Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-02@11:36:44 GMT

موشک بالستيک قاره پيما چگونه کار مي کند؟

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۲۲۱۰۵

خبرگزاري آريا - وب سايت گجت نيوز: موشک بالستيک قاره پيما سلاحي است که مي‌تواند در کمترين زمان ممکن، هدفي در هزاران کيلومتر دورتر را مورد اصابت قرار دهد. اما اين سلاح ترسناک چگونه عمل مي‌کند؟

اخيرا کره شمالي، پس از سال‌ها تلاش ناموفق اولين موشک بالستيک قاره پيما خود را پرتاب کرد. اين آزمايش موفقيت آميز تنش‌ها و ترس از درگيري هسته‌اي را نه تنها بين کره شمالي و آمريکا، که حتي بين کشورهاي همسايه آن نظير چين بالا برد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اين موشک‌ها همانطور که از نامشان بر مي‌آيد، براي حمل کلاهک هسته‌اي، شيميايي و يا ميکروبي به قاره‌اي ديگر طراحي شده‌اند.




بر خلاف موشک‌هاي ديگر، نگراني اصلي در مورد موشک بالستيک قاره پيما برد زياد آن است. اين موشک‌ها مي‌توانند حداقل تا 5500 کيلومتر برد داشته باشند. بر اساس مقاله‌اي که جان پايک، تحليلگر در زمينه امنيت ملي، در مورد اين نوع موشک‌ها براي وبسايت فدراسيون دانشمندان آمريکايي نوشته:

موشک بالستيک قاره ‌پيما مشکل ساز هستند، زيرا توانايي يک کشور براي تاثير گذاري را از سطح منطقه‌اي فراتر برده و به سطح جهاني مي‌رساند.

پايک که در حال حاضر وبسايت گلوبال سکيوريتي را مديريت مي‌کند، در اين مقاله که در سال 1998 نوشته شده مي‌گويد:

صرفنظر از ريشه‌هاي يک درگيري بين دو کشور، يکي از کشور‌ها مي‌تواند با تهديد گسترش جنگ با موشک بالستيک قاره‌ پيما، کل دنيا را درگير کند.

موشک ‌قاره ‌پيما موشک بزرگي است که در نوک خود، فضايي براي حمل محموله (کلاهک) دارد. اين گونه موشک‌ها معمولا از موشک‌هايي که براي حمل ماهواره به فضا استفاده مي‌شوند کوچک‌ترند، اما از نظر ساختاري خيلي با هم متفاوت نيستند؛ به همين دليل است که برنامه‌هاي فضايي برخي کشور‌ها توسط کشور‌هاي ديگر به دقت رصد مي‌شود.

بيشتر موشک‌هاي بالستيک وارد مدار زمين نمي‌شوند، بلکه در يک مسير قوس‌دار و با ارتفاع بالا پرواز مي‌کنند، مانند مسيري که يک توپ فوتبال پس از سانتر شدن طي مي‌کند. با اين تفاوت که موشک بالستيک بر خلاف توپ فوتبال، هزاران کيلومتر را مي‌پيمايد و توانايي نابودي کل يک شهر را دارد.

موشک بالستيک قاره پيما چگونه کار مي‌کند ؟

برخي موشک‌هاي بالستيک از سوخت جامد استفاده مي‌کنند، در حالي که برخي از سوخت مايع و برخي هم از ترکيب هر دو استفاده مي‌کنند. در نهايت هدف اين است که نيروي کافي براي بلند کردن و به پرواز درآوردن موشک، براي رساندن هر چه سريع‌تر آن به هدفش توليد شود.


موشک بالستيک قاره پيما مينتمن 3


ارتش آمريکا زرادخانه‌اي از موشک‌هاي نسبتا قديمي مينتمن 3 را در اختيار دارد. اين موشک مي‌تواند به حداکثر سرعت 24000 کيلومتر در ساعت برسد که تقريبا 20 بار بيشتر از سرعت صوت است. با چنين سرعتي اين موشک مي‌تواند در حدود 30 دقيقه، هدفي در 9500 کيلومتري را با دايره خطاي 100 متر مورد اصابت قرار دهد.

براي رسيدن به چنين سرعتي و با اين ميزان از دقت، موشک بالستيک قاره‌ پيما معمولا سه (و گاهي حتي 4) موتور موشکي مجزا دارد که "مرحله” نيز خوانده مي‌شوند. زيرا ساخت چندين موتور کوچک از يک موتور بسيار بزرگ راحت‌تر است.

اولين و پايين‌ترين موتور "بوستر” نام دارد. بوستر بزرگترين بخش موشک است و قسمتي است که بايد بيشترين وزن را از زمين بلند کند. (موشک‌هاي بالستيک به اندازه چندين اتوبوس وزن دارند که به خاطر ميزان سوختي است که با خود حمل مي‌کنند.)



موشک بالستيک قاره پيما توپول ام


زماني که کل سوخت بوستر در ارتفاع چند ده کيلومتري از سطح زمين تمام مي‌شود، از موشک جدا مي‌شود و موتور دوم (يا مرحله دوم) آغاز به کار مي‌کند. همين پروسه براي تمامي موتور‌ها به همين شکل انجام مي‌شود.

براي اين که موشک در مسير بماند، چندين کار در طي پرواز موشک انجام مي‌گيرد، البته بيشتر تنظيمات در مرحله بوست انجام مي‌گيرد. رايانه‌هاي پرواز مي‌توانند به مسير حرکت موشک نظارت کنند و با استفاده از ژيروسکوپ، آن‌ را تغيير دهند. برخي از موشک‌ها حتي داراي دوربين‌هايي هستند که پس از رسيدن به بالاي ابرها از صورت‌هاي فلکي تصوير برداري مي‌کنند و اين تصاوير را مرتبا به رايانه پرواز مي‌فرستند تا از اين طريق مسير موشک را تنظيم کنند.




در هر مرحله، سرعت موشک و محموله‌اش بيشتر و بيشتر مي‌شود. در تمام اين مدت نيروي جاذبه موشک را در يک مسير بالستيک به سمت زمين مي‌کشد. زماني که احتراق آخرين موتور هم کامل شد، تنها کاري که باقي مي‌ماند جدا شدن محموله موشک است؛ همان کلاهک هسته‌اي، ميکروبي يا شيميايي.

موشک مينتمن 3 مي‌تواند سه کلاهک هسته‌اي را حمل کند، اما امروزه به دليل قرارداد‌هاي کنترل تسليحاتي، تنها يک کلاهک بر روي آن‌ها قرار مي‌گيرد. موشک‌هاي بالستيک پيشرفته‌تر حتي مي‌توانند کلاهک‌هاي بيشتري را حمل کنند. براي مثال آمريکا در سال 2005 موشک پيسکيپر خود را از خدمت خارج کرد که مي‌توانست تا 10 کلاهک را حمل کند که هر کدام مي‌توانستند هدفي مجزا را نابود کنند.




کلاهک‌ها معمولا مخروط‌هايي سياه رنگ هستند، زيرا بايد در مقابل حرارت بسيار شديدي که هنگام ورود به جو ايجاد مي‌شود مقاومت کنند. برخي از مواد روي کلاهک مانند سپر حرارتي کپسول آپولو 11 به تدريج بر اثر حرارت از بين مي‌روند يا مانند کاشي‌هاي سراميکي زير شاتل ناسا در مقابل گرما مقاومت مي‌کنند.

کلاهک پس از ورود به اتمسفر، تا زماني که به هدفش برسد به سقوط ادامه مي‌دهد. برخي کلاهک‌ها داراي چتر هستند تا از سرعتشان کاسته شود و عامل شيميايي يا ميکروبي را با دقت بيشتري بر فراز هدف پراکنده کنند.

کلاهک‌هاي هسته‌اي هم يا در بالاي سطح زمين (براي نابودي مجموعه‌هاي نظامي و يا شهر‌ها) يا پس از برخورد به زمين (براي نابودي سنگر‌هاي زيرزميني و سيلو‌هاي موشکي) به صورت خودکار منفجر مي‌شوند. برخي از کلاهک‌ها هم ممکن است چند ده کيلومتر بالاتر از زمين منفجر شوند تا اثر مخرب الکترونيکي به نام پالس الکترومغناطيسي ايجاد کنند.

آيا مي‌توان موشک بالستيک قاره پيما را متوقف کرد ؟

يکي از دلايلي که موشک‌هاي بالستيک بسيار ترسناک هستند، اين است که متوقف کردنشان بسيار مشکل است. اين گونه موشک‌ها اهدافي پر سرعت و کوچک هستند، بنابراين هدف قرار دادن آن‌ها مانند هدف قراردادن يک گلوله با گلوله‌ ديگري است که با سرعت 16000 کيلومتر در ساعت در حال حرکت است. به علاوه بسياري از کشور‌ها از جمله خود آمريکا، داراي موشک‌هاي هسته‌اي هستند که پس شليک نمي‌توان آن‌ها را متوقف کرد، حتي اگر بر اثر اشتباه شليک شده باشد.


رهگير سامانه GMD


ايالات متحده آمريکا ميليارد‌ها دلار صرف توسعه تکنولوژي‌هايي کرده است که موشک‌هاي بالستيک قاره ‌پيما را رهگيري و نابود کند. اما پيشرفت در اين زمينه از زمان جنگ سرد به کندي صورت گرفته و بسيار گران بوده است. در ماه مي امسال، آژانس دفاع موشکي آمريکا سامانه دفاع موشکي خود موسوم به Ground-based Midcourse Defense را با موفقيت بر عليه يک هدف بالستيک قاره پيما آزمايش کرد.

هر چند بسياري معتقند که اين آزمايش نشان دهنده توانايي آمريکا در متوقف کردن موشک بالستيک قاره پيما واقعي نيست و تا رسيدن به هدف هنوز مسير زيادي باقي مانده با اين حال آمريکا تنها کشوري است که حداقل به شکل آزمايشي موفق به رهگيري موشک بالستيک قاره پيما شده است.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۲۲۱۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ببینید | نمادین‌ترین نبرد تاریخ قاره سبز | رئال و بایرن؛ یک گام تا فینال

تعداد بازدید : 2 کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

به گزارش جام جم آنلاین، دور رفت مرحله نیمه نهایی رقابت های لیگ قهرمانان اروپا شامگاه سه شنبه از ساعت ۲۲:۳۰ آغاز می شود و تیم فوتبال بایرن مونیخ میزبان رئال مادرید خواهد بود.

این دیدار در حالی برگزار خواهد شد که هر دو تیم تمرکز خود را روی این بازی گذاشته اند. بایرنی ها قهرمانی در آلمان را از دست دادند و شاگردان «ژابی آلونسو» در تیم بایرلوزکوزن موفق شدند تاج و تخت مونیخی ها را تصاحب کنند.

در سوی دیگر هم هرچند هنوز قهرمان لالیگا مشخص نشده است اما خیال رئالی ها به واسطه ۱۱ امتیاز اختلافی که از رقیب سنتی خود یعنی بارسلونا پیش هستند از بابت این عنوان راحت است و بعید به نظر می رسد خطری آنها را تهدید کند.

بایرن مونیخ در دو بازی رفت و برگشت و به سختی آرسنال را شکست داد و خودش را به این مرحله رساند. در سوی مقابل، اما کار رئال مادرید برای رسیدن به این دور از بازی‌ها اصلاً آسان نبود. سفیدهای اسپانیا به سختی و در ضربات پنالتی منچسترسیتی را از گردونه رقابت‌ها کنار زدند تا در این مرحله حاضر باشند.

داوید آلابا‬ است ‏که‬ در‬ ماه‬ دسامبر‬ دچار‬ پارگی‬ رباط‬ صلیبی‬ شد‬ تنها‬ غایب‬ قطعی‬ رئال‬ مادرید‬ است. ‬در تیم رئال مادرید دنی کارواخال که در دیدار برگشت برابر منچسترسیتی با کارت زرد جریمه شد در دیدار امشب محروم است و نمی تواند به میدان برود.

در‬ تیم‬ بایرن‬ مونیخ‬ هم‬ کینگزلی کومان و ‏سار بدون شک بازی را از دست می‌دهند و در مورد رسیدن مزراوی ‏هم ابهام وجود دارد. حضور سرژ گنابری، ‬ لروی سانه اوپامکانو، دلیخت و ساشا بویی‬ هم همچنین در هاله ای از ابهام است.

توماس توخل سرمربی بایرن مونیخ در کنفرانس خبری پیش از بازی، ادعا کرد بازیکنانش کاملاً آماده رقابت با قهرمان ۱۴ دوره این تورنمنت هستند. باواریایی ها با پیروزی ۳-۲ مقابل آرسنال به نیمه نهایی رسید و آخرین باری که حضور در جمع ۴ تیم برتر را تجربه کرده بودند به فصل ۲۰۱۹ برمی گردد که در نهایت به فینال رسیدند و پاریسن ژرمن را شکست دادند.

این دو تیم تا به حال در ۲۶ مسابقه به مصاف هم رفته اند که سهم بایرن مونیخ ۱۲ برد و سهم رئال مادرید هم ۱۱ پیروزی بوده و ۳ مسابقه دو تیم هم با نتیجه تساوی به پایان رسیده است. بایرن مونیخ ۴۱ گل و رئال مادرید ۳۹ گل به ثمر رسانده است. در این بین رونالدوی پرتغالی با ۹ گل زده بهترین گل‌زن مادریدی هاست و جیوانی البر برزیلی هم با ۴ گل زده، این عنوان را در بین باواریایی‌ها به خودش اختصاص داده است.

بایرن مونیخ در بین تیم های حاضر در ۵ لیگ معتبر فوتبال اروپا با ۸۷ گل زده بهترین عملکرد را دارند و رئال مادرید ۷۰ گل به ثمر رسانده است.

هواداران بایرن مونیخ برای کسب موفقیت برابر رئال مادرید به مهاجم انگلیسی خود یعنی هری کین دل خوش کرده اند. این بازیکن که اولین فصل حضورش در بایرن را پشت سر می گذارد پس از ناکامی در بوندسلیگا امیدوار است با برتری برابر رئال مادرید و صعود به فینال بتواند به یک افتخار بزرگ دست پیدا کند. او در ۱۰ دیداری که بایرن برای رسیدن به این مرحله انجام داده است روی ۱۰ گل تیمش تاثیر مستقیم داشته است (۷ گل و ۳ پاس گل).

تنها بازیکنان انگلیسی که توانسته اند چنین رکوردی ثبت کنند دیوید بکهام در فصل ۱۹۹۸ و فصل ۲۰۰۱ و همچنین استیون جرارد در فصل ۲۰۰۷ است و در صورتی که هری کین بتواند برابر رئال مادرید این آمار را بهبود دهد به بهترین بازیکن انگلیسی تبدیل می شود که در یک فصل روی بیشتری گل نقش آفرینی کرده است. هری کین در فصل جاری بوندسلیگا هم توانسته است ۳۵ گل به ثمر برساند.

تنها کیلیان امباپه از پاری سن ژرمن (۸ گل) در لیگ قهرمانان این فصل بیشتر از کین (۷ گل) موفق به گلزنی شده است.

رکورد بایرن برابر باشگاه های اسپانیایی به شرح زیر است: ۳۳ برد، ۱۶ تساوی، ۲۰ باخت. این تیم در ۳۲ دیدار خانگی برابر تیم های اسپانیایی هم توانسته است ۲۱ برد به دست بیاورد که عملکرد چشمگیری است.

بایرن مونیخ در ۷ دیدار اخیر خود برابر رئال مادرید در لیگ قهرمانان اروپا نتوانسته است به برتری برسد و آخرین برد این تیم در دیدار رفت مرحله نیمه نهایی در فصل ۲۰۱۱ بود.

جود بلینگهام از رئال مادرید در این فصل لیگ قهرمانان اروپا با ۴ پاس گل بیشترین پاس گل را ثبت کرده است. مارسل سابیتزر از تیم دورتموند با ۵ پاس گل تنها بازیکنی است که از این حیث عملکرد بهتری دارد.

تونی کروس که در حال حاضر در تیم رئال مادرید عضویت دارد در طول ۸ سال حضور در بایرن (حد فاصل سال های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۴) سه بار قهرمان بوندسلیگا شده است.

آلابا نیز مانند کروس سابقه حضور در بایرن مونیخ را دارد. او طی ۱۲ سال حضور در بایرن مونیخ، ۱۰ قهرمانی در بوندسلیگا و ۲ قهرمانی در لیگ قهرمانان اروپا را به دست آورد.

با احتساب فصل جاری، رئال مادرید با ۱۷ حضور و بایرن مونیخ با ۱۳ حضور، بیش از هر تیم دیگری در مرحله نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا حاضر شده اند.

ترکیب احتمالی بایرن مونیخ

بایرن: نویر، کیمیچ، دیر، کیم، مزرویی، پاولوویچ، گورتزکا، مولر، موسیالا، گنابری، کین
محروم یا مصدوم بوی، بوخمن، کومان، سار
نامشخه (لگن)، دی لیخت، لایمر، اوپامکانو
مربی: توماس توخل

ترکیب احتمالی رئال مادرید

رئال: لونین، واسکز، رودیگر، ناچو، مندی، والورده، کروس، مودریچ، بلینگهام، رودریگو، وینیسیوس
محروم یا مصدوم: آلابا، کارواخال، کورتوا
مربی: کارلو آنچلوتی

 

دیگر خبرها

  • فیلم کامل از حمله بزرگ با موشک خوشه‌ای به مواضع ارتش روس
  • (ویدئو) اصابت موشک بالستیک روسیه به شهر اودسا
  • کدام کشورهای جهان کلاهک اتمی دارند؟ (اینفوگرافی)
  • اینفوگرافیک/ کدام کشور‌های جهان کلاهک اتمی دارند؟
  • بیمار خارگی با بالگرد در شرایط بد آب هوایی اعزام شد
  • مراقب «کلاهک‌های مرگ» باشید
  • ۹ کشور هسته‌ای جهان چند کلاهک دارند؟
  • اینفوگرافیک/ کدام کشورهای جهان کلاهک اتمی دارند؟
  • آزادی ۵ صیاد ایرانی از جمهوری سیشل
  • ببینید | نمادین‌ترین نبرد تاریخ قاره سبز | رئال و بایرن؛ یک گام تا فینال