Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزیگروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان،اگرچه ظرفیت های فراوانی برای توسعه زنبورداری و افزایش تولید عسل در کشور وجود دارد، اما برخی مشکلات نظیر آفت زنبورستان ها، خشکسالی و ممانعت از واردات ملکه و قاچاق آن یک دم زنبورداران را رها نکرده و اجازه نمی دهد که آنها همانند سایر تولیدکنندگان برنامه مدونی برای تولید داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

صنعت زنبوردای یکی از بخش های کلیدی است که در صورت بی توجهی مسئولان به قاچاق ملکه و نابودی زنبورستان ها باید فاتحه بخش کشاورزی را خواند چرا که گرده افشانی مهم ترین نقش زنبور عسل در طبیعت است.

حال جای سوال است که علی رغم اعتراض زنبورداران و دستور آزاد سازی واردات از سوی وزیر جهاد کشاورزی، نسبت به این امر ممانعت صورت می گیرد؟

ناصر تاج آبادی رئیس تحقیقات زنبور عسل کشور در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزیبا اشاره به آخرین وضعیت واردات ملکه زنبور عسل اظهار داشت: قاچاق بی حساب و کتاب ملکه زنبور عسل آفات بسیاری را به زنبورستان های کشور وارد کرده است.

وی با اشاره به اینکه نیازی به واردات ملکه نیست، افزود: با وجود 7 هزار و 700 کندو عسل موجود در کشور رقمی معادل نصف کندوها را نیازمند ملکه هستیم که سالانه چند هزار ملکه از سوی پرورش دهندگان تکثیر می شود.

به گفته تاج آبادی برخی افراد سودجو که به فکر صنعت زنبورداری نیستند اقدام به قاچاق ملکه می نمایند چرا که این امر بحث دگرگون کردن ژن زنبور عسل را به همراه دارد.

رئیس تحقیقات زنبور عسل تصریح کرد: سال گذشته،قاچاق بی رویه واردات ملکه آفات و بیماری های متعددی را به زنبورستان ها وارد کرد.

5 درصد ملکه مورد نیاز از طریق واردات تامین می شود

الوند کوهی مسئول گروه زنبور عسل معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی،گفت: براساس آخرین سرشماری حدود 7 میلیون کلنی زنبور عسل در کشور موجود است که اگر هر دوسال یکبار ملکه های این کلنی ها تعویض شوند سالانه حدود سه و نیم میلیون ملکه مورد نیاز است.

به گفته وی در حال حاضر تمام ملکه های مورد نیاز توسط منابع داخلی تامین می گردد.

کوهی ادامه داد: بخش اعظم آن توسط کلنی های زنبورداران به صورت خود مصرفی و بخشی هم از طریق ملکه های اصلاح نژاد شده در قالب طرح هایی که در دست وزارت جهاد کشاورزی است، تامین می شود.

وی با اشاره به اینکه زنبور عسل اصلاح نژادی دارای صفات مناسبی از جمله مقاوم به کنه واروا هستند، بیان کرد: براین اساس دولت سرمایه گذاری قابل توجهی بر روی پروژه تولید ملکه انجام داده است.

مسئول گروه زنبور عسل معاونت امور دام در ادامه افزود: در حال حاضر هشت ایستگاه اصلاح نژادی در استان های مختلف با اقلیم های متفاوت به تولید ملکه اشتغال دارند و بدیهی است که با این وجود اکثریت تعداد ملکه مورد نیاز از منابع داخلی تامین می گردد.

کوهی با اشاره به اینکه پنج درصد از ملکه های مورد نیاز از طریق واردات تامین می شوند، بیان کرد: اولویت واردات ملکه با داشتن شاخصه های اصلاح نژاد از طریق تشکل های مربوطه خواهد بود که با این وجود جای هیچ گونه نگرانی مبنی بر واردات بی ضابطه ملکه زنبور عسل وجود ندارد.

قاچاق ملکه زنبورستان ها را نابود کرد

محمد تقی ملکیان عضو تعاونی زنبورداری شمیرانات در گفتگو با خبرنگارصنعت،تجارت و کشاورزیبا اشاره به اعتراض زنبورداران مبنی بر نبود کارایی ملکه بومی بیان کرد: براین اساس وزیر جهاد کشاورزی به زنبوردان قول دادند که این امر از سوی معاونت امور دام پیگیری می شود.

وی افزود: از سال 65، موسسه تحقیقات وزارتخانه برای اصلاح نژاد اقدامی نکرده است که همین امر موجب شد بهره وری برداشت عسل از هر کندو کاهش یابد.

ملکیان با اشاره به اینکه وزیر جهاد دستور آزاد سازی واردات دادند، گفت: این درحالی است که طی سال های اخیر موسسه تحقیقات به سبب ورود آفات به زنبورستان ها نسبت به واردات ملکه ممانعت کرد در حالیکه جدیدترین آفات نظیر کنه واروا، فلج اسرائیلی و.. از طریق قاچاق وارد کشور شد.

وی ادامه داد: معاونت امور دام وزارتخانه بحث اصلاح نژاد را مطرح می نماید در حالیکه این امر باید از طریق تلفیق چند ژنتیک صورت گیرد.

عضو تعاونی زنبورداری شمیرانات با بیان اینکه کشورهای اروپایی و استرالیا به تکنولوژی تلفیق چند ژنتیک رسیدند،عنوان کرد: البته با ممانعت موسسه تحقیقات وزارتخانه مبنی بر واردات ملکه شاهد توزیع عسل های غیر مجاز در سطح کشور هستیم که این امر نگران کننده است.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۶۰۹۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وابستگی به واردات نهاده‌های دامی با جایگزینی علوفه کم آب کاهش می‌یابد

 بنابر آمار سالانه حدود ۴.۵ میلیون تن کنجاله سویا و ۱۰ میلیون تن ذرت به عنوان خوراک دام و طیور وارد کشور می شود که  مسئولان وزارت جهاد با جایگزینی گیاهان کم آب  بدنبال کاهش خروج ارز از کشور هستند.

براین اساس معاونت امور دام وزارت جهاد چندی پیش اعلام کرد که اکنون برای تنوع‌بخشی به خوراک دام و طیور حدود ۱۳ قلم نهاده از جمله کنجاله کلزا، کنجاله پنبه دانه، کنجاله آفتابگردان، ذرت خوشه‌ای یا سورگوم و چند قلم گیاهان کم‌آب‌بر را به معاونت توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی برای ورود و عرضه در سامانه بازارگاه نهاده‌ها معرفی شده است.

در همین راستا  علیرضا آقا شاهی رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور با اشاره به اینکه  بیش از ۷۰ درصد هزینه های دامداری ها را خوراک مصرفی شامل می شود، گفت: با بهره برداری از خوراک کامل دام، این هزینه ها را به نسبت های مختلف در دامداری های گوناگون، کاهش داد و خلاء عملکردی موجود را تا حدودی پر کرد.

آقاشاهی با  اشاره به اینکه حدود ۴۰ درصد جو و بالای ۸۰درصد ذرت و کنجاله مصرفی در خوراک دام از خارج از کشور وارد می شود، افزود: طبق آمارهای موجود، بیش از ۴۰ درصد تولیدات دامی اعم از گوشت و شیر، در واحدهای متوسط و خرده پا انجام می شود. این در حالی است که چنین واحدهایی یا بهره کمی از دانش تغذیه دارند و یا امکان بکارگیری آن در مزرعه به دلایل مختلف را ندارند.

رئیس بخش تحقیقات تغذیه دام و طیور ادامه داد: محققان علوم دامی برای حل مشکل تامین خوراک، برای دامداران متوسط و کوچک، به پژوهش های گسترده ای در قالب خوراک کامل دست زده اند تا خلاء بهره وری را کاهش  دهند. با توجه به ظرفیت هایی که در کشور وجود دارد به طور قطع می توان میزان تولید نهاده های دامی را در کشور افزایش داد تا میزان کمتری از این محصول به کشور وارد شود.

همچنین افشین صدردادرس مدیرعامل اتحادیه دام سبک گفت: نهاده به عنوان ماده اولیه تولید در بسیاری از صنایع، ارزش افزوده ایجاد می کند‌. براین اساس واردات نهاده دامی ذرت و کنجاله سویا، ارزش افزوده بیشتری تولید می کند. واردات نهاده دامی به عنوان ماده اولیه منجر به ایجاد اشتغال و تولید پایدار و افزایش سهم تولید ناخالص داخل می شود.

صدردادرس با بیان اینکه واردات نهاده دامی کماکان باید انجام شود، افزود: در تغذیه دام ۲ فاکتور اصلی و اساسی داریم که با جایگزینی نهاده دامی هم باید انرژی و پروتئین ماده غذایی تامین شود. اگر با جایگزینی نهاده دامی، ماده غذایی دیگری پیدا شود که ارزانتر باشد و همان انرژی و پروتئین کنجاله سویا را به ما بدهد، در جایگزینی بحثی نیست.

او با بیان اینکه هدف از ذرت و کنجاله سویا در جیره غذایی طیور ناشی از ترکیب غذایی است، افزود: با توجه به آب بر بودن ذرت، اگر ماده دیگری کشت شود که آب کمتری نیاز دارد، اما انرژی و پروتئین مورد نیاز دام را تامین می کند، مشکلی وجود ندارد و تنها نیاز است در ماده غذایی جدیدی  که کشت می شود بدلیل عدم آشنایی دامداران، توسط وزارت جهاد باید در بین دامداران ترویج داده شود و همواره مزایا و نحوه تغذیه آموزش دهند.

با توجه به تولید سالانه حدود ۱۶ میلیون تن ذرت علوفه ای و حدود ۹۰۰ هزار تن ذرت دانه ای در کشور، اولویت توسعه کشت سورگوم دانه ای است، چراکه به شدت به ذرت دانه ای در تامین خوراک دام و طیور وابسته هستیم.

امکان جایگزینی نهاده دامی با ذرت و کنجاله سویا در مرغ تخم گذار وجود ندارد

حمیدرضا کاشانی رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران میهن گفت: بنابر سیاست معاونت بازرگانی وزارت جهاد، انحصار زدایی در بحث واردات صورت گرفته به طوریکه هم اکنون به سبب ورود شرکت های متعدد در بحث واردات، وضعیت تامین کنجاله سویا و ذرت مطلوب است.

او با بیان اینکه امکان جایگزینی نهاده دامی در صنعت طیور وجود ندارد، افزود: در تمامی کشورها کنجاله سویا، گندم و ذرت سه قلم کالای اساسی مرغ تخم گذار در دنیاست که امکان حذف یا جایگزینی جیره طیور در هیچ کشوری مرسوم نیست.

کاشانی ادامه داد: با توجه به آنکه جایگزینی نهاده دامی در صنعت مرغ تخم گذار در هیچ کشوری الگوبرداری نشده یا جیره ای در اختیار مرغداران گذاشته نشده است که اثر آن را در تولید ببینند، از این رو هیچ جایگزینی برای جیره طیور وجود ندارد.

رئیس اتحادیه مرغداران میهن با بیان اینکه ذرت، کنجاله سویا و گندم ۶۰ تا ۷۰ درصد جیره طیور را تشکیل می دهد، افزود: در تمامی کشورها در خصوص کالاهای اساسی مرغ و تخم مرغ حساسیت و نظارت وجود دارد و تنها شرایط مداخلات فرق می کند‌.

او گفت: در سال ۱۴۰۰ به رغم تلاش های متعدد تنها ۱۰ هزارتن تخم مرغ وارد شد، درحالیکه این رقم یه اندازه تولید ۲.۵ روز کشور است. بنابراین تولید مرغ و تخم مرغ به عنوان کالاهای اساسی امری ضروری است چراکه امکان واردات و تامین ۱۰۰ درصدی مرغ و تخم مرغ به عنوان غذایی که مردم روزانه نیاز دارند،  وجود ندارد.

مرغ مورد نیاز با تامین به موقع نهاده های دامی تولید می شود

در ادامه علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: کنجاله سویا و ذرت به عنوان اصلی ترین نهاده های مورد نیاز صنعت مرغداری محسوب می شود که شرایط اقلیم کشور اجازه تولید را نمی دهد که بتوانیم به سمت خودکفایی برویم. گرچه ارز برای واردات ذرت و کنجاله سویا از کشور خارج می شود، اما در مقابل پروتئین مورد نیاز کشور را تامین می کنیم که در صورت اعمال مدیریت صحیح، امکان ارزآوری وجود دارد.

ابراهیمی ادامه داد: وضعیت نسبی کشاورزان اجازه تولید سویا و ذرت به حد نیاز را نمی دهد، اما در مقابل وارداتی را که انجام می دهیم جزء کشورهای مطرح کننده تولیدکننده مرغ در دنیا هستیم.

مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی با بیان اینکه تامین به موقع نهاده دامی راهکار ایجاد بازار مصرف مطمئن در داخل محسوب می شود، گفت: با توجه به آنکه  کشورهای همسایه واردکننده مرغ هستند، لذا با افزایش تولید و صادرات می توان ارزآوری مناسبی داشت.

با توجه به مشکلات واردات نهاده دامی و خروج قابل توجه ارز از کشور، تنوع‌بخشی به خوراک دام و طیور و جایگزینی گیاهان کم‌آب‌بر، فشار را از مصرف کنجاله سویا برمی‌دارد، براین اساس معاونت امور تولیدات دامی بر بومی‌سازی خوراک دام و طیور کشور با رویکرد استفاده از گیاهان و علوفه‌های کم‌آب‌بر تاکید دارد تا با جایگزینی آن در واحدهای دامداری، وابستگی به آن سوی مرزها به حداقل برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • ضرورت خرید تضمینی ۲ میلیون راس دام مازاد از دامداران
  • تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • واردات چای از کشور سریلانکا
  • «حسنا و ملکه‌های رنگی» به کتابفروشی‌ها آمدند
  • ۱۳ مزرعه غیر فعال تولید مرغ مادر آرین احیا می‌شود
  • توقف واردات گوشت مرغ؛ خرید هیچ محدودیتی ندارد
  • افشای لیست ارزبگیران توسط گمرک + اسامی
  • واردات ۱۴۸ میلیون دلاری قهوه به کشور
  • وابستگی به واردات نهاده‌های دامی با جایگزینی علوفه کم آب کاهش می‌یابد
  • گاف دولتی در اعلام خودرو‌های وارداتی دپویی