Web Analytics Made Easy - Statcounter

پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی و علوم پزشکی شهید بهشتی با استفاده از یک روش ساده و کم هزینه و با دقت بالا راهکاری را برای شناسایی و اندازه‌گیری مقادیر اندک دارو در نمونه‌های خون و ادرار ارائه کردند.

به گزارش ایسنا، تعیین مقادیر اندک دارو در مایعات بیولوژیکی مانند پلاسما، سرم خون و ادرار یکی از موضوعات مورد توجه و پر اهمیت در مراحل اندازه‌گیری و بررسی تأثیر عملکرد دارو در بدن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یکی از مراحل مهم طی این فرآیند، آماده سازی محلول آزمایش است. از روش‌های معمول برای آماده سازی نمونه‌ها می‌توان روش استخراج مایع-مایع (LLE) و استخراج فاز جامد (SPE) را نام برد. این روش‌ها عموما گران قیمت، وقت‌گیر و نیازمند مصرف بالایی از حلال‌های آلی سمی هستند.

به همین دلیل محققان دانشگاه‌های آزاد واحد علوم دارویی تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی در مطالعات اخیر خود به دنبال دستیابی به روش‌های آزمایشی حساس و مؤثر برای این منظور هستند.

یاسر پاشائی از محققان این محققان این طرح در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی تهران با بیان اینکه آماده‌سازی نمونه شامل استخراج و غنی سازی آنالیت از محیط‌هایی با پایه‌ پیچیده است، گفت: اما از آنجایی که این مایعات بیولوژیکی دارای ساختار پیچیده‌ای هستند و آنالیز مستقیم دارو به دلیل عدم انتخاب پذیری امکان پذیر نیست، لذا سنتز و استفاده از یک جاذب مؤثر برای خالص سازی نمونه‌ها امری ضروری به نظر می‌رسد.

پاشائی ادامه داد: بر این اساس در این تحقیق از نانوکامپوزیت‌های گرافن اکسید سوپر پارامغناطیس برای استخراج، پیش تغلیظ و تعیین مقادیر بسیار اندک (در حد نانوگرم) داروهای آنتاگونیست‌های گیرنده‌ی آلفا آدرنرژیک (alpha-adrenergic antagonist) از نمونه‌های بیولوژیکی استفاده شد. این داروها جهت درمان بیماری هایپرپلازی پروستات استفاده می‌شود.

این محقق، با تاکید بر اینکه در این تحقیق گرافن اکسید مغناطیسی به روش اشباع اصلاح شده سنتز شد، یادآور شد: ویژگی منحصر به فرد این ماده ظرفیت بالای جذب و قابلیت بالای استفاده‌ مجدد از آن به ویژه جداسازی سریع و راحت آن از محیط با ایجاد یک میدان مغناطیسی‌ است.

پاشائی با اشاره به روش به کار رفته جهت آماده‌سازی نمونه‌ها در این طرح و ویژگی‌های ممتاز آن اظهار کرد: یکی از راه‌های مؤثر آماده‌سازی نمونه‌ها، روش استخراج فاز جامد پراکنده ( d-SPE) است. ما نیز از این نانوجاذب برای خالص سازی نمونه‌های بیولوژیکی به عنوان استخراج فاز جامد پراکنده استفاده کردیم. در این روش برخلاف روش‌های معمول نانوجاذب طراحی شده به جای پک شدن در ستون‌های پیچیده و گران قیمت در محلول نمونه پراکنده می‌شود و سپس جاذب توسط یک میدان مغناطیسی خارجی از محلول نمونه جدا می‌شود.

وی صرفه جویی در هزینه‌ها را یکی از مهمترین دستاوردهای این روش ذکر کرد و گفت: علاوه بر آن به دلیل عدم استفاده از سانتریفیوژ زمان کمتری صرف جداسازی و پیش تغلیظ می‌شود. از طرفی پس از 4 بار تکرار متوالی عملیات جذب-واجذب، میزان استخراج دارو تغییر چندانی ندارد که نشان دهنده‌ امکان بازیافت، کاهش آلودگی زیست محیطی و استفاده‌ی دوباره از این نانوجاذب بدون افت کیفیت است.

این محقق سادگی، فاکتورهای تغلیظ بالا، مصرف کم حلال‌های آلی سمی و حجم مصرفی نمونه، ظرفیت راندمان بالا، دقت، صحت و تکرار پذیری و همچنین امکان ترکیب با روش‌های مختلف دستگاهی را از دیگر مزایای این روش نام برد.

وی خاطر نشان کرد: البته از این نانوجاذب می‌توان افزون بر استخراج، جداسازی و پیش تغلیظ مقادیر اندک انواع داروها در مایعات بیولوژیک، برای جذب و جداسازی ترکیبات آلی و معدنی حذف آلاینده‌ها (مانند پساب‌های صنعتی، رنگ‌ها و آفت‌کش‌ها) از نمونه‌های آب محیطی و همچنین در تصفیه‌ آب‌های خارج شده از کارخانه‌های داروسازی استفاده کرد.

پاشائی ادامه داد: در این طرح برای اثبات درستی سنتز نانو جاذب از تفرق پرتو ایکس (XRD)، طیف سنج تبدیل فوریه مادون قرمز (FT-IR)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیف سنج پراش انرژی پرتو ایکس (EDX)، مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (VSM) و دستگاه اندازه‌گیری پتانسیل زتا(Zeta-potential analyzer) بهره گرفته شد.

این تحقیقات از سوی یاسر پاشائی کارشناس ارشد شیمی دارویی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی تهران، دکتر فاطمه قربانی بیدکرپه عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دکتر مریم شکرچی عضو هیأت علمی سازمان غذا و دارو اجرایی و نتایج آن در مجله Journal of Chromatography A با ضریب تآثیر 3.98 منتشر شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۲۹۰۶۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجویز داروی خارج از فهرست کشوری ممنوع است

به گزارش خبرگزاری مهر، روابط عمومی سازمان غذا و دارو در پاسخ به برخی گلایه‌های فضای مجازی از عدم دسترسی به تعدادی از داروها با اشاره به تک نسخه‌ای یا مسافرتی بودن آنها اعلام کرد: سازمان غذا و دارو صرفاً مکلف به تأمین داروهای موجود در فهرست رسمی کشور است.

بر اساس بند پ ماده ۷۲ قانون برنامه ششم توسعه، تجویز داروی خارج از فهرست دارویی توسط پزشکان ممنوع است.

روابط عمومی سازمان غذا و دارو علت تمایل برخی بیماران برای مصرف داروهای خارجی در حالی که که نمونه داخلی آن با قیمت مناسب‌تر وجود دارد، گفت: این موضوعی فرهنگی است که بخشی از آن به پزشکان هنگام گفت‌وگو با بیماران مرتبط می‌شود که بعضاً بر کیفیت نمونه خارجی تاکید بیشتری دارند و بخشی دیگر به خاطر تصورات غلطی است که در جامعه نسبت به محصول داخلی وجود دارد.

بنابراین گزارش روابط عمومی سازمان غذا و دارو از چهره‌های مطرح فضای مجازی که دلسوزانه ممکن است پیگیر تهیه داروهای خارج از فهرست رسمی باشند که تجویز آنها وجاهت قانونی هم ندارد؛ خواست قبل از جمع آوری اطلاعات کامل و جامع از منابع موثق اطلاع رسانی اشتباه و گمراه کننده نداشته باشند.

کد خبر 6095520 حبیب احسنی پور

دیگر خبرها

  • تجویز داروی خارج از این فهرست ممنوع است
  • کاوشگر سمت دور ماه به قمر می‌رود
  • تجویز داروی خارج از فهرست کشوری ممنوع است
  • موفقیت واکسن‌های موسسه رازی در کنترل و پیشگیری بیماری آبله در گوسفند و بز در کشور
  • فضانوردان چینی پس از ۶ ماه به زمین بازگشتند
  • انسولین در داروخانه های هشتگرد به اندازه کافی موجود است
  • انسولین در داروخانه های هشتگرد به اندازه کافی موجود است 
  • حمایت از طراحی و ساخت ابزار‌های شناختی توسط ستاد علوم شناختی
  • معلم نمونه سیستان و بلوچستان از رمز موفقیت خود می‌گوید
  • باور دانشمندان درباره میزان هوش «تی‌رکس‌ها» دگرگون شد