Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-04-29@08:33:25 GMT

افشای هویت مجرمان با بانک ژنتیک

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۶۰۸۹۲

افشای هویت مجرمان با بانک ژنتیک

این آماری است که روزبه کردونی، مدیرکل دفتر امور آسیب‌های اجتماعی وزارت رفاه اعلام کرده است؛ آمارهایی نگران‌کننده که مسئولان قضایی و سیاستگذاران را به فکر انداخته تا راهکارهایی برای پیشگیری از وقوع جرم بیابند.

تشکیل بانک ژنتیک مجرمان یکی از جدیدترین این اقدامات است که طی دو سال گذشته در دستور کار سازمان پزشکی قانونی کشور قرار گرفته و تاکنون نمونه ژنتیکی 14هزار مجرم در آن ثبت شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش جام‌جم، در اوایل قرن بیستم استفاده از تکنیک‌های تشخیص اثر انگشت، انقلابی در تحقیقات جنایی به‌وجود آورد. آن زمان لازم بود تصویر هر 10 انگشت با جوهر خاصی ثبت شود. اما در اواخر دهه 1960، ابداع سامانه‌های ثبت اثر انگشت زنده (به‌صورت الکترونیکی) کمک شایانی به استفاده از این فناوری برای تشخیص هویت کرد.

کشف دی‌.ان.ای و پیشرفت در شناسایی اطلاعات ژنتیکی افراد، انقلاب دیگری در تشخیص هویت رقم زد. این فناوری حتی کمک می‌کند تا افرادی که در حوادث جسدشان متلاشی می‌شود و از نظر ظاهری قابل شناسایی نیستند، ‌هویتشان تشخیص داده شود.

یکی دیگر از کاربردهای متداول این فناوری، شناسایی مجرمان و کنترل آنها در زمان آزادی و فراهم‌کردن امکان ردیابی و شناسایی سریع آنها در زمان وقوع جرم از طریق ثبت اطلاعات ژنتیک است.

بتازگی در کشور ما چنین اقدامی در دستور کار دادستانی، نیروی انتظامی و سازمان پزشکی قانونی قرار گرفته است و مسئولان امر انتظار دارند با تشکیل و تکمیل بانک اطلاعات ژنتیکی مجرمان، زمینه را برای کنترل بیشتر مجرمان سابقه‌دار و پیشگیری از ارتکاب جرم توسط آنها فراهم کنند.

پیشگیری از تکرار جرم

یکی از مسئولانی که عقیده دارد تکمیل بانک ژنتیک مجرمان می‌تواند در پیشگیری از وقوع و تکرار جرایم مؤثر باشد، رئیس بانک ژنتیک پزشکی قانونی است که از ثبت نمونه هویتی 30هزار زندانی پرخطر در سراسر کشور و ذخیره پروفایل آنها در بانک ژنتیک در سال جاری خبر می‌دهد.

به گفته دکتر رضا رئوفیان، اکنون در زندان تهران بزرگ و قزل‌حصار کار جمع‌آوری این اطلاعات آغاز شده است.

احمد رحمانیان، معاون قضایی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان فارس نیز با استناد به آمارها عنوان می‌کند بانک ژنتیک مجرمان حرفه‌ای که به گفته او برای نخستین‌بار در کشور توسط پزشکی قانونی فارس ایجاد شده، به شناسایی و کشف سرقت‌ها و جلوگیری از تکرار جرم توسط مجرمان حرفه‌ای و همچنین ناتوان‌سازی و منصرف کردن آنان کمک شایانی می‌کند.

واگذاری زندان‌ها به بخش‌خصوصی

برخی از کارشناسان معتقدند مجرمان سابقه‌دار و حرفه‌ای، همان‌طور که راه‌های پاک کردن اثر انگشت و دیگر شواهدی که در صحنه جرم به شناسایی هویت آنها منجر می‌شود را یافته‌اند، راهی برای از بین بردن آثاری پیدا خواهند کرد که به شناسایی آنها از طریق تشخیص هویت ژنتیکی کمک می‌کند.

سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس تشکیل و تکمیل بانک ژنتیک را امری ضروری برای شناسایی هویت همه افراد می‌داند و معتقد است این بانک تاثیری 10درصدی در کاهش ارتکاب جرم توسط محکومان سابقه‌دار دارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن نوروزی با تاکید بر این‌که زندان نقش تربیتی و اصلاح افراد را دارد، به جام‌جم می‌گوید: اصلاح زندان‌ها و سپردن آنها به بخش‌خصوصی معتبر مانند آزادگان، بازنشستگان سپاه، ارتش و نیروی انتظامی می‌تواند در دستیابی به این امر موثر باشد و به کاهش هزینه‌ها و افزایش نظارت‌ها کمک کند.

به گفته او، امروز یک زندانی با وارد شدن به زندان، انواع تخلفات را یاد می‌گیرد و در زمان آزادی احتمال زیادی برای ارتکاب مجدد جرم دارد. نوروزی با اشاره به پژوهشی که نشان می‌دهد از هر 800 زندانی 600 نفر مواد مخدر استفاده می‌کنند، می‌پرسد: این زندانی‌ها مواد مخدر را از کجا تهیه می‌کنند؟ به باور این نماینده مجلس، در زندان‌ها باید کارگاه‌های صنعتی و دانشگاه ایجاد شود تا زندانی‌ها تربیت و اصلاح شوند و مهارتی یاد بگیرند تا پس از آزادی جذب بازار کار شوند.

او با اشاره به تجربه موفق برخی کشورها در امر واگذاری زندان‌ها به بخش خصوصی و نظارت دولتی، عنوان می‌کند: شوراهای حل اختلاف هم‌اکنون 48 درصد پرونده‌های قضایی کشور را مدیریت می‌کنند و در این کار نیز موفق بودند. سازمان زندان‌ها نیز می‌تواند با سپردن زندان‌ها به بخش خصوصی و نظارت بر کار آنها موفق‌تر عمل کند. به باور نوروزی، بخش خصوصی می‌تواند در مدیریت موفق زندان‌ها نقش ایفا کند و این‌گونه 50 درصد هزینه‌های زندان‌ها کاهش خواهد یافت.

فیبرهای نوری، مانع دسترسی پلیس به بانک ژنتیک

با وجود تشکیل بانک اطلاعات ژنتیکی مجرمان، ظاهرا پلیس به آن دسترسی چندانی ندارد تا بسرعت مجرمان را شناسایی کند.

رئوفیان علت این موضوع را نبود زیرساخت‌های لازم و فقدان ‌اتصال فیبر‌های نوری عنوان می‌کند و می‌گوید:‌ قرار است تا بهمن امسال زیر ساخت‌های لازم برای متصل شدن سیستم‌های پزشکی قانونی و ناجا به یکدیگر فراهم شود.

البته مشاور سابق رئیس سازمان پزشکی قانونی کشور و مدیر روابط عمومی این سازمان با بیان این‌که اطلاعات ژنتیکی افراد جزو اطلاعات شخصی افراد به شمار می‌رود و نمی‌توان آن را در اختیار همه قرار داد، به جام‌جم می‌گوید:‌ دسترسی به این اطلاعات با مجوز قضایی امکان‌پذیر است.

دکتر ناصر بلیغ با بیان این‌که هنوز امکان استفاده آنلاین از این اطلاعات وجود ندارد، عنوان می‌کند: این بانک باید بتدریج تکمیل شود و با تأمین زیرساخت‌ها می‌توان چنین شبکه‌ای را ایجاد کرد. قصد ما این است که شبکه‌ای راه‌اندازی کنیم تا دستگاه‌ها و نهادهایی چون دادستانی، پلیس، وزارت اطلاعات و دیگر دستگاه‌هایی که نیاز به اطلاعات هویتی افراد دارند، بتوانند از آن استفاده کنند.

او در پاسخ به این‌که آیا ایجاد چنین شبکه‌ای موانع قانونی نیز دارد، ‌اشاره می‌کند: تنها مشکل ما برای راه‌اندازی این شبکه، بودجه است و از نظر قانونی دسترسی به آن به مجوز از سوی مقامات قضایی نیاز دارد. البته باید توجه کرد که شواهد ژنتیکی از نظر قانونی، مدرک قطعی جرم تلقی نمی‌شود و آن را جزو شواهد و قرائن می‌داند که در علم حقوق به آن «اماره» می‌گویند.

از سوی دیگر، بلیغ با اشاره به این‌که یافتن اطلاعات ژنتیکی مجرم در صحنه جرم کار بسیار دشواری است و پلیس باید دنبال موی سر یا ابرو،‌ اثر بزاق یا خون مجرم بگردد، خاطرنشان می‌کند: نباید از این بانک انتظار معجزه داشت و تصور کرد با تکمیل آن شناسایی همه مجرمان امکان‌پذیر می‌شود. به گفته او هدف اصلی، ایجاد بانکی از اطلاعات همه افراد است، اما اولویت‌هایی در این زمینه داریم که در مرحله اول مجرمان باسابقه که امکان وقوع جرم در آنها زیاد است و در مرحله بعد ثبت اطلاعات افرادی که شغل پرخطری دارند، مانند آتش نشانان.

به نظر می‌رسد در حالی که کشورهای توسعه‌یافته ثبت اطلاعات بیولوژیکی و صدور مدارک شناسایی افراد، نظیر گذرنامه‌ها را براساس مشخصات بیومتریک افراد در دستور کار دارند، کارشناسان معتقدند کشور ما نیز باید در تکمیل بانک اطلاعات ژنتیکی همه افراد تعجیل کند و سیاستگذاران کشور نهادی را به جمع‌آوری این اطلاعات از بدو تولد مکلف کنند.

کمیل انتظاری - جامعه

به اشتراک گذاری کد خبر : 2941713587479537453 برچسب‌ها : کمیل انتظاری ارتکاب مجدد جرم افشای هویت مجرمان با بانک ژنتیک بانک ژنتیک مجرمان لینک کوتاه : اخبار مرتبط DNA گريبانگير مجرمان حرفه‌اي دوشنبه 15 اسفند 1390 00:01

ارسال نظر

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید: 1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید. 2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود. 3- نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود. تصویر امنیتی : پربازدیدها اسامی ۷ وزیر کابینه دوازدهم اعلام شد امکان بازگشایی سفارت ایران و عربستان/ ریاض بدنبال تجدید روابط با تهران است بازگشت خانم بازیگر به عرصه بازیگری+عکس محل کشف سرهای بریده در اتوبان شیخ بهایی +عکس کشف ۲ سر بریده در اتوبان شیخ بهایی تهران روش درست پیاده روی چگونه است؟ بازیگر ایرانی و همسر تایلندی‌اش+عکس پسر گلناره: بگذارید مادرم حرف بزند روش صحیح دویدن برای لاغری راهکاری جالب برای لاغر شدن افراد چاق لیست همه پربازدیدها برگزیده‌ها 10 مرده متحرک که می توانند زامبی شوند + عکس درگیری سارق و مالک خودرو تا رسیدن پلیس رود‌خانه‌ای که مردم را می‌بلعد + عکس جزئیات درگیری یکی از نمایندگان مجلس با مامور پلیس+فیلم امکان بازگشایی سفارت ایران و عربستان/ ریاض بدنبال تجدید روابط با تهران است ۱۰ نکته‌ی کاربردی برای بهبود اعتماد به نفس لحظه نجات کانگورو از کانال آب توضیح واعظی درباره اخبار ضد و نقیض انتقال سرور تلگرام به ایران تحلیل تعرفه‌های اینترنت نامحدود؛ نامحدود با محدودیت‌های عجیب! بهترین بازی‌های مبارزه‌ای اندروید و آیفون + عکس آخرین مطالب همه سایت 08:32 افشای هویت مجرمان با بانک ژنتیک 08:22 کم‌لطفی به بدهکاران خُرد 08:20 نه هادی نوروزی در امان بود، نه سرخپوشان و نه اسطوره‌های فوتبال ایران 08:14 هشتمین رواق خانه دوست 08:13 بزن استقلال، بکوب قهرمان! / آتش بازی سرخ در تبریز +تصاویر 08:12 سقف آرزوها این نیست 08:07 ابعاد حقوقی و شرعی تنفیذ 08:00 کوچکترین کابوی لاکپشت سوار 07:03 معلمی که دنبال حلالیت طلبیدن از دانش‌آموزانش است 06:30 10 مرده متحرک که می توانند زامبی شوند + عکس فهرست همه مطالب جام جم آنلاین © 2015 | کلیه حقوق این وب سایت متعلق به موسسه فرهنگی مطبوعاتی جام جم است. ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۶۰۸۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای ضرب و شتم در اتوبوس BRT/ هشدار پلیس به مجرمان

خبرگزاری مهر، گروه جامعه؛ فروردین ۱۴۰۳ فیلمی با موضوع "کتک زدن مردم با زنجیر در اتوبوس"، در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که شهروندان تهرانی را نگران کرد.

در پاسخگویی به مطالبات شهروندان در برخورد با این گروه از هنجارشکنان، با تلاش شبانه روز مأموران پلیس شناسایی و دستگیر شد و برای بازسازی صحنه به محدوده جرم در ایستگاه اتوبوس خیابان دماوند آورده شد.

فکر نمی‌کردم این اراذل دستگیر شوند

شاکی پرونده که مورد ضرب و شتم قرار گرفته شده بود می‌گفت: ۲۵ اسفند ماه ۱۴۰۲ طبق هر روز سوار اتوبوس شدم تا به منزل بروم که متوجه شدم گروهی در پشت جمعیت و در شلوغی درب ورودی درب اتوبوس اقدام به جیب‌بری و سرقت گوشی همراه می‌کنند.

با صدای بلند به مردم هشدار دادم که مراقب گوشی‌هایتان باشید ممکنه سرقت شود؛ این حرف من باعث خشم و عصبانیت سارقان شد و پس از سوار شدن و نشستن بر روی صندلی با قمه و زنجیر شروع به صرب و شتم بنده کردند که همان طور در فیلم‌مشخص است التماس می‌کردم که نزنند هنگامی که اتوبوس ایستاد سارقان درب با زور دست باز کردند و پیاده شدند و شروع به ضربه زدن به بدنه و شیشه‌های اتوبوس کردند و متواری شدند و فکر نمی‌کردم این اراذل دستگیر شوند.

مردم حاضر در مکان بازسازی صحنه با دیدن جمعیت پلیس و سارق از پلیس تقاضا داشتند که این افراد باید اشد مجازات را داشته باشند.

و همچنین مردم از اقدامات پلیس قدردانی کردند که امنیت کشور را حفظ می‌کنند تا مردم با خیال راحت از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنند.

هشدار رئیس پلیس پایتخت؛ مجازات سنگین در انتظار مجرمان

سردار عباسعلی محمدیان فرمانده انتظامی پایتخت با اشاره به دستگیری عامل کتک زدن مردم در اتوبوس به مجرمان هشدار داد که پلیس همواره در صحنه بوده و با مجرمان برخورد می‌کند.

سردار محمدیان فرمانده انتظامی پایتخت در حاشیه بازسازی صحنه کتک زدن مردم در اتوبوس به مجرمان هشدار داد که پلیس همواره با اشراف اطلاعاتی و تجهیزات فنی و نیروی انسانی در صحنه بوده و با مجرمان برخورد می‌کند.

فرمانده انتظامی پایتخت گفت: از شهروندی که فیلم ضرب و شتم مردم در اتوبوس را تهیه و مستندسازی کرد تشکر می‌کنم؛ صحنه دل‌خراشی بود اما تجربه و توان پلیس موجب دستگیری این شرور شد و مأموران ما پنج تا ۶ روز بعد از این حادثه هویت متهم را شناسایی کردند.

وی گفت: این متهم به یکی از استان‌های غربی کشور متواری شده و در یکی از روستاها مخفی شده بود که همکارانم با اشراف اطلاعاتی او را دستگیر کردند؛ متهم به هنگام دستگیری با مأموران هم درگیر شد.

سردار محمدیان با هشدار به مجرمان تاکید کرد که پلیس توان و تجهیزات لازم را دارد و از این صحنه‌ها به سادگی نمی‌گذرد و با هماهنگی دستگاه قضائی مجازات سنگینی برای این افراد در نظر گرفته شده است.

وی با بیان اینکه دادستان تهران هم پیگیر این پرونده بود تا زودتر دادگاه این فرد برگزار شود، این فرد سابقه دار بوده و همدست هم دارد.

کد خبر 6091275

دیگر خبرها

  • ماجرای ضرب و شتم در اتوبوس BRT/ هشدار پلیس به مجرمان
  • ژنتیک و قرارگیری در معرض آفت کش ها خطر پارکینسون را افزایش می دهد
  • تذکر کمیسیون اصل نود به ۴ دستگاه برای پیوستن به سامانه اعتبارسنجی
  • ثبت سفارش کتاب درسی چگونه است؟
  • چرا مجازات "تشهیر" برای مجرمان خشن به کار گرفته نمی‌شود؟
  • چرا مجازات تشهیر برای مجرمان خشن به کار گرفته نمی‌شود؟
  • افشای لیست ارزبگیران توسط گمرک با وجود وعده بانک مرکزی
  • صفر تا ۱۰۰ پابندهای الکترونیکی
  • جزئیات صورتجلسه کمیسیون اصل ۹۰ درباره سامانه اعتبارسنجی/ تامین اجتماعی، ثبت احوال و فراجا ترک فعل کردند؟
  • جزئیات صورتجلسه کمیسیون اصل ۹۰ درباره سامانه اعتبارسنجی/ سازمان تامین اجتماعی، ثبت احوال و فراجا ترک فعل کردند؟