Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-30@15:15:52 GMT

تأثیر تغذیه و سبک زندگی در افزایش ناباروری

تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۵۱۳۹۸

تأثیر تغذیه و سبک زندگی در افزایش ناباروری

زندگی>سلامت - با رشد بارداری‌ها ناموفق، چیستی ناباروری و روش‌های درمان آن به یکی از سؤالات متداول تبدیل شده است.

در همين رابطه برخي از اين سؤالات را با دكتر سيمين ظفردوست، عضو تيم تخصصي مركز درمان ناباروري ابن‌سينا در ميان گذاشته‌ايم:

چه موقع زوجي را نابارور تلقي مي‌كنيم؟

ناباروري به عدم‌بارداري بعد از يك‌سال ارتباط جنسي بدون استفاده از روش‌هاي جلوگيري از بارداري گفته مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنين در خانم‌هاي بالاي 35سال توصيه مي‌شود كه اگر چنانچه بعد از 6‌ماه اقدام به بارداري، بارداري رخ ندهد، جهت انجام بررسي‌هاي لازم مراجعه كنند. البته در برخي شرايط خاص همانند داشتن سابقه جراحي در دستگاه تناسلي، انجام بررسي‌ها مي‌تواند زودتر هم صورت بگيرد.

چند درصد از زوج‌ها مشكل ناباروري دارند؟

براساس آمار جهاني، ناباروري در 15تا 20درصد از زوج‌ها وجود دارد و براساس آماري كه در ايران به‌دست آمده 20 تا 22درصد بيشتر از آمار جهاني است. بر اين اساس احتمالا ما در كشورمان بين 5-4 ميليون زوج با مشكل ناباروري داريم كه نيازمند دريافت خدمات تشخيصي و درماني هستند.

مشكلات ناباروري عمدتا در كدام‌يك از زوجين رخ می‌دهد؟

اگر بخواهيم يك دسته‌بندي جامع داشته باشيم، علل ناباروري دلايل متنوعي دارد. اما به‌طور كلي علت ناباروري در20 تا30درصد مواقع، موارد مردانه و در 40تا 50درصد زنانه است. در باقي موارد هم به‌علت مشكلات توأمان زوجين و برخي موارد نامعلوم ديگر است. با اين حال در انجام بررسي‌ها حتما توصيه مي‌شود كه زوجين با هم مراجعه كرده و طي مراحل درماني در كنار هم باشند.

براي بررسي علت ناباروري چه اقداماتي لازم است؟

بررسي آقايان توسط متخصص اورولوژيستي كه در فيلد ناباروري تبحر دارد صورت مي‌گيرد. خانم‌ها هم جهت انجام بررسي‌ها به متخصص زنان و زايمان و فلوشيپ ناباروري كه تبحر در رفع مشكلات ناباروري دارد، مراجعه مي‌كنند. در ابتدا يك شرح حال كامل از بيمار گرفته مي‌شود. معاينه، بررسي قد و وزن انجام مي‌گيرد. سپس جهت بررسي علل ناباروري آزمايش‌هاي لازم گرفته مي‌شود. البته ممكن است به بيمار در مورد تغيير سبك زندگي هم پيشنهادهايي داده شود؛ مثل توصيه به كاهش وزن، ورزش منظم، ترك سيگار و مشروبات الكلي و... .

آيا سبك زندگي مي‌تواند روي باروري تأثيرگذار باشد؟

همانطور كه سبك زندگي روي ابعاد مختلف سلامت انسان‌ها تأثيرگذار است، روي باروري هم مي‌تواند تأثيرگذار باشد. به‌عنوان مثال ديده شده در زناني كه افزايش وزن يا چاقي دارند اختلالات تخمك‌گذاري و نازايي بيشتر ديده مي‌شود؛ حتي در اين خانم‌ها، ميزان موفقيت بارداري به‌دنبال روش‌هاي درمان ناباروري مثل IVF، كمتر از افرادي است كه وزن نرمال دارند. از سوي ديگر ناباروري در آقاياني كه گرفتار چاقي هستند در مقايسه با مرداني كه وزن نرمال دارند، بيشتر مشاهده مي‌شود. ديده شده كه ناباروري در كساني كه شيفت كاري، كار فيزيكي زياد يا ساعات كاري طولاني دارند يا با برخي مواد شيميايي و راديواكتيو در محيط كارشان مواجه هستند، بيشتر است.

آيا مصرف داروها و وجود برخي بيماري‌ها مي‌تواند باعث كاهش باروري شود؟

مصرف برخي داروها مي‌تواند روي باروري تأثيرگذار باشد. به‌عنوان مثال مصرف زياد داروهاي ضد‌التهاب، داروهاي مهاركننده ايمني، داروهاي شيمي درماني، ضد‌افسردگي، آرامبخش‌ها و... مي‌تواند روي باروري نيز تأثير بگذارد. وجود برخي بيماري‌ها هم مثل آندومتريوزيس، تخمدان پلي‌كيستيك، اختلالات هورموني، اختلال غده تيروئيد، اختلال ترشح پرولاكتين، برخي تومورهاي مغزي و... هم مي‌تواند روي باروري تأثير منفي بگذارد.

دوميليون بانوي ايراني در خطر ابتلا به ناباروري

شاهين خزعلي، رئيس‌كلينيك آندومتريوز مركز درمان ناباروري ابن‌سينا: برآوردها نشان مي‌دهد كه حدود 2ميليون نفر از زنان ايراني به آندومتريوز مبتلا هستند. اين بيماري در ميان خانم‌هايي كه در سنين بين 15 تا 49سال هستند، فراگيرتر است كه يكي از عوارض آن آسيب زدن به روده‌هاي رحمي و تخمدان‌هاست كه مي‌تواند به ناباروري نيز منجر شود. بسياري از بيماران مبتلا يا نياز به درمان ندارند و يا با درمان دارويي مشكل‌شان حل مي‌شود، ولي گاهي به‌خصوص در موارد پيشرفته‌تر ممكن است براي درمان نياز به جراحي باشد.

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۵۱۳۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۵ تا ۴۰ درصد از افرادی که از روشهای IVF برای درمان ناباروی اقدام می کنند بچه دار می شوند 

محمد ابراهیم پارسانژاد، فوق تخصص نازایی و استاد دانشگاه شیراز در مورد درمان ناباروی گفت: وقتی زوجی برای درمان ناباروری مراجعه می کنند در مرحله اول درمان های سطحی مربوط به زوجین  برای انها تجویز می شود و در صورت لزوم درمان های اولیه به سمت درمان های پیشرفته سطح ۳ می رود. 

او افزود: بعد از ازدواج درصد بارداری یک زوج در ماه اول ۱۵ درصد، در ۶ ماه اول ۵۰ درصد ، در ۸ ماه این میزان به ۸۰ درصد و بعد از یک سال احتمال بارداری برای انها به صد درصد می رسد. 

این پزشک متخصص با اشاره به اینکه تمامی زوج های نابارود می توانند در فرایند درمان قرار گیرند تاکید کرد: این به معنای این نیست که همه آنها بچه دار می شوند . طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت بین ۳۵ تا ۴۰ درصد از افرادی که اقدام به درمان ناباروی می کنند و از روش های کمک باروری استفاده میکنند بچه دار می شوند . 

او تاکید کرد: تا سال ها پیش اگر زوجی مراجعه می کردند که آقا دچار مشکل بود٬ به او گفته می شد که قابل درمان نیست. اما حالا درمان برای همه افراد نابارور انجام می شود اما این به معنای موفقیت در همه این عمل ها نیست.

پارسانژاد در مورد علت تغییر تاریخ  بیست و سومین کنگره انجمن ناباروری در زمانی که اعلام شده بود نیز گفت: قرار بود کنگره ناباروری در تاریخ پنجم اردیبهشت ماه در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شود و برنامه ریزی برای برگزاری آن از ماه ها قبل انجام شده بود اما وقتی همکاران ما برای نصب پلاکاردها و تجهیز سالن به دانشگاه مراجعه می کنند مسئولین سالن مجوز کار نمی دهند و علت ممانعت را همزمانی کنگره با کنکور سراسری عنوان کردند . 

او خاطرنشان کرد: موضوع با ریاست محترم دانشگاه مطرح شد و ایشان با ابراز تاسف از وقوع چنین شرایطی سالن دانشگاه را در تاریخ ۱۹ الی ۲۱  اردیبهشت در اختیار کنگره انجمن باروری و ناباروی ایران قرار دادند تا کنگره در این زمان برگزار شود.

پارسانژاد با ابراز تاسف از این که این اتفاق بسیار ناگوار بود چرا که بسیاری از پزشکان از استان های مختلف برای این کنگره بلیط رزرو کرده بودند ادامه داد : ما در موقعیت سختی قرار گرفتیم و مجبور بودیم با تک تک مدعوین تماس بگیریم و خبر تغییر تاریخ کنگره را برای آن ها توضیح دهیم .  آن ها هم با بزرگواری پذیرفتند که قصور از مسئولان برگزار کننده کنگره نبوده و قرار شد در ۱۹  اردیبهشت در خدمت آن ها باشیم.

گفتنی است بیست و سومین کنگره انجمن باروری و ناباروری ایران ۱۹ الی ۲۱ اردیبهشت در دانشگاه شهید بهشتی برگزار می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان علمی پزشکی بهداشت و درمان

دیگر خبرها

  • یک گیاه ضد باکتری برای درمان برخی بیماری‌های عفونی
  • درمان ناباروی با IVF در ایران چقدر موفقیت‌آمیز است؟
  • علت تغییر زمان برگزاری کنگره ناباروری
  • ۴۰ درصد افراد نابارور بچه دار می‌شوند
  • درمان ناباروی با IVF در ایران چقدر موفقیت‌آمیز است؟ |‌ احتمال بارداری از یک ماه تا یک سال پس از ازدواج چند درصد است؟
  • ۳۵ تا ۴۰ درصد از افرادی که از روشهای IVF برای درمان ناباروی اقدام می کنند بچه دار می شوند 
  • درصد موفقیت درمان ناباروی با روش IVF در ایران
  • کمبود انسولین در بریتانیا بحرانی شد
  • چگونه کودکانی قد بلند داشته باشیم؟
  • نرخ ناباروری زنان جوان آمریکایی در حال افزایش است