Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-30@11:39:48 GMT

فراهم ساختن مشارکت عمومی در یک رویداد آموزشی

تاریخ انتشار: ۱۲ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۲۶۱۳۶۷

فراهم ساختن مشارکت عمومی در یک رویداد آموزشی

«آموزش قرآن» به عنوان یکی از ارکان زیربنایی توسعه فرهنگ قرآن در جامعه به حساب می‌آید که با هدف تعمیم و تعمیق شناخت و ایمان به قرآن در آحاد جامعه و ارتباط و انس مستمر با آن و تحقق مضامین آیات قرآنی در رفتار فردی و اجتماعی اقشار مختلف جامعه دنبال می‌شود.

از این رو، مجموعه فعالیت‌های قرآنی به‌ ویژه «آموزش قرآن» در نظام جمهوری اسلامی از اهمیت راهبردی برخوردار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان یکی از نهاد‌های مسئول در توسعه زیر ساخت‌ آموزش‌های قرآنی در طول سال‌های گذشته تلاش‌هایی را در این زمینه انجام داده است که یکی از مهم‌ترین این اقدامات، برگزاری منظم و سالانه آزمون‌های سراسری قرآن و عترت در کنار حمایت مادی و معنوی از فعالیت‌ها و برنامه‌های آموزشی مؤسسات و مراکز قرآنی سراسر کشور است.
در ادامه باتشریح و تبین نکاتی شش گانه، ویژگی های متمایزکننده آزمون های سراسری قرآن و عترت معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را بیان می کنیم:

١. جامعیت محتوایی نسبت به سایر آزمون‌ها و مسابقات قرآنی
در طراحی رشته‌های آزمون تلاش شده است حتی‌الامکان تمامی برنامه‌های آموزشی مؤسسات قرآنی که قابلیت ارزیابی و سنجش کتبی را دارند پوشش داده شود بر این اساس چهار رشته اصلی حفظ قرآن، مفاهیم قرآن (ترجمه و درک معنا)، تدبر در قرآن و معارف اهل بیت علیهم‌السلام تعریف شده است که هریک از آن‌ها مشتمل بر زیرشاخه‌های متعدد مجموعاً ١٨ رشته می‌باشد.
نکته قابل توجه اینکه رشته قرائت قرآن که غالباً محور تمامی آزمون‌ها و مسابقات می‌باشد جزو رشته‌های آزمون سراسری قرآن و عترت قرار نگرفته است با این استدلال که اولاً امکان ارزیابی قرآن‌آموزان به صورت کتبی وجود ندارد ثانیاً: با توجه به تمرکز فعالیت مؤسسات سازمان تبلیغات اسلامی به آموزش قرائت قرآن، مأموریت اصلی مؤسسات دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه آموزش قرآن، مرحله بعد از آموزش قرائت (روخوانی، روان‌خوانی، تجوید و ...) تعریف شده است.

٢. انحصار مخاطبان آزمون به قرآن آموزان مؤسسات قرآنی
برخلاف سایر آزمون‌ها و مسابقات قرآنی که افراد مستقیماً اقدام به شرکت می‌کنند و مخاطب آن‌ها، افراد هستند در حالی که در آزمون‌ سراسری قرآن و عترت، جامعه هدف مؤسسات قرآنی هستند و افراد به عنوان زیرمجموعه مؤسسات در آزمون شرکت می‌کنند آمارها نشان می‌دهد علی‌رغم مجاز بودن شرکت افراد به صورت آزاد در این آزمون، ٩٦ درصد شرکت‌کنندگان، قرآن آموزان مؤسسات قرآنی هستند که براساس نظرسنجی‌های صورت گرفته بیش از ٧٠ درصد این افراد در هیچ آزمون رسمی دیگری شرکت نمی‌کنند. به عبارتی هم‌پوشانی مخاطبان آزمون سراسری قرآن و عترت نسبت به سایر برنامه‌های مشابه بسیار پایین است و از طرف دیگر آزمون سراسری قرآن و عترت سالانه موجب رونق و ایجاد شور و نشاط جدیدی در فعالیت‌های آموزشی مؤسسات و مراکز قرآنی می‌شود. تلاش برای مشارکت حداکثری، کسب امتیازات برتر، سهیم بودن در جوایز پایانی، بهره‌مندی از حمایت‌های مالی معاونت قرآن و عترت همگی موجب می‌شود خون تازه‌ای در موسم برپایی آزمون در رگ‌های بسیاری از مؤسسات قرآنی دمیده شود.

٣. فراهم ساختن مشارکت عمومی در یک رویداد آموزشی قرآنی
براساس آخرین نظرسنجی صورت گرفته بیش از ٦٠ درصد شرکت‌کنندگان در آزمون‌های سراسری قرآن و عترت افرادی با تحصیلات دیپلم و فوق دیپلم هستند که عادتاً این افراد امکان حضور در قالب مسابقات قرآنی که بیشتر جنبه حرفه‌ای دارد را ندارند. پراکندگی سنی، جنسیتی، تحصیلی و شغلی در آمار شرکت‌کنندگان این آزمون نشان از عمومی بودن فضای آزمون می دهد . در نگاه سیاست گذاران و برنامه ریزان معاونت قرآن و عترت، آزمون های سراسری قرآن و عترت، به مثابه ورزش همگانی است که ضمن فراهم ساختن مشارکت عمومی، زمینه تربیت و بروز و ظهور استعدادهای قرآنی و ورود آنها به رقابت‌ها و مسابقات حرفه‌ای و تخصصی را فراهم می‌کند.

٤. جهت‌دهی فعالیت‌های آموزشی مؤسسات قرآنی
هیچ یک از آزمون‌ها و مسابقات قرآنی موجود در کشور در روند فعالیت‌های آموزشی مؤسسات قرآنی تأثیرگذار نمی‌باشد چرا که هیچ‌گونه نسبت ساختاری بین آنها و مؤسسات به عنوان یکی از پایگاه‌های اصلی آموزش قرآن در کشور وجود ندارد در حالی که آزمون سراسری قرآن و عترت موجب هدایت و جهت‌دهی فعالیت‌های آموزشی بسیاری از مؤسسات و مراکز قرآنی کشور می‌گردد.
بسیاری از مؤسسات قرآنی بویژه مراکز نوپا و تازه تأسیس توان برنامه‌ریزی آموزشی برای مؤسسه خود را در شروع کار ندارند و یا با منابع آموزشی متقن و استاندارد آشنایی کامل ندارد. ابلاغ سرفصل‌های آزمون و منابع آن در آغاز هر سال می‌تواند کمک شایانی را در این خصوص داشته باشد. براساس گزارش موثق و بررسی‌های میدانی بسیاری از مؤسسات در ابتدای هر سال منتظر ابلاغ معاونت قرآن و عترت هستند. این فرصت بسیار مغتنمی است تا معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی براساس سیاست‌های خود بتواند برنامه‌های آموزشی مؤسسات قرآنی را هدایت کند.

٥. بالندگی و هدایت قرآن‌آموزان مؤسسات قرآنی
در تمامی مسابقات و آزمون‌های موجود در کشور، هر فرد می‌تواند بارها در یک مسابقه و حتی یک رشته قرآنی شرکت کند و خود را محک بزند مگر آنکه جزو نفرات ممتاز اول تا سوم آن هم در برخی مسابقات رسمی کشوری باشد. بر این اساس درصد قابل توجه‌ای از آمار شرکت‌کنندگان نفراتی هستند که سالهای قبل و دوره‌های گذشته نیز حضور داشته‌اند. در حالی که ساختار آزمون‌های سراسری قرآن و عترت به گونه ای طراحی شده است که قرآن‌آموز پس از ورود به پایین‌ترین سطح فراگیری قرآن مثلاً در رشته حفظ؛ حفظ یک جزء قرآن کریم و شرکت در آزمون و کسب نمره قبولی دیگر نمی‌تواند مجدداً در این رشته شرکت کند بلکه باید در دوره بعد در صورت علاقمندی به شرکت تلاش کند که در سطوح بالاتر مثلاً ٣ جزء یا ٥ جزء شرکت کند. براساس آمار موجود، بسیاری از شرکت‌کنندگان این مسیر طراحی شده را در طول دوره‌های گذشته طی کرده‌اند که این موضوع در سایر رشته‌های مفاهیم قرآن، تدبر در قرآن و .... نیز پیش‌بینی شده است. به عبارتی در هر دوره از آزمون‌های سراسری قرآن و عترت افراد جدیدی در رشته‌های متفاوت و سطوح بالاتر حضور پیدا می‌کنند.

٦. آزمون سراسری قرآن و عترت، با ماهیت تبلیغی ترویجی
با توجه به مختصاتی که برای آزمون سراسری قرآن و عترت بیان شد، در صورتی که تمامی لوازم آن رعایت شود این رویداد قرآنی می‌تواند بیش از آنکه جنبه آموزشی داشته باشد در فضای عمومی جامعه جنبه تبلیغی و ترویجی به خود گیرد که این موضوع کاملاً در راستای مأموریت اصلی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می باشد.
* معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۶۱۳۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتخاب وزارت علوم به میزبانی بخش دانشگاهی سی و دومین دوره نمایشگاه قرآن


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، جلسه یکصد و سی و ششم مجمع مشورتی شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآن و عترت دانشگاه‌ها با حضور مدیران فرهنگی و قرآنی دستگاه‌های دانشگاهی در نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها برگزار شد.

در این نشست چهار دستور بررسی شد، در نخستین دستور که به ارائه گزارش نمایندگان دانشگاه آزاد اسلامی از وضعیت برپایی بخش دانشگاهی سی و یکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم اختصاص یافت، بحث‌های مختلفی در مورد کم و کیف این بخش مطرح شد و در نهایت مقرر شد دانشگاه آزاد اسلامی میزبان بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن، گزارشی درباره ضعف‌ها و مشکلات نمایشگاه قرآن ارائه دهد.

همچنین در ادامه بررسی دستور نخست، وزارت علوم به عنوان میزبان بخش دانشگاهی سی و دومین دوره نمایشگاه بین‌المللی قرآن معرفی شد. این نمایشگاه اواخر سال ۱۴۰۳ برگزار خواهد شد.

در ادامه حجت‌الاسلام والملسمین سیدرضا طاهری، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی قم که میزبان گزارش جشنواره نهج‌البلاغه است، گزارشی از این جشنواره ارائه کرد. در این بخش مقرر شد با حضور رئیس مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، معاونان و مدیران نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها و تاثیرگزاران حوزه نهج‌البلاغه نشستی تشکیل شود و در آن تصمیم‌سازی‌هایی درباره فعالیت‌های بیشتر در حوزه نهج‌البلاغه اخذ شود.

از دیگر مصوبات مربوط به این دستور تشکیل کانون نهج‌البلاغه در دانشگاه‌ها بود که بر اساس این مصوبه مقرر شد هر دانشگاه یک کانون نهج‌البلاغه داشته باشد.

در بخش دیگری از این نشست گزارش دستگاه‌ها از جشنواره‌های داخلی قرآن و عترت و نیز گزارشی از تمهیدات در نظر گرفته شده برای برگزاری جشنواره ملی قرآن و عترت ارائه و پس از طرح مباحث مختلف مقرر شد زمان و مکان اختتامیه سی و هشتمین دوره جشنواره ملی قرآن و عترت که به میزبانی وزارت بهداشت برگزار می‌شود، در نشست آینده مجمع مشورتی اعلام شود.

تصمیم‌گیری برای اضافه شدن یا اضافه نشدن بخش اساتید و کارکنان به جشنواره قرآن و عترت دانشگاهیان نیز به جلسه آینده مجمع مشورتی موکول شد.

دیگر خبرها

  • آزمون سراسری ارزیابی اعطای مدرک تخصصی قرآن کریم در خراسان شمالی برگزار می شود
  • رقابت دانش آموزان البرزی در مسابقات قرآن و عترت
  • برگزاری دوره تربیت معلم تدبر سوره‌ای قرآن در مشهد
  • مسابقات قرآن، عترت و نماز دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان بیضا
  • راه‌اندازی کانون نهج‌ البلاغه در دانشگاه‌ها تصویب شد
  • انتخاب وزارت علوم به میزبانی بخش دانشگاهی سی و دومین دوره نمایشگاه قرآن
  • لزوم نظارت، حمایت و هدایت، پس از صدور مجوز مؤسسات فرهنگی
  • ۱۱۲ آموزگار مدارس شاهداستان در کارگاه توانمند سازی شرکت کردند
  • قرآن آموزان و روزه اولی‌های استان بوشهر تجلیل شدند
  • برگزاری مرحله استانی مسابقات قرآن و عترت و نماز به میزبانی شهر کهک