Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-30@21:31:41 GMT

نقدی بر فیلم «ساعت 5 عصر» مهران مدیری

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۴۵۱۲۶

مهران مدیری بعد از ساخت سریال‌های تلویزیونی مختلف و تبدیل شدن به برندی در حوزه طنز تصویری به سراغ اولین تجربه جدی سینمایی خودش رفته است. فیلمی که به گواه تیتراژ (نویسنده، کارگردان، تهیه‌کننده) خود همه کاره آن است و تمام قد هم پشت آن ایستاده است. «ساعت 5 عصر» اما می‌توانست فیلم خوبی باشد، اگر مهران مدیری سینما را با تلویزیون اشتباه نمی‌گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فیلمی که ایده خوبی دارد؛ آرامشی که آرام آرام بدل به بحران می‌شود، اما فیلمساز از پسِ سوژه برنیامده و برای همین نتیجه کار اثری از دست رفته و تلف شده است.

ساعت 5 عصر، با ضرباهنگ و ریتم خوبی آغاز می‌شود. سیامک انصاری باخبر شده که امروز آخرین مهلت واریز قسط خانه‌اش است و با قطع شدن آب حمام مصائب او در راه رسیدن به بانک آغاز می‌شود. گرچه توالی اتفاقات، با نظم معنادار و قابل‌قبولی ادامه می‌یابند، اما از زمانی که سیامک انصاری به خاطر زخم پیشانی‌اش وارد بیمارستان می‌شود هم ریتم می‌افتد و هم نیمه‌منطق حاکم بر قصه از بین می‌رود. جدای از آن دختر پرستاری که کلیشه‌ای از یک آدم وظیفه‌شناس است و پیام‌های اخلاقی گل‌درشت و کاریکاتوریزه می‌دهد، از لحظه‌ای که سیامک انصاری تصمیم می‌گیرد به پیرزنِ تنهایی که شوهرش را از دست داده کمک کند، فیلم از اساس فرومی‌ریزد. عجیب‌تر اینکه لحظه‌ای هم هست که پیرزن ( وقتی که کس و کارش به بهشت زهرا آمده‌اند و دیگر تنها نیست) از سیامک انصاری می‌خواهد که برود و به کارش برسد اما او مقاومت می‌کند! و گفتنی نیست که از این ناهم‌خوانی‌های منطقی در فیلم بسیار است.

در بهشت زهرا هم زمان با خاکسپاری همسر پیرزن، برای بازیگر مشهوری هم مراسم گرفته‌اند. کات‌های پیاپی و روایت موازی این دو مراسم (مداحی که در سوگ پدر می‌خواند در مقایسه با خواننده‌ای که ساز می‌زند و «می‌رن آدما از اونا فقط...» را زمزمه می‌کند) به هجوم یا دقیق‌تر حمله ناگهانی مردم برای شرکت در مراسم بازیگر مشهور ختم می‌شود. مردم از روی هم رد می‌شوند و از روی مزارها. تصویری اگزوتیک از جامعه که مخاطب آن را پس می‌زند البته.

به نظر می‌رسد مهران مدیری هنوز تلویزیونی می‌اندیشد و نه سینمایی. این را از نوع قاب‌بندی‌ها و غلوی که در موقعیت‌ها وجود دارد می‌شود فهمید. بیمارستانی که به اندازه یک استادیوم فوتبال در آن آدم است یا آدم‌هایی که جلوی ساختمانی جمع شده‌اند محض تحصن اما با پلیس درگیر می‌شوند. جوری که از آسمان آتش می‌بارد! بگذریم از اینکه مدیری در این صحنه بازی هم درمی‌آورد و می‌کوشد ارجاعاتی به دعواهای خیابانیِ سیاسی مشهور هم بدهد. از آن بازیگوشی‌های فیلمسازی که سال‌ها در تلویزیون و شبکه نمایش خانگی فیلم‌هایی ساخته شدیدا مبتنی بر تفسیرهای سیاسی گروه‌های مختلف که مدیری با زیرکی از پذیرفتن آنها شانه خالی کرده است.

از این گذشته، «ساعت 5 عصر» پر است از اشتباهات فاحش در شخصیت‌پردازی و روایت. سیامک انصاری (شخصیت اصلی داستان) می‌گوید وکیل دادگستری است. از وضع مالی خوبی که دارد، این‌طور می‌شود حدس زد که احتمالا وکیل موفقی بوده که به چنین موقعیتی دست یافته است. حال آنکه کنش‌ها و رفتارهای او با وکیل بودنش هم‌خوان نیست. با هر مشکلی که روبرو می‌شود سعی می‌کند منفعلانه و شبیه آدم‌های نابلد و ساده یا پولی بدهد یا فرار کند. حتی در صحنه گفت‌و‌گو با آدم امنیتی هم ترس و بهتی که دارد به یک وکیل کارکشته نمی‌خورد؛ کسی که مدام در دادگاه‌ها رفت و آمد دارد و با همه جنس آدمی برخورد داشته است.

پایان فیلم نیز تحمیلی و فاقد منطق است. سیامک انصاری چند ساعت دیرتر از 5 (نهایت زمانی که بانک باز است) خودش را به بانک می‌رساند. با ظاهر بهم ریخته و آشفته. دختر جوانی (شبیه پرستارِ توی بیمارستان) می‌گوید معاون مدیر بانک است و نیازی به این همه عجله نبود و برگه سیامک انصاری را مهر می‌کند و پایان مشکلی که این همه او را به سختی انداخته بود! این پایان دم دستی به چیزی که در طول فیلم می‌بینیم نمی‌خورد و بیشتر به یک شوخی بی‌مزه می‌ماند که مخاطب را اذیت می‌کند.

با این همه، رویکرد مهران مدیری به طنز در این فیلم و چند لحظه بامزه‌ای که در آن به خاطر متن و اجرای خوب شکل گرفته‌اند، به عموم فیلم‌های شبه‌کمدی ایرانی که اخیرا در سینمای ما باب شده‌اند می‌ارزد. حداقل اینکه مدیری به جای سوءاستفاده از شوخی‌های جنسی و طنزهای نازلِ کلامی، می‌کوشد با روایت قصه‌ای سروشکل‌دار (به رغم‌ همه اشکالات) به مخاطبش احترام بگذارد و برای لحظاتی او را بخنداند و سرگرم کند.

منبع: افکارنيوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۴۵۱۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اگر حزب الله نبود اسرائیل به اکثر مناطق لبنان تجاوز می‌کرد

امین انصاری، دبیرکل سازمان جوانان حقوق بشر در دیدار با سید هاشم صفی الدین، رئیس شورای اجرایی حزب الله لبنان در بیروت گفت که اگر حزب الله نبود، رژیم صهیونیستی بخش اعظمی از خاک لبنان را مورد تجاوز قرار می‌داد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، امین انصاری، دبیرکل سازمان جوانان حقوق بشر در سفر به بیروت با سید هاشم صفی‌الدین، رئیس شورای اجرایی حزب‌الله لبنان دیدار و گفت‌وگو کرد.

دبیرکل سازمان جوانان حقوق بشر در این دیدار اظهار داشت: اگر حزب الله نبود، رژیم صهیونیستی بخش اعظمی از خاک لبنان را مورد تجاوز قرار می‌داد و در صورت پیروزی، این اتفاق به قدرت یافتن اسرائیل منتهی می‌شد. در حالی که امروز رسوایی شکست رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه در برابر حزب الله موجب تضعیف جایگاه این رژیم در منطقه و امیدواری نیروهای انتفاضه در فلسطین شده است.

امین انصاری گفت: حزب الله با نیّات الهی و خالصانه و بر اساس مبانی اسلامی و شیعی تشکیل شده و باید توجه داشت که فعالیت‌های آن صرفاً نظامی نیست. امروزه حزب الله فعالیت‌های فرهنگی گسترده‌ای در لبنان انجام می‌دهد و هزاران نفر را با تفکر اسلامی و انقلابی پرورش داده و مانعی جدی برای تبلیغ و جذب گروه‌های تکفیری شده است. یکی از شعارهای انقلاب اسلامی نیز حمایت از مستضعفان و آزادی خواهان جهان در برابر مستکبران بوده و این شعارها و آرمان‌ها محدود به مردم ایران نیست.

دبیرکل سازمان جوانان حقوق بشر افزود اجتماع نیروهای مخلص و فداکار لبنان زیر خیمه حزب الله و تبعیت آنان از سید حسن نصرالله که او هم خود را تابع فرامین ولی فقیه می‌داند، موجب وحدت، انسجام و اقتدار آنان شده است و اگر حزب الله نبود، این ظرفیت‌ها به اندازه کنونی به ثمر نمی‌رسید.

انصاری در ادامه به تبیین حقوق بشر آمریکایی و نام‌گذاری هفته حقوق بشر آمریکایی توسط مقام معظم رهبری پرداخت و گزارشی از اقدامات سازمان جوانان حقوق بشر در حوزه حقوق بشر آمریکایی را ارائه کرد.

در این دیدار حجت الاسلام و المسلمین سید هاشم صفی الدین رئیس شورای اجرایی حزب الله لبنان ضمن اشاره به جنایات آمریکایی‌ها و رژیم صهیونیستی سخنان راهبردی و ارزشمندی داشتند و ایشان پیشنهاداتی ارائه دادند که مورد توجه و استقبال انصاری دبیرکل سازمان جوانان حقوق بشر قرار گرفت.

انصاری پیش از دیدار با رئیس شورای اجرایی حزب الله لبنان با دکتر مجتبی امانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان و حجت الاسلام و المسلمین سید کمیل باقرزاده رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در لبنان دیدار و گفت‌وگو کرده بود.

صفی الدین: عملیات «وعده صادق» ایران اتفاق بزرگی است

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خاطرات خنده دار بهرام افشاری در برنامه مهران مدیری (فیلم)
  • اگر حزب الله نبود اسرائیل به اکثر مناطق لبنان تجاوز می‌کرد
  • نعیمه نظام‌دوست در برنامه اسکار با اجرای مهران‌مدیری: دوست دارم با «مهران مدیری» ازدواج کنم (فیلم)
  • ذوق خانم بازیگر برای ازدواج با مهران مدیری!
  • ذوق خانم بازیگر برای ازدواج به مهران مدیری!
  • نعیمه نظام‌دوست؛ دوست دارم با مهران مدیری ازدواج کنم (فیلم)
  • (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: دوست دارم با مهران مدیری ازدواج کنم
  • تصویب تشکیل بنیاد شیخ انصاری در دزفول
  • نعیمه نظام‌دوست: دوست دارم با مهران مدیری ازدواج کنم؛ واکنش مدیری را ببینید | ویدئو
  • خواستگاری مهران مدیری از نعیمه نظام دوست