Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-05-04@23:47:06 GMT

فرهنگ امروز به شماره هجدهم رسید

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۵۰۶۰۴

فرهنگ امروز به شماره هجدهم رسید


شماره هجدهم نشریه فرهنگ امروز با طرح روی جلدی از فتح الله مجتبایی و مطالب متنوع و متعدد راهی کیوسک های روزنامه فروشی شد.

به گزارش خبرنگار بی‌باک، سرمقاله هجدهمین شماره نشریه فرهنگ امروز به قلم بهزاد جامه بزرگ، سردبیر نشریهبا عنوان «چراغ جادوی مقدمه» در پی پاسخ به این پرسش است که آیا پاسخ‌گویی به مسایل امروزین علوم انسانی با تاسی ابن‌خلدون ممکن است؟ این موضوع درواقع موضوع پرونده اندیشه این شماره است که امکان تاسیس علوم انسانی و اجتماعی با میراث ابن‌خلدون به صورت مفصل پرداخته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این پرونده با عنوان جادوی ابن خلدون؟ علی اردستانی این امکان را بررسی کرد که آیا بحث درباره کارآمدی دولت ذیل مقدمه ابن‌خلدون ممکن است یا خیر. محمد آل مهدی نیز نگاهی داشت به تفسیر عبدالله عروی از ابن‌خلدون. همچنین در این پرونده چند گفت‌وگوی جالب توجه منتشر شده است. ترجمه گفت‌وگویی مفصل با عبدالسلام شدادی، مصاحبه با محسن الویری در باب نسبت تاریخ نگاری ابن‌خلدون با گذشته و آینده اش، مصاحبه با غلامرضا جمشیدیها که این ادعا را کرده که هر سوال جامعه‌شناسی را می‌توانم در چارچوب تئوریک ابن‌خلدون پاسخ دهم. همچنین خوانندگان می‌توانند در این شماره از مهم‌ترین پژوهش‌های با کیفیت صورت گرفته درباره ابن‌خدون به زبان فرانسه و انگلیسی آشنا شوند.

کتابشناسی ابن‌خلدون (آنچه که در مورد ابن خلدون در ایران به چاپ رسیده است) تکمیل کننده گزارش پیشین است. اما در این پرونده دو مطلب مهم دیگرمنتشر شده است: یکی ترجمه کتابچه‌ای با عنوان دین و توسعه سیاسی به قلم باربارا فریر استواسر که ایده‌هایی را درباره مقایسه ابن‌خلدون و ماکیاوللی بیان داشته است. و مطلب دیگر مطلبی است با عنوان گفتار در شرایط امتناع به قلم سید جواد طباطبایی که در آن به نقد تز امتناع تفکر آرامش دوستدار پرداخته است.

در بخش آموزه با عنوان قلمروهای جدید دانش تاریخ درباره سبک و سیاق تاریخ‌نویسی مکتب آنال بحث ه استشد. از آنجا که متن قابل توجهی در خصوص این مکتب در ایران ترجمه نشده و یا به نگارش درنیامده فرهنگ امروز تلاش کرد بتواند با آنال‌پژوهان دیگر کشورها ارتباط برقرار کند و این موضوع را با آنها به بحث گذارد. در همین راستا، دست‌آوردهای مکتب آنال در گفت‌وگویی با آندره بورگی‌یر مطرح شد. فرانوس دوس نیز در گفت‌وگو با فرهنگ امروز از مکتب آنال تا تاریخ جدید سخن گفت. مصاحبه مهم دیگر گفت‌وگو با پیتر برک است که در آن شباهت‌های بین فوکو و آنال را بیان کرد و این مساله را روشن کرد که آیا فوکو یک آنالی است یا خیر؟ او همچنین در این مصاحبه تاملاتی هم درباره گرایش ایرانیان به نسل دوم آنالی‌ها داشته است. همچنین مقاله‌ای از او با عنوان مسیرهای جدید (آنال از ۱۹۸۹ تا ۲۰۱۴) در این پرونده ترجمه شده است. در این بین اما احمد نقیب زاده از استادان خوب کشورمان هم در گفتاری بحثی را در باب درس‌هایی که باید از آنال آموخت را مطرح کرد.

مطالعات فرهنگی موضوع جدیدی است که از این شماره به جمع پرونده‌های فرهنگ امروز پیوسته است. اولین پرونده با عنوان تجربه خیابان تاملاتی داشته در معنای خیابان در فرهنگ و زیست شهری. فرهنگ امروز تلاش کرد هر آنچه را که به این تجربه مربوط می شود را در قالب مقاله بررسی کند. ریخت شناسی خیابان، خیابان و امر روزمره شهری، خیابان و امر زیباشناختی، بازنمایی سینمایی خیابان، خیابان و امر تاریخی سیاسی، تجربه زیسته خیابان، بازنمایی سینمایی خیابان، بازنمایی ادبی خیابان، اقتصاد سیاسی خیابان، مطالعه موردی خیابان از جمله این موضوعات هستند که برای هر کدام از آنها یک یا چند مقاله مجزا به نگارش درآمده است. رضا صمیم، محمد رضا مریدی، بهارک محمودی، مهدی باقری و چند تن دیگر از همکاران فرهنگ امروز در این پرونده هستند.

ساحت روایت نشده مشروطه عنوان پرونده تاریخ این شماره فرهنگ امروز است که به بهانه سالگرد انقلاب مشروطه این مساله را بررسی کرد که از خلال اسناد چه مسایلی از تاریخ مشروطه را می توان بیرون کشید. در راستای همین موضوع گفت‌وگویی انجام شد با شهرام یوسفی فر در باب مطالعات تاریخ اجتماعی از خلال اسناد و گفت‌وگویی با علی ططری در باب اسناد آرشیوی ایران و خارج از ایران. امید رضایی، مصطفی نوری و رضا مختاری با نگارش یادداشت هایی موضوعات اسنادی را بررسی کردند.

در بخش پیشخوان طبق روال گذشته چندین کتاب به نقد و بررسی گذاشته شدند که نوشتار و تفاوت ژاک دریدا، و پدر سالار یا قدرت طبیعی شاهان رابرت فیلمراز آن جمله اند. همچنین گفت‌وگو با رودی متی درباره کتاب تاریخ پولی ایران، گفت‌وگو با شهرام پازوکی در باب کتاب تازه منتشر شده ایشان به نام نظری به عمل، گفت‌وگو با ابوالحسن تهامی در باب دلایل ترجمه مجدد آثار شکسپیر از دیگر مطالب این بخش هستند.همچنین در این بخش به بهانه انتشار جلد دوم فرهنگ جامع زبان فارسی پرونده ای ترتیب داده شد و با علی اشرف صادقی که سرپرستی تیم این فرهنگ را برعهده دارند مصاحبه‌ای صورت گرفت. علیرضا امامی، نسرین پرویزی و علاءالدین طباطبایی از همکاران دیگر این بخش هستند.

بخش گزارش این ماه اما کمی متفاوت است. طبق روال گذشته اتفاقات اخیر از جمله مرگ پیتر برگر، انتشار اسناد جدید در مورد کودتای ۲۸ مرداد و موارد دیگر گزارش شد و مصاحبه ای خواندنی هم با مجیدی کیانی استاد سنتور ایران از دوران تحصیلش در فرانسه ترتیب داده شد. اما آنچه که بهانه عکس جلد این شماره نیز شده است گرامیداشت استاد گرانقدر فتح الله مجتبایی در این شماره است. در این بخش ایشان در مصاحبه با فرهنگ امروز از خاطراتش گفت و از دیدگاه هایش در باب شعر و شاعران فارسی. غلامعلی حداد عادل، ضیا موحد مهری باقری و حسن ذوالفقاری در یادداشت هایی مقام ایشان را گرامی داشتند.


--------------------------------------------------------------------------

تذکر: کاربر محترم! انتشار مطالب دیگر رسانهها از سوی پایگاه خبری تحلیلی بی‌باک لزوما به معنای صحت و تایید محتوای آنها نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. در ضمن شما می توانید اخبار و مطالب وزین خود را که تا کنون در هیچ رسانه‌ای منتشر نشده است از طریق بخش "تماس با ما" یا پل ارتباطی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید برای ما ارسال نمایید تا در صورت دارا بودن مولفه‌های لازم، منتشر گردد.

------------- با کلیک بر روی لینکهای ذیل تمامی روزنامه‌های کشور را رایگان مطالعه کنید -------------

روزنامه‌های عمومی | روزنامه‌های اقتصادی | روزنامه‌های ورزشی | سایر روزنامه‌ها| هفته‌نامه و ماهنامه | نشریات استانی

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۵۰۶۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فال حافظ امروز یک‌شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر

دمی همدم و همراه شدن با حضرت حافظ پیشینه‌ای چند قرنی در میان ایرانیان و فرهنگ ایرانی دارد. بدون شک همه ایرانیان از خردسالی با حافظ و فال این شاعر و عارف نامی آشنایی دارند.  

به گزارش «زی‌سان»، حافظ‌خوانی در مراسم‌های مختلف همانند لحظه سال تحویل و شب یلدا، بخشی از فرهنگ و سنت دیرینه جامعه ایرانی است. در کنار خواندن غزلیات، گرفتن فال حافظ نیز یک رسم همیشگی برای ایرانیان است.  

این باور قدیمی در میان ایرانیان وجود دارد که حضرت حافظ داننده عالم نهان و غیب است و در لحظات مختلف با رجوع فال حافظ می‌توان تصمیم درست را گرفت. فال یک‌شنبه ۱۶ اردیبهشت به تفال حافظ بدین گونه است:‌

خُرَّم آن روز کز این منزلِ ویران بروم

راحتِ جان طلبم و از پِیِ جانان بروم

گرچه دانم که به جایی نَبَرد راه غریب

من به بویِ سرِ آن زلفِ پریشان بروم

دلم از وحشتِ زندانِ سِکَندَر بگرفت

رخت بربندم و تا مُلکِ سلیمان بروم.

چون صبا با تنِ بیمار و دلِ بی‌طاقت

به هواداریِ آن سروِ خِرامان بروم

در رهِ او چو قلم گر به سرم باید رفت

با دلِ زخم‌کَش و دیدهٔ گریان بروم

نذر کردم گر از این غم به درآیم روزی

تا درِ میکده شادان و غزل‌خوان بروم

به هواداری او ذَرِّه صفت، رقص‌کنان

تا لبِ چشمه‌ی خورشیدِ درخشان بروم

تازیان را غمِ احوالِ گران‌باران نیست

پارسایان مددی تا خوش و آسان بروم

ور چو حافظ ز بیابان نبرم رَه بیرون

همرهِ کوکبهٔ آصفِ دوران بروم

تعبیر و تفسیر غزل

احساس غم و تنهایی بر وجودت سایه افکنده است و می‌خواهی تغییری در وضعیت زندگی خویش بدهی. اگر می‌خواهی به مقصود و مراد دلت برسی از سرزنش‌ها و حرف‌های دیگران دلگیر و ناراحت مشو. تو می‌دانی که هدفت ارزش این همه سختی را دارد پس با قدرت به تلاشت ادامه بده. دقت و تعمق بیشتری داشته باش. بیهوده ناامید و مأیوس نباش و با اندک ناملایمتی هراسان نشو. اگر برخی از اطرافیانت به تو انرژی منفی می‌دهند، از آنها دوری گزین و به دوستان مثبت و دلسوز بپیوند.    

  tags # فال حافظ سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • چرا در تهران قدیم خودرو‌ها وسط خیابان پارک می‌کردند؟
  • فال حافظ امروز یک‌شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ با معنی و تفسیر
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ/ شهرها همه بازند و شیراز، شهباز
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ
  • چرا در تهران قدیم خودروها وسط خیابان پارک می‌کردند؟
  • آغاز مراسم تشییع شهدای تازه تفحص شده در اصفهان/ هیئتی به وسعت خیابان‌های شهر به راه افتاد
  • هویت بخشی، رسالت امروز معلمان است
  • هویت بخشی رسالت امروز معلمان است
  • مردمی شدن فرهنگ در اولویت کار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است
  • دشمن به دنبال تأثیرگذاری بر قوه تشخیص و شناخت مردم است