Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - برخي محافل داخلي و بين المللي اقدام عمار الحکيم را تلاش براي انتقال وي از احزاب ديني به سمت جريان هاي مدني ارزيابي مي کنند.

سرويس جهان مشرق - خروج عمار حکيم رئيس مجلس اعلاي اسلامي عراق از اين تشکيلات شوک سنگيني را به فضاي سياسي اين کشور وارد کرد. وي با خروج از مجلس اعلا جريان جديدي را با عنوان جريان حکمت ملي در عراق تاسيس کرده و هواداران خود را زير پرچم اين جريان قرار داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود اينکه از مدت‌ها پيش اختلافاتي در ميان اعضاي مجلس اعلاي عراق بنا به دلايل سياسي و ماهيت رئيس اين مجلس وجود داشت، اما بسياري از تحليلگران کشيده شدن دامنه اين اختلافات به سمت خروج عمار حکيم از مجلس اعلا را پيش بيني نمي کردند.
آنچه که بيش از هرچيز ديگري به اختلاف ‌ديدگاه‌هاي دو طرف دامن زد، دو مسأله «دامنه اختيارات» و «سازوکار تصميم‌گيري» بود. اين اختلافات از مدت‌ها پيش وجود داشت و اينگونه نيست که طي يک مدت زمان کوتاهي به وجود آمده باشد.
ماجد غماس نماينده مجلس اعلاي اسلامي عراق در خصوص خروج سيد عمار حکيم از مجلس اعلا و تاسيس حزب جديد با نام حکمت ملي اظهار داشت: اين موضوع به اختلاف نظرهايي بين دو گروه در نحوه اداره مجلس و نگاه به مسائلي از قبيل تشکيلات و برخي مسائل روز عراق و استفاده از ظرفيت‌هاي اين کشور مانند جوانان و ساير اقشار باز مي‌گردد.
وي افزود: اين اختلافات منجر شد که يک ديدگاه جديد مطرح شود مبني بر اينکه اجازه دهيم ساير رهبران براي اداره مجلس به شيوه خود رفتار کنند و سيد عمار نيز يک تشکل جديد ايجاد کند تا بعد از انتخابات در چارچوب روند سياسي واحد عراق امکان فعاليت داشته باشند. اين موضوع باعث شکل گيري جريان حکمت وطني شد.

غماس در پاسخ به اين سوال که آيا اين انشقاق باعث تضعيف جريان شيعه در عراق نخواهد بود، گفت: شکاف بين گروه‌هاي شيعه به نفع کل جريان نيست، اما در برخي موارد مي‌توان از اين فرصت استفاده کرد. اين تشکل مي‌تواند به تمام عراق گسترش يابد و ورود به اين حزب براي همه آزاد خواهد بود، البته شرط و شروطي نيز خواهد داشت.
اين سياستمدار عراقي يادآور شد:
زمينه براي تفاهم چه پيش از انتخابات و چه پس از آن فراهم است. غماس در پاسخ به اين سوال که آيا براي تاسيس حزب جديد با مرجعيت نجف و نيز مسئولان جمهوري اسلامي هم مذاکره شده است؟ گفت: مراوداتي با مرجعيت نجف شد ولي نظر خاصي نداشتند و تصميم به نظر سيد عمار موکول شد. همچنين با توجه به جايگاه جمهوري اسلامي و مقام معظم رهبري و نقش مثبت هميشگي ايران ايجاب مي‌کرد که مشورت با جمهوري اسلامي در اولويت باشد.
عوامل خروج حکيم از مجلس اعلا
درباره عوامل بروز اختلاف نظر در ميان اعضاي اصلي مجلس اعلاي شيعيان عراق گمانه زني هاي زيادي وجود دارد، اما چيزي که در رسانه ها بيشتر به چشم مي خورد، اختلاف نظر در دو زمينه فرعي و سياسي است.

کنار گذاشتن کشمکش هاي درون ديني
برخي محافل داخلي و بين المللي اقدام عمار الحکيم را تلاش براي انتقال وي از احزاب ديني به سمت جريان هاي مدني ارزيابي مي کنند. شايد بتوان رگه هايي از اين رويکرد را در سخنراني سيد عمار حکيم در اعلام تاسيس جنبش جديد وي نيز دريافت کرد که در آن توجه ويژه اي به مباني اقتصادي مطرح کرده و خواستار آزادسازي اقتصاد کشور از حاکميت دولت و توزيع عادلانه ثروت ها و خروج از اقتصاد ربوي شده و تأکيد کرد که مهم‌ترين محور در عراق در حال حاضر گرايش به سمت اقتصاد آزاد و واقعي است که فرصت‌هاي مساوي را براي همگان فراهم آورد و مؤسسات اجتماعي که تحت فشارهاي سياسي و امنيتي سرکوب شده، را بار ديگر احيا کرد.
برخي تحليلگران مسائل داخلي عراق و منابع سياسي اين کشور خروج حکيم از مجلس اعلا را در راستاي اعتقاد وي به کنار گذاشتن کشمکش‌هاي درون ديني از مباني سياسي مي دانند که به اعتقاد وي باعث دين گريزي مردم عراق مي شود، لذا وي اعتقاد دارد که به ويژه در مرحلة جديد بايد روند احياي عراق با رها کردن قيد و بندها از پاي اين کشور بيش از ساير مباحث مورد توجه مقامات سياسي اين کشور قرار گيرد. از همين رو انتخاب نام جريان حکمت ملي براي حزب جديد التاسيس عمار حکيم نيز قابل توجه است.
تحليلگران بر اين باورهستند که حکيم به دليل نگرش عميقي که نسبت به منطقه و جهان دارد ، تشکيلات حزب جديد خود را مبتني بر حضور اسلام گرايان و ملي گرايان قرار خواهد داد به اين ترتيب مي تواند مقبوليتي در ميان طيفهاي اهل سنت، ليبرالها و اسلام گرايان داشته باشد.

جوان گرايي
يکي از دلايلي که براي استعفاي سيد عمار از مجلس اعلي مطرح است، اعتقاد ويژه وي به جوان‌گرايي و جذب نيروهاي جوان و پرانرژي براي انجام امور سياسي است. در اين خصوص نيز وي با اعضاي مجلس اعلي دچار چالش شده بود. به همين دليل تصميم گرفت تا در يک فضاي سياسي جديد به جذب جوانان براي کارهاي سياسي مبادرت ورزد.
سيد محسن حکيم مشاور ارشد سيد عمار حکيم در کنفرانس مطبوعاتي خود در اين رابطه گفت: نظام ما در عراق پارلماني است که در آن نهادها و احزاب حضوري فعال دارند. از ساليان سال و بعد از فوت سيد عبدالعزيز حکيم، مشي سيد عمار اين بود که مجلس اعلا بايد به عنوان يک نهاد کارآمد و سازمان يافته باشد که با همه نهادها و طيف ها فعاليت و مشارکت داشته باشد و به قشر جوان نيز توجه ويژه شود، چرا که بيش از 60 درصد جمعيت عراق را تشکيل مي دهند.
وي با اشاره به اختلافي که بين سيد عمار حکيم با برخي اعضاي مجلس اعلاي عراق در خصوص استفاده از اين توان شکل گرفته بود، گفت: اين اختلاف نظر و ديدگاه در شکل کار و نحوه مديريت و جايگاه جوانان وجود داشت و تلاش زيادي بود تا به جمع بندي برسيم، اما نشد و سيد عمار حکيم بعد از اين حرف و حديث ها، و نبود مشکل شخصي به اين جمع بندي رسيد که ممکن است در آينده اختلاف هايي بوجود آيد که با نزديک شدن به انتخابات اين اختلافات بيشتر مي شد، بر اين اساس تصميم به ايجاد يک حزب گرفت.

آيا خروج حکيم از مجلس اعلا به معني انشقاق شيعيان است؟
طبعا خروج عمار حکيم از مجلس اعلاي شيعيان عراق خوراک تبليغاتي تازه‌اي را براي رسانه‌هاي وابسته به جريان غرب فراهم کرد تا بر طبل واگرايي جريان‌هاي سياسي شيعه در عراق بکوبند و مدعي شوند که شيعيان عراق دچار اختلافات بنيادين شده اند، اما واقعيت اين است اختلافات ميان دو طرف به هيچ وجه جنبه ايدئولوژيک نداشته و کاملا سياسي بوده است. جدايي سيد عمار حکيم از مجلس اعلي و تأسيس حزب جديد به ظهور و بروز انشقاق در صفوف احزاب سياسي عراقي منجر نخواهد شد. شيعيان در اعلام مواضع اصولي و متحد خود نسبت به رد همه پرسي استقلال اقليم کردستان عراق نشان دادند که موضع اصولي آنها جلوگيري از هر نوع تجزيه و اختلاف اساسي در کشور است و وحدت عراق خط قرمز شيعيان است. هرچند اقدام کنوني سيد عمار حکيم اقدامي حساس و پر ريسک است، اما در بلندمدت مي تواند گامي در راستاي جذب کساني باشد که خود را در قالب احزاب کنوني نمي توانند تعريف کنند.
اکثريت شيعيان عراق قطعا نيازمند افکار و احزاب مختلف است و بعيد است اين اقدام در کل آسيبي به ائتلاف ملي شيعيان وارد کند. علاوه بر اينکه نبايد از ياد ببريم که جريان شيعي در عراق قبل از اينکه از خواسته هاي حزبي پيروي کند از مرجعيت پيروي مي کند که در امر مبارزه با تروريسم شاهد آن بوديم.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۲۹۴۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رقابت جدی ۷ نفر برای کرسی ریاست مجلس به روایت نوری قزلجه /اصولگرایان مجلس دوازدهم «یک فراکسیون سیاسی» نخواهند داشت

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، غلامرضا نوری قزلجه، با اشاره به آرایش سیاسی مجلس دوازدهم، اظهار کرد: در مجلس آینده حتماً فراکسیونی تحت عنوان فراکسیون «مستقلین» خواهیم داشت؛ البته مستقلین نام پیش‌فرض و آن چیزی است که طی چند سال اخیر در ادبیات سیاسی ما مطرح شده، اما اعضا هر اسم دیگری را برای این فراکسیون انتخاب کنند، همان خواهد شد.

بنابر گزارش مهر، وی ادامه داد: رایزنی‌های اولیه بین منتخبان مجلس دوازدهم اعم از نمایندگان ادوار، نمایندگان فعلی و نمایندگان جدید انجام و قرار بر این شده است که افرادی با مشی اصلاح‌طلبی، میان‌رو و همچنین اصولگرایان معتدل و مستقل همگی در یک فراکسیون سیاسی تحت عنوان «مستقلین» یا هر نام دیگری که اعضا درباره آن به توافق برسند، باشیم.

رئیس فراکسیون مستقلین مجلس تصریح کرد: بدون احتساب افرادی که در دور دوم انتخابات به مجلس دوازدهم راه می‌یابند، فعلاً حدود ۸۰ نفر از افرادی که به مجلس دوازدهم راه یافته‌اند، مشی سیاسی مستقل یا میانه‌رو دارند. امیدوارم نتایج در دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم به گونه‌ای باشد که تعداد نمایندگان مستقل مجلس دوازدهم به ۱۰۰ نفر برسد.

نماینده مردم بستان‌آباد در مجلس دوازدهم درباره آرایش سیاسی احتمالی اصولگرایان در مجلس آینده، گفت: در مجلس یازدهم یک فراکسیون تحت عنوان فراکسیون «اکثریت» یا فراکسیون «انقلاب اسلامی» داشتیم که در نیمه دوم مجلس یازدهم تا حدودی به اختلاف برخوردند.

نوری قزلجه تصریح کرد: آنطور که زمزمه آن به گوش می‌رسد و بر اساس کاندیداهایی که برای ریاست مجلس آینده مطرح هستند، به احتمال بسیار زیاد اصولگرایان مجلس دوازدهم «یک فراکسیون سیاسی» نخواهند داشت و پیش‌بینی می‌کنم دو یا حتی ۳ فراکسیون سیاسی داشته باشند.

منتخب مجلس دوازدهم درباره رئیس احتمالی مجلس دوازدهم، گفت: افراد میانه‌رو و مستقل مجلس آینده، این موضوع را منوط به شکل‌گیری فراکسیون کرده‌اند و در اولین مجمع فراکسیون به دنبال آن هستیم که این موضوع را مطرح کنیم. البته برای پست‌ها و ارکان دیگر مجلس و اعضای هیأت‌رییسه هم بحث و تبادل نظر خواهیم داشت.

وی ادامه داد: گزینه ما برای ریاست مجلس به این موضوع بستگی دارد که ببینیم تعامل فراکسیون‌های روبرو چگونه خواهد بود و آیا آنان با هم متحد می‌شوند یا آنکه اصولگرایان تعدد فراکسیونی پیدا می‌کنند. به هر صورت در اولین مجمعی که قبل از انتخابات هیأت‌رییسه برگزار خواهیم کرد، حتماً بنا داریم این موضوعات را مطرح کنیم.

رئیس فراکسیون مستقلین مجلس درباره گزینه‌های که برای ریاست مجلس دوازدهم مطرح هستند، گفت: افراد زیادی مطرح هستند و بنده نمی‌خواهم اسم ببرم؛ در واقع افرادی برای ریاست مجلس مطرح هستند که یا خودشان با ما صحبت کردند یا از طرف آنان کسانی با ما صحبت کردند یا در رسانه‌ها شنیدیم؛ حدود ۶ یا ۷ نفر برای ریاست مجلس دوازدهم فعال هستند.

نوری قزلجه تاکید کرد: قطعاً هیچیک از این گزینه‌ها الان نمی‌توانند به طور قطع خود را رئیس مجلس آینده بدانند؛ در واقع هیچیک نمی‌توانند با ضریب اطمینان و احتمال بالا بگویند که رئیس مجلس دوازدهم می‌شوند.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا گزینه‌های ریاست مجلس دوازدهم برای کسب این کرسی شانس برابر دارند، گفت: خیر؛ شانس این افراد متفاوت است اما اینکه بگوییم یکی از این افراد، شانس قطعی یا احتمال بیشتری برای ریاست مجلس دارد، این‌گونه هم نیست؛ این موضوع یک مقدار پیچیده است.

نماینده مردم بستان‌آباد در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نمایندگان مردم در انتخاب رئیس مجلس حتماً بازخوردهایی را که از انتخابات گرفتند، باید لحاظ کنند و باید علی‌القاعده نظرات افکار عمومی و وضعیت آرای انتخابات در این موضوع دخیل باشد و مجلس نباید بدون توجه به این موارد تصمیم بگیرد.

نوری قزلجه تصریح کرد: بر این اساس، بحث هیأت‌رییسه به خصوص رئیس مجلس یک موضوع پیچیده و چالشی خواهد بود و رقابت‌ها برای آن هم جدی خواهد بود.

۲۷۲۱۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901989

دیگر خبرها

  • نباید از اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات غافل شد
  • یکی از ثمرات طوفان‌الاقصی بیداری وجدان‌های دانشجویان است
  • ۷ نفر برای ریاست مجلس رقابت می‌کنند
  • نگاه مجلس دوازدهم خارج از باندها و جناح‌های سیاسی است
  • اولویت اصلی مجلس دوازدهم مدیریت بحران گرانی باشد
  • رقابت جدی ۷ نفر برای کرسی ریاست مجلس به روایت نوری قزلجه /اصولگرایان مجلس دوازدهم «یک فراکسیون سیاسی» نخواهند داشت
  • ۷ نفر برای ریاست مجلس رقابت می‌کنند/ سهم مستقلین در مجلس دوازدهم
  • اضافه شدن ۳ نامزد به لیست شورای ائتلاف برای انتخابات مجلس در ۲۴ ساعت آینده
  • چالش‌ها و راهکار‌های مشارکت سیاسی آگاهانه
  • خشم محافل عراقی از دخالت‌های گسترده سفیر آمریکا در بغداد