Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-19@01:18:59 GMT

تفاوت و شباهتهای دو گیاه توتک و نی در تالاب هامون

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۱۳۵۶۸

تفاوت و شباهتهای دو گیاه توتک و نی در تالاب هامون

گیاه توتک به دلیل قابلیت انعطاف پذیری و عدم تجزیه پذیری در آب به دلیل صاف و لغزنده بودن برگهای آن ‌در ساخت توتن های محلی استفاده می شود اما نی به جهت عدم انعطاف پذیری و جذب آب به دلیل خالی بودن درون آن این ویژگی را ندارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از ندای هیرمند؛این روزها با قوت گرفتن بحث هامون و کاشت توتک در بخشهای از آن، تصاویری در برخی کانالها و گروههای مجازی با نام برخی افراد که شناخت چندانی از آن ندارند، بدون ذکر منابع اصلی انتشار می یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نکنه قابل تامل در این زمینه آنکه برخی دانسته و یا ندانسته این گیاه را که نام علمی آن لویی Thypha minima است را نی (بوریا ، لول ) Phragmetes australis معرفی می کنند که همین امر باعث انتقال اطلاعات غلط به کاربران و دوستداران هامون و طبیعت می شود.

باید گفت گیاه ( نی و توتک ) دو نوع گیاه متفاوت هستند که تنها وجه تشابه این دو ، محل رویش در تالابها، مرداب ها و محل های ابگیری دائمی یا موقت و برخی کاربردهای مشترک است و شاید همین امر باعث ترویج این اشتباه گردیده، بطوریکه حتی در گزارشهای پخش شده از صدا وسیمای مرکز استان نیز این گیاه بدون توجه به نام اصلی آن ( نی ) معرفی گردید .

این در حالی است که نی از نظر شکل ظاهری و برخی کاربردها با توتک کاملا متفاوت است.

نی دارای یک ساقه مخروطی شکل با ساقه های بلند است که برگهای نازک و مسطح آن در فاصله های معین از ساقه جدا شده و در اطراف آن قرار می گیرد و میانگین رشد آن بین ۱-۴ متر نیز می رسد.

در حالی که توتک دارای یک ساقه است که از سطح آب برگهای آن به موازات هم جدا شده و رشد می یابد و گاها به بیش از ۴ متر هم می رسد.

از وسط آن در برخی از توتک ها ساقه ای مانند چوب رشد می کند که ( لوخ ) نام دارد و در اصطلاح محلی به آن (خُلک) می گویند.

نی در ابتدای رشد نوعی تغذیه دام محسوب می شود در حالی که توتک یا توت جهت خوراک دام مورد استفاده قرار نمی گیرد .

از گیاه توتک به دلیل قابلیت انعطاف پذیری و عدم تجزیه پذیری در آب به دلیل صاف و لغزنده بودن برگهای آن ‌در ساخت توتن های محلی استفاده می شود اما نی به جهت عدم انعطاف پذیری و جذب آب به دلیل خالی بودن درون آن این ویژگی را ندارد .

کاربردهای مشترک

گیاه نی و توتک در تهیه حصیر کاربردهای مشترک اما با شکلی متفاوت دارند . از گیاه توتک نوعی (حصیر ) که در اصطلاح محلی پرده خلکی می گویند، تهیه می شود که در تزئین اتاقها و نصب درب های ورودی به منطور جلوگیری حشرات استفاده می شود اما حصیر تهیه شده از نی برای ایجاد خانه های حصیری ، ایجاد سرپناه و بادگیرها بکار گرفته می شود .

با این توضیحات باید گفت که گیاه توتک ‌که این روزها تکثیر آن در تالاب هامون توسط برخی از جوانان غیور در سطح وسیعی انجام شد با نی کاملا متفاوت است و هیچ ارتباطی با هم ندارند .
یادداشت : ناصر صیاد

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۱۳۵۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فقط ۳۰ درصد دانش کشاورزی وارد مزرعه شده است

سید بهرام اندرزیان  رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان گفت: برای تولید باکیفیت و پربار محصول ضروری است که نیاز گیاه تامین شود؛ بنابراین اجرای عملیات به‌زراعی در مزرعه الزامی است تا این روند به شرایط رشد بذر کمک کند.

وی توجه به مدیریت شرایط محیطی گیاه و تنش‌های موجود احتمالی کشت را مورد تاکید قرار داد و گفت: در چارچوب فعالیت‌های کشاورزی روز، کارشناسان تحقیقاتی و فنی مهندسی اقدامات لازم برای پرورش گیاه را انجام و بستر مناسب برای استقرار آن را فراهم می‌آورند.

رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، حفظ سلامت خاک را موضوعی با اهمیت عنوان کرد و اظهارکرد: باید تغذیه خاک متعادل باشد و هرچه نیاز است در اختیار گیاه باشد، در واقع تمام عناصر غذایی باید به اندازه کافی در اختیارش قرار گیرد تا گیاه امکان رشد مناسب را داشته باشند و این درحالی است که هرگونه کمبودی بر روند رشد تاثیر نامطلوب دارد.

اندرزیان بیان کرد: خاک نیز باید آزمایش شود و متناسب با آن نسخه‌پیچی شود، زیرا مزارع مختلف با وجود قرار گرفتن در یک محیط به علت خاک متفاوت باید از کود و سم متفاوتی برخوردار شوند تا بتوانند رشد کاملی داشته باشند.

کشاورزی علمی و دانش بنیان بر پایه نسخه‌پیچی محقق می‌شود

وی تاکید کرد: با وجود اینکه توصیه‌های فراوانی برای آزمایش خاک قبل از کشت می‌شود اغلب کشاورزان کوتاهی کرده و همین امر باعث شده در خوش‌بینانه‌ترین حالت فقط ۳۰ درصد دانش کشاورزی به عرصه منتقل شود این در حالی است که کشاورزی دانش‌بنیان بر پایه نسخه‌پیچی درست محقق می‌شود.

رییس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان تصریح کرد: متاسفانه همکاری کشاورزان با محققان ناچیز است و همین امر باعث شده بخش زیادی از دانش کشاورزی در بستر عرصه زمین‌های کشاورزی اجرایی نشود.

اندرزیان ادامه داد: باید کشاورزی دقیق و متناسب با نیاز و عناصر موجود در خاک به کشاورزان توصیه شود تا شاهد عملکرد مطلوب و باکیفیتی در محصولات کشاورزی باشیم.

وی آزمایش خاک را شرط نخست در بهبود عملکرد محصولات کشاورزی بیان کرد و افزود: انتظار می‌رود کشاورزان، بخش اجرایی و خدمات کشاورزی که ارتباط ویژه‌ای با کشاورزان دارند همکاری لازم را در این خصوص داشته باشند؛ دانش فنی در اختیار کارشناسان مراکز خدمات کشاورزی قرار می‌گیرد و نسخه نویسی توسط کارشناسان انجام می‌شود.

وی بر ضرورت استفاده از دانش و تکنولوژی‌های جدید برای کشاورزی تاکید کرد و ادامه داد: ۲۲۰ هزار بهره‌بردار کشاورزی در سطح استان خوزستان وجود دارد که به منظور کشت پربار و عملکرد مطلوب تولید تصویه می‌شود تا کشاورزان با محققان و کارشناسان کشاورزی همکاری و تعامل نزدیکی داشته باشند.

براساس این گزارش، خوزستان با تولید ۱۷.۸ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، تولید کننده ۲۰ درصد غذای کشور است. مساحت خوزستان حدود ۶ و نیم میلیون هکتار است که ۹۸۰ هزار هکتار آن را جنگل و بیشه زار و ۲.۴ میلیون هکتار آن را مراتع تشکیل می‌دهد؛ مساحت نواحی بیابانی این استان ۱.۳ میلیون هکتار است.

تعداد تولید کنندگان استان در حوزه کشاورزی ۲۲۰ هزار نفر است. خوزستان در تولید گندم، رتبه اول کشور را داراست که با اصلاح الگوی کشت و تنوع در ارقام گندم تولید، امکان ارتقای عملکرد به میزان ۶ میلیون تن گندم در سال وجود دارد. این در حالی است که هم‌اکنون نیاز کشور به گندم حدود ۱۲ میلیون تن است.

باشگاه خبرنگاران جوان خوزستان اهواز

دیگر خبرها

  • دم‌کرده این گیاه مثل یک خواب‌آور قوی عمل می‌کند
  • خواص گیاه رازیانه + فیلم
  • گیاه بوچو چیست و چه فوایدی دارد؟
  • سد کجکی در افغانستان سرریز کرد؟ چرا حقابه ایران را نمی‌دهند؟ دیگر چه بهانه‌ای دارند (فیلم)
  • سد کجکی سرریز کرد در افغانستان سرریز کرد؟ چرا حقابه ایران را نمی‌دهند؟ دیگر چه بهانه‌ای دارند (فیلم)
  • چگونه با کمک عسل، گیاه آلوئه ورا را در خانه تکثیر و پرورش دهیم؟ (فیلم)
  • (ویدئو) تصاویری دیدنی از سرریز کردن سد کجکی
  • فقط ۳۰ درصد دانش کشاورزی وارد مزرعه شده است
  • سد بزرگ کجکی سر ریز کرد + فیلم | بیش از یک میلیارد و ۲۶۰ میلیون متر مکعب آب پشت سد جمع شد | هامون پر آب می‌شود؟
  • توت خولان دریایی برای دیابت و چاقی مفید است