Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-24@23:28:03 GMT

سرایی که یک کلانشهر مدیون اوست!

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۴۱۰۵۴

سرای معین‌التجار یکی از بناهای دوره قاجار در اهواز است که توسط حاج محمدتقی معین‌التجار بوشهری و با همکاری محمدحسن خان سعدالدوله ساخته شده است.

به گزارش ایسنا، سرای معین‌التجار دارای یک راسته بازار بوده است که این مجموعه در قدیم تا پشت بیمارستان جندی شاپور (امام خمینی (ره) کنونی) وسعت داشت و مکانی تجاری به حساب می‌آمده تا این که در سال 1313 با ساختن پل، بازار نصف شد و رونق اصلی بازار ودادوستد نیز در قسمت سرا همچنان ادامه داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته یکی از کارکنان قدیمی بانک ملی اهواز، اولین بانک ملی در خوزستان در سال 1307در سرای معین التجار تاسیس شد و تا سال 1332 در این مکان فعالیت داشته است. با تخلیه این محل، جنبه اداری از این جا برچیده شد. بعد از بانک این مکان تبدیل به گمرک می‌شود. در سال 1332 کشتی‌های تجاری به این جا می‌آمدند و بارهای خود را در سرای معین‌التجار تخلیه می‌کردند. در اواخر از سرای معین التجار به صورت غرفه غرفه به عنوان انبار استفاده می‌شده است.

در سال 1374 به علت آتش‌سوزی، قسمت اعظم این سرا از بین رفت و بیشتر ستون‌ها و سقف آن متوجه آسیب قرار گرفت. آن چه مسلم است این که سرای معین‌التجار واقع در پشت راسته بازار و کنار رود کارون، یکی از بناهای دوره قاجار بوده که بیشتر جنبه اقتصادی داشته و رونق خاصی به بازار داده است.

عمده مصالح به کار رفته در این بنا آجر، تیرچوب برای اجرای سقف‌ها و ستون‌های آجری، شفته آهک برای اجرای پی‌ها و گچ و خاک برای استحکام است. در اواخر از تیرآهن برای اجرای مجدد سقف‌ها استفاده شد که به علت بار بیش از حد باعث فروریختن دیوارها و ایجاد ترک در آنها شد که نشان‌دهنده مرمت غلط و خارج از اصول بوده است.

معین‌التجار مرکز صنایع دستی شود

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان با اشاره به سرای معین‌التجار گفت: با توجه به این که سرای معین التجار ملک خصوصی است و ارزش مالی بسیار بالایی دارد، برای مرمت و بهره‌برداری از آن به اجازه مالک نیاز است.

وی ادامه داد: در این باره وزارت راه و شهرسازی با استاندار وقت مذاکره و تفاهم نامه‌ای منتقد کرد که این بنا خریداری و یا با ساختمان صنایع دستی و میراث فرهنگی معاوضه شود که به دلیل این که ساختمان صنایع دستی ثبت ملی شده بود و امکان خروج از ثبت وجود نداشت، این مساله منتفی شد.

نشان با اشاره به این که در گذشته یک بار مرمت سرای معین التجار ناقص مانده، پیشنهاد کرد: در آینده بعد از مرمت دوباره این بنا بهتر است برای موزه صنایع دستی و راسته آن را برای بازار فروش و کارگاه‌های صنایع دستی بهره‌برداری کنند، زیرا برخلاف ساختمان سه‌گوش، این بنا رده حفاظتی برای موزه آثار تاریخی ندارد.

کسی توان تملک معین‌التجار را ندارد

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان نیز با اشاره به این که معین‌التجار مالکان خصوصی دارد، گفت: چندین بار با وراث معین التجار صحبت شده استو وراث به دلیل این که برنامه‌ای برای استفاده از بنا ندارند، رضایت خود را مبنی بر فروش معین‌التجار اعلام کرده‌اند.

مرجان شوشتری ادامه داد: سعی کردیم سرمایه‌گذارانی پیدا کنیم که توانایی خرید این بنا را داشته باشند ولی متاسفانه تا به امروز سرمایه‌گذاری که این توانایی را داشته باشد، پیدا نشده است. شاید بتوان گفت یکی از مشکلات اصلی عدم تملک این بنا توسط بخش خصوصی، عدم توانایی خرید این بنا به خاطر مبلغ بالای آن است؛ به همین دلیلتملک این بنا به راحتی صورت نمی‌گیرد.

وی ادامه داد: مالک بنا باید کسی باشد که آشنا به هویت و قدمت این بنای با ارزش بوده و در حفظ آن کوشا باشد؛ زیرامعین‌التجار از قدیمی‌ترین بناهای موجود در اهواز با عرصه 1400 متر مربع است. تنها ساباط موجود در شهر اهواز نیز در کنار آن قرار دارد. معین‌التجار و ساباط کنار آن و دیگر بناهای مجاور، بخشی از معماری دوران قاجار و پهلوی در شهر اهواز هستند.

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان در مورد اتفاقات بعد از شناسایی و ثبت معین‌التجار، بیان کرد: دو اتفاق خوب بعد از به ثبت رسیدن معین‌التجار رقم خورد؛ با شناسایی و ثبت آن جلوی تخریب بنا گرفته شد و مرمت بنا به گونه‌ای صورت گرفت که در حال حاضر پابرجا است و هیچ گونه مشکل عمده سازه‌ای ندارد. همچنین شرکت عمران و بهسازی از دستگاه‌های اجراییاست که به دنبال تملک، حفظ و احیای این بنای باارزش است.

شوشتری خاطرنشان کرد: اداره‌کل میراث فرهنگی برای حفاظت و احیای معین التجار همچنان به تلاش خود ادامه می‌دهد و به دیگر دستگاه‌های دولتی و غیردولتی و حتی سرمایه‌گذاران پیشنهاد تملک این بنا و همکاری در احیا را داده است.

او با اشاره به اقدامات صورت گرفته بعد از مرمت در معین‌التجار تاکنون تاکید کرد: معین‌التجار یک بنای شاخص و دارای اهمیت خاص برای شهر اهواز است. با مشاهده معین‌التجار می‌توانید ببینید ادامه روند مرمت اکنون وارد مرحله‌ای از کار شده که باید ابتدا نوع کاربری و فعالیت بنا قطعا توسط بهره‌بردار مشخص شود تا بتوان براساس نوع فعالیت، طراحی مناسبی صورت داد تا ادامه کار اجرایی برای احیا آن پیش برود. این بخش از کار بر عهده بهره‌بردار معین‌التجار است. قطعا تمام این مراحل باید با تایید و نظارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به منظور حفاظت از بنا صورت پذیرد.

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خوزستان همچنین با مقایسه بنای دانشکده سه‌گوش با معین‌التجار، گفت: معین‌التجار نسبت به دانشکده سه‌گوش قدمت بالاتری دارد. اگر بخواهم به طور ساده بیان کنم، می‌توان با مثالی ساده این گونه گفت که معین‌التجار مانند انسان سالخورده‌ای است که از توانایی و انرژی کمتری نسبت به انسان جوان‌تر برخوردار است. برای همین، کاربری آتی آن با توجه به شرایط بنا انتخاب می‌شود و قطعا فقط در حد بازدید نیست. از این رو، کاربری که باعث آسیب‌رسانی به بنا می‌شود، قطعا نمی‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

شوشتری ادامه داد: به همین دلیل این مساله باید با درایت و با توجه به شرایط بنا صورت گیرد تا قدمت و هویت معین‌التجار که از ارزش بسیار بالایی برخوردار است، حفظ شود.

معین‌التجار باعث رونق اهواز شده است

همچنین در این خصوص باستان‌شناس اداره‌کل میراث فرهنگی خوزستان گفت: معین‌التجار در 20 آبان 1377با شماره 2158 به عنوان یکی ازآثار ملی به ثبت رسیده است.

غلامرضا پیمانی اظهار کرد: اهواز تا قبل این که رونق پیدا کند حدود 800 سال متروکه بوده است. در دوره ناصرالدین شاه شخصی به نام حاج عبدالله غفار نجم‌الملک به عنوان نماینده ناصرالدین شاه در منطقه خوزستان برای بازدید از اهواز سفر می‌کند. در طی این بازدید حاج عبدالله غفار نجم‌الملک گزارشی درباره اوضاع اهواز به تهران ارسال می‌کند. گفته شده که بعد از این گزارش ناصرالدین شاه به اهواز سفر می‌کند و به یمن ورود ناصرالدین شاه آن منطقه را ناصریه (بندر ناصری) نام‌گذاری می‌کند.

وی ادامه داد: به دلیل برخورداری از رونق و امنیت، تجار به اهواز سفر می‌کنند و به همین جهت خطوط کشتی‌رانی راه‌اندازی و اهواز به بندرگاه و تخلیه بار تبدیل می‌شود و چون کشتی‌ها در همان مکان توقف و بارهای خود را تخلیه می‌کردند آن جا تبدیل به بارانداز یا سرا شد.

پیمانی اضافه کرد: بعد از تشکیل شرکت نفت و کشف نفت در منطقه مسجدسلیمان، مابین معین‌التجار و محل بارانداز، دو ترن ساخته شد و از بارانداز محصولات نفتی مورد نیاز خود را از مسجدسلیمان منتقل می‌کردند.

این باستان‌شناس گفت: سرای معین‌التجار دارای یک راسته بازار بوده است که این مجموعه در قدیم تا پشت بیمارستان جندی شاپور وسعت داشت و یک مکان تجاری به حساب می‌آمده است. مغازه اصلی معین‌التجار در انتهای بازار کاوه قرار دارد و ادامه بازار قدیمی اهواز یعنی بازار فعلی عبدالحمید است.

گزارش از: راحیل شیرالی (خبرنگار ایسنای خوزستان)

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۴۱۰۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتصاب مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان

سید عزت‌الله ضرغامی وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، در حکمی امیر کرم‌زاده را به‌عنوان مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان منصوب کرد. 

در حکم ضرغامی خطاب به کرم‌زاده آمده است:

بنا به پیشنهاد معاون امور مجلس، حقوقی و استان‌ها و نظر به‌مراتب تعهد و تجارب ارزنده جنابعالی، به‌موجب این حکم به‌عنوان مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان، منصوب می‌شوید.

انتظار دارد با تکیه بر ظرفیت‌های فرهنگی، تاریخی، اجتماعی، سیاسی و دینی استان اصفهان، در اجرای راهبرد‌های کلان وزارتخانه مبتنی بر تغییر، تحول، توسعه و فناوری و تحقق اهداف و مأموریت‌های ذیل اهتمام جدی داشته باشید.

حفاظت و صیانت از میراث فرهنگی، تاریخی و احیا و حفظ بنا‌های تاریخی، پایگاه‌ها و موزه‌ها، فرهنگ‌سازی عمومی در جامعه در حوزه میراث‌فرهنگی از طریق معرفی، ترویج و اشاعه ظرفیت‌های تمدنی، تاریخی، فرهنگی، مذهبی و آئینی، به‌کارگیری روش‌های نوین و خلاقانه مدیریتی در راستای مرجعیت یافتن آن مرکز در حوزه میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، تحول و دگرگونی شایسته در گردشگری و جذب توریست با ایجاد ظرفیت‌های جدید، مشارکت واقعی و مؤثر بخش خصوصی، تقویت بوم‌گردی‌ها، تور‌های گردشگری، افزایش کمیت خدمات‌دهی هتل‌ها و رستوران‌های سنتی و بین‌راهی، نظارت مستمر و کارآمد بر حوزه گردشگری، برنامه‌ریزی و اجرای برنامه‌های نو و مبتکرانه در راستای رونق کسب و کار، حمایت از تولید و صنایع‌دستی، ایجاد و احداث بازارچه‌ها و فروشگاه‌ها و آموزش و پرورش هنرمندان بااستعداد، تعامل و ارتباط مؤثر، کارآمد و مستمر با مسؤولان و سازمان‌های دولتی و انقلابی و سازمان‌های مردم‌نهاد، تشکل‌ها، صنوف و انجمن‌های مردمی و غیردولتی، گسترش، همبستگی و انسجام درون‌سازمانی میان همکاران و مدیران در راستای افزایش انگیزه برای خدمت صادقانه به مردم و ارتقای بهره‌وری، طراحی نظام کارآمد، درآمدزایی صرفه‌جو و چابک بر اساس سیاست‌ها و دستورالعمل‌های ابلاغی و حفظ و مراقبت از بیت‌المال، پاکدستی و فسادستیزی، تسهیل دسترسی مردم به مسؤولان و پاسخ‌گویی به افکار عمومی و شفافیت در همه کار‌ها را مورد تأکید قرار می‌دهم.

از سوابق کرم‌زاده، مدیرکلی میراث‌فرهنگی استان سمنان، مدیرکل توسعه و ترویج صنایع‌دستی کشور، سرپرست مجموعه فرهنگی و تاریخی سعد آباد تهران، معاون اقتصادی و سرمایه‌گذاری صندوق حفظ و احیا بنا‌های تاریخی کشور، معاون شرکت توسعه ایران‌گردی و جهان‌گردی کشور، معاون دفتر تسهیلات و تامین منابع وزارت میراث‌فرهنگی، معاون دفتر مطالعات و آموزش گردشگری کشور، مشاور اقتصادی معاونت صنایع‌دستی کشور، معاون سرمایه‌گذاری میراث‌فرهنگی استان زنجان، دو سال پیاپی کسب عنوان مدیر نمونه و رتبه اول جشنواره شهید رجایی استان سمنان در حوزه دستگاه‌های فرهنگی، علمی و آموزشی و کسب رتبه اول اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان سمنان در ارزیابی‌های سازمان استخدامی کشوری در بین ادارات کل میراث‌فرهنگی استان‌ها را می‌توان نام برد.

کرم‌زاده دانش آموخته مدیریت بازرگانی و مدیریت صنعتی در مقطع دکتری است.

باشگاه خبرنگاران جوان اصفهان اصفهان

دیگر خبرها

  • تزریق ۵.۵ هزار میلیارد اعتبار به گردشگری آذربایجان‌شرقی
  • تقدیر وزیر میراث فرهنگی از سریال «نون خ»
  • ضرغامی: موزه ملی فرقی با موزه لوور ندارد
  • برگزاری دوره آموزش تخصصی سفال و سرامیک در استان سمنان
  • ثبت ۴۱ میراث در فهرست آثار ملی البرز
  • برپایی دوره‌های آموزش صنایع دستی در استان همدان
  • برپایی بازارچه در موزه صنایع دستی گلستان
  • صادرات صنایع‌ دستی رونق می‌‌گیرد
  • درگذشت هنرمند پیشکسوت صنایع دستی مازندران
  • انتصاب مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان