Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-05-01@06:55:18 GMT

تولید علم مقدمه شکوفایی علوم انسانی اسلامی است

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۳۸۴۷۰

تولید علم مقدمه شکوفایی علوم انسانی اسلامی است


حجت الاسلام واعظی در نشست خبری سومین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی گفت: تا وقتی چرخ دنده تولید علم به حرکت در نیاید شکوفایی علوم انسانی اسلامی اتفاق نمی­ افتد.

به گزارش خبرنگار بی‌باک،نشست خبری سومین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی در سالن کنفرانس مرکز همایش­ های غدیر با سخنرانی حجت الاسلام واعظی رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و با حضور خبرنگارانی از خبرگزاری ­های مختلف برگزار گردید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ریاست دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در مقدمه گفت: دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در چند سال اخیر طرح تحولی را در دفتر تبلیغات رقم زده است که بر اساس این طرح تحول هیأت امنا تصمیم گرفتند فعالیت­های دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم به سمت کمک به حل مسائل خاصی پیش برود و به همین منظور مطالعاتی انجام گرفت و ۱۲مسئله از مسائل فرهنگی و اجتماعی کشور متناسب با ظرفیت و توانایی دفتر، به عنوان اولویت معین گردید و برای هر مسئله یک میز تخصصی ایجاد شد. وی در ادامه به برخی از مسائل مورد نظر دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم پرداخت که از جمله می­توان به تحکیم نظام خانواده، مبارزه با فِرق انحرافی، ضعف اخلاق فردی و اجتماعی و تولید علوم انسانی اسلامی اشاره کرد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در توضیح مسئله تولید علوم انسانی اسلامی گفت: یکی از مسائل دوازده گانه مورد اولویت دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم علوم انسانی اسلامی است که مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده و از اول انقلاب این دغدغه و خواست انقلاب بوده که علوم انسانی مبتنی بر مبانی اسلامی ایجاد گردد، البته این مسئله یک مسئله داخلی و ملی صرف نیست بلکه مسئله ­ای است که چهار پنج دهه در سطح جهان اسلام و در برخی کشور­های اسلامی از جمله مالزی و اندونزی مورد توجه بوده است.

واعظی وجه اهمیت علوم انسانی را در نقش عظیم علوم انسانی در تمدن سازی دانست و گفت: در تمدن غرب رشد علوم طبیعی و تکنولوژی و هم چنین رشد علوم انسانی و نهاد سازی­ های برآمده از علوم انسانی باعث پیشرفت تمدن غرب گردید و غرب متناسب با پرسش­ هایی که در جامعه آنها مطرح بود و متناسب با نظام و مبانی فرهنگی و فلسفی و ارزشی خود پرسش ­های تمدنی جامعه خود را پاسخ دادند. ما نیز اگر بخواهیم مدنیت متناسب با ارزش­ها و بافت فرهنگی و باورهای خود به وجود آوریم باید مسائلمان را خودمان حل کنیم و نمی­توانیم نسخه­ های غربی را تقلید وار بر جامعه خود تطبق کنیم. در صورت تقلید از نسخه ­های غربی هرگز نمی­ توانیم مولد تمدنی متناسب و مبتنی بر ارزش­ها و مبانی خودمان باشیم، البته ما تمدن غرب را به طور کلی نفی نمی ­کنیم اما معتقدیم کلیت تمدن غرب اقتضائات خود را داشته و مسائل را با نگاه خود حل کرده و ما باید با توجه به بافت فرهنگی و ارزشی خود مسائلمان را حل کنیم.

حجت الاسلام واعظی در ادامه به توضیح مخاطبان و اهداف طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی پرداخت و مخاطبان این طرح را دانشجویان نخبه علوم انسانی دانست و گفت: یکی از اقدامات دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم در راستای علوم انسانی اسلامی همین طرح گفتمان نخبگان علوم انسانی است. تا چرخ دنده تولید علم به حرکت در نیاید شکوفایی علوم انسانی اسلامی اتفاق نمی­افتد و سه قشر هستند که باید به تولید علم بپردازند؛ اساتید دانشگاه، دانشجویان، طلاب حوزه ­های علمیه، و مخاطب طرح گفتمان نخبگان علوم انسانی، دانشجویان هستند. ما در این طرح لیست نفرات یک تا سه هزار رشته­ های علوم انسانی را از سازمان سنجش دریافت می­کنیم و به آنها فراخوان می­دهیم و در مرحله بعد از آنها مصاحبه علمی می­گیریم و عده خاصی را دعوت به همکاری می­کنیم ضمن اینکه نفرات برتر رشته ­های علوم انسانی در مقطع کارشناسی ارشد از ۱۶ دانشگاه را به این طرح دعوت می­کنیم.

وی ادامه داد: ۳۹۰ دانشجو در این طرح طی دو هفته برنامه فشرده برای دوره مقدماتی، در دوره حضور دارند که تعداد ۲۰۰ نفر از آنها جدید الورود بوده و ۱۳۰ نفر از دانشجویان دوره اول ما و ۶۰ نفر از آنها از دوره دوم هستند. این دوره به صورت مقدماتی طراحی شده است و بنای ما بر ارتباط علمی این دانشجویان می­باشد که به صورت دوره تکمیلی با اساتید مورد نظر جلسات و کلاس­هایی را در طول سال دارند و برای هر یک از دانشجویان یک پرونده علمی تشکیل می­گردد و فعالیت­های علمی آنها در این پرونده ثبت می­گردد و بر اساس آن غربالگری صورت می­گیرد و عده خاصی برای ادامه کار انتخاب می­شوند. طی ۵ سال برای این افراد ۶۰ واحد درسی در نظر گرفته شده است که ۴ محور؛ ماهیت علم انسانی مدرن، دین­شناسی، علوم انسانی اسلامی و مباحثی متناسب با رشته تحصیلی خود دانشجو را پوشش می­دهد.

حجت الاسلام واعظی سه هدف کلی برای طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی مطرح کرد؛ هدف اول گفتمان سازی اهمیت و ضرورت پرداختن به علوم انسانی اسلامی در سطح دانشجویان و دانشگاه­های کشور، به نظر ما دانشجویان باید با واقعیت و قوت و ضعف­های علوم انسانی فعلی آشنا شوند و در این دوره دانشجویان برای آگاهی از علوم انسانی موجود و علوم انسانی اسلامی تلنگری می ­خورند و این دوره یک نقطه شروع برای دانشجویان مستعد است ضمن اینکه اساتیدی که دعوت می­شوند همه هم نظر نیستند و هر کدام رویکرد خاص خودر ا دارند بلکه بعضی از اساتید نگاه انتقادی به علوم انسانی اسلامی دارند و همین باعث می ­شود فضای گفتگو در مورد علوم انسانی اسلامی باز شود.

وی در پایان گفت: هدف دوم تربیت نیروی انسانی متعهد و معتقد به علوم انسانی اسلامی در جهت کمک به تولید علوم انسانی اسلامی است. در واقع ما در این طرح پنج سال با دانشجویان علوم انسانی ارتباط داریم و می­خواهیم دانشجو در مقطع فوق لیسانس مسئله­ ای از مسائل جامعه­ ای خودمان را حل کند و یک خلاء را در علوم انسانی اسلامی برطرف کند. هدف سوم تربیت هیئت علمی برای آینده کشور است که خود معتقد به تولید علوم انسانی اسلامی است امروزه در دانشگاه های ما برخی از اساتید به طور ناخودآگاه آب به آسیاب علوم انسانی غربی می­ریزند چراکه خودشان تربیت یافته علوم انسانی غربی هستند.


--------------------------------------------------------------------------

تذکر: کاربر محترم! انتشار مطالب دیگر رسانهها از سوی پایگاه خبری تحلیلی بی‌باک لزوما به معنای صحت و تایید محتوای آنها نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. در ضمن شما می توانید اخبار و مطالب وزین خود را که تا کنون در هیچ رسانه‌ای منتشر نشده است از طریق بخش "تماس با ما" یا پل ارتباطی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید برای ما ارسال نمایید تا در صورت دارا بودن مولفه‌های لازم، منتشر گردد.

------------- با کلیک بر روی لینکهای ذیل تمامی روزنامه‌های کشور را رایگان مطالعه کنید -------------

روزنامه‌های عمومی | روزنامه‌های اقتصادی | روزنامه‌های ورزشی | سایر روزنامه‌ها| هفته‌نامه و ماهنامه | نشریات استانی

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۳۸۴۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در کشورهای پیشرفته نخبه ترین افراد وارد رشته علوم انسانی می‌شوند

به گزارش خبرنگار مهر، به مناسبت روز معلم ویژه برنامه استاد فلسفه و غرب شناس برجسته کریم مجتهدی با عنوان «یک عمر معلم» صبح امروز در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با حضور محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و اصحاب علوم انسانی برگزار شد.

زلفی گل در این مراسم ابتدا از تمام اصحاب دانشگاه که ظلمی که به مردم غزه و مردم کشور خودمان شده را محکوم کردند تشکر کرد و گفت: امیدوارم سازمان ملل هم این صدای حق طلبی را بشنود و وارد تصمیم سازی شود چون خیلی زود دیر می‌شود و این دیر شدن باعث شرمساری سازمان ملل است که بعدها در تاریخ ثبت می‌شود.

وی افزود: خوشبختانه تمام دنیا و مردم کشور خودمان امروز حق طلبی ایران را یقین کردند.

وزیر علوم ادامه داد: لازم است همانگونه که تمدن ما برای عالمان ارزش قائل بوده نظام جمهوری اسلامی ایران هم این رویه را در پیش بگیرد البته حرمت گذاری در چند سال اخیر چند برابر شده است. از این جهت مراسم امروز هم در همان راستای حرمت گذاری به علم و عالم است.

زلفی گل اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب در دیدار با دانشجویان، وظایف دانشگاه‌ها را ساده و مختصر تولید علم و عالم و جهت دهی به علم و عالم توصیف کردند و از همین جا مشخص است که ایشان برای علما جایگاه ویژه ای قائل هستند. البته خوب است که ما قدر داشته‌هایمان را در دوران حیات شأن بدانیم و داشته‌هایمان را به موقع پاس بداریم. مرحوم مجتهدی ترویج دهنده یک تفکر جدید است. تفکری که بر جمله معروف او با این مضمون که غرب شناسی لازم اما غرب گرایی ممنوع، است. معنای این جمله عمیق این است که ما باید از تجربه دنیا استفاده کنیم. به قول هلندی‌ها تجربه‌ها را باید ارزان خرید. انسان از طریق تحقیق و پژوهش می‌تواند هزاران عمر داشته باشد.

وی ادامه داد: جهاد تبیین که رهبری بارها به آن پرداختند برگزاری چنین مراسمی است. مراسمی که در آن یک محقق به جامعه معرفی می‌شود. برگزاری چنین مراسم‌هایی در راستای جهاد خودباوری است که از نیازهای اصلی امروز ما به شمار می‌آید.

زلفی گل در ادامه از اصحاب علوم انسانی حاضر در جلسه و ریاست پژوهشگاه کمک خواست و گفت: در چند سال اخیر توازن علمی کشور ما از بین رفته است، به این معنا که یک دوم دانش آموزان ما سراغ تحصیل در رشته علوم تجربی و رشته‌های معروف و پرطرفدار می‌روند چون نگران آینده شغلی خود هستند. این در حالی است که استقبال از رشته ریاضی، علوم پایه و انسانی بسیار ضعیف است. در چنین شرایطی توازن شخصیت علمی کشورمان از بین می‌رود و بنده همین جا از آقای نجفی می‌خواهم که یک طرح تحقیقاتی راجع به این موضوع تهیه کنند. در کشورهای پیشرفته نخبه ترین افراد وارد رشته‌های علوم انسانی می‌شوند این در حالی است که در کشور ما برعکس است و لازم است اصحاب این رشته به ما راهکار دهند و بگویند چه کنیم.

زلفی گل در پایان گفت: یک مدیر اجرایی همیشه باید دستش نسبت به عالمان دراز باشد. به همین دلیل ما هم در این جلسه دست مان را به سمت عالمان دراز می‌کنیم و از آنها استمداد می‌طلبیم.

کد خبر 6092068 سارا فرجی

دیگر خبرها

  • آزمون مجدد برای کنکوری‌های «زیرکوه» ۲۱ اردیبهشت برگزار می‌شود
  • برگزاری آزمون غربالگری شانزدهمین المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
  • میانگین دوره خدمت سربازی ۱۴ ماه است
  • کتاب تاریخ مفهوم عدالت اجتماعی در دوران مشروطه نقد می شود
  • وزیر فرهنگ: دکتر مجتهدی غرب را کاملاً می‌شناخت، اما غرب زده نبود
  • دیدگاه اساتید دانشگاه تهران درباره تحول در علوم انسانی
  • رقابت داوطلبان شانزدهمین دوره المپیاد علوم پزشکی در دانشگاه آزاد یزد
  • استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود
  • در کشورهای پیشرفته نخبه ترین افراد وارد رشته علوم انسانی می‌شوند
  • نقش‌آفرینی دانش‌بنیان‌ها در زمینه جهش تولید و رفع نیاز اساسی کشور