در مباحثی همچون شبکه ملی ارتباطات و یا اینترنت ملی به عنوان دانش‌های زیرساختی می‌توان مباحث راهبردی مستقلی را در این زمینه سامان داد.

وی ادامه داد: حوزه دیگر مباحثی است که در محافل دانشگاهی علوم انسانی می‌توان به آن پرداخت و آن پاسخ به سوالاتی از این دست است که جامعه شبکه‌ای شده امروز چه ویژگی اختصاصی‌ای دارد که در جامعه سنتی وجود نداشته است. چطور زمانی که تلویزیون و رادیو آمد، جامعه بشری دچار تحول ارتباطی شد. وقتی اینترنت آمد، ما شاهد تحول در حوزه علوم انسانی بودیم. دانشی که بخواهد متولی پاسخ به این مباحث باشد، کاملا از جنس علوم انسانی است و متخصصان خودش را هم دارد. این عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی مباحث خود را اینگونه ادامه داد: حوزه سوم که حوزه بسیار مهمی هم هست اقتصاد شبکه‌ای است. این بحث الزاما هم محدود به پول نیست و هر آنچه در یک شبکه مجازی قابلیت داد و ستد دارد را شامل می‌شود. اقتصادی که بر بستر یک شبکه مجازی شکل گرفته باشد، حتما دنیای انسانی را دچار تحول خواهد کرد، شغل‌ها و کاسبی‌های تازه متولد می‌شود. اگر زمانی کمپانی‌های بزرگی مانند فورد حرف اول را در بازار اقتصاد جهان می‌زدند امروز گوگل و یوتیوب هستند که بزرگ‌ترین سهام‌ها را به سمت خود جذب می‌کنند. این‌ها ابزارها و وسایلی هستند که اقتصاد بر مبنای آن‌ها شکل می‌گیرد و بررسی و تحلیل این شرایط هم یکی دیگر از آن حوزه‌های تخصصی و راهبردی است.

حجت‌الاسلامشهریاریافزود: حوزه چهارمی که می‌توان در زمینه مطالعات فضای مجازی به آن پرداخت، حوزه امنیت است. به نظر می‌رسد فضای امنیت جهانی، امنیت ملی، امنیت سازمانی و امنیت شخصی در فضای شبکه‌ای دچاری تحول بنیادین شده است. زمانی بود که دشمن برای حمله به کشور اول باید به خرمشهر حمله می‌کرد، آنجا را از دست ما در می‌آورد و بعد ما احساس می‌کردیم سرزمینی را از دست داده‌ایم و متوجه حمله دشمن می‌شدیم. امروز اما همین طور که ما سر جای خود نشسته‌ایم دشمن ویروسی را به یک سایت نیروگاه هسته‌ای می‌فرستد و یک رآکتوری که باید خاموش باشد، روشن می‌کند و یا بالعکس.

وی افزود: این فرآیند در فضای فیزیکی امر قابل مشاهده‌ای نیست اما در واقع عوارض‌اش کاملا قابل قیاس با آن فرآیند هجمه فیزیکی است. و یا به‌عنوان مثالی ساده‌تر قبلا اگر کسی قصد تعرض به حریم خصوصی دیگری را داشت حتما باید از دیوار بالا می‌رفت و به داخل خانه سرک می‌کشید تا بگوییم به حریم خصوصی تعرض شده، امروز اما نقض حریم خصوصی متفاوت شده است.

شهریاری ادامه داد: بحث دیگر دولت الکترونیک است که در اینجا دولت به معنای حاکمیت مدنظر است. حاکمیت هم در فضای مجازی دچار تحول بنیادین شده است. زمانی هرم‌واره قدرت را تعریف می‌کردیم و برمبنای آن یکی فرمان می‌داد و دیگرانی اجرا می‌کردند. اما وقتی جامعه شبکه‌ای شکل گرفته‌ است، افراد پایین هرم چنان دست به دست هم می‌دهند که خودشان صاحب اقتداری حاکمیتی می‌شوند. این اقتدار مثلا در قالب یک پیامک خودش را نشان می‌دهد که همه را دعوت می‌کند در زمان معینی در جایی معین جمع شوند. اینگونه است که مایی که شاید در رأس هرم هم باشیم از جایی احساس می‌کنیم این افراد پایین هرم در حال تصمیم‌گیری برای ما هستند.

وی افزود: این فشار از پایین به بالا اختصاص به جامعه شبکه‌ای دارد که قبل از حاکمیت شبکه‌ای و یا دولت شبکه‌ای یا اساسا وجود نداشته یا در صورت وجود بسیار اندک بوده است. در چنین فضایی افرادی که شاید سال‌ها از هم فاصله داشته‌اند ناگهان نقطه مشترکی پیدا می‌کنند و طبیعتا مشکلاتی را برای دولت‌ها به وجود می‌آورند. البته این فضا فرصت‌هایی هم دارد و تنها نمی‌توان از منظر تهدید به آن نگاه کرد.

این عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی در پایان به بحث «سیاست‌گذاری شبکه‌ای» هم اشاره کرد و گفت: کل شبکه به واسطه سیاست‌گذاری‌های شبکه‌ای هدایت می‌شود و این سیاست‌های ناشی از رویکرد ما به شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی خواهد بود. این‌ها حوزه‌هایی است که در حوزه مطالعات فضای مجازی باید به صورت جدی به آن بپردازیم و باید به گونه‌ای سراغ این حوزه برویم که تصور کاریکاتوری از آن نداشته باشیم.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۰۳۷۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جذب و تربیت سالانه دو هزار نیروی متخصص در حوزه فناوری کوانتوم

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، مرکز پژوهش، فناوری و نوآوری کوانتوم با حضور معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس‌جمهور در دانشگاه علم و صنعت ایران افتتاح شد.

روح الله دهقانی با بیان اینکه تربیت و پرورش نیروی انسانی اثرگذار، نخستین وظیفه ستاد توسعه فناوری‌های اپتیک و کوانتوم است و در این راستا، ترویج، اطلاع رسانی و تبلیغ برای جذب سالانه حداقل دو هزار نفر در حوزه کوانتوم در دستور کار ستاد است، گفت: از ۱۰ دانشجوی پسادکتری توسط ستاد کوانتوم برای فعالیت در این مرکز نوآوری حمایت می شود تا کمکی به تسهیل فرآیند تربیت و توانمندسازی نیروی انسانی حوزه کوانتوم صورت بگیرد.

عملیات «وعده صادق» از مصادیق توانمندی کشور در عرصه دفاعی و نظامی

وی با اشاره به نقش برجسته و پررنگ علم و فناوری در اقتدارآفرینی و امنیت کشور عنوان کرد: عملیات غرورآفرین «وعده صادق» که یکی از مصادیق توانمندی و اقتدار کشور در عرصه دفاعی و نظامی است که بزرگی و هژمونی این عملیات بر دو رکن مهم اتکا دارد که نخستین و مهم‌ترین این ارکان، برخورداری ایران از دانش و فناوری بومی کافی برای اجرای چنین عملیاتی است. در حقیقت مصداق واقعی «العلم سلطان» به وضوح‌ در این عملیات، نمایان بود و جهان، توانمندی دانشی و فناورانه ایران و توانمندی در کاربردی سازی آن را به وضوح دریافت.

دهقانی ادامه داد: دومین رکن این عملیات را می‌توان بهره مند بودن کشورمان از موهبت فرماندهانی دارای شجاعت، وتدبیر و درایت استفاده و به کارگیری این توانمندی دانست. فرماندهان توانمندی که به مدد رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی از چنین شجاعتی برخوردارند و این دو رکن در کنار هم، برای دوستان ایران مقتدر، امری تحسین برانگیز و برای دشمنانش، موضوعی هراسناک است.

معاون علمی رییس جمهور، دانشگاه علم و صنعت را یکی از پیشران‌های توسعه علم و فناوری در صنعت کشور دانست و افزود: ورود این دانشگاه به عرصه حمایت و توسعه فناوری‌های تحول‌آفرین و پیشران، موضوعی دلگرم کننده و زمینه‌ساز تربیت نیروی انسانی متخصص و مجرب برای حرکت در توسعه و کاربردی‌سازی فناوری‌های تحول آفرینی همچون کوانتوم، به واسطه شرکت‌های دانش بنیان است و در همین راستا، معاونت علمی از تحقیقات، پروژه‌های تحقیق و توسعه و شکل‌گیری شرکت‌های نوپای این دانشگاه و تعریف پروژه های جدید حمایت می‌کند.

معرفی ۱۱۰ استاد شاخص در تربیت نیروی انسانی با اعطای «جایزه شیخ مفید»

رییس بنیاد ملی نخبگان ضمن تبریک روز معلم به تمامی معلمان و آموزگاران اظهار داشت: آن چه امروز از شرکت های دانش بنیان و دستاوردهای فناورانه و نواورانه در عرصه های مختلف در اختیار داریم را مرهون دانشگاه‌ها هستیم. بعضا کم لطفی و بی مهری هایی نسبت به دانشگاه ها صورت می‌گیرد و جایگاه آن‌ها در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان کم اهمیت تلقی می‌شود، این در حالی است که رشد و رونق امروز زیست بوم دانش بنیان کشورمان را مرهون دانشگاه‌های کشور هستیم. انعقاد موافقت‌نامه های معاونت علمی و دانشگاه ها پیمانی است از سوی معاونت علمی با دانشگاه های مطرح کشور که در مسیر تقویت و تسهیل فعالیت های فناورانه، شکل گیری شرکت‌های دانش‌بنیان دانشگاهی و رشد و بالندگی فعالیت‌های فناورانه ونوآورانه گام برمی‌دارند.

به اعتقاد معاون علمی رییس جمهور، دانشگاه فراتر از آن‌که که کارخانه تولید علم، تولید و توسعه فناوری باشد، کارخانه تربیت نیروی انسانی متعهد و توانمند است ولی این موضوع و نقش فاخر در دانشگاه قدری کمرنگ شده است.

وی افزود: امسال جایزه ای تحت عنوان جایزه شیخ مفید تعریف شده است که با کمک دانشجویان نخبه دانشگاهی و بدون اعلام هیچ فراخوانی، استادانی را که انتخاب اول دانشجویان هستند و نقش اثرگذاری در تربیت و اعتلای نیروی انسانی دانشجو دارند مورد تقدیر و حمایت قرار می‌دهد.

دهقانی با اشاره به اعطای یک بسته حمایتی ۱۰ میلیارد ریالی به برگزیدگان این جایزه عنوان کرد: این جایزه شامل ۱۰۰۰ امتیاز است که تا ۴۰۰ امتیاز آن قابل دریافت به صورت نقدی بوده و بخش دیگر آن شامل استفاده از گرنت‌های خدمات شبکه آزمایشگاهی، پژوهانه‌ها و دریافت حمایت‌های دانشجویان مانند تسهیلات سربازی است.

روح الله دهقانی فیروز آبادی معاون علمی و فناوری رییس جمهور همچنین در جمع خبرنگاران گفت: سال گذشته ستاد توسعه فناوری های ابتیک و کوانتوم در معاونت علمی شکل گرفت که این ستاد بسیار قوی در حال کار کمک کردن به توسعه فناوری های کوانتومی در کشور است.

وی افزود: یکی از برنامه های این ستاد کمک به دانشگاه ها است برای اینکه مراکز نوآوری توسعه فناوری های کوانتومی در دانشگاه شکل بگیرد که در کنار آن هم دانشجویانی آموزش ببینند هم اساتید بتوانند تحقیق و پژوهش انجام بدهند و همچنین فناوری های مورد نیاز صنعت تامین بشود این مرکز که یک مرکز نو آوری خیلی خوب در دانشگاه علم و صنعت است که به کمک معاونت علمی و چندین نهاد مرتبط شکل گرفته و امروز افتتاح شد.

وی ادامه داد: در حال حاضر این مرکز در بحث شبکه ارتباطات امن کوانتومی که مربوط به بحث ارتقای امنیت و همچنین بحث شبکه سازی، افزایش کیفیت و ویژگی های دیگر فناوری است فعالیت می کند که امیدوار هستم سریع تر پاسخ هاو خروجی خیلی خوبی را برای صنعت کشور داشته باشد و حمایت ها ادامه پیدا کند که این مرکز یک مرکز شناخته شده در سطح جهان و منطقه باشد.

کد خبر 6092225

دیگر خبرها

  • بیش از ۴۰۰ سایت و صفحه مجازی به دلیل جرائم اقتصادی مسدود شد
  • انسداد بیش از ۴۰۰ سایت و صفحه مجازی به دلیل جرائم اقتصادی
  • انسداد ۱۲۸ تارنمای مجرمان اقتصادی در فضای مجازی
  • ۹۰ درصد از جرایم فضای مجازی در لرستان کشف شد
  • مرکز پژوهش فناوری و نوآوری شبکه‌های کوانتومی افتتاح شد
  • دیدگاه اساتید دانشگاه تهران درباره تحول در علوم انسانی
  • سالانه ۲۰۰۰ نفر در حوزه کوانتوم تربیت و جذب می‌شوند
  • جذب و تربیت سالانه دو هزار نیروی متخصص در حوزه فناوری کوانتوم
  • آسیب‌شناسی استفاده از فضای مجازی در نظام تبلیغی‌رسانه‌ای مساجد
  • برخورد پلیس با عوامل خرید و فروش سلاح گرم و اراذل و اوباش در فضای مجازی و دستگیری ۳۰۰۰ نفر