Web Analytics Made Easy - Statcounter

گرگان- رقابت ۳۲ سرآشپز چهار استان شمالی بر سر چاشنی و رنگ غذاها به میزبانی گرگان برگزار شد و کارشناسان و مسئولان امید دارند تنوع غذایی بتواند پای سفره ایرانی را به صنعت گردشگری باز کند.

خبرگزاری مهر- گروه استان ها: اوایل سال گذشته بود که مسئولان میراث فرهنگی کشور از برگزاری جشنواره های منطقه ای غذا در استان های کشور خبر دادند و ۳۰ تیرماه ۱۳۹۵ نخستین جشنواره غذایی کشور به میزبانی استان مازندران برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با برگزاری نخستین جشنواره غذایی در رامسر، به طور رسمی پای سفره ایرانی به صنعت گردشگری باز شد و تا پایان سال، هشت جشنواره «سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری» در هشت منطقه کشور برگزار شد.

عصر چهارشنبه ۱۱ مردادماه گلستان میزبان سه استان شمالی کشور در برگزاری جشنواره سفره ایرانی شد تا در کنار استان های گیلان، مازندران و قزوین، سفره رنگین تنوع قومیتی خود را به نمایش بگذارد.

از عرضه ترمه یزدی تا پادرازی گرگانی

پیش از آغاز آیین افتتاحیه جشنواره، در حالی که هنوز چیدمان برخی از غرفه های عرضه سوغات به پایان نرسیده بود، نخستین جشنواره سفره ایرانی گلستان میزبان بازدید کنندگان بود.

در فضای رو باز محل برگزاری جشنواره، ابتدا غرفه های عرضه و فروش سوغات استان ها قرار داشت و در نخستین غرفه آب انار طبیعی گلستان به فروش می رسید و تست کردن جرعه ای از آن گرما و عطش نیمروز تابستانی را از یاد بازدیدکنندگان می برد.

در این غرفه ها نه تنها انواع دسر، ترشی، حلوا و شیرین های سنتی استان های مختلف عرضه می شد بلکه در یکی دو غرفه ترمه یزد و صنایع دستی زنان ترکمن هم به فروش می رسید.

خلاصه در این غرفه ها بازار فروش حلوا اماج و پادرازی گرگانی ها تا پاستیل های رنگی، عرقیجات و دمنوش ها داغ بود و هرچند جشنواره سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری با حضور چهار استان گیلان، مازندران، گلستان و قزوین برگزار شده بود اما سوغات استان های یزد، گلستان، آذربایجان شرقی و غربی، قم و قزوین و ... در غرفه ها عرضه می شد و اجرای گروه های موسیقی آیینی و سنتی استان های مختلف هم باعث شده می شد یک روز خاطره انگیز برای بازدید کنندگان رقم بخورد.

در انتهای فضای روباز در یکطرف زنان روستای تاریخی و گردشگری «زیارت» گرگان در یک سفره خانه سنتی، یکی قند می شکست و دیگری در «سِرتو» برنج حلوا گردویی را آرد می کرد و در سوی دیگر مردان گیلانی مشغول ساخت خانه سنتی استان خود بودند.

رنگین کمان رنگ ها در سفره های سنتی

در فضای سرپوشیده محل برگزاری جشنواره ۳۲ هتل و مهانپذیر معروف چهار استان شمالی غذاهای خود را به نمایش گذاشته بودند و بازدید کنندگان و داوران مشغول تست غذاهای سنتی بود تا در نهایت زیباترین سفره، بهترین سرآشپز و غرفه را انتخاب کنند.

در این جشنواره ۳۲ واحد پذیرایی برند و شاخص تولید استان های خود را عرضه کرده اند و بازدید کنندگان و داوران راجع به آن ها نظر می دهندچهار استان تلاش کرده بودند با ارائه غذاهای سنتی، دسرها و دمنوش های، رنگین کمان رنگ ها و تنوع غذایی استان های خود را در سفره ایرانی به نمایش بگذارند و صد البته هم مورد توجه بازدید کنندگان قرار گرفت.

یکی از تنوع و چاشنی غذایی استان گیلان تعریف می کردو دیگریعطر و طمع چگدرمه و شیرینی های ترکمنی را تحسین می کرد. یکی پوشش زنان قاجار و قیمه نثار قزوینی ها نظرش را جلب کرده بود و دیگری طعم میرزاقاسمی و ترشیجات مازنی را می پسندید.

برگزاری جنگ شادی و نورافشانی شب ولادت امام رئوف و دهه کرامت هم از دیگر برنامه های جانبی برگزاری جشنواره سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری در گلستان بود.

حضور ۳۲ واحد پذیرایی شاخص

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: در این جشنواره تاسیسات گردشگری چهار استان گیلان، مازندران، گلستان و قزوین غذاهای بومی و سنتی خود را ارائه کردند.

ابراهیم کریمی اضافه کرد: در این جشنواره ۳۲ واحد پذیرایی برند و شاخص تولید استان های خود را عرضه کرده اند و بازدید کنندگان و داوران راجع به آن ها نظر می دهند.

وی از برگزاری مسابقه آشپزی در این جشنواره خبر داد و تصریح کرد: صبح پنج شنبه مسابقه آشپزی برگزار شده و عصر جمعه و در مراسم اختتامیه برترین های این دوره معرفی می شوند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان با بیان اینکه در این جشنواره ۴۰ غرفه سوغات دایر است به تشریح اهداف برگزاری این جشنواره اشاره کرد و گفت: هدف از برگزاری این جشنواره ترویج فرهنگ غذاهای بومی و منطقه‌ای استان‌ ها و ترویج سفره‌ های ایرانی و احیای دوباره فرهنگ استفاده از غذاهای بومی و اصیل هر منطقه در بین مردم و خانواده ‌ها و همچنین ترویج دوباره طبخ و ارائه غذاهای سنتی، بومی و محلی هر منطقه در رستوران‌ ها، مراکز طبخ و توزیع غذا، هتل‌ های هر شهر و استان است.

وی ادامه داد: این جشنواره در چهار بخش پیش غذا، غذای اصلی، دسرها و دمنوش ها و نوشیدنی های سنتی بومی و محلی و با سه محور پخت غذاهای سنتی، نمایشگاه صنایع دستی مرتبط با غذا و فرهنگ غذا و موسیقی و آیین های مرتبط با غذا برگزار می شود.

ایران دارای تنوع غذایی، عادت ها و چاشنی های مختلف غذایی و قومیتی است و این مهم می تواند ظرفیت مناسبی برای جذب بیشتر گردشگران باشدکریمی در ادامه به غذاهای بومی محلی استان گیلان اشاره کرد و افزود: استان گیلان با غذاهای مرغ ترش، گمجه کباب، سیرابیج، انارپیچ، باقلا قاتوق و پیش غذاهای کال کباب، زیتون پرورده، بورانی، ترشی هفت بیجار و دسرهای دوشاب برنجی، دس حلوا، کاکا و نوشیدنی دوغ نعنایی در این جشنواره حاضر شده است.

کریمی بیان کرد: دیگر استان شرکت کننده در این جشنواره استان قزوین است که با سه غذای اصلی قیمه نثار، شیرین پلو، یخنی، پیش غذای آش دوغ قزوین، آش امام، دیماج، دسرهای باقلوا، شربتی، اگردک و دم نوش و نوشیدنی سرکه شیره، دم نوش کاکوتی، دم نوش چهارگل در استان گلستان حضور دارد.

مدیرکل میراث ‌فرهنگی، صنایع ‌دستی و گردشگری گلستان خاطرنشان کرد: برگزاری چنین جشنواره‌ هایی بستری مناسب برای توسعه گردشگری فراهم می ‌کند.

به گفته کریمی هر منطقه با غذاهایش شناخته می‌ شود و گردشگران یک سفر را با خاطره‌ هایی که از مناطق و غذاهای آن استان دارند یاد می‌ کنند؛ بنابراین غذا در رشد گردشگری تأثیری انکارناپذیر دارد.

استقبال خوب مردم از جشنواره گلستان

کارشناس غذاهای سنتی میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری استان گیلان در خصوص جشنواره سفره ایرانی به خبرنگار مهر گفت: سال گذشته استان گیلان با ۳۰ نوع غذای سنتی رستوران ها در جشنواره سفره ایرانی مازندران شرکت کرد.

مرضیه رهبر با تاکید بر اینکه استان گیلان یکی از ۱۸ شهر خلاق غذای دنیاست، یادآور شد: ایران دارای تنوع غذایی، عادت ها و چاشنی های مختلف غذایی و قومیتی است و این مهم می تواند ظرفیت مناسبی برای جذب بیشتر گردشگران باشد.

وی تصریح کرد: جشنواره پارسال در تله کابین رامسر برگزار شد و گردشگران زیادی در آن فضا حضور داشتند اما جشنواره گلستان در یک فضای فرهنگی برگزار شده اما در زمان کوتاه و همان ساعات اولیه برگزاری جشنواره با استقبال خوب همراه بود.

رهبر ضمن تشکر از مهمان نوازی و تهیه امکانات و تجهیزات برگزاری جشنواره در گرگان، ادامه داد: گلستان دارای تنوع قومیتی است و می تواند مانند گیلان به عنوان یکی از شهرهای خلاق کشور معرفی شود.

لازم به یادآوری است؛ نخستین جشنواره سه روزه سفره ایرانی، فرهنگ گردشگری از عصر چهارشنبه در گرگان آغاز به کار کرده و شامگاه جمعه با معرفی غرفه برتر و سرآشپز برتر به کار خود پایان داد.

عکس: راحله حصاری

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۷۸۳۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سند بسیار مهم درباره سفره‌های آب زیرزمینی؛ چرا همه سکوت کرده‌اند؟!

فرارو- خطر فرونشست زمین در برخی از نقاط کشور، مدت‌هاست مورد توجه کارشناسان حوزه محیط زیست قرار گرفته؛ خطری که هر چند وقت یکبار و با شنیدن اخبار فرونشست زمین در نقاط مختلف کشور، منجر به افزایش نگرانی‌ها می‌شود. علی بیت اللهی رئیس مرکز زمین‌شناسی مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی اخیرا در این باره گفته است: «با توجه به توسعه پهنه‌های فرونشستی زمین در کشور و فروافتادن خودرو‌ها به درون شکاف‌ها و فیشر‌های فرونشستی (در چند مورد)، نصب علائم هشدار دهنده، در زون‌های پرخطر فرونشست زمین، ضروری است.»

به گزارش فرارو، بیت اللهی در اظهار نظر دیگری نیز گفته است: «یک مطالعه جهانی درخصوص نرخ فرونشست زمین در کشور‌های مختلف انجام شده و نشان می‌دهد حدود ٣ تا ۵ درصد پهنه‌های فرونشستی زمین در کل دنیا دارای نرخ فرونشست بین ١٠ تا ١۵ سانتیمتر است. یعنی فرونشست و پهنه فرونشستی که نرخ بالای ١٠ تا ١۵ سانتیمتر داشته باشند، در دنیا به ندرت دیده می‌شود و نرخ فرونشست عمده پهنه‌ها زیر ١٠ سانتیمتر است. اما در ایران نرخ فرونشست در این پهنه‌ها به بالای ١۵ سانتیمتر می‌رسد.»

بر اساس آمار‌های رسمی کشور، نرخ فرونشست در برخی از نواحی استان کرمان به ۴٠ سانتیمتر می‌رسد و در جنوب استان البرز و در نزدیکی پایتخت نرخ فرونشست بالای ٣٠ سانتیمتر در سال است. همچنین در برخی از نواحی استان اصفهان نرخ فرونشست به بیش از ١۵ سانتیمتر در سال می‌رسد. در جنوب تهران نرخ فرونشست بالای ٢٠ سانتیمتر در سال ثبت شده و برخی از نواحی ورامین نرخ فرونشست بالای ٢٠ سانتیمتر در سال دارد. اغلب کارشناسان معتقدند خشکسالی و برداشت بی رویه منابع آبی زیرزمینی در تشدید بحران فرونشست زمین در کشور، بی تاثیر نیست.

نگاهی به آمار‌های جهانی نشان می‌دهد که هند و برخی از ایالات آمریکا و چین بالاترین نرخ‌های فرونشست جهان را دارند. اما مسئله این است که بین ایران و این کشور‌ها تفاوت‌هایی وجود دارد. متاسفانه، پهنه‌های فرونشستی ایران محدود به مناطق خاصی نیست و در بسیاری از استان‌های کشور توسعه یافته است. با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که دولت برای مبارزه با بحران فرونشست زمین و کاهش آب‌های زیرزمینی چه برنامه‌ای دارد و آیا می‌توان با برنامه ریزی، مانع از تشدید این بحران در کشور شد؟ محمد درویش پژوهشگر و فعال محیط زیست در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:

هیچ آبی در سفره‌های آب زیرزمینی کشور باقی نمانده

محمد درویش به فرارو گفت: «بحران فرونشست زمین از ابتدای دهه ۱۳۸۰ در کشور جدی شد و نخستین هشدار‌ها نیز در همین دوره توسط صاحب‌نظران مطرح شد. آن‌ها هشدار می‌دادند که با این روند برداشت از سفره‌های آب زیرزمینی، دیر یا زود با بحران فرونشست زمین و ایجاد فروچاله‌ها و شکاف‌ها رو به رو خواهیم شد. اما متاسفانه هیچ توجهی به این هشدار‌ها نشد واین وضعیت ادامه پیدا کرد تا رسیدیم به زمان فعلی. در گزارش سال ۲۰۰۵ سازمان زمین شناسی اعلام شد که در بخش‌هایی از تهران و در جنوب غربی پایتخت در دشت شهریار، تا ۳۶ سانتی متر در سال به شکل نقطه‌ای شاهد فرونشست زمین هستیم، در معین‌آباد ورامین تا ۲۰ سانتی متر و در ابردژ ۲۵ سانتی متر، فرونشست داریم. همچنین در مناطق جنوب غربی استان البرز و در پایاب رودخانه فررود (مرز بین استان‌های قزوین و البرز) و در بویین زهرا نیز شاهد شکاف‌هایی بودیم. اکنون، از این گزارش نزدیک به ۲۰ سال گذشته است و پس از این گزارش، در سال ۲۰۱۰، سازمان زمین شناسی اعلام کرد که بخش‌هایی از استان فارس بین دشت جهرم و فسا به شکل نقطه‌ای با میزان فرونشستی مواجه شده که حتی از ۳۰ سانتی متر هم گذشته و به ۵۴ سانتی متر در سال رسیده که بالاترین رکوردی است که در جهان ثبت شده بود

وی افزود: «اکنون، چنین فرونشست‌هایی در کشور ما رخ نمی‌دهد. یعنی رکورد‌ها در حد ۵۴ سانتی متر و ۳۶ سانتی متر نیست. رکورد‌ها کمتر شده، اما این خبر خوب و مثبتی نیست. دلیل این که رکورد‌ها کمتر شده این است که اکنون آبی باقی نمانده که از زیر زمین کشیده شود و در اثر این حرکت، سطح زمین فرو برود. در حال حاضر کفگیر بسیاری از آبخوان‌ها (سفره‌های آب زیرزمینی) به ته دیگ خورده یا به زودی به ته دیگ می‌خورد. گزارشی که کمیته مقابله با خشکسالی در وزارت کشور منتشر کرده و ریاست آن بر عهده خانم بنفشه زهرایی است نشان می‌دهد که تا کمتر از ۱۰ سال دیگر بیش از ۲۰ درصد از آبخوان‌های ما کاملا از آب تهی می‌شود و با بحران مهاجرت‌های گسترده رو به رو خواهیم بود.»

صدای منتقدان در «سند امنیت غذایی کشور»

این فعال محیط زیست در ادامه گفت: «به دلیل همین هشدار‌های جدی، بیش از ۱۵۰ کارشناس، عالی رتبه کشور از سازمان‌های مختلف از وزارت جهاد کشاورزی تا وزرات نیرو و سازمان‌های مختلف دیگر گرد هم نشستند و سندی را تنظیم کردند که سال گذشته در اردیبهشت ماه توسط رئیس جمهور تصویب شد و در تیرماه طی مراسمی در ساختمان مشروطه و در حضور رئیس مجلس و بسیاری از مقامات دیگر ابلاغ شد. در سند «امنیت غذایی ایران» برای نخستین بار صدای منتقدان شنیده شده یعنی در این سند گفته شده که میزان مصرف آب در بخش کشاورزی باید تا افق ۱۴۱۱ دست کم ۳۰ میلیارد متر مکعب کاهش پیدا کند و از ۸۱ میلیارد متر مکعب به ۵۱ میلیارد متر مکعب کاهش پیدا کند. این بزرگترین دستاورد و پیام امیدبخشی است که از حاکمیت شنیدیم که این مسئله را بالاخره جدی گرفت. تا پیش از این و در قالب اتهام‌های مختلف می‌گفتند که شما به دنبال این هستید که ما به کشور‌های دیگر وابسته شویم و به عبارتی متوجه اهمیت امنیت غذایی و نابودی منابع آب شیرین نبودند.»

وی افزود: «در این سند تاکید شده است که تا سال ۱۴۱۱ ناترازی آبخوان‌ها باید به ۱۰۵ میلیارد متر مکعب کاهش پیدا کند. در حال حاضر با ۱۵۰ میلیارد متر مکعب ناترازی رو به رو هستیم و یعنی مطابق سند امنیت غذایی باید ۴۵ میلیارد متر مکعب کاهش ناترازی داشته باشیم و نرخ فرسایش خاک نیز باید دست کم ۲۰ درصد کاهش داشته باشد. این‌ها علامت‌هایی است که نشان می‌دهد بالاخره این خطر به رسمیت شناخته شده است. در حال حاضر در آستانه نخستین سال اجرای سند هستیم و به حدی فشار آورده ایم که سرانجام دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی که مسئولیت اجرای این سند را به عهده دارد و ریاست این دبیرخانه سند را ابلاغ کرده به دکتر پیام نکویی، معاون وزیرجهاد کشاورزی، حکمی داد تا براساس آن، گزارش عملکرد سال اول اجرای سند را مطالبه کند. مطالبه رسانه ها، فعالان و دانشگاهیان باید دقیقا همین اجرای سند امنیت غذایی باشد. باید امسال حداقل ۳ میلیارد متر مکعب در بخش کشاورزی و ۵ میلیارد متر مکعب در ناترازی‌ها کاهش را تجربه کنیم. به همین دلیل منتظریم تا ببینیم آیا سند به اهداف خود رسیده و دستگاه‌های اجرایی کشور موفق شده اند در راستای اهداف سند حرکت کنند یا خیر و اگر یکی از نهاد‌ها در این زمینه ناموفق بوده دولت، مجلس و دستگاه‌های دیگر چه واکنشی نشان می‌دهند؟»

سند مهمی که گمنام و مهجور ماند

این کارشناس حوزه محیط زیست گفت: «نباید اجازه دهیم سند امنیت غذایی نیز به خاطره‌ها بپیوندد و سرنوشتی مثل «سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور» پیدا کند. ما قرار بود در ۱۴۰۴ کشور اول منطقه باشیم. اما اکنون اگر افغانستان نبود، کشور آخر منطقه می‌شدیم. هیچکس خود را به اجرای سند ملزم ندانست. حتی رئیس جمهور وقت (آقای احمدی نژاد) که قرار بود هر سال گزارش پیشرفت سند را ارائه دهد، اعلام کرد ما اصلا این سند را قبول نداریم و با امکانات ما همخوانی ندارد و می‌توانیم بسیار بیشتر از این سند رشد کنیم. ایشان می‌گفت ما چرا باید تا سال ۱۴۰۴ برای رشد کردن صبر کنیم؟ ما همین حالا هم قدرت اول منطقه هستیم. این طرز فکر جاری و ساری بود تا به وضعیت فعلی رسیده ایم. به همین دلیل است که نگرانم و تاکید دارم که امیدوارم سند غذایی کشور نیز از دست نرود و مغفول نماند.»

وی افزود: «سازمان حفاظت از محیط زیست، وزارت کشور، وزارت نیرو، سازمان برنامه و بودجه و وزارت جهاد کشاورزی از مهمترین سازمان‌هایی هستند که در حوزه پیشگیری و کنترل شرایطی مثل فرونشست زمین مسئولیت دارند و باید به عنوان زیرمجموعه‌های دولت، تلاش کنند. از سال ۱۳۹۹ پیش نویس سند تنظیم شد و بار‌ها چکش کاری شد و رفت و برگشت تا بالاخره سال ۱۴۰۲ تصویب شد. در حال حاضر همه دستگاه‌های اجرایی، موظف به اجرای این سند هستند. اگر خوش بین باشیم و بگوییم سند به شکل کامل اجرا شود و هر سال ۳ میلیارد متر مکعب در حوزه آب بخش کشاورزی و ۵ میلیارد متر مکعب در ناترازی آبخوان‌ها صرفه جویی کنیم، امید زیادی در افزایش تاب آوری زمین ایجاد می‌شود، اما همه این‌ها در گرو اجرای سند است. رئیس جمهور از روزی که این سند را امضا کرده حتی یکبار در هیچ سخنرانی درباره اهمیت این امضا و این سند صحبت نکرده اند. چطور ممکن است چنین سند مهمی مورد توجه ایشان قرار نگیرد. چطور ممکن است آقای قالیباف که پای این سند را امضا کرده و در مراسم ابلاغ آن حضور داشته در هیچ گفتگویی یا در صحن مجلس به این سند اشاره نکند؟ متاسفانه حتی رسانه‌ها نیز به این سند و اهمیت آن نمی‌پردازند. گویی برخی مسئولین بدشان نمی‌آید که موضوعات اساسی را پشت گوش بیندازند و بگویند مسئولان بعدی که سر کار بیایند فکری به حال مشکلات کشور خواهند کرد. این روش مدیریتی در کشور باب شده که امروز را بگذرانیم و فردا هر چه شد به ما مربوط نیست.»

دیگر خبرها

  • برگزاری جشنواره‌های ویژه گردشگری در اردبیل برنامه‌ریزی می‌شود
  • اقامتگاه سنتی گل‌سنگ دربند افتتاح شد
  • منطقه جهانی اورامان میزبان آیین سنتی کومسای می‌شود
  • برگزاری مراسم گرامیداشت تولد مختومقلی فراغی شاعر ایرانی قوم ترکمن در همه شهرستان‌های گلستان
  • مراسم آیینی سنتی کومسای در منطقه جهانی هورامان برگزار می‌شود
  • ضرورت برگزاری جشنواره فیلم اقوام ایرانی با قدرت و کیفیت
  • شیراز میزبان برگزاری اولین جشنواره رسانه‌ای اقوام و عشایر کشور می‌شود
  • سند بسیار مهم درباره سفره‌های آب زیرزمینی؛ چرا همه سکوت کرده‌اند؟!
  • دومین جشنواره غذاهای سنتی (آش نغوزه) در چناران برگزار می‌شود
  • موزه قجری در کاخ مخصوص