Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسکانیوز»
2024-05-09@02:24:36 GMT

اوپک کارتل کارآمد و تاثیرگذار بر بازار نفت نیست

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۳۸۵۳۸

اوپک کارتل کارآمد و تاثیرگذار بر بازار نفت نیست

نادعلی بای مدیر موسسه مطالعات راهبردی و بین المللی نپتا در گفتگو با خبرنگار ایسکانیوز در خصوص وضعیت بازار جهانی نفت اظهار کرد: در همین ابتدا باید بگویم که بازار جهانی نفت قبض و بسط دارد و دیگر از الگوهای رایج و معمول پیروی نمی کند و به عبارت بهتر شیفت پاردایمی در آن اتفاق افتاده است. اگر دقت کرده باشید، اجرای توافق کاهش اوپک با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا همزمان شد و سیاستهای ترامپ در حوزه نفت و انرژی که احیای صنعت شیل آمریکا را به دنبال داشت به نوعی توافق اوپک و تمدید آن را خنثی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


او تصریح کرد: انقلاب شیل و لغو قانون منع صادرات نفتی آمریکا، مناسبات جهان انرژی را تغییر داده است. تولید کنندگان شیل اویل تا پایان 2017، 30 درصد افزایش سرمایه گذاری خواهد داشت. هم اکنون میزان تولید آمریکا حدود 10 میلیون بشکه در روز شده است. در نتیجه تولیدکنندگان آمریکایی سهم مهمی از بازار اوپک را به دست آورده اند (صادرات نفت آمریکا به هند و چین)، و به سمت فروپاشی توافق کاهش تولید اوپک که در راستای تعادل بخشی به بازار تنظیم شده است، حرکت می کنند. به عنوان مثال سیتی گروپ پیشی بینی کرده که در صورت افزایش قیمت نفت به بالای 60 دلار ، موجب بازگشت 1.8 میلیون بشکه به بازار خواهد شد که 1 میلیون بشکه آن متعلق به تولیدکنندگان شیل اویل خواهد بود. در حالی که پیش بینی آژانس بین المللی انرژی از افزایش 1.3 میلیون بشکه ای تا پایان سال 2017 حکایت دارد و این افزایش متعلق به مناطقی همچون چین، هند، اروپا و خود آمریکاست.


بای ادامه داد: مراجعی همچون بلومبرگ، اداره اطلاع رسانی انرژی آمریکا، اویل پرایس و برخی دیگر قیمت هر بشکه نفت را تا پایان سال 2017 از 51 تا 60 دلار در پیش بینی کرده اند. مراجع معتبر دیگر همچون ریچموندز، گلدمن ساکس و غیره از قیمت 70 دلاری تا سال 2020 خبر داده اند. آژانس بین المللی انرژی در گزارش ماهانه اخیر خود از استمرار آشفتگی بازار نفت تا سال 2018 خبر داده است.


مدیر موسسه مطالعات راهبردی و بین المللی نپتا گیتا افزود:در واقع مخاطراتی همچون احیای صنعت شیل اویل در ایالات متحده، کاهش تقاضای کشورهایی همچون هند و چین به خاطر مقررات مبارزه با کاهش روپیه و یوان و ذخیره سازی نفت توسط آنها، قدرت یابی دوباره دلار سیاستهای حمایتگرانه ترامپ، عدم پایبنید اعضای اوپک به توافق به خاطر اینکه مدیریت درآمدهای مالی شان دچار بی انضباطی شده است، تغییر الگوی مصرف سوخت و انرژی به سمت سوختهای جایگزین و انرژیهای تجدیدپذیر، ما شاهد کاهش تقاضای نفت خواهیم بود.

بای در پاسخ به این سوال که با توجه به نشست اخیر اوپک آیا احتمال کاهش تولید وجود دارد اظهار کرد: همانطور که اشاره شد بحث عدم پایبندی برخی اعضا نیز مزید بر علت در عدم ثبات بازار شده است. امروزه بازار جهانی نفت دچار آنتروپی و بی نظمی شده است و بعید است به این زودی ها به تعادل برسد. باید اشاره کنم که قیمت 61 دلار در هر بشکه، نقطه مقاومت شدید خریداران نفت است که بعید به نظر می رسد این قیمت در آینده نزدیک تثبیت شود.

او تاکید کرد: امروزه تصمیمات اوپک روی بازار بی تاثیر است و برخی از اوپک به عنوان ببر کاغذی و امپراتور بدون لباس نام می برند. در واقع، تصمیمات اوپک واقعاً بر عرضه یا قیمت جهانی نفت تاثیرگذار نبوده واگر بوده چندان چشمگیر است. یکی از مطالعات دانشگاه ایلینوی نشان می دهد که اعضای اوپک در 96 درصد مواقع تقلب می کنند و بیش از سهمیه ای که سازمان برایشان تعیین کرده، تولید می کنند. حتی اعضای جدید نیز وقتی به اوپک پیوسته اند، تولید خود را کاهش نداده اند و تغییر سهمیه، تاثیری بر سطح تولید نفت ندارد به عنوان مثال اندونزی که بارها به اوپک پیوسته و از آن بیرون رفته است شرط عضویت چندباره خود را در معافیت از سهمیه بنید قرار داده است. حتی کشورهای غیر اوپک که به این توافق رسیده اند مثل قزاقستان اعلام کرده که از آن خارج خواهند شد. یا عربستان سعودی که بیشتر از سهمیه تعیین شده تولید کرده است. به نظر می رسد که اوپک دیگر یک کارتل کارآمد و تاثیرگذار نیست.

او ادامه داد: علاوه براین اقتصاد جهانی امروزه در برابر شوک های قیمت نفت یا اختلالات کوتاه مدت عرضه دیگر آسیب پذیر نیست و هستند تولیدکنندگانی همچون آمریکا، کانادا و مکزیک که در کوتاه مدت پاسخگوی تقاضای جهانی نفت باشند و این خلا را پر کنند هرچند ذخایر محدودی دارند. با این حال برخی نگاه معتدلی دارند و هنوز اوپک را یک بازیگر محوری و موثر در بازار جهانی نفت می دانند و معتقدند نقش اوپک را نمی توان نادیده انگاشت.

مدیر موسسه مطالعات راهبردی و بین المللی نپتا گیتا تصریح کرد: بهرحال قیمت های بالاتر نفت باعث بازگشت جدی تولیدکنندگان شیل اویل و وسوسه کشورهای عضو اوپک برای تولید بیشتر خواهد شد و این دورباطل جدال عرضه و تقاضا و ثبات بخشی بازار ادامه خواهد یافت. حتی برخی مراجع خواستار ضرورت پیوستن آمریکا به توافق کاهش تولید، تولیدکنندگان اوپک و غیر اوپک در راستای تعادل و ثبات بازار شده اند امری که در نوبه خود عجیب به نظر می رسد.

نکته مهم دیگری که نباید از آن غافل شد اینست که سرمایه گذاریهای جدید در صنعت نفت بدون بکارگیری فناوری اینترنت اشیا (IOT) دیگر توجیه اقتصادی و بهره وری لازم را نخواهد داشت، موضوعی که توسط غولهای نفتی جهان در حال اجراست.

402

منبع: ایسکانیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۳۸۵۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اقتصاد جهانی بی رمق می شود!

به گزارش همشهری آنلاین، کریستالینا جورجیوا که اخیراً برای دومین دوره به ریاست صندوق بین‌المللی پول منصوب شده است، استدلال می‌کند که اقتصاد جهانی در حال حاضر «به‌طور قابل‌توجهی انعطاف‌پذیر است»، اما همچنین با «رشد تاریخی آهسته پیش‌بینی‌شده برای سال‌های آینده مواجه است.

او می‌گوید اگر اقدامی برای ایجاد انگیزه بیشتر برای رشد انجام ندهیم، یک دهه ناامیدکننده به این اقتصاد اضافه خواهیم کرد و درنتیجه «دهه ۲۰ کم‌رمق» را در پیش رو خواهیم داشت.

جورجیوا باور دارد کشورها برای تحریک رشد اقتصادی بیشتر، باید «سیاست‌های مالی و سیاست‌های پولی مبتنی بر رشد اتخاذ کنند و البته بدانند که آنچه بزرگ‌ترین تفاوت را ایجاد می‌کند، ایجاد سرمایه انسانی و زیرساخت تحول دیجیتال برای یک تحول سبز است.»

شتاب رشد تجارت جهانی

سه نهادهای بین‌المللی کلیدی، سازمان توسعه و همکاری‌های اقتصادی (OECD)، صندوق بین‌المللی پول (IMF) و سازمان تجارت جهانی (WTO) پیش‌بینی کردند: با کاهش تورم و رشد اقتصاد آمریکا، رشد تجارت جهانی امسال بیش از ۲ برابر خواهد شد.

این نهادها پس از کاهش رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۳ که ناشی از افزایش قیمت‌ها، افزایش نرخ‌های بهره و کاهش تقاضا بوده است، بازگشت شدیدی را در جریان جهانی محصولات در سال جاری پیش‌بینی می‌کنند.

بر اساس گزارش OECD، انتظار می‌رود تجارت جهانی کالا و خدمات در سال جاری ۲٫۳ درصد و در سال آینده ۳٫۳ درصد افزایش یابد. این در مقایسه با رشد تجارت ۱ درصدی در سال گذشته بسیار قابل‌توجه است.

قهر خریداران کره‌ای با نفت روسیه

شرکت اطلاعات بازار کپلر اعلام کرد بیش از ۲ میلیون بشکه نفتای روسیه، مدت بیش از یک هفته است که در نفت‌کش‌ها در دریا مانده است و برخی از این نفت‌کش‌ها در آب‌های نزدیک عمان مستقر شده‌اند. این رقم بالاتر از میانگین هفتگی حدود ۷۹۰ هزار بشکه در ژانویه و فوریه است.

بلومبرگ به نقل از معامله‌گران مطلع نوشت: تولیدکنندگان پتروشیمی در کره جنوبی که معمولاً خریداران بزرگ محصول روسیه هستند، به دلیل نگرانی از تفحص دولت، اکنون از واردات مستقیم و هرگونه محموله‌ای که مبدأ نامعلوم دارد اجتناب می‌کنند. این واکنش پس از گشایش تحقیقات مقامات کره جنوبی در مارس درباره واردات نفتا، صورت می‌گیرد.

بیشتر بخوانید:

انقلاب هوش مصنوعی در اقتصاد جهان | زنگ خطر برای شرکت های ایرانی

رؤیای فرانسوی برای جایگزینی برق و بنزین

صنعت خودروی فرانسه بر اساس یک توافق راهبردی قصد دارد تا سال ۲۰۲۷ فروش خودروهای الکتریکی را چهار برابر کند و این زمانی است که رئیس‌جمهوری چین سفری رسمی به این کشور را آغاز می‌کند.

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، هدفی را برای خودروسازان این کشور تعیین کرده است که تا پایان دهه دو میلیون خودروی برقی یا هیبریدی تولید کنند و این در شرایطی است که آنها با رقابت سخت تولیدکننده برتر چین مواجه هستند.

طبق یک توافقنامه برنامه‌ریزی میان‌مدت جدید با دولت، این صنعت قرار است با هدف موقت فروش ۸۰۰ هزار خودروی برقی تا سال ۲۰۲۷ موافقت کند که از ۲۰۰ هزار دستگاه در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است. علاوه بر این، خودروسازان در نظر دارند فروش خودروهای سبک برقی را از ۱۶ هزار و ۵۰۰ دستگاه در سال ۲۰۲۲ به ۱۰۰ هزار دستگاه در سال افزایش دهند.

تغییر مسیر طلای جهانی

قیمت طلا امروز سه‌شنبه (۷ می) پس‌ازآن که داده‌های اقتصادی اخیر شرط‌بندی‌ها مبنی بر کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در اواخر سال جاری را تقویت کرد، افزایش یافت.

بهای هر اونس طلا با ۰.۲ درصد افزایش به ۲۳۲۷ دلار و ۱۱ سنت رسید. قیمت طلای آمریکا با ۰.۲ درصد افزایش به ۲۳۳۶ دلار و ۲۰ سنت رسید.

معامله گران طبق ابزار CME's FedWatch با احتمال ۶۴ درصد کاهش نرخ بهره در ماه سپتامبر قیمت‌گذاری می‌کنند. نرخ‌های پایین‌تر جذابیت نگهداری شمش‌های بدون بازده را افزایش می‌دهد.

داده‌های روز جمعه نشان داد که رشد شغل در ایالات‌متحده بیش از حد انتظار در آوریل کاهش یافته است، درحالی‌که افزایش دستمزد سالانه برای اولین بار در سه سال اخیر به زیر چهار درصد رسیده است. جان ویلیامز، رئیس فدرال رزرو نیویورک، روز دوشنبه گفت که در نقطه‌ای نامشخص، بانک مرکزی ایالات‌متحده هدف نرخ بهره خود را کاهش خواهد داد.

صعود ناپایدار قیمت بیت کوین

بیت کوین روز دوشنبه (۶ مه) برای اولین بار در بیش از ۲ هفته به بالای سطح ۶۵ هزار دلار صعود کرد و آخرین باری که بزرگ‌ترین ارز دیجیتال جهان بالاتر از این میزان قرار گرفته بود در تاریخ ۲۵ آوریل بوده است.

بر اساس داده‌های کوین مارکت کپ، وب‌سایت ردیابی قیمت دارایی‌های دیجیتال، بیت کوین پس از صعود به بالاترین سطح در اوایل روز دوشنبه، تا ساعت ۱۰ و سه دقیقه صبح به‌وقت شرقی حدود ۶۴ هزار و ۱۰۰ دلار معامله شد و به‌صورت روزانه ۰.۲ درصد افزایش یافت.

بیت کوین طی روزهای گذشته برای اولین بار در بیش از دو ماه به زیر سطح ۵۷ هزار دلار رسید که پایین‌ترین سطح از ۲۷ فوریه بود. اتریوم، بزرگ‌ترین آلتکوین جهان ازنظر ارزش بازار نیز با ۰.۴ درصد کاهش به ۳۱۲۱ دلار رسید، اما برخی آلتکوین‌ها شاهد افزایش بیش از ۱۰ درصدی قیمت روزانه خود بودند.

کد خبر 850132 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها خودروی برقی تجارت جهانی

دیگر خبرها

  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • تبعات سیاست ارزی غلط بانک مرکزی/ از «تنبیه صادرکنندگان» تا «کاهش توانمندی کشور در رقابت‌پذیری در بازار‌های صادراتی»
  • کاهش ۱۵ میلیون تومانی قیمت زعفران
  • اقتصاد جهانی بی رمق می شود!
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۹ |برنت ۸۲ دلار و ۹۴ سنت شد
  • بررسی عوامل تاثیرگذار بر قیمت‌های ارز دیجیتال
  • از خرداد ماه، قیمت حبوبات کاهش می‌یابد
  • قیمت حبوبات از خرداد کاهشی می‌شود
  • قیمت جهانی طلا امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۲/۱۷ |برنت ۸۳ دلار و ۲۹ سنت شد