Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-27@11:30:38 GMT

لباس‌های مجاز و لباس‌های غیرمجاز کدام‌اند؟

تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۴۵۵۱۶

لباس‌های مجاز و لباس‌های غیرمجاز کدام‌اند؟

علاوه بر نکاتی که درباره میزان پوشش در اسلام بیان شده، کیفیت آن هم مدنظر قرار گرفته است. یکی از موارد اصلی که از نظر شرعی پوشیدن آن اشکال دارد، لباس شهرت است. لباس شهرت لباسی است که پوشیدن آن برای شخص، به‌خاطر رنگ یا کیفیت دوخت یا مندرس‌بودن آن و علل دیگر مناسب نیست، به‌طوری که اگر آن را در برابر مردم بپوشد توجه آن‌ها را به‌خود جلب‌کرده و انگشت‌نما می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سرویس سبک زندگی فردا: اسلام چه حدی را برای پوشش و آرایش خانم‌ها و آقایان تعیین کرده است؟ به هر حال پوشش و آرایش چیزی است که هر روز با آن سر و کار داریم و اگر پاسخ این سؤال را به درستی ندانیم، دانسته یا ندانسته ممکن است گرفتار گناه شویم. در ادامه این مطلب را به نقل از همشهری آنلاین بخوانید.

برخی افراد فکر می‌کنند که مثلا اسلام به‌طور کلی با آرایش مخالف است، درحالی‌که اینطور نیست؛ اسلام به قاعده‌مندبودن این «آرایش» دستور دهد و اتفاقا در زمینه پوشش و آرایش احکامی را وضع کرده است. نکته بعدی هم این است که برخی فکر می‌کنند که احکام پوشش و آرایش فقط مخصوص خانم‌هاست، این تصور هم غلط است و آقایان هم مخاطب این احکام شرعی هستند. در این صفحه سعی کرده‌ایم علاوه بر بیان حکم کلی پوشش و آرایش برای خانم‌ها و آقایان، سراغ مصداق‌های این روزهای جامعه برویم.


حد شرعی پوشش برای خانم‌ها و آقایان

حکم کلی: هم خانم‌ها و هم آقایان باید حد شرعی پوشش و آرایش را رعایت کنند که در جدول زیر به تفکیک آمده است:

جنسیت - میزان پوشش و آرایش

زنانن- بانوان و دختران در برابر نامحرم باید تمام بدن را باید بپوشانند غیراز ۲ موضع که واجب نیست پوشانده شود؛ البته درصورتی که آرایشی یا زیوری نداشته باشد. آن ۲ موضعی که واجب نیست؛ یکی گردی صورت است به مقداری که در وضو لازم است شسته شود و یکی هم دست‌ها از نوک انگشتان تا مچ. این مقدار هم البته اگر آرایش و زینتی داشته باشد حتما باید پوشانده شود.

مردان- اصل پوشش درباره آقایان پوشاندن عورتین است، اما اگر در جایی قرار می‌گیرند که در معرض نگاه شهوت‌آلود دیگران است یا به‌گونه‌ای است که طرف انگشت‌نما می‌شود، باید به مقدار لازم و متعارف بدن را بپوشاند.


نکته ۱: برخی‌ها تصور می‌کنند که حد مجاز پوشش خانم‌ها، همان مواضعی است که نپوشاندن آن‌ها برای نمازخواندن مجاز شمرده شده است، درحالی‌که اینطور نیست. در نماز ۳ بخش بدن برای خانم‌ها استثنا شده که پوشاندن آن واجب نیست؛ «گردی صورت» به مقداری که در وضو شسته می‌شود، «دست‌ها تا مچ» و «پا‌ها تا مچ، به شرط اینکه نامحرمی نباشد».

نکته ۲: شاید این سؤال مطرح شود که مصداق آرایش برای خانم‌ها چیست؟ مصداق آرایش را باید عرف تعیین کند؛ یعنی عموم مردم- افرادی که در محل زندگی شخص هستند- اگر کاری را آرایش بدانند و خانمی آن آرایش را داشته باشد باید از نگاه نامحرم بپوشاند. مثلا معمولا کرم ساده و معمولی را کسی آرایش نمی‌گوید.

ماجرای لباس شهرت چیست؟

حکم کلی: علاوه بر نکاتی که درباره میزان پوشش در اسلام بیان شده، کیفیت آن هم مدنظر قرار گرفته است. یکی از موارد اصلی که از نظر شرعی پوشیدن آن اشکال دارد، لباس شهرت است. لباس شهرت لباسی است که پوشیدن آن برای شخص، به‌خاطر رنگ یا کیفیت دوخت یا مندرس‌بودن آن و علل دیگر مناسب نیست، به‌طوری که اگر آن را در برابر مردم بپوشد توجه آن‌ها را به‌خود جلب‌کرده و انگشت‌نما می‌شود.

پوشیدن ساپورت و لباس چسبان

اینطور نیست که فقط پوشش در اسلام مدنظر باشد و کیفیت آن اهمیتی نداشته باشد. برای پوشش شرایطی ذکر شده، ازجمله اینکه برجستگی‌های بدن مشخص نباشد. در مورد ساپورت و لباس‌های چسبان، اینگونه است که تمام هندسه بدن مشخص است؛ بنابراین حجاب کاملی نیست. از طرفی میزان چسبان‌بودن لباس نباید به حدی باشد که موجب جلب توجه نامحرم یا انگشت‌نماشدن شود.

تی‌شرت‌های آستین کوتاه برای مردان

به‌طورکلی اگر انسان لباسی بپوشد که مثلا کوتاه است یا قسمتی از بدن پیداست و یا شکل و شمایل خاصی دارد و جلب توجه می‌کند و ممکن است انگشت‌نما شود و مردم بگویند این چه وضعیت و لباسی است، اگر در آن حد باشد حرام است. درخصوص پوشیدن پیراهن‌های آستین کوتاه برای مردان هم باید گفت که اگر پوشیدن این پیراهن باعث ایجاد فسادی نشود، جایز است، در غیراین صورت جایز نیست.

میزان آرایش باید چقدر باشد؟

برخی خانم‌ها با اصطلاحی به نام «آرایش کم» ماجرای آرایش‌کردن مقابل مردان را توجیه می‌کنند، اما باید بدانیم که از نظر شرعی فرقی بین آرایش کم و زیاد نیست. اگر خانم کاری کرده که عرفاً می‌گویند آرایش کرده مثلا ابرو‌ها یا چشم را مداد کشیده و یا رژ لب زده است و مقابل نامحرم نپوشانده، حرام است. اما اگر در حدی نیست که عرفاً بگویند آرایش کرده مثلا کرمی زده است، پوشاندنش از نگاه نامحرم واجب نیست.

ریش‌تراشیدن مردان و ریش پروفسوری

حکم کلی این مسئله این است که میزان کوتاه‌کردن ریش باید طوری باشد که از نظر عرف، گذاشتن ریش صدق کند. به عبارتی تراشیدن با تیغ یا وسایل و ماشین‌هایی که مثل آن می‌تراشند بنا بر احتیاط جایز نیست، اما اصلاح گونه‌ها و زیر گلو اشکالی ندارد و ریش به‌اصطلاح پروفسوری بنابر احتیاط جایز نیست. یادتان باشد که تراشیدن مقداری از ریش حکم تراشیدن تمام آن را دارد.

پوشیدن لباس‌هایی با رنگ‌های خاص

این روز‌ها پوشیدن لباس‌های رنگی عجیب و غریب هم رایج شده است. این رنگ در موضوع همان لباس شهرت قرار می‌گیرد؛ یعنی اینکه رنگش نباید به‌گونه‌ای باشد که فرد انگشت‌نما شود و به‌اصطلاح لباس شهرت نباشد. در ضمن نکته دیگری هم در مورد لباس وجود دارد که این لباس نباید مروج فرهنگ ابتذال یا فرهنگ دشمنان باشد. مسلما شاخص تشخیص این موضوعات هم عرف جامعه است.

آرایش ابرو برای مردان و پسران

رواج ابروبرداشتن در بخشی از جامعه مردان هم این روز‌ها انکار‌ناپذیر است. به‌طور کلی از نظر شرعی باید گفت: آرایش زنانه برای مردان و آرایش مردانه برای زنان حرام است. از نظر اسلام آن شخصیت و تشخص مردانه برای مردان باید حفظ شود و آن شخصیت زنانه هم برای زنان؛ همچنان‌که گفته‌اند لباس خاص خانم‌ها را بنابر احتیاط واجب آقایان نپوشند و لباس خاص مردان را زنان نپوشند، مگر برای یک غرض عقلایی مثلا اجرای فیلم یا نمایش.

تتوکردن اندام بدن برای زنان و مردان

یکی از ملاک‌های میزان آرایش این است که برای بدن ضرر نداشته باشد. تتوکردن اگر برای بدن ضرر قابل توجهی داشته باشد یا تصاویر مستهجن و یا مطالب باطلی را بر بدن تتو کنند جایز نیست؛ اما اگر برای بدن ضرری نداشته باشد و مطالبی که نوشته‌شده، مطالب یا نماهای حرامی نباشد و باعث فساد دیگری نشود اصلش اشکالی ندارد؛ اگرچه مستحب و پسندیده هم نیست.

تتو‌کردن و آرایش ابرو برای زنان

اگر آرایش ابرو برای زنان به حدی است که عرفاً می‌گویند آرایش یا رنگ کرده و یا ابرو برداشته، باید از نگاه نامحرم بپوشاند، اما اگر نه، مختصر است که عرفاً نمی‌گویند آرایش کرده، پوشاندنش واجب نیست. درخصوص مانع‌بودن تتو برای وضو هم باید گفت که آن تتوکردنی که امروزه متداول است که معمولا جوهر زیر پوست می‌رود، مانع نیست و وضو و غسل فرد اشکالی ندارد.

کفش هم جزو پوشش است؟

قطعا وقتی درباره پوشش صحبت می‌شود همه بخش‌ها و ازجمله کفش را هم در‌بر‌می‌گیرد. مثلا اگر خانم کفش پاشنه بلندی بپوشد که موجب جلب توجه نامحرم شود یا او را انگشت نما کند این کفش از نظر شرعی جایز نیست، اما اگر در آن حد نباشد اشکالی ندارد. جوراب نازک هم اگر باعث شود پا در معرض دید نگاه نامحرم قرار بگیرد، مصداق کامل‌نبودن حجاب محسوب می‌شود.

منبع: فردا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۴۵۵۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دومینوی آسیب‌

علاقه به استفاده از لوازم‌آرایش توسط کودکان به‌ویژه دختران زیر ۷ سال از جمله نگرانی‌های بسیاری از خانواده‌هاست و مشکل اصلی زمانی پیش می‌آید که والدین نمی‌دانند در مقابل این خواسته و کنجکاوی فرزندشان چه پاسخی بدهند و چطور با او و خواسته‌اش برخورد کنند.

به گزارش ایسنا،روزنامه خراسان در گزارشی با این عنوان به ویدئوهای پربازدید آموزش میکاپ برای دختران زیر ۱۰ سال در شبکه‌های‌اجتماعی و آسیب‌های آن برای کودکان از دیدگاه یک کارشناس‌ارشد مشاوره توان‌بخشی پرداخته و نوشته است: امروزه جوامع بشری تغییرات‌اجتماعی و رشد فرهنگ مصرفی فزاینده‌ای را تجربه می‌کنند که بخشی از آن به زیباسازی چهره و بدن افراد برمی‌گردد. در این حوزه آرایش صورت در بین دختران جوان عمومیت و رواج زیادی یافته است به‌ویژه که سن آرایش پایین‌تر آمده و گاهی شاهد کودکان کم سن‌وسالی هستیم که در مجالس و مهمانی‌ها نه تنها چهره خود را آرایش می‌کنند بلکه آموزش آن را در اختیار کاربران زیادی در فضای‌ مجازی قرار می‌دهند.

علاقه به استفاده از لوازم‌آرایش توسط کودکان به‌ویژه دختران زیر ۷ سال از جمله نگرانی‌های بسیاری از خانواده‌هاست و مشکل اصلی زمانی پیش می‌آید که والدین نمی‌دانند در مقابل این خواسته و کنجکاوی فرزندشان چه پاسخی بدهند و چطور با او و خواسته‌اش برخورد کنند. در ادامه، نکاتی در همین باره مطرح خواهد شد.

اصلی‌ترین علل علاقه دختربچه‌ها به آرایش

ابتدا باید علت علاقه کودک به این امر را جویا شویم. شاید بخش اعظمی از توجه کودکان به لوازم آرایشی ناشی از کنجکاوی آن‌ها برای کشف محیط پیرامون‌شان باشد. همچنین کودکان در انتهای سال‌های ۵ و ۶ سالگی نسبت به تفاوت‌های جنسیتی خود با افراد بالغ حساس‌تر شده و کنجکاوی‌های جنسی آن‌ها در حال شکل‌گیری است. بنابراین در صورت دیدن منظره آرایش کردن اطرافیان خود به این مسئله حساس شده و کنجکاوی و علاقه بیشتری را نشان می‌دهند. شایان ذکر است که این توجه مختص کودکانه دختر نبوده بلکه پسران هم نسبت به این امر کنجکاوی و علاقه نشان می‌دهند اما بسیاری از متخصصان منع کودک را از این امر اشتباه می‌دانند و معتقدند ممانعت در برابر خواسته‌ها و علائق در دوران کودکی منجر به افزایش فزاینده آن در دوره نوجوانی و بزرگ سالی خواهد شد. تقلید از بزرگ ترها، حس کنجکاوی، تشویق کودک به آرایش‌کردن از علل مهم علاقه کودک به آراستن چهره خود است.

اهمیت فراوان اولین واکنش والدین

این که اولین بار چگونه با این علاقه کودک برخورد شود بسیار مهم است، بنابراین اولین برخوردهای والدین نباید ایجاد تنش کند و او را نسبت به این امر کنجکاوتر کند. به جای هیجانی کردن فضا و ایجاد تنش و کشمکش، بدون تندروی‌های بی‌مورد باید از لجبازی‌ها و کنجکاوی‌های کودک بکاهیم و از عوارض آرایش‌کردن کودک پیشگیری کنیم.

پیامدهای تلخ آرایش‌کردن کودکان

از مهم‌ترین پیامدهای آرایش کردن کودکان می‌توان به این موارد اشاره کرد:

۱- آرایش کودک به‌تدریج عزت‌نفس و اعتمادبه‌نفس او را کاهش می‌دهد چراکه پس از مدتی که به آرایش‌کردن عادت کند، نسبت به چهره واقعی خود احساس خوبی نخواهد داشت و بدون آرایش در محیط بیرون حاضر نخواهد شد.

۲- مواد آرایشی به دلیل وجود مواد شیمیایی ممکن است تاثیراتی در بیش فعالی کودکان بگذارد.

۳- آرایش کردن می‌تواند منجربه خود بزرگ‌بینی و غرور کاذب کودک شود.

۴-کودک وقتی را که می‌بایست صرف بازی کند به آرایش کردن می‌پردازد.

۵- ذهن کودک درگیر مقایسه خود با بزرگ سالان می‌شود و از گروه هم سال فاصله می‌گیرد و باعث تنها ماندن وی می‌شود.

۶- موجب تمایل به تغییرات چهره و عمل زیبایی در بزرگ سالی خواهد شد.

۷-آرایش کردن منجر به داشتن الگویی نامناسب در ذهن کودک خواهد بود.

۸- پوست کودکان لطیف و حساس بوده؛ بنابراین لوازم آرایش ممکن است عوارض جانبی زیادی را برای آن‌ها ایجاد کند.

راهکارهای پیشگیری از ترغیب دختربچه‌ها به آرایش‌

۱- تا حد امکان در مقابل کودکان آرایش نکنید و تا سن معینی آن‌ها را به آرایشگاه‌های بزرگسالان نبرید.

۲- لوازم آرایش خود را از دسترس کودکان دور نگه دارید.

۳- کودک را با خود به مراکز خرید لوازم آرایش نبرید چراکه تماشای رنگ‌های متنوع در مراکز فروش جذابیت لوازم‌آرایشی را برای کودک افزایش می‌دهد.

۴- در حضور کودک در مورد چهره‌آرایی و آرایش کردن کمتر صحبت کنید و از تماشای فیلم‌هایی با تصاویری در این مورد خودداری کنید.

۵- در صورت مشاهده استفاده از لوازم آرایش توسط کودک یا درخواست او برای این کار به هیچ عنوان واکنش شدید از خود نشان ندهید، زیرا این کار ممکن است کنجکاوی و لجبازی یا علاقه او را تشدید کند.

۶- با توجه به سن کودک به او بفهمانیم که آرایش کردن مناسب او نبوده و ممکن است به سلامت او آسیب برساند.

۷- به او بگویید که این کار مختص بزرگ‌سالان است و دنیای زیبای کودکی را برای وی جذاب‌تر کنید.

۸- اگر نتوانستید با ملایمت او را منصرف کنید به او اجازه دهید یک بار آن هم در مقادیر کم این کار را انجام دهد ولی حتماً از وسایلی استفاده کند که بی‌خطر بوده و از حداقل مواد شیمیایی تشکیل شده باشد.

۹- از چهره آرایش کرده او ابراز خوشحالی و رضایت نکنید و باعث نشوید که به این نتیجه برسد که من زشتم و مادر و پدر وقتی آرایش دارم بیشتر مرا دوست دارند و من زیباتر به نظر می‌رسم. 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • هرنوع قرارداد رهن و اجاره با اتباع خارجی غیرمجاز ممنوع است
  • اعلام اسامی فرآورده‌های سلامت غیر مجاز
  • اسامی فرآورده‌های سلامت غیر مجاز اعلام شد
  • اعلام فرآورده‌های گیاهی درمانی غیر مجاز
  • دومینوی آسیب‌
  • چهره بسیار متفاوت و بدون آرایش بازیگر زن معروف در جنوب را ببینید | تصویر
  • پرونده‌های مختومه ساخت‌و‌ساز‌های غیر مجاز گلستان دوباره بررسی می‌شوند
  • کیهان: دانشگاه‌های آمریکا و اروپا هم برای پوشش دانشجویان قوانین سختگیرانه دارند؛ چرا ما نداریم؟
  • کیهان: دانشگاه‌های آمریکا و اروپا برای پوشش دانشجویان قوانین سختگیرانه دارند؛ چرا ما نداریم؟
  • طرح طرد اتباع غیر مجاز در شهرستان ملارد